X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Tam gdzie ja robiłam, krew pobiera się tydzień wcześniej i ogólnie zaleca się pobranie krwi szybciej, żeby wyniki mieć już na usg prenatalnym :) wtedy ewentualne nieprawidłowości można skorygować oglądając dziecko na usg

Co placówka to inna metodologia :). Mi w laboratorium powiedzieli, ze krew mam pobrać po usg bo bez wyniku usg w ogóle mi krwi do badania nie wyślą.

Ale podejście Twojej bardziej chyba mnie przekonuje bo tak jak piszesz można szybciej reagować i uczulić wykonującego usg.

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 16 stycznia 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Tam gdzie ja robiłam, krew pobiera się tydzień wcześniej i ogólnie zaleca się pobranie krwi szybciej, żeby wyniki mieć już na usg prenatalnym :) wtedy ewentualne nieprawidłowości można skorygować oglądając dziecko na usg

Domi, a dopytam jeszcze jedna rzecz. Czy ryzyko dostałaś już z wynikami testu pappa? Je się potem jakoś aktualizuje o wynik usg. Zaciekawiłas mnie tym wcześniejszym pobraniem krwi. Chyba muszę zatańczyć z laboratorium :D.

aadd84dc14.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja myslalam, ze usg i badanie z krwi trzeba koniecznie tego samego dnia, zeby moc te wyniki traktowac uzupelniajaco, zeby oddawaly ten sam stan płodu... nawet gdzies czytalam o tym. Wiec mnie też bardzo zaciekawilyscie tym pobraniem krwi tydzien przed...

• AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MDW wrote:
    Hej, hej!
    Dawno mnie tu nie było i już chyba nie nadrobię tych 100 stron (!), ale chciałam zameldować o naszej ostatniej wizycie (14.01) w 9t+5d.
    Zarodek miał 2,83 cm, tętno 176 i jelita jeszcze w pępowinie ale ponoć mają się wchłonąć do 12 tc.

Pobrali mi krew na Pappa i czekamy na prenatalne do 4 lutego.
    Liczę, że wtedy poznamy płeć.
    Preferowałabym córkę i czytam tu już wszelkie symptomy ale pół się zgada a pół nie, więc na dwoje babka wróżyła :)

MDW, zastanawiałam się co z Tobą bo przecież IUI miałyśmy tego samego dnia! Ja też miałam w poniedziałek badanie i mój maluch o 10mm mniejszy niż Twój, o jelitach nic nie słyszałam, tak mnie ucieszyła wiadomość, że ma mózg :) Ja Pappa chyba nie robię ale zrobię za to badanie z wolnego DNA, prenatalne mam 1.02. Też liczę na dziewczynkę ale uwielbiający mamusie synek będzie równie ok ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 14:58

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • kayama Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, odebrałam badania krwi i niepokoi mnie progesteron, spadł do 43, na Prolutexie miałam 150... Czy nie za dużo spadł? Poza tym tsh leci na łeb na szyję, 0,406 :/ Nie za niski?? Może powinnam niejszyc Euthyrox? Reszta badań w porządku, cieszy mnie wynik glukozy 88 :)

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Domi, a dopytam jeszcze jedna rzecz. Czy ryzyko dostałaś już z wynikami testu pappa? Je się potem jakoś aktualizuje o wynik usg. Zaciekawiłas mnie tym wcześniejszym pobraniem krwi. Chyba muszę zatańczyć z laboratorium :D.

U mnie wyglądało to tak, że wyniki lekarka miała już w systemie. Po zrobionym usg, wpisała wszystkie parametry do komputera i wyskoczyły wszystkie prawdopodobieństwa. Na wydruku mam od razu opis parametrów z USG, wyniki samego Pappa z krwi i ogólnie ocenę ryzyka wad płodu w pierwszym trymestrze :)

Wiem, że niektórzy po usg robią dopiero krew. Natomiast krew można wykonać już w 11tygodniu, czytałam gdzieś na forum że wielu lekarzy preferuje ten sposób z wcześniejszym badaniem bo można zweryfikować wszystko na miejscu, jeśli na usg wychodzą słabe parametry i dodatkowo pappa nie wypada dobrze to można od razu działać, a nie czekać dwa tygodnie na wynik.

Ale myślę, że trzeba iść za głosem własnego lekarza i jego preferencji, mnie moja na prenatalne wysłała do innego lekarza i kazała robić krew u nich szybciej :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zwymiotowalam bo pomyślałam, że muszę mięso na obiad wyjąć z lodówki...Już nie wyrabiam z tymi wymiotami i złym samopoczuciem..minął już 12 tydzień A u mnie bez zmian ;(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 15:28

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyników nie aktualizuje się o usg, dopiero parametry z usg plus wynik krwi dają pełen wynik badania :) same wyniki krwi nic nie dają :)

Swoją drogą to fascynujące, że Dziecię ma niecałe 6cm a oglądasz jego pęcherz moczowy, mózg mi wyglądający jak motylek, komory serduszka... Jestem zahipnotyzowana dzisiaj :)

Smerfelinka lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:
    Właśnie zwymiotowalam bo pomyślałam, że muszę mięso na obiad wyjąć z lodówki...Już nie wyrabiam z tymi wymiarami i złym samopoczuciem..minął już 12 tydzień A u mnie bez zmian ;(

Jest taka jednostka chorobowa - niepowściągliwe wymioty w ciąży :) skonsultuj się Kochana czy nie potrzebujesz jakiegoś wzmocnienia organizmu żebyś się nie odwodniła :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia, wiem ze to nic milego ale to sie zdarza, ja całe obydwie ciąże wymiotowałam do samiutkiego konca - co nie znaczy ze u Ciebie tez tak bedzie. Pamietam jak rzygalam w aucie jak mnie maz na porodówkę wiózł - faceci z auta obok na światłach sie śmiali - pewnie myśleli ze niezła impreze zaliczyłam, bo to z samego rana bylo:) Juz myslalam ze to sie nigdy nie skonczy - ale wierz mi, z dniem porodu minęło jak ręka odjął:)

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla wszystkich dzis wizytujących!!! Super wieści!!!

Czekamy Anhydra na info jeszcze od Ciebie;)

Kto następny w kolejce na prenatalne?? 17.01-18.01 ktoś coś?? :)

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Super podejście. U mnie niestety w obu miejscach mówią, że krew ma być pobrana w dzień usg... co uważam, że głupotę... tak od razu mamy wynik, A nie czekamy jeszcze tydzień dwa

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia93 wrote:
    Domi, a ten ból promieniował Ci do krzyża? słyszałam że takie promieniowanie może być złym objawem. Dlatego panikuje ;(

Julia u mnie wszystkie miesiączki zaczynały się od bólu krzyża więc mam je teraz często, na przemian z bólami kości ogonowej :/
    Wyznaje zasadę, że nie ma gorączki i krwawienia to nic się nie dzieje, macica jak rośnie może powodować takie bóle, naprawdę Kochana się nie stresuj ❤️

Julia93 lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marimiko wrote:
    Kto następny w kolejce na prenatalne?? 17.01-18.01 ktoś coś?? :)

Jutro ja mam usg prenatalne :D

kayama wrote:
    Cześć dziewczyny, odebrałam badania krwi i niepokoi mnie progesteron, spadł do 43, na Prolutexie miałam 150... Czy nie za dużo spadł? Poza tym tsh leci na łeb na szyję, 0,406 :/ Nie za niski?? Może powinnam niejszyc Euthyrox? Reszta badań w porządku, cieszy mnie wynik glukozy 88 :)

A masz wynik ft4? Tsh rzeczywiście niskie, ale u mnie lekarz dopiero przy tsh 0.5 i ft4 powyżej normy kazał zmniejszyć dawkę euthyroxu. Samo tsh niestety nie jest miarodajne. Progesteron chyba spoko, ale dopytałabym lekarza.

Domi jeszcze raz gratulacje zdrowego synka! :)

Plinka również super wieści :)

Wszystkim wizytującym dzisiaj gratuluję!

