X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kitana Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    Ja po wizycie. Wszystko ok. 🥰 Pan Doktor dwa razy powiedział, że fajny dzieciaczek, a on robi nam prenatalne we wtorek i to mi dało trochę takiej otuchy, że się rozwija dobrze. Sprawdzał dużo, nerki, oczy, kciuki, główkę, żołądek. 🙂 Co do płci powiedział, że powie nam na prenatalnych, ale czuję, że chłopak. 🩵 😊

Łapcie fotkę !

Awww!😍😍😍 Boska fota! No i super, że w USG wszystko ok 😊

preg.png

37👩👨‍🦲41
    🩷24.04.2014
    💔08.2023
    💙01.08.2024
    ⏸️ 9 dpo, tp 23.04.2026

preg.png

age.png
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2024, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    No jak ma takie podejście to niech się nie dziwi, że mu potem pacjentki uciekają. 😠

Ja po wizycie. Wszystko ok. 🥰 Pan Doktor dwa razy powiedział, że fajny dzieciaczek, a on robi nam prenatalne we wtorek i to mi dało trochę takiej otuchy, że się rozwija dobrze. Sprawdzał dużo, nerki, oczy, kciuki, główkę, żołądek. 🙂 Co do płci powiedział, że powie nam na prenatalnych, ale czuję, że chłopak. 🩵 😊

Łapcie fotkę !
    IMG-20240201-155145.jpg

Ej jakie super zdjęcia! Nie wiedziałam, że tak można 😃 ja z prenatalnych nie mam ani jednego, na którym można byłoby rozpoznać że to USG dziecka. Wczoraj na wizycie u swojego lekarza też nie dostałam żadnego,na którym byłoby ładnie widać, że to dzidziuś. Jakoś mnie to wkurza, że tak do tego podchodzą, a głupio mi powiedzieć, żeby zrobił fajna fotkę 😅

• Cerva Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Ej jakie super zdjęcia! Nie wiedziałam, że tak można 😃 ja z prenatalnych nie mam ani jednego, na którym można byłoby rozpoznać że to USG dziecka. Wczoraj na wizycie u swojego lekarza też nie dostałam żadnego,na którym byłoby ładnie widać, że to dzidziuś. Jakoś mnie to wkurza, że tak do tego podchodzą, a głupio mi powiedzieć, żeby zrobił fajna fotkę 😅

No właśnie ten lekarz ma jakieś wypasiony ten sprzęt i wszystko sprawdza na tym normalnym USG 2D, a na sam koniec przełącza tryb 3D i robi fotki dla nas 😍 dla nas też szok, że tak juz widać. Ma dopiero niecałe 6 cm 😧

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Nietypowa30 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2024, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja też dzisiaj po prenatalnych 😊
    Ale usg prawidłowe, wszystko Pan Doktor posprawdzał i powiedział, że jest w jak najlepszym porządku ☺️
    Także duża ulga 😍
    Na 80% dziewczynka, ale mówił, że cuda się zdarzają i jest na tyle wcześnie, że może to ulec zmianie, więc różowych ciuszków mamy jeszcze nie kupować 😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2024, 16:46

Małgosiagosia, Lolcia37, Asiasia1, Kitana, Emzet92, Cerva, justinas lubią tę wiadomość

👶🏻Starania od 2023
    💔 1 x ciąża biochemiczna

Grudzień ⏸️
    Dziewczynka 👧 🩷
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2024, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    No właśnie ten lekarz ma jakieś wypasiony ten sprzęt i wszystko sprawdza na tym normalnym USG 2D, a na sam koniec przełącza tryb 3D i robi fotki dla nas 😍 dla nas też szok, że tak juz widać. Ma dopiero niecałe 6 cm 😧

Kuurde, sztosik 😃 mega pamiątka! Ja będę teraz zmieniać lekarza to muszę od razu chyba zaznaczyć, że chce ładne zdjęcia mieć

• Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @magda_o, ja mam połowę jaja płodowego odklejonego, dziś 11+0, 2 tyg leżenia plackiem i kontrola w pn. Zobaczymy wtedy jak sytuacja 🤷 współczuję stresu ale jeszcze trochę czasu jest by się poprzyklejało wszystko, leki + odpoczynek. PS co do zdjęć wyobraziłam sobie Ciebie wchodząca do gabinetu. Poproszę portfolio zdjęć z USG: pan to tylko za przeproszeniem fotografuje z du** strony, ja chcę profilowe, wychodzę 🤣 a tak serio to też mi się marzą takie fotki jak u Cervy 😁

