Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Domi_tur wrote:OlaWi, tak jeszcze o tym fryzjerze bo dopiero widzę, że czytając rano pominęłam jakieś posty
Nie jestem fryzjerką, ale farbowałam w ciąży włosy 3 razy, za każdym razem innym rodzajem farby i nie miałam żadnych problemów. Nie lubię kiedy fryzjerki i kosmetyczki zwalają nieudane zabiegi na ciążę, to nieprawda że w ciąży henna łapie na zielono, hybryda może się nie trzymać itd. Podczas mojej ostatniej wizyty fryzjerka się śmiała, że jak jej coś nie wyjdzie to powie, że to wina mojej ciąży :p
Ja też farbuje i mojej fryzjerce zawsze wychodzi to co chce ALE może to też trochę zależeć może o konkretnych pigmentów, bo wiadomo niektóre są bardziej wybaczające i delikatne, a inne jak złapią to ciężko je wypłukać (nawet z tych łagodnych farb) plus hormony wydaje mi się że też nie są takie obojętne mimo wszystko. Niemniej jednak uważam że dobra fryzjerka jest w stanie wziąć poprawkę na hormony i inne czynniki i tak dobrać produkty żeby wyszlo dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 10:50
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
Frida91 wrote:Mi wypadały i przed ciąża bo mialam problemy z hormonami. Teraz nadal leca calt czas choc wyniki mam dobre,biore witaminy. Mam nadzieje ze po porodzie sie nie nasili bo serio juz malo co mi zostalo na glowie.
Frida podobno po porodzie właśnie często mocno nasila się wypadanie włosów... Ja kiedyś z powodu problemów hormonalnych bardzo dużo włosów straciłam w ciągu dwóch miesięcy (serio chyba z połowę), może nie wyglądałam tragicznie dla kogoś z zewnątrz bo mam dużo włosów ogólnie ale dla mnie to był koszmar. Wtedy, poza ustabilizowaniem hormonów oczywiście, pomógł mi vitapil (merz special nie zadziałał na mnie), i teraz od porodu mam zamiar kupić vitapil mama i od razu brać bo spodziewam się podobnej sytuacji.♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
Ja mam naturalnie ciemne brązowe włosy. Czasem maluje, ale zawsze potem wracam do naturalnego koloru bo siwych póki co brak. W zeszłym roku zamarzyło mi się jakieś ombre. Poszłam do fryzjera i zależało mi żeby je dość zauważalnie rozjaśnić. Efekt był taki, ze jak ktoś się mocno przyjrzał to może coś tam uświadczył. Fryzjerka skwitowała, ze moje włosy słabo łapią kolor i skasowała jak za zboże 😁. A kiedyś farbowałam na bardzo jasny blond i nie było z tym problemu.
Teraz chyba znowu sobie jakis jasny blondziik piedykne - bardzo mi się widzi z taka krótka fryzura. Ale to już jak urodzę.[/url]
-
Mi włosy bardzo wypadały przed ciąża a teraz praktycznie w ogóle. Wypadną po porodzie - nie mam złudzeń. Po poprzedniej ciąży próbowałam różnych supli, wcierek itp ale nic to nie dało. Wydaje ni się, ze to go w ciąży nie wypadło kiedy w końcu musi.
Za to, co ciekawe, owłosienie w innych partiach dużo słabsze. Ja ogólnie jestem uprzywilejowana w temacie bo na nogach to mi rosną takie cwaniaki w odstępach 1 cm 😁. A teraz jest ich jeszcze mniej. Depilatora używałam ostatnio w połowie marca 😁.[/url]
-
Bardzo mnie zaintrygował ten temat, nawet napisałam do mojej profesor z uczelni od chemii surowców kosmetycznych, jakie reakcje mogą zachodzić na włosach w ciąży
zobaczymy co odpisze
Ogólnie na zdrowy rozum - włosy to martwy twór, to co zwisa od czubka głowy nie jest już w żaden sposób odżywiane przez nasz organizm. 1 cm włosa to średnio 1 miesiąc naszego życia, więc jakieś 6-7cm odrostu odpowiadałoby okresowi ciąży i ten fragment włosów mógłby być przez hormony "odmieniony". Z drugiej strony, fryzjerzy u ciężarnych używają najczęściej lżejszych środków, więc to mogłoby mieć wpływ na efekt końcowy, jeśli fryzjer użyje słabszego rozjasniacza to zamiast blondu może wyjść jajkoi z ciemnym kolorem tak samo
Wybaczcie moje rozkminki ale to jest naprawdę ciekawe, czy nasz stan ma aż taki wpływ na każdy aspekt życia, czy to po prostu kwestia dobierania produktów i ostrożnościBo jak sięgam pamięcią to mam znajome, które e ciąży robiły metamorfozy włosów z czarnego na blond i wychodziło genialnie, ale znam też takie co miały placki kolorów na głowie po wizycie u fryzjera
Agagusia, E_linka2, Bobby29, OlaWi lubią tę wiadomość
-
Bobby29 wrote:Frida podobno po porodzie właśnie często mocno nasila się wypadanie włosów... Ja kiedyś z powodu problemów hormonalnych bardzo dużo włosów straciłam w ciągu dwóch miesięcy (serio chyba z połowę), może nie wyglądałam tragicznie dla kogoś z zewnątrz bo mam dużo włosów ogólnie ale dla mnie to był koszmar. Wtedy, poza ustabilizowaniem hormonów oczywiście, pomógł mi vitapil (merz special nie zadziałał na mnie), i teraz od porodu mam zamiar kupić vitapil mama i od razu brać bo spodziewam się podobnej sytuacji.
