Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Dla mojego wieku (32), podstawowe ryzyka sa:
21: 1:419
18: 1:967
13: 1:3047
A skorygowane ( ponoc teraz biorą pod uwage tylko przeciętność i czynność serca):
21: 1:2096
18: 1:2929
13: <20000
Tak wiec mi wyższy wyszly sporo niz Twoje. Nie wiem dlaczego, mialam czynność serca 162 i przeciętność 1,4 przy CRL: 52,5, choc najpierw wyszlo ze 56mm, ale wpisany mam ten drugi pomiar.
W każdej ciazy robiłam tylko usg, bez pappa.
Niezapominajka5 lubi tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś - 37t2d, 2600g, 52cm -
Ania95 wrote:A ja dzisiaj rozpoczynam 2 trymestr ciąży!! Jupii teraz to chyba z górkiTyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Anhydra, Ty robiłaś tez pappa, prawda?
Mi się wydaje, ze z samego usg zawsze wyjdą wyższe ryzyka bo skuteczność samego usg jest niższa niz w połączeniu z pappa. W pon mam wizytę u mojego gin wiec mnie ewentualnie a prostuje .
Sprawdziłam swoje wyniki z poprzedniej ciąży i ryzyka dużo niższe ale miałam tez test pappa wiec nie ma co porównywać. Pappa mam we wtorek (usg tez) wiec ciekawa jestem jaki mi wynik wyjdzie. Pewnie gorszy bo jestem już starsza (33l).
Ps Aga, z usg mam podobne ryzyka do Twoich.
Moje dziecię miało NT 1,85 przy crl 62,8.[/url] -
Agagusia, to nadal bardzo niskie ryzyka. Wyniki PAPPa mogły Ci je jeszcze niżej skorygować. Trzymam kciuki za szybkie i dobre wyniki Harmony
Ja byłam w czwartek na wizycie, dopiero drugiej, położna dziwiła się, że tak długo się uchowałam bez karty ciąży serduszko bije ok, a dokładne pomiary będą 30.01 na prenatalnych skłamałam co do daty ostatniej miesiączki, żeby nie musieć za każdym razem się tłumaczyć, że miałam owulację w 34 dc
Gdańsk, 31 l., kp -
Chimera to sie nazywa wicie gniazda czyli szykowanie sie na przybycie nowego czlonka rodziny
Super jest obserwacja reakcji starszych dzieci.u nas nie bylo zazdrosci bo roznica 2l i 4mce.wtedy Karolina oblozyla Zuzie zabawkami, sama wszystkie jej dala po przybyciu ze szpitala
Zobaczymy teraz jak bedzie.na razie glaszcza brzuszek a to jeszcze 7mcy na jesienWiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2019, 13:54
-
Agagusia wrote:Dla mojego wieku (32), podstawowe ryzyka sa:
21: 1:419
18: 1:967
13: 1:3047
A skorygowane ( ponoc teraz biorą pod uwage tylko przeciętność i czynność serca):
21: 1:2096
18: 1:2929
13: <20000
Tak wiec mi wyższy wyszly sporo niz Twoje. Nie wiem dlaczego, mialam czynność serca 162 i przeciętność 1,4 przy CRL: 52,5, choc najpierw wyszlo ze 56mm, ale wpisany mam ten drugi pomiar.
W każdej ciazy robiłam tylko usg, bez pappa.
Też uważam, że ryzyko u Ciebie i tak jest bardzo niskie. Ale dobrże, że zrobiłaś ten test HARMONY-będziesz w takim razie spokojniejsza, a tego nie da się wycenić.
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
DrzewkoPomarańczowe wrote:Anhydra, Ty robiłaś tez pappa, prawda?
Mi się wydaje, ze z samego usg zawsze wyjdą wyższe ryzyka bo skuteczność samego usg jest niższa niz w połączeniu z pappa. W pon mam wizytę u mojego gin wiec mnie ewentualnie a prostuje .
Sprawdziłam swoje wyniki z poprzedniej ciąży i ryzyka dużo niższe ale miałam tez test pappa wiec nie ma co porównywać. Pappa mam we wtorek (usg tez) wiec ciekawa jestem jaki mi wynik wyjdzie. Pewnie gorszy bo jestem już starsza (33l).
Ps Aga, z usg mam podobne ryzyka do Twoich.