@Lolcia37, byłoby super, ale chyba jeszcze ciut za wcześnie, bobo jest za małe, raczej obstawiałabym nieznośne jelita, chyba najwcześniej jakoś 16-18 tydzień ale wiadomo każdy organizm i ciąża inna ;)

@Emzet92, trzecie na plecy jak nie ma tylu rąk. Te, które najmniej dało spać w nocy albo zrobiło najwięcej kup do karnej chusty i na plecy 🤣🤣🤣 patent na trojaczki 😎

@Bettti03, polecam się na przyszłość 🤣 jak złapie Cię dół to po to tu jesteśmy by się wygadać 😘🫂

@Evvee27, szok, szok i jeszcze raz szok, z fusów wróżyć nie będzie? Co za dziadyga wredny 😳 ja dopiero po kontroli w pn będę się umawiać na prenatalne, ale na ostatniej wizycie mówiła o 19 (13+4) trochę na styk 🤔 więc może w pn inny termin wybierzemy, zobaczymy co mi powie ☺️

@Cerva, 🥺😍❤️ jakie piękne zdjęcia ojejjjjjj wzrusz na maxa. Super, że z bobo ok. PS rzucił mi się w oczy Toruń na zdjęciu. Stamtąd jesteś? To jedno z moich ukochanych miast od studiów i wyjazdu z przyjaciółkami pod hasłem resetu (💃🥟🍺🍻🥂🍾🤭) na szczęście z Trójmiasta mam rzut beretem i choć raz w roku staram się pojechać na weekend. Ostatni wyjazd w ciąży z młodym był do Torunia 😍

@Nietypowa30, moja przyjaciółka wczoraj się dowiedziała na połówkowych, że jej córka jest jednak chłopcem 🤭 najważniejsze, że z bobo ok! Ale równowaga na wątku musi być więc 🤞 by się posypało trochę dziewczynek 🩷

Nietypowa30, Emzet92 lubią tę wiadomość

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was jeszcze nie powiedziała o ciąży w pracy czy jestem ostatnia? Zamierzałam to zrobić dzisiaj, ale mamy bardzo ciężki okres i głupio mi było zawracać głowę szefowi. Uspokoi się za 2 tygodnie i nie wiem czy czekać czy mówić i mieć to z głowy. 😅

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was jeszcze nie powiedziała o ciąży w pracy czy jestem ostatnia? Zamierzałam to zrobić dzisiaj, ale mamy bardzo ciężki okres i głupio mi było zawracać głowę szefowi. Uspokoi się za 2 tygodnie i nie wiem czy czekać czy mówić i mieć to z głowy. 😅

To już jak czujesz najlepiej, wybierz moment najlepszy dla siebie, bo dla szefa to chyba nigdy nie jest dobry. O pierwszej ciąży powiedziałam po 14 tyg, ale to dlatego, że bardzo długo myślałam że to się nie uda, a o drugiej powiedziałam po 8 tyg, bo nie miałam potrzeby ukrywania tego.

Małgosiagosia lubi tę wiadomość

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
    04.2026 ????

preg.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Dzisiaj mam 13+4. A u Ciebie teraz który?
    12+6

Ja jestem chora od kilku dni. Potwornie się czuje 😬

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    My powiedzieliśmy tylko wąskiemu gronu. 2 osoby z rodziny i kilkoro przyjaciół.

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Evvee27 co za burak 😳😳😳 ja bym uciekała od takiego. Do końca ciąży jeszcze daleko...

Ja wczoraj byłam na prenatalnych. W pon robiłam pappe, we wt już był wynik. Wczoraj byłam na usg u mojego gina. Czekam jeszcze na interpretację całościową, bo wczoraj Maluch w brzuchu był totalnie nie współpracujący i SAMO USG trwało ponad godzinę... Przez co wyszłam mega późno z gabinetu i umowilam się z doktorem, że podeślę mi łączne wyniki na maila, a jakby coś było nie tak, to zrobi mi amniopunkcję.
    W ogóle to pojechałam w maseczce - z myślą o tym, żeby nie zarazić doktora i pacjentek na poczekalni, a on zapytał dlaczego i jak powiedziałam, to mi podziękował. Powiedział, że to miłe, że o tym pomyślałam, szczególnie, że ma stały kontakt z rodzącymi i noworodkami.
    Cieszę się, że jest taki dokładny i nie wystawił mnie za drzwi po 20 min prób USG 😅