Ale oczywiście po porodzie tez zamierzam stosować różne wcierki no i suplementy dodatkowe.
Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
nick nieaktualnydziewczyny ja tak z wyprzedzeniem chciałabym was zapytać o szczepienia dla dzieci. Jak to jest? totalnie nie kumam jeszcze tematu. Próbuję ogarnąć na podstawie w necie ale jakiś mętlik mam. Kiedy mam zadecydowac jak będziemy szczepić dziecko, czy szczepienia obowiązkowe po kolei czy skojarzone? Na pierwszej wizycie u pediatry zostaniemy poinformowani czy już na ta wizyte mamy byc zaznajomieni?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 11:20
-
Nacha wrote:dziewczyny ja tak z wyprzedzeniem chciałabym was zapytać o szczepienia dla dzieci. Jak to jest? totalnie nie kumam jeszcze tematu. Próbuję ogarnąć na podstawie w necie ale jakiś mętlik mam. Kiedy mam zadecydowac jak będziemy szczepić dziecko, czy szczepienia obowiązkowe po kolei czy skojarzone? Na pierwszej wizycie u pediatry zostaniemy poinformowani czy już na ta wizyte mamy byc zaznajomieni?
Miałam w pierwszej ciąży podobny problem bo czułam się zielona w temacie. Poczytałam trochę o kalendarzu szczepień obowiązkowych i zalecanych. Coś już wiedziałam i zaczynam czytać dalej o skojarzonych, o tym co jak i kiedy, o tym co będzie podane jeszcze w szpitalu itp
Nie nastawiaj się, ze na pierwszej wizycie u pediatry otrzymasz wszystkie informacje - różnie to bywa. Ja się obkułam wcześniej.
Szczepilam skojarzonym wg kalendarza. Zrobiłam tez wszystkie zalecane, poza ospa. Wybrać się nie mogę. Poczytaj o tych zalecanych - tam ilość dawek zależy od tego kiedy poda się pierwsza.
Skojarzone są płatne. Pneumokoki możesz wziąć te bezolatne (10-walentne) lub platne (13-walentne).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 11:38
[/url]
-
nick nieaktualny
-
Anhydra, a czy Tobie nie robią problemu z długiego pobytu w szpitalu? Czy co jakiś czas wypisują Cię i przyjmują na nowo? Zastanawiam się,czy może być problem z ponownym przyjęciem do szpitala, w bardzo krótkim odstępie czasu- choćby tego samego dnia gdyby było źle.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
nick nieaktualnyDomi_tur wrote:Nacha chodzisz do szkoły rodzenia? Ja mam w programie pod koniec maja chyba temat szczepień, a ta moja położna to taka rozsądna babka, mogę po zajęciach wrzucić materiały na ten temat
Będę wdzieczna za materiały -
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/152a8dd1593f.jpg
tutaj masz fajną rozpiskę - oczywiście mam ją w książeczce zdrowia starszej córki, więc może być nieaktualne - różne kolory to różne opcje które możesz wybrać. jeden wiersz to jedna wizyta w danym miesiącu życia i jest podana ile będzie liczba zastrzyków podczas tej wizyty.
Ten harmonogram nie zawiera dodatkowych szczepień takich jak pneumokoki (wtedy niebyły jeszcze dla wszystkich jak jest teraz), rotawirus (Ale ten akurat jest do jedzenia) itdWiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 12:11
Nacha, Smerfelinka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBaileys, dobrze pamiętam, że ty robisz badanie anty xa? Jakie normy przyjmuje twój lekarz? Moja lekarka chyba tak średnio się zna i ciągle mi to nie daje spokoju. Badanie polecił inny lekarz na wizycie dodatkowej. Mówił, że norma to 0.3-0.5, lepiej, żeby była w granicach 0.5 bo przytyję jeszcze. Mi wyszło 0.68 - nie wiem czy się martwić, czy nie. Moja lekarka stwierdziła, że ok - ale patrzyła na opis z labu, więc sama nie wiem.
