X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2019, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sids to raczej dot wad serca lub ukladu oddechowego.czesto u matek ktore pija i pala.lub dziecko biernie pali

raczej kazda swiadoma matka 1sze dziecko b czujnie sprawdza
    ja przy drugim czesto tez nasluchiwalam oddechu

u nas na os byl przypadek ze mamuska tak "pilnowala" dzieciaka 9mcy ze zjadl mokra chustke, wyciagali w szpitalu.panika bo dusil sie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2019, 23:57

joan85 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 04:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Mimo, ze jestem wyprawkowym zakupoholikiem, to kokonu nie kupilam (choc mialam juz na kilku stronkach w koszyku😉). Jest odradzany praktycznie wszedzie ze wzgledu na SIDS - ja sie boje, podobnie jak tych ochraniaczy lozeczkowych itd.

Ale sie dzisiaj opalilam, na nogach, rekach (chociaz uzylam filtru 50) i nawet na brzuchu, mimo ze mialam koszulke 😮 Mam taki czerwony placek. Teraz chyba bede smarowac sie cala przed zalozeniem ubran, bo nie ma zartow z tym sloncem.

Ola, moj gin twierdzi, ze acard mozna stosowac do 32 tc. A Twoj, ze tylko do 30ego? Hmm...

Nie powiedział, że można stosować do któregoś tygodnia, tylko że dla maluszka bezpieczniejsze są neoparine. Nie zagłębiałam tematu bardziej.

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Ale sie dzisiaj opalilam, na nogach, rekach (chociaz uzylam filtru 50) i nawet na brzuchu, mimo ze mialam koszulke 😮 Mam taki czerwony placek. Teraz chyba bede smarowac sie cala przed zalozeniem ubran, bo nie ma zartow z tym sloncem.
    Ja tez wczoraj zjaralam nogi 😱 Posiedzieliśmy troche na plazy w krótkich szortach i jeb woeczorem juz czerwone. Dzis tak ciepło chciałam W sukience pochodzić ale lepiej schowam nogi i spróbuje nie ugotować sie w legginsach zeby nie poprawic (nawet smarując je filtrem)

• AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już sama nie wiem ale chyba jednak będę się trzymać niekupowania kokonu. Mamy mieszkanie dwupokojowe i w sypialni ma być łóżeczko dostawne a w salonie kosz mojzesza, powinno wystarczyć.

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:

Sylvka, nie martw się, nawet jak waga jutro spadnie to po fali upałów i tak będziemy wyglądać jak wielkie balony napełnione wodą😂

Haha niestety nie spadła... 😂 61 kg żywej wagi akurat się zważyłam w szpitalu przed wizytą u diabetologa.
    Właśnie tego balonika się obawiam a na myśl przychodzi mi tylko jedno
    "Baloniku nasz malutki...rośnij rośnij okrąglutki..." 😅🙊🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 08:38

Domi_tur, wiki2 lubią tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana, jak masz kosz Mojżesza to daruj sobie kokon. Ja dostałam od bratowej, sama nie kupiłabym. To jest wydatek na chwile bo dziecko szybko wyrasta, ale może tylko ten mój kokon taki mały jest.

AnaKwiat lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj fatalna noc, o 3 obudziły mnie krzyżowe. Brzuch co 10 min jak kamień, wzięłam dodatkowy magnez i no spe i powoli przeszło. Dzisiaj mam wizytę u mojej, ciekawa.jestem co na to powie . Mam mega stres, teraz dokładnie mogę wskazać gdzie jest przyszytą taśma do macicy, dalej w tych miejscach ból i mrówki :(

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez się wczoraj trochę opalilam, z tym ze ja to taka cyganicha i od razu na brąz się opalam. Zawsze było to moja zmora bo nie lubię opalenizny (poza nogami, ale to już z innnych względów 😀), a słońce łapie mnie moment.

aadd84dc14.png[/url]
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokony mają różne rozmiary.Wczoraj na jakiejś stronie widziałam kokon XXL 120×65.Dla mnie to zbędny zakup.Jak mały się pojawi i zmienię zdanie to kupie.

