X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszłam bo mąż mi próbował zdjąć ten pierścionek i tak mi już wymeczyl ten paluch że mi spuchl jeszcze bardziej i bolał i już spanikowalam trochę... Ogólnie nosiłam długo wszystko ale chyba pod koniec 8mego mca zaczęłam mieć problemy z dłońmi, cierpna mi i puchna i nagle w sumie zauważyłam że nie mogę go zdjąć. Złotnik miał takie specjalnie urządzenie, delikatnie przecial a potem rozszerzył pierścionek żeby dało się go zdjąć a potem znowu go scisnal. Będzie można to później łatwo naprawić i nic nie będzie widać, bo jakby ktoś próbował ciąć sam to można mocno powyginac biżuterię niestety...
    A na palcu miałam ślad że 3 dni potem :/

trzydziecha lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pytanie co do karmienia. Próbowaliśmy karmić sie piersią. Troche technicznie nie dajemy rady. Na leżąco słabo a ciezko mi usiąść jeszcze. W dodatku dalej jesteśmy w szpitalu bo mały ma crp 7 a wypuszczają od 5. Wracając do karmienia ściągnęłam dzis pokarm 3 razy. Najpierw 40 potem 20 i 30ml. On mi po tym tak pięknie śpi. Spokojniejszy sie zrobił. Nie wiem czy mu to wystarczy i co ile go budzić na jedzenie.

• kayama Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale kicha :(( Użyłam laktatora, z 2 piersi ściągnął uwagą ok....5 ml. No to śmiech jest. Pytanie ile czasu się ściąga? Bo robiłam krótko, ale ciekło po kropelce na max mocach. Co prawda mam wrażenie że dziecko ciągnie mocniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2019, 16:48

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacha, mi się wydaje, że takie ilości są ok na taki czas po porodzie. Jak Mały nie płacze i śpi ładnie to znaczy, że mu wystarcza :)

Kayama, wydaje mi się że minimum 15 minut. Ale ja dokładnie tyle samo sciagnelam za pierwszym razem, a potem z ciekawości przystawiłam Małego do piersi i ładnie zjadł jeszcze sporo:)

kayama, Nacha lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Nacha, mi się wydaje, że takie ilości są ok na taki czas po porodzie. Jak Mały nie płacze i śpi ładnie to znaczy, że mu wystarcza :)

Kayama, wydaje mi się że minimum 15 minut. Ale ja dokładnie tyle samo sciagnelam za pierwszym razem, a potem z ciekawości przystawiłam Małego do piersi i ładnie zjadł jeszcze sporo:)

A skąd wiesz ile je?:) No to ja krócej ściągalam, na razie chciałam sprawdzić jak to działa. Spróbuje następnym razem dłużej.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama ściągaj metoda 7-5-3 :) wygoogluji spróbuj, może dzięki temu uda ci się ściągnąć więcej ?

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak - Calma zdecydowanie polecam! Mytrexa sue nia karmimy, ja z kolei boje due zeby po butelce mu sie nie ide Hucisko przy cycku męczyć, choc dajemy rzadko. Raczej dla zasady zeby nauczyć Go pic z butelki na czarna godzine. Mam tez zamrożone mleko w razie jakiejs, tfu tfu, sytuacji awaryjnej. Laktatory medela tez polecam, choćby najprostszy elektryczny - Mini electric.
    Nie dodają sie dzieci KP dopoki sue duety nie rozszerza. Distawuaj czesto - napije sie, a Ty laktację pobudzisz. Ew Kaysma jak masz laktator to stymuluj sie metoda 7-5-3.
    Ps. Ja tez tarczycowa od wieeelu lat, aktualnie ba Euthyroxie 88, w ciazy bylo wiecej i karmie juz trzecie wyłącznie piersią. Tak sobie mysle ze jakby sie udalo te planowane 1,5 roku karmic to bede miala lacznie Ok 5 lat laktacji na koncie!😁

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    A skąd wiesz ile je?:) No to ja krócej ściągalam, na razie chciałam sprawdzić jak to działa. Spróbuje następnym razem dłużej.

Intuicja mi podpowiada😂 nie wiem ile dokładnie zjada ale jak widzę, że sam wypluwa sutka, robi się wiotki jak pijany 😂i zasypia to wiem, że się najadł. I potem śpi 2-3 godzinki. Zresztą u nas jest teraz tak, że jak Mały nie jest zatankowany do pełna to nie uśnie i jeszcze skończy się to awanturą. Albo w nocy obudzi się po godzinie 🙄 Więc zaczęłam też bacznie się przyglądać kiedy pierś robi się miękka, jak mam jakieś twarde miejsca jeszcze to wiem, że trzeba dostawić go żeby się zastój nie zrobił a przy okazji dojadł. Jak przysypia przy piersi a jest niedojedzony to nadal szuka sutka, albo chętnie łapie jak mu go proponuję, jak jest najedzony to pomemła i wypluwa.

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamom KP polecamy ze swietna strone a propos stosowania lekow przy KP:
    e-lactancia.org.
    Strona jest ogolnie hiszpańska, ale mozna po ang tez odpalić. No i trzeba pamiętać zeby wpisywać nazwe międzynarodowa lekow, nie nazwy handlowe ani spolszczone nazwy substancji.

Pierniczkowa, Vampire lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi też uwielbiam stan pijaka. Rece za głowę, nogi na żabę i dziecko nawalone mlekiem. A do tego później bek żula spod budki z piwem :D ksiezniczka elegancji i gracji normalnie :D

Co do odciagania, ja odciagam nie raz i 30 min jednego cycka, na medeli szybciej bo jest w stanie wydoić te wyższe partie. Dopóki są twarde grudki to po kolei je oprozniam. Zwykle jadę od jednej strony metodycznie przez całego cyca.