Co do włosów potwierdzam - nam też na jednym ze szkoleń mówili, że włos jest martwy (pracuję w branży chemicznej - sprzedajemy półprodukty do kosmetyków). Była mowa o nawilżenie włosów - konsumenci uważają, że ich włosy są suche, więc mówi się im, że szampon nawilża - ale on tak naprawdę sprawia, że będą bardziej gładkie i miękkie. Włosa nawilżyć się nie da. -
nick nieaktualnyCo do szczepień - ostatnio zmieniłam 2 słowa z teściową - ona jest pielęgniarką szczepienną. Mówiła mi coś - że te pierwsze szczepienia to są 5 albo 6 w 1. W tych 6w1 jest lepsza szczepionka na WZW chyba, ale coś tam innego gorsze. Będę zgłębiać temat trochę później, dam znać.
Bobby29 lubi tę wiadomość
-
U nas na szkole rodzenia było spotkanie z ordynatorka pediatrii/neonatologii, ale trwało godzinę i większość tego czasu poświęciła na opowiadanie o opiece podczas pobytu w szpitalu, o ocenie apgar, kontakcie skóra do skóry i tego typu rzeczy. O szczepionkach wspomniała tylko, że w szpitalu jest podawana, o ile rodzice wyrażają taką zgodę i to było tyle.
-
E_linka2 wrote:Baileys, dobrze pamiętam, że ty robisz badanie anty xa? Jakie normy przyjmuje twój lekarz? Moja lekarka chyba tak średnio się zna i ciągle mi to nie daje spokoju. Badanie polecił inny lekarz na wizycie dodatkowej. Mówił, że norma to 0.3-0.5, lepiej, żeby była w granicach 0.5 bo przytyję jeszcze. Mi wyszło 0.68 - nie wiem czy się martwić, czy nie. Moja lekarka stwierdziła, że ok - ale patrzyła na opis z labu, więc sama nie wiem..
Ja miałam robione anty Xa. Wyszło 0,3. Jutro znowu mam badanie kontrolne. Hematolog podał dla mnie normy 0,2-0,4 (0,5).E_linka2 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja juz po wizycie, wszystko dobrze, szyjka w pelni utrzymana, waga dziecka 1300g. Polozenie miednicowe, co specjalnie mnie nie martwi, bo i tak nastawiam sie na cc. Lozysko ladnie poszlo do gory
Pytalam o odczucie obrzeku w kroczu, lekarz stwierdził, ze to odczucie normalne zwiazane z ukrwieniem (i innymi przyczynami, ale oczywiście juz nie powtórzę). W kazdym razie o ile w 1 ciazy pojawia sie pod koniec (i tak mialam), to w kolejnej moze dokuczac wczesniej.
Jedyne co mnie martwi to przy podgladaniu dzidzi, zauwazylismy jak wklada sobie do buzi pepowine... Teraz jej mniejsza aktywnosc będzie mnie martwila,czy nie poddusza sie czasem! Takie ekstremalne zabawy jeszcze przed narodzinami, co to wyrosnie...Panna_Justyna, E_linka2, Chimera, Agagusia, Smerfelinka, Pierniczkowa, Ania95, DrzewkoPomarańczowe, Applejoy, Limerikowo, Frida91, Anhydra, OlaWi, kayama, Vampire, Marcelina85 lubią tę wiadomość
-
Nacha wrote:dziewczyny ja tak z wyprzedzeniem chciałabym was zapytać o szczepienia dla dzieci. Jak to jest? totalnie nie kumam jeszcze tematu. Próbuję ogarnąć na podstawie w necie ale jakiś mętlik mam. Kiedy mam zadecydowac jak będziemy szczepić dziecko, czy szczepienia obowiązkowe po kolei czy skojarzone? Na pierwszej wizycie u pediatry zostaniemy poinformowani czy już na ta wizyte mamy byc zaznajomieni?
W szpitalu pytaja czy wyrazasz zgode na szczepienie w 1 dobie wzwb i gruzlica. Jak juz ktos pisal, lepiej dopytac czy wzwb szczepia engerixem czy euvaxem. Reszte szczepien to w przychodni z pediatra ustalalam.
A jak juz o szczepieniach... Czy ktoras szczepila na odkleszczowe zapalenie mozgu?