X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    Dziewczyny czy kupowałyście silikonowe nakładki do karmienia? Mam dylemat czy będę tego używać czy jest to pomocne? Proszę o radę i podpowiedź :P
    kupowałam i wyrzuciłam, nie dość że nie ograniczały mocno bólu na początku, Anielka nie chciała ssac przez to, to i doradczynie odradzała, ważny jest kontakt śliny dziecka z sutkiem w produkcji mleka - tak mówiła. znam osoby, które używały, ale ja nie polecam ze swojego doświadczenia

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Marcelina, wybraliście śliczne imię. To była jedna z moich propozycji, ale mąż się nie zgodził.

Dziewczyny macie już imiona na 100% ? U nas ma być Laura, ale nie do końca czuje to imię, próbuje się oswoić jak najczęściej używając je :) niestety mąż pochwalił się imieniem przed rodziną i teraz temat uważa za zamknięty. Najlepsze jest to, że sama chlapnęłam imię Laura i jakoś tak poszło 😂
    u nas nie ma imienia ;/ ciągle na tapecie Zoja, Liwia, Lidia... ja bym chciała Matylde...

mam siostrzenice Laure :) cudowna jest ;p

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam dylemat, chciała bym kupić staniki do karmienia jeszcze ze 2 bo zostalo już