Matyldaaa, Bobby29, Agagusia lubią tę wiadomość

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• trzydziecha Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Poszłam bo mąż mi próbował zdjąć ten pierścionek i tak mi już wymeczyl ten paluch że mi spuchl jeszcze bardziej i bolał i już spanikowalam trochę... Ogólnie nosiłam długo wszystko ale chyba pod koniec 8mego mca zaczęłam mieć problemy z dłońmi, cierpna mi i puchna i nagle w sumie zauważyłam że nie mogę go zdjąć. Złotnik miał takie specjalnie urządzenie, delikatnie przecial a potem rozszerzył pierścionek żeby dało się go zdjąć a potem znowu go scisnal. Będzie można to później łatwo naprawić i nic nie będzie widać, bo jakby ktoś próbował ciąć sam to można mocno powyginac biżuterię niestety...
    A na palcu miałam ślad że 3 dni potem :/

Też próbowaliśmy jeszcze raz i palec jest bardzo popuchniety się na szczęście nie boli, liczę że do jutra zejdzie to zmasakrowanie i rano ostatnia próba a jak nie to albo złotnik jak Ty albo pójdę na żywioł licząc że nie urodze aż za 3 tygodnie i że po porodzie ta opuchlizna że nie zejdzie. A ile płaciłas zac taką usługę z ciekawości? Nie wiedziałam że złotnicy mają takie cuda

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy na ostatnich wizytach Wasz lekarz prowadzący standardowo podawał wagę Maluszka?

• kayama Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Intuicja mi podpowiada😂 nie wiem ile dokładnie zjada ale jak widzę, że sam wypluwa sutka, robi się wiotki jak pijany 😂i zasypia to wiem, że się najadł. I potem śpi 2-3 godzinki. Zresztą u nas jest teraz tak, że jak Mały nie jest zatankowany do pełna to nie uśnie i jeszcze skończy się to awanturą. Albo w nocy obudzi się po godzinie 🙄 Więc zaczęłam też bacznie się przyglądać kiedy pierś robi się miękka, jak mam jakieś twarde miejsca jeszcze to wiem, że trzeba dostawić go żeby się zastój nie zrobił a przy okazji dojadł. Jak przysypia przy piersi a jest niedojedzony to nadal szuka sutka, albo chętnie łapie jak mu go proponuję, jak jest najedzony to pomemła i wypluwa.

To moja Wika też po jakimś czasie wypluwa, ostatnio ssala ok godziny w sumie z 2 piersi tylko problem jest taki że za godzinę płacze jakby z głodu. Boję się że ona za mało je. No nic, jutro idę do przychodni ja zapisać do pediatry i umówić się z położna na wizyty, może coś się wyjaśni.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia a na czym polega metoda 7-5-3? Chodzi o siłę ssania? Na laktatorze mam 3 opcję, pumping, laktator i massage. W sumie na pumping najbardziej leci.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierniczkowa wrote:
    Domi też uwielbiam stan pijaka. Rece za głowę, nogi na żabę i dziecko nawalone mlekiem. A do tego później bek żula spod budki z piwem :D ksiezniczka elegancji i gracji normalnie :D

Co do odciagania, ja odciagam nie raz i 30 min jednego cycka, na medeli szybciej bo jest w stanie wydoić te wyższe partie. Dopóki są twarde grudki to po kolei je oprozniam. Zwykle jadę od jednej strony metodycznie przez całego cyca.

No u nas z tym beknieciem jest właśnie problem. Mam wrażenie, że Małego nie da się odbić🙄 w nocy nie ulewa ale w dzień mu się zdarza. Tyle, że zazwyczaj jest to wtedy kiedy dojada enty raz cycka i zapewne ma ponad korek. Nie mam na to jeszcze sposobu

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_88 wrote:
    Dziewczyny czy na ostatnich wizytach Wasz lekarz prowadzący standardowo podawał wagę Maluszka?

U mnie nigdy nie podawał, tylko na tych głównych trzech badaniach USG.

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayma 7 5 3 to czas odciągania najpierw 7 min jedną pierś i druga potem 5 min pierwsza i druga i potem po 3.

U mnie odbija jak dosłownie ją przerzuce przez ramię i jej dwie łapki wiszą mi na plecach. Do tego wieczorem co jakiś czas dostaje Espumisan 4 krople, bo się strasznie pręży i płacze jak jest zagazowana. Pediatra mówiła że można to dawać bo nie zaszkodzi a jak pomaga z bączkami i kolka to tylko się cieszyc.

Co do wizyt u gina to na każdej miałam podawaną wagę małej, plus jeszcze jedno USG przed samą cesarka gdzie wyliczyli mi ją na 4 kg.

Poluje teraz na leżaczek bujaczek, będę dzwonić jutro do producenta, bo nigdzie nie ma ich na stanie, a usrał mi się właśnie ten jedyny i wszystkie inne już mają same wady xD

Pod koniec miesiąca już idziemy na pierwsze szczepienie i USG bioder. Matka będzie musiała po 3 latach wsiąść za kółko :D

kayama, Agagusia, Bobby29 lubią tę wiadomość

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzydziecha ja bym sugerowała zdjąć i tak bo nie wiesz czy nagle Ci palce jeszcze mocniej nie spuchna i może być problem a po co Ci to :)
    Placilam 20zl ale uważam że przeplacilam i tto trochę przesada ale to była sobota po południu i nie mialam już czasu szukac gdzie indziej.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W razie czego podobno straż pożarna też przecina obrączki/pierścionki.

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę jutro na 19 do doktorka. Ciekawe co mi powie... Pewnie dostanę już skierowanie.

Bobby29 lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
‹‹ 1213 1214 1215 1216 1217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