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej nie nadrobie Was , tylko naskrobałyście w weekend :) u nas intenstywny weekend z Anielką, zrobiliśmy sobie spontaniczny wypad, wrociliśmy w nocy. ledwo Aniele z łóżka śćiągnęłam do żłobka. dzisiaj wizyta u diabetologa, ciekawe co powie po dwóch tyg mierzenia... cukry na czczo ciągle źle, bez względu co zjem na kolacje i o której ;/ a jutro usg 3 trymestru)

widzę , że przewijał się temat kokonu, przy Anieli nie miałam, teraz dostałam od koleżanki po jej córce, zobaczymy czy się sprawdzi. osobiście sama nie kupiłabym :p

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również nie kupuję kokonu ;) Jakoś mam wrażenie, że to mi się po prostu nie przyda a też służy chyba na chwilę. Jakbym dostała w spadku po kimś to czemu nie, ale na tą chwilę zbędny dla mnie wydatek. Chyba, że po porodzie okaże się potrzebny to wtedy rozważe zakup ;)

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Chimera Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też żadnego kokonu nie kupuję.

Mój Robik od jakichś 2-3 dni chyba nabrał więcej siły, bo zasadza już takie kopniaki, że nieraz podskoczę. Zastanawiam się czy ma tam jeszcze tyle miejsca żeby się obracać. Są chwile, że kopie po prawej koło pępka, po chwili czuję jakby mi rozciągał brzuch na raz w obie strony, potem wsadzi mi nogę (czy co tam ma akurat) pod żebra, a za chwilę wypycha mi pępek. Czkawkę zawsze czuję na dole, więc chyba jednak cały czas jest głową w dół...? Prawą stronę brzucha to mam w sumie tak obkopaną jakbym miała tam jednego wielkiego siniaka.

Na USG 3 trymestru udało mi się zapisać na czwartek, więc już odliczam :)

Wg belly zostało mi 69 dni do porodu, wykorzystam najbliższe gorące dni na pranie ciuszków i poczekam na lekkie ochłodzenie żeby je wyprasować. Powkładałam do torby te różne apteczne rzeczy typu podkłady poporodowe i na łóżko (po 2 opakowania wymagają w szpitalu), pampersy (20 szt.), majtki siatkowe, dorzuciłam ręcznik, klapki i torba jest praktycznie pełna, a wydawała się całkiem spora...będzie trzeba to jakoś inaczej zaplanować.

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera ja też czuję czkawkę na dolę, więc też daje mi to nadzieję że nie zrobił jakiś dodatkowych manewrów :) Ostatnio był poprzeczni wcześniej głową w dół także tego... ;)

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    sids to raczej dot wad serca lub ukladu oddechowego.czesto u matek ktore pija i pala.lub dziecko biernie pali

raczej kazda swiadoma matka 1sze dziecko b czujnie sprawdza
    ja przy drugim czesto tez nasluchiwalam oddechu

u nas na os byl przypadek ze mamuska tak "pilnowala" dzieciaka 9mcy ze zjadl mokra chustke, wyciagali w szpitalu.panika bo dusil sie
    A ja sie z Toba nie zgodzę ze SIDS dotyczy tylko dzueci z wadami i z patologii. Każdemu dziecku to sie moze przydarzyć, naukowcy znają jakie czynniki predysponujące, ale bezpośredniej przyczyny nadal nie znaleźli:( a czuwać mozesz, ale przeciez nie przez cala dobe! A wystarczy 5 minut:( dla mnie to jest kupienie sobie spokoju. Spokojnego snu w nocy i spokojnego czasu nadrobienia obowiązków domowych/relaksu podczas drzemek dziecka, bez zaglądania do niego co chwile. Nawet kosztem ewentualnego fałszywego alarmu, chociaz lecznue przez ponad 2 latach używania przy 2 dzueci nam sie nie zdarzyło nigdy. Moze to dlatego ze mamy 2 płytki, wiec jest mala mozliwosc ze ruchy dziecka nie załapią sie na żadna z nich. Kokonu nie kupuje, hak spi z nami to tylko podczas karmienia zeby moc to robic na śpiocha (mojego), spiąc na boku, a z dzieckiem w kolonie to i tak niemożliwe. A na sofie na samym poczatku obkładam rogalem ciążowym, potem szybko na podłogę przekładam, bo tak szybciej dzieci sie rozwijają.

