Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja nie nosi żadnych kapci a nie mamy dywanów. Zwykłe skarpetki, albo te z absem albo rajstopy. Nie planowałam kupować kapci, niech jak najwięcej chodzi boso. Już wystarczy że buty zimowe są dość sztywne... Ale gdybym kupowała to fajne są EkoTuptusie, niedrogie i mieciutkie ze skórzana podeszwą.
kayama lubi tę wiadomość
-
kayama wrote:Pytanie z innej beczki. W czym chodzą wasze dzieci w domu? Chodzi o stopy
Moja w skarpetkach z abs, ale się zastanawiam czy nie zakładać jej kapci jak do żłobka ze sztywną podeszwa. Mamy podłogę mieszaną do chodzenia, trochę dywanu, trochę paneli piankowych i trochę podłogi drewnianej. Czy to zdrowsze lepsze? Rehabilitant mówił że najzdrowiej na boso no ale to latem może.
U nas boso,podłoga też mieszana.Starszak chodził w bucikach,ale takie było zalecenie ortopedy. -
kayama wrote:No tak mi się wydaje bo tam jest dziura na 2 zęby ale mogę się mylić
A w ogóle gratulacje ciąży i serduszka!
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Udało się, my już po rehabilitacji
Katar jej się cudownie wstrzymal, w samochodzie wrócił. Nikt nic nie zauważył. W zasadzie dziś już jest lepiej niż wczoraj, noc prawie całą przespała pobudka o 2:30 i ok 3 zasnęła.
Wszystko jest prawidłowo z chodzeniem i poruszaniem się, jedyne co ma słaby brzuch i będziemy ćwiczyć w domu. Chodzi trochę bokiem (nawet nie zauważyłam) ale to ma się samo wyprostować z czasem.
Przy okazji widziała 1 raz śnieg) Było zdziwko, fajnie pada w Wawie, temp minusowa więc może trochę się utrzyma. Marzą mi się białe Święta...
Aha, pytałam o to chodzenie po domu - najlepiej na boso lub skarpetkiWiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2020, 15:48
Niezapominajka5, Ania95, Frida91, werni lubią tę wiadomość
-
Niebieska Gwiazda wrote:Miałam tak ze starszakiem,jedyne rozwiązanie to bajka do posiłku.
Zaczął oglądać jak miał dwa lata.Jak miał cztery to proces oduczamia(trwał chyba rok),Jest uzależniony od telewizji,Zobaczy bajkę,siada i siedzi wpatrzony,zawieszony w ekran i żadna sekunda nie może uciec.
Obecnie ogląda raz dziennie przez pół godziny.Oglądanie dla oglądania,a nie przekupstwo by zjadł.Inne posiłki je normalnie bez bajek, ale często niestety muszę ją zabawiać. Niejadek i tyle.. 😥
Na telewizję nie reaguje, a jeśli już spojrzy, to włączam napisy i traci w momencie zainteresowanie.
Za jakiś czas pewnie i tak trzeba będzie zrezygnować z butelki, ale dla mnie za wcześnie, bo jest to sposób żeby szybko i sporo zjadła przed drzemką.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Chimera wrote:Dzisiaj u nas pada śnieg i jest taka temperatura, że nawet się trzyma. Robuś zrobił sobie dzisiaj poranną drzemkę, więc czekam tylko aż wstanie, zje jakieś drugie śniadanko i może uda się jakiegoś bałwana na ogródku ulepić 😁 ☃️
Chimera, nie martw się. Chłopcy często później zaczynają mówić.
Najważniejsze, że według lekarza jest wszystko w porządku.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
U nas też przeważają skarpetki z abs. Kupiłam małej emelki po domu, bo była fajna okazja. Czasami przynosi żeby jej założyć,a czasem woli chodzić boso
Zauważyłam, że jak w domu jest chłodniej, to wtedy woli chodzić w kapciach.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Udało się zrobić małego ☃️, ale na ogródek nie dotarliśmy, bo tyle ciekawych rzeczy po drodze, a wybraliśmy się bez wózka 🙈
Poza tym jest kumaty, co się pytam to pokazuje, lubi różne rytuały i się ich pilnuje. Rano mycie zębów z tatą, potem włączyć ekspres do kawy, podciągnąć rolety, cokolwiek może być atrakcją 😉 Bardziej mu wchodzą gesty niż wydawanie określonych dźwięków, ale i tak da się trochę porozumieć na migi 😁
Kayama jakie macie ćwiczenia na ten słaby brzuszek? -
Kayama dobrze ze są postępy. A jakie macie te ćwiczenia? Mała chętnie ćwiczy?
Mi dziś rano coś przeskoczylo w barku i teraz mnie boli praktycznie od łopatki do łokcia... Ech i co tu zrobić...
My mamy dosyć chłodno w domu jak sobie porównuję ze znajomymi i rodziną ale hartujemy się 😄 -
Wiktoria tez słabo mówi, głównie mama i tata i nie. Ale pokazuje, wykonuje polecenia potrafi coś przynieść, odłożyć, włączyć
Także na razie bardzo się nie martwię. Dużo gada po swojemu, i różne dźwięki wydaje np przytakuje albo zaprzecza, albo sobie podspiewuje
zaczyna naśladować melodie.
Na brzuszek mamy sięganie po coś rękami w górę gdy siedzi, i kladzenie na moich kolanach z podporem na rękach, na podłodze , aby też po coś sięgała lub oglądała, chodźi o to aby mięśnie brzucha pracowały. -
Frida hehe to nieźle
Kayama późno masz tą wizytę w urzędzie ciekawe czemu.
Co do kapci to czasami chodzi w takich po przecenie w ccc lub w skarpetkach lub rajstopkach. Na święta do brata męża to wezmę rajstopki z ABS co kupiłam w pepco.
Co do mowy to też mało mówi. Ostatnio nauczył się mówić po swojemu halo. Bierze mój tel przykłada do ucha i mówi halo.dużo rozumie, pokazuje paluszkiem.
-
Tata nie mówi ale jak się pytam gdzie jest tata to na tatę pokazuje. Niestety na tatę mówi też mama. Jak się pytam gdzie mama to też na tatę. Ale jak mnie nie widzi ale słyszy to mówi mama.
-
werni wrote:Tata nie mówi ale jak się pytam gdzie jest tata to na tatę pokazuje. Niestety na tatę mówi też mama. Jak się pytam gdzie mama to też na tatę. Ale jak mnie nie widzi ale słyszy to mówi mama.
Niby wie kto jest kto, a za chwilę powie na mnie tata. Czytałam, że w tym wieku to normalnewerni lubi tę wiadomość
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Niezapominajka5 wrote:I jak? Udało się ulepić bałwana?
Chimera, nie martw się. Chłopcy często później zaczynają mówić.
Najważniejsze, że według lekarza jest wszystko w porządku.
Dlaczego chlopcy mowia pozniej?
dla mnie chlopiec to taki sam czl jak dziewczynka
moj prowadzi juz komunikacje werbalna zwlaszcza ze mna i jestem zdziwiona ze tak szybko na niecale 16mscy
slowa podstawowe : mama (kilkanascie razy w ciagu dnia) .tata .nie.mama am czyli jesc.baba.koko czyli ptaszek.ma czyli nie ma.tak.da.
Wola corke starsza : Lala czyli Karola a mlodsza Zazia czyli Zuzia
dzis pojawilo sie wazne slowo: kupa
nasladuje zwierzaki wilk pies kot ptaszek kon kura
niewatpliwie postep jest duzy ze wzgledu iz 4 os mowia w domu a 5ta osluchuje sie
rozumie polecenia: zamykamy szafke, chodz do kuchni.chcesz jesc? gdzie sa buty?, papier do kosza, poloz na polke etc
Mysle iz nalezy zwrocic uwage na progres mowy
dwie moje znajome co twierdzily ze dzieci sie naucza to nie nauczyly sie bez pomocy logopedy, rehabilitacji,neurologa i podciecia wedzidelka..
a 4latek do dzis jak niespelna 2latek uzywa dzwiekow mimo iz rozwoj fiz ok
-
Starszak mając 18 miesięcy mówił mało,mając 24 już więcej,a jak miał trzy lata nawijał cały czas.Dużo zależy od dziecka.Ważne jest by nie przeoczyć pewnych spraw i do logopedy zawsze można iść,ale spokojnie na tym etapie.
Ważne jest rozumienie przez dziecko w tym wieku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2020, 08:52
werni lubi tę wiadomość