Nietypowa30 lubi tę wiadomość

age.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    W 1 ciąży powiedziałam bardzo szybko koło 7-8 tyg bo miałam zagrożoną, nie wiedziałam ile będę mogła pracować a miałam bardzo samodzielne stanowisko i pracowałam nad kilkoma dużymi projektami. Chciałam kogoś wdrożyć by na wszelki wypadek mógł przejąć stery. I dobrze zrobiłam bo od jakiegoś 12-13 tyg musialam być na zwolnieniu. Teraz chciałam w przyszłym tygodniu powiedzieć po wizycie ale przełożona do mnie napisała w pn czy wracam zgodnie z planem więc we wt się zdzwoniłyśmy i powiedziałam wprost, że nie wiem 🤷 jak powiesz będziesz mogła korzystać z uprawnień dla ciężarnych (więcej przerw, wizyty u lekarza w godzinach pracy itp) ale nie jest to Twoim obowiązkiem. Powiedz kiedy poczujesz, że chcesz, ale nie przejmuj się tym, że teraz jest zły moment. Nie wiadomo czy za 2 tyg coś innego nie wypadnie i nie będzie gorzej 🤷 ale rozumiem dylemat, bo mnie cały dzień brzuch ze stresu bolał przed rozmową 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2024, 19:56

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2024, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Dziewczyny mój lekarz to burak ..

Po tygodniu czasu dziś do mnie oddzwonił i mówię mu że sytuacja z prenatalnymi wygląda tak i tak no i on pyta czy biochemię robiłam i u którego lekarza (myślał że robiłam prenatalne u niego w klinice) a ja mu mówię że robiłam u tego i tego w klinice innej a on wgl się obraził że nie u nich byłam na prenatalnych .. no i kazał mi w takim razie czekać na wynik nifty , mówi ze amnio bym miała za darmo a za nifty musiałam płacić .. no ale to ja mu mówię że nie odbierał telefonu w ogóle i musiałam podjąć sama decyzję i czekam na wyniki ale może miałby chwilę to bym mu pokazała USG i wyniki i by zerknął na to a on że on mi z fusów wróżył nie będzie i czekamy na wyniki nifty i tyle ..

Zero jakichś słów otuchy wsparcia 😵‍💫

Oj burak i to straszny zawijaj się czym prędzej od niego 😒

Dziewczyny trochę mnie tu nie było, bo dużo się działo... rozkręcam własny biznes, jeszcze ciągnę etat i marzę o chwili wolnego 😊 ale nie narzekam, bo ja lubię jak się dużo dzieje to i ciąża jakoś szybciej leci 😊 a z plusów to z mężem kupiliśmy sobie wczoraj wycieczkę na fuerte, więc za 10 dni będę miała 2 tyg odpoczynku ❤️ dostałam zielone światło od mojej lekarki więc postanowiliśmy się trochę oderwać 😁
    A jutro ważny dzień, bo idę oglądać dzidzulka 😉 już nie mogę się doczekać, bo na prenatalnych byłam ponad 2 tygodnie temu, więc jestem ciekawa czy wszystko ok i czy się potwierdzi, że będziemy mieć dziewczynkę 😊

Kitana, Małgosiagosia, Lolcia37, Asiasia1, Emzet92 lubią tę wiadomość

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2024, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    No jak ma takie podejście to niech się nie dziwi, że mu potem pacjentki uciekają. 😠

Łapcie fotkę !
    IMG-20240201-155145.jpg

Jakie masz piękne zdjęcia 🥹🥹🥹🥹 ale Ci zazdroszczę! Też bym takie chciala 😭😅

• Ewappp Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Dziewczyny mój lekarz to burak ..

Po tygodniu czasu dziś do mnie oddzwonił i mówię mu że sytuacja z prenatalnymi wygląda tak i tak no i on pyta czy biochemię robiłam i u którego lekarza (myślał że robiłam prenatalne u niego w klinice) a ja mu mówię że robiłam u tego i tego w klinice innej a on wgl się obraził że nie u nich byłam na prenatalnych .. no i kazał mi w takim razie czekać na wynik nifty , mówi ze amnio bym miała za darmo a za nifty musiałam płacić .. no ale to ja mu mówię że nie odbierał telefonu w ogóle i musiałam podjąć sama decyzję i czekam na wyniki ale może miałby chwilę to bym mu pokazała USG i wyniki i by zerknął na to a on że on mi z fusów wróżył nie będzie i czekamy na wyniki nifty i tyle ..

Zero jakichś słów otuchy wsparcia 😵‍💫

Masakra... Nie dość że masz tyle stresow z czekaniem na wyniki to jeszcze takie coś ze strony lekarza... ale spokojnie, już może lada moment będą wyniki i ten stres minie. Trzymaj się kochana, Ściskam Cię mocno 🥰🥰

• Ewappp Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:

Łapcie fotkę !
    IMG-20240201-155145.jpg

Jakie piękne zdjęcia 😍😍
    Ja mam jutro prenatalne i już świruję... w dodatku nie mam jeszcze wyników pappy a zapewniali mnie że będą do środy 🙄 dzisiaj dzwoniłam, obiecywali że będą wieczorem ale się nie doczekałam... chciałabym mieć ten stres już za sobą a będę musiała jeszcze czekać po usg na interpretację razem z biochemią 🙄

• Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Oj burak i to straszny zawijaj się czym prędzej od niego 😒

Dziewczyny trochę mnie tu nie było, bo dużo się działo... rozkręcam własny biznes, jeszcze ciągnę etat i marzę o chwili wolnego 😊 ale nie narzekam, bo ja lubię jak się dużo dzieje to i ciąża jakoś szybciej leci 😊 a z plusów to z mężem kupiliśmy sobie wczoraj wycieczkę na fuerte, więc za 10 dni będę miała 2 tyg odpoczynku ❤️ dostałam zielone światło od mojej lekarki więc postanowiliśmy się trochę oderwać 😁
    A jutro ważny dzień, bo idę oglądać dzidzulka 😉 już nie mogę się doczekać, bo na prenatalnych byłam ponad 2 tygodnie temu, więc jestem ciekawa czy wszystko ok i czy się potwierdzi, że będziemy mieć dziewczynkę 😊

Ale super , będziesz miała 2 tyg ciepełka.

Lannati_, Emzet92 lubią tę wiadomość

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
    04.2026 ????

preg.png
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Asiaasia tak, jestem z Torunia 😄 też kocham to moje miasto 🥰

@lannati ale fajnie z tym wyjazdem, ciepełko 😍

@ewapp może przyjdą jutro przed USG, na którą masz wizytę? 🙂

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia1 wrote:
    W 1 ciąży powiedziałam bardzo szybko koło 7-8 tyg bo miałam zagrożoną, nie wiedziałam ile będę mogła pracować a miałam bardzo samodzielne stanowisko i pracowałam nad kilkoma dużymi projektami. Chciałam kogoś wdrożyć by na wszelki wypadek mógł przejąć stery. I dobrze zrobiłam bo od jakiegoś 12-13 tyg musialam być na zwolnieniu. Teraz chciałam w przyszłym tygodniu powiedzieć po wizycie ale przełożona do mnie napisała w pn czy wracam zgodnie z planem więc we wt się zdzwoniłyśmy i powiedziałam wprost, że nie wiem 🤷 jak powiesz będziesz mogła korzystać z uprawnień dla ciężarnych (więcej przerw, wizyty u lekarza w godzinach pracy itp) ale nie jest to Twoim obowiązkiem. Powiedz kiedy poczujesz, że chcesz, ale nie przejmuj się tym, że teraz jest zły moment. Nie wiadomo czy za 2 tyg coś innego nie wypadnie i nie będzie gorzej 🤷 ale rozumiem dylemat, bo mnie cały dzień brzuch ze stresu bolał przed rozmową 🙈
    No właśnie nie wiem czemu mnie to stresuje i tak odkładam ten dzień. 😅 I tak zamierzam jeszcze trochę popracować, więc nie mówię na ostatnią chwilę ani nic. No właśnie zależy mi na tych uprawnieniach i też bym chciała pracować całkowicie z domu, ale to nie wiem czy się uda.

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    @Asiaasia tak, jestem z Torunia 😄 też kocham to moje miasto 🥰

@lannati ale fajnie z tym wyjazdem, ciepełko 😍

@ewapp może przyjdą jutro przed USG, na którą masz wizytę? 🙂

Na 16.30 a w diagnostyce zazwyczaj mam wyniki koło 18 więc chyba nici z tego. Jeszcze będę dzisiaj dzwonić ich molestować... od rana mi strasznie niedobrze chyba ze stresu 🙄

‹‹ 122 123 124 125 126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