wiki2, AnaKwiat lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na obu prenatalnych i na USG w 24 tc był głową w dół. Na ostatniej wizycie zapomniałam w czasie USG zapytać o to, a lekarz sam nic w tym temacie nie mówił. Na normalnych wizytach podaje mi tylko szacowaną wagę, pokazuje jak się ma ta waga na wykresie w centylach i zapuszcza dopplera. Nigdy nie daje mi żadnego opisu, więc muszę pamiętać jak chcę się coś dopytać, a wiadomo jak to jest z tym ciążowym zgąbczeniem mózgu i sklerozą ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, czyli Ty polecasz monitor oddechu rozumiem? Ten Babysense czy jakis inny?

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak Wy ale ja ostatnio ciągle budzę się w pozycji na wznak. Nogi jeszcze w miarę leżą na boku ale na każdym boku mam wrażenie, że się duszę albo zaraz zwymiotuję :/

Co do czkawki to ja też ją czuję, w okolicach spojenia, a jak Mały się wierci wieczorem to mam wrażenie, że zaraz wyciągnie rączkę dołem i przybije mi piąteczkę😂

W nocy leżąc w łóżku przy uchylonym oknie zweryfikowałam plany rożkowo-spiworkowe dla Maluszka. Było tak gorąco, że owinięcie w chustę muślinową w zupełności wystarczy 🙄

Nie wiem jak u Was, ale u mnie dziś ma być 28 stopni, już mam 24 na termometrze :/ a ja muszę na mieście załatwić sporo spraw :/

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też ma być gorąc dzisiaj...w sumie to już cały tydzień ma tak być. W mieszkaniu mam rolety pospuszczane, wietrzę nocą i ranem, a już jest przeszło 25 stopni. Balkon mój to taka patelnia, że puściłam pranie, bo jak je wywieszę dziś, to w 15 minut będzie suche ;)

Ja do spania układam się zawsze na lewym boku, ale nie potrafię tak całą noc. Najlepiej mi się śpi na prawym boku, ale staram jednak na ten lewy. Przekręcanie się w nocy zaczyna być już niezłą operacją logistyczną :P

• OlaWi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie obudziłam o 4, ale po godzinie jakoś udało mi się zasnąć. Wczoraj nie obyło się bez miski z zimną wodą. Brr za gorąco..ja jestem z tych chłodnolubnych.

Został mi do opanowania temat fotelika, macie jakieś doświadczenia z Cybex Sirona M2 i-Size? Waham się między Sirona a Aton M.. Doradźcie. Na pewno będzie to cybex, bo w końcu zdecydowaliśmy się na baliosa S (co prawda nad kolorami jeszcze myślimy :P są tylko 3 chłopięce: czarny, szary i ganat, ale i tak ciężko wybrać :P). Doradźcie!

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się chyba żylak zrobił gdzieś blisko szyjki (miałam w poprzedniej ciąży) i strasznie mnie boli jak leżę na lewym boku... tzn zależy jak synek się ułoży, bo raz boli, a raz mogę dłużej leżeć... i też często budzę się na wznak, ale tak mi jest najwygodniej...

Dziewczyny, które chodzą do szkoły rodzenia... powiedzcie jakie teraz zalecenia odnośnie pielęgnacji pępka? Po 1 porodzie przemywało się gazikami ze spirytusem, po drugim już octaniseptem... co teraz? :-)

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
‹‹ 762 763 764 765 766 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