Moje dziecię miało NT 1,85 przy crl 62,8.
U mnie NT 1,7 przy crl 58. To jest wysokie ryzyko?Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Niezapominajka, te ryzyko powinnaś mieć wpisane w opisie badania. Pod uwagę bierze się przeziernosc, czynność serca i dane matki takie jak wiek itp.
Przeziernosc Twojego dziecka to bardzo dobra przeziernosc . Mi lekarz powiedział, ze 3,5 to jest nieprawidłowy wynik.Niezapominajka5 lubi tę wiadomość
[/url] -
Anhydra wrote:No to super, że mieliście zniżkę.
Ja po prostu się zastanawiałam, no z tego co pamiętam jesteśmy w tym samym wieku (32l) a mi wyszły prawdopodobienstwa wyliczone w sensie skorygowane o pomiary:
Tris 21 <9 000
Tris 13 <20 000
Tris 18 <20 000
Lekarz powiedział ,że to bardzo dobry wynik.Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
DrzewkoPomarańczowe wrote:Niezapominajka, te ryzyko powinnaś mieć wpisane w opisie badania. Pod uwagę bierze się przeziernosc, czynność serca i dane matki takie jak wiek itp.
Przeziernosc Twojego dziecka to bardzo dobra przeziernosc . Mi lekarz powiedział, ze 3,5 to jest nieprawidłowy wynik.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Mnie te wyniki tez strasznie stresuja, jeszcze mam glupia tendencje do porównywania wszystkich z poprzednia ciąża. A tu wiadomo, ze chociażby ze wzgledu na wiek (+3 lata) juz wyniki beda inne, chociaz stresuje sie bo wyszly mi duzo wyzej niz 3 lata temu, choc prawidlowe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2019, 14:37
-
nick nieaktualnyPaniHa mam to samo od początku ciąży. Pije tylko rano wodę lub inke.
Kamaya ja mam podobnie od początku ciąży, ale tak jak kiedyś wspominała Domi wydaje mi się, że to przez kwas w żołądku. Od rana biegunki A od południa mdłości i wymioty A i potworna zgaga;(Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2019, 16:35
-
Malinka7 wrote:Dziewczyny, mam pytanie, zmarl mój sąsiad, starszy człowiek, ale jak to na wsi, sąsiad prawie jak rodzina... Czy iść na pogrzeb czy odpuścić sobie?
Jeżeli nie masz przeciwskazan do wychodzenia (plamienie, krwiaki) to chyba nie ma przeciwskazan. Zwlaszcza,jeżeli byla to bliska Wam osoba.Tylko trzeba się ciepło ubrać aby w taką pogodę nie zmarznać. Myślę, że tego typu emocje nie są zagrożeniem dla zdrowej ciąży. Nie da się przecież odseparowac od wszystkich stresujących i smutnych zdarzeń na 9 miesięcy.
Czytałam kiedyś badania, że nawet silny przewlekły stres nie podnosi ryzyka poronień (duża praca zbiorowa)...inaczej podczas wojny/okupacji dzieci by się nie rodziły. ..oczywiście w ciąży polecane jest pozytywne myślenie, bo wtedy łatwiej ten stan się przechodzi, ale moim zdaniem nie można przeginać w żadną stronę (w sensie schizować się potencjalnym stresem) .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2019, 16:58
DrzewkoPomarańczowe wrote:Dziewczyny, II trymestr zaczyna się wraz z rozpoczęciem 15tc (14+0). Czy się mylę?
Jeżeli jesteś 3 dni po zapłodnieniu, to jesteś (mniej wiecej w połowie) pierwszego tygodnia ciąży. Czyli na logikę powinno liczyć się rozpoczęto tygodnie. Lekarze różnie do tego podchodzą - czasami pytają o tyg skończone. Mi wszystkie aplikacje pokazały, że drugi trymestr zaczęłam dokladnie w tc 13+0Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2019, 16:57
Mi zawsze licza skonczone tygodnie. Jutro mam 14tydz i wchodze w 2trymestr
wiki2 lubi tę wiadomość
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
natty85 wrote:Mi zawsze licza skonczone tygodnie. Jutro mam 14tydz i wchodze w 2trymestr
No ale idąc tym tropem, ciaża trwa 40 tygodni...czyli idealnie poród byłby w 39-40...czy 40+1/2 itd? Bo dla mnie 40+6 to już 41 tydz
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK