Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Pierniczkowa wrote:Malinka właśnie przyszły leginsy. Zamówiłam L, są luźne ale nie marszczą się. Mocno kryją. Brzuch przykrywają u mnie prawie pod stanik, więc posłużą już do końca.
-
Malinka7 wrote:To ja mam 164, to pewnie będą o wiele za duże.
Ja mam 164 i bralam s/m 38 i na długość są idealne.Malinka7 lubi tę wiadomość
3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Sylvka wrote:Podobno wybija cukier bardziej...ale może to jakiś fake. Może to chodziło o mleko a ja sobie wbiłam do głowy, że ogólnie nabiał... żyłam w takim przeświadczeniu .
Z mlekiem faktycznie wybija cukier bardziejale jogurt naturalny jest bezpieczny
Gratuluję udanej wizyty !
menka2 wrote:monitor oddechu to jak większość rzeczy bardzo osobista kwestia - przy pierwszym dziecku nie zdecydowała się używać i nie żałuję pomimo, że miałam pożyczony w domu - znam historie, gdzie takie nianie dawały fałszywe alarmy bo np. odpieły się. co bardzo stresowało rodziców.
inna kwestia jest gdy dziecko ma lekarskie wskazania do używania np. wiotkość krtani która przyczynia się do bezdechów. W innym przypadku uważam że nic nie zastąpi czujności rodzicówa i tak przyznam, że przez pierwszy miesiąc spałam na czujce i przy zapalonym świetle aby widzieć czy córka oddycha
Ja tak samoWiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 19:54
-
nick nieaktualnyJa po wizycie, Majka wazy 1065 g i podobno wszystko z nia w porzadku 🙂 Wszystkie wymiary przekraczaja wiek ciazy, brzuszek juz jest na 29 tc, a nogi na koniec 28 tc 😮 (a pamietam, jak sie martwilam po prenatalnych, ze ma za krotka kosc udowa).
Szyjka sie skrocila do 4 cm, co nadal jest dobrym wynikiem, niemniej dostalam mala zjebke za 20 km chodzenia po gorach 😛 (wczesniej mialam szyjke 4,85). Mimo ze brzuch mam miekki i nie odczuwam skurczy, gin kazal bardziej sie oszczedzac.
Z lekow dostalam dodatkowe zelazo, jakies w fiolkach rozpuszczalne, mam teraz brac 2 razy dziennie, raz Sorbifer, a raz to nowe (dziwne, bo hemogolobine mam 11,3 wiec nie jakos fatalnie). No i niestety Clexane zwiekszony do dawki 0,6, bo krew nadal za gesta 😕 Oprocz tego standardowo DHA, kwas foliowy, b12, wit. D, jod, luteina doustna, aspargin, cytrynian magnezu i aspirin cardio. Czy Wy tez az tyle supli bierzecie?
I mimo idealnego cukru znow mam zrobic hemoglobine glikowana i stanowczo nie robic odstepstw od diety bg. Sama nie wiem czy go sluchac z ta dieta, boje sie ze Maluch potem nie bedzie tolerowal glutenu jak go w ogole nie zazna w zyciu plodowym...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 20:04
Sylvka, Niebieska Gwiazda, Domi_tur, emi2016, Applejoy, Limerikowo, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, Smerfelinka, Vampire lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDomi_tur wrote:Dziewczyny, orientujecie czy wszystkie wózki Bebetto nie mają opcji składania spacerówki? W takim sensie, że siedzisko składa się ze stelażem?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 20:23
Domi_tur lubi tę wiadomość
-
Limerikowo wrote:no wlasnie na sali jest jedna duza wanienka wbudowana obok przewijaka
albo moje po szczepieniach temp zlapaly albo po kapieli lub ktos byl chory z personelu
jeszcze opcja ze ktores dziecko cos mialo i woda sie przenioslo
ciekawszy byl nr ze jednej pani poloznej nie chcialo sie lac wody i przygotowac stanowiska na bobasa chyba jedynego na innej sali i przyniosla go do nas
ja na takie manewry z wlasnym bym sie nie zgodzila
no nic co porod to czl madrzejszy
wiadomo ze malenstwo w pierwszych dobach jest b wrazliwe
Tak sie właśnie dopytuje bo ostatnio nowonarodzone dziecko kolezanki w szpitalu zlapalo jakas infekcje układu moczowego. Zdziwilam sie jak to możliwe, ale jak piszesz, ze stosuja takie praktyki to sie nie dziwie... -
IGA.G wrote:jak rodziłam w 2017 to nie kąpali w ogole, chyba że na życzenie mamy. ponoc lepiej nie kąpać, Anielka kąpana dopiero w domu w 9 dobie życia bo tyle leżałyśmy w szpitalu. sama oczyściła się z mazi płodowej bardzo ładnie
Tak slyszalam tez o takich praktykach, ale nie woem czy tez dotyczy to dzieci po cc. Nas tez zawsze pytali czy wyrazamy zgode na mycie, jakos wolalam by domyli pupe po smolce, bo jednak co chusteczki to nie woda... -
Nacha wrote:Ja pisałam do bebetto to odp ze spacerówka składa sie ze stelażem tylko w vulcano, luca i holland. Ale teraz jest jeszcze nico do którego jest gondola zeby było 2w1. Nico był typowa spacerówka która sie składała ze stelażem.
Nacha lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa byłam tydzień temu w szpitalu i miałam robione pomiary cukrów. Wyniki nie wyszły zbyt wysokie. Nadczo 67..Po posiłkach 70-80
W nocy poniżej 70.
Dziś znów wysłano mnie na krzywą i wyniki chyba dobre:
75
Po 1h 110
Po 2 h 86
A wcześniejsza krzywą to:
Nadczo : 64
Po 1h 85
Po 2h 61
Zmienia mi się czy to nie dziwne?
Już sama nie wiem czym jest to spowodowane, ale dzisiejsze wyniki chyba w normie więc może i mam ochotę złamać się i zjeść coś słodkiego;)wisieninka_89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Domi_tur wrote:A tak w ogóle, to poruszę temat wspólnego rodzenia, jak się Wasi partnerzy zapatrują na obecność przy pełnym porodzie? Chcą być czy niekoniecznie?
My ustaliliśmy, że mój mąż będzie mógł wyjść w dowolnym momencie drugiej fazy porodu i wrócić jak już nasz Wielbłąd przejdzie przez ucho igielne 😂 bez żalu i pretensji. A Wy jakie macie podejście?
Przy pierwszym porodzie niewyobrazalam sobie by moglo go zavraknac, zreszta on tez jak najbardziej chcial mi towarzyszyć. Dla mnie to glownie poczucie bezpieczeństwa bylo wazne. Ale powiem szczerze, ze podczas parcia mialam chwile, ze jego obecnosc byla po prostu wkurzajaca. Ale moj porod byl dlugi i ciezki moze to tez dlatego, bylam zdenerwowana. Po cc super, bo od razu kangurowal malateraz tez tak chce.
Wiem jednak, ze bardzo psychicznie przezyl ten porod, ale głównie właśnie dlatego, ze bardzo bal sie o mnie i maluszka. Nie mieliśmy natomiast żadnych problemów z obrzydzeniem, bo wiem, ze niektorzy tego sie boja. Po cc sam dawal mi jeszcze zastrzyki, bo ja jestem lewa do takich rzeczy. -
Mary Magdalena wrote:Witam się w 3 trymestrze
Mój był chyba ze dwa razy, ale głównie dlatego, że jakoś nam te wizyty wypadają, gdy długo w pracy siedzi albo jak mama nie może do Tymka przyjechać, wtedy on musi pilnować. Ja mam usg na każdej wizycie.
Co do porodu, to też mieliśmy rodzić razem, ale skończyło się cesarka, więc go to ominęło. Ja podobnie jak Domi reaguje w sytuacjach bólowych i tez się bałam, że mnie będzie wkurzal;P
Rodzilam w Katowicach i tam osoba towarzysząca może być przy cesarce i przyznam, że chyba był w większym szoku niż ja. Chyba dlatego, że to wszystko się strasznie szybko działo. Gdyby nie trzeźwy umysł położnej, to pewnie by nawet tego jednego zdjęcia nie było, które mu z synkiem zrobiła:D
Teraz będę prawdopodobnie rodzić w Gliwicach, a tu niestety partner nie może być przy operacji. Ciekawi mnie jak to będzie wyglądało.
Dodam jeszcze, że mój kolega był przy porodzie swojej córki i żałował, więc to chyba zależy od chłopa i jego wrażliwości.
Ktory szpital w Kato pozwala na obecność przy cc? -
Zaglądam na chwilę bo wróciłam do.żywych. Od wczoraj czuje się fatalnie
Ogólne osłabienie, bóle brzucha i biegunka. Nie wiem czy znów mi coś zaszkodziło czy to zupełnie inna przyczyna. Poczułam się lepiej dziś ok 20 dopiero.
Niestety Spasmolina nie pomaga na napięty brzuch, mam nawet wrażenie że po no spie było lepiej. Za tydzień mam wizyte prywatna i omówię to z lekarzem, rozważam nawet położenie się na kilka dni do.szpitala jeśli coś to.da.
Niektóre dziewczyny pisały ze będą tęsknić za brzuszkiem, ja czekam z utęsknieniem na koniec tej ciąży ... Mając nadzieję że dożyję tego końcabo.czasami mam wątpliwości.
Mam pytanko czy odczuwacie skurcze b-h o jak? Bo.się trochę martwię. Mam ich jakby więcej. I mnie łapią seriami, napinanie z kilkanaście sekund i przerwa, i za chwilę znów. I takich powtórzeń mam z 4,5. I.druga serię miałam teraz wieczorem. Skurcze nie bolą tylko są trochę nieprzyjemne. Czy to jest normalne?
-
nick nieaktualny