DrzewkoPomarańczowe cześć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 16:52

kayama, Marimiko lubią tę wiadomość

👩36 lat 🧑39 lat

14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
    9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml
    16 dpt - beta 1028 mIU/ml
    18 dpt - beta 1804 mIU/ml
    20 dpt - beta 2872 mIU/ml
    24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
    14.10 - pusty pęcherzyk 💔

kwalifikacja z MZ - 10.06

21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔

lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞

luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży

22.07.2019 - urodził się Leon <3
    13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
    październik 2018 - Salve - ivf
    sierpień 2018 - histeroskopia ok
    kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014

Wysłany: 16 stycznia 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    U mnie wyglądało to tak, że wyniki lekarka miała już w systemie. Po zrobionym usg, wpisała wszystkie parametry do komputera i wyskoczyły wszystkie prawdopodobieństwa. Na wydruku mam od razu opis parametrów z USG, wyniki samego Pappa z krwi i ogólnie ocenę ryzyka wad płodu w pierwszym trymestrze :)

Wiem, że niektórzy po usg robią dopiero krew. Natomiast krew można wykonać już w 11tygodniu, czytałam gdzieś na forum że wielu lekarzy preferuje ten sposób z wcześniejszym badaniem bo można zweryfikować wszystko na miejscu, jeśli na usg wychodzą słabe parametry i dodatkowo pappa nie wypada dobrze to można od razu działać, a nie czekać dwa tygodnie na wynik.

Ale myślę, że trzeba iść za głosem własnego lekarza i jego preferencji, mnie moja na prenatalne wysłała do innego lekarza i kazała robić krew u nich szybciej :)

Tak to sobie właśnie wyobrażałam, ze lekarz ma jakiś programik, który to ryzyko obliczy. Mój prowadzący (spoza Medicover) tak właśnie kazał zrobić - najpierw krew i z wynikami do niego na usg. A ze pappa mam za free w medicover to chciałam tam krew zrobić ale mi powiedzieli ze bez usg krwi do badania nie wyślą. Robię wiec tam tez do kompletu usg czego nie planowałam . Ale wiadomo nie będę płakać z powodu dodatkowego, darmowego usg w ciąży :D

aadd84dc14.png[/url]
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Hmmm, mi lekarz powiedział, ze wielkością odpowiada 12tc. Mam to tez chyba w opisie badania, muszę zerknąć po południu bo już nie wiem czy mi się to nie przyśniło ;)
    Odkopalam wynik z poprzedniej ciąży i mam 63.2mm napisane, że odpowiada 13t0d... tak czy siak chyba są jakieś widelki albo programy inaczej liczą, bo widzę, że niektóre dziewczyny podają wiek ciąży mniejszy, niż był u mnie, a wymiary dziecka większe... A przecież to komputer podaje wynik, więc teoretycznie powinien być identyczny... I ja w. Ciąży w 6t0d miałam zarodek 3.4mm, A w drugiej w 6t1d miałam 6mm... To też jest różnica...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 17:05

1usa3e5e2lf96jem.png

• wiki2 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko z jakiego miasta jestes?

1usa3e5e2lf96jem.png

Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Odkopalam wynik z poprzedniej ciąży i mam 63.2mm napisane, że odpowiada 13t0d... tak czy siak chyba są jakieś widelki albo programy inaczej liczą, bo widzę, że niektóre dziewczyny podają wiek ciąży mniejszy, niż był u mnie, a wymiary dziecka większe... A przecież to komputer podaje wynik, więc teoretycznie powinien być identyczny... I ja w. Ciąży w 6t0d miałam zarodek 3.4mm, A w drugiej w 6t1d miałam 6mm... To też jest różnica...

Zerkam właśnie na opis badania i stoi ze z om 11 tc a biometria na 12 tc. No nic, może tez są różne metody obliczania wieku na usg? Nic tu chyba więcej nie uradzimy

A jestem z Warszawy.

aadd84dc14.png[/url]
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też. U kogo robisz usg w medicoverze? Ja u Solowieja... Ale jednak chyba lepszy jest multimed pod kątem prenatalnych więc w medicoverze to tylko asekuracja...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 17:46

1usa3e5e2lf96jem.png

Wysłany: 16 stycznia 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Ja też. U kogo robisz usg w medicoverze? Ja u Solowieja... Ale jednak chyba lepszy jest multimed pod kątem prenatalnych więc w medicoverze to tylko asekuracja...

Ja robię u Pietrasika, on mi się wydaje bardzo ok. Ale tak szczerze mówiąc to medicover dla mnie to tez tylko asekuracja :).

aadd84dc14.png[/url]
‹‹ 182 183 184 185 186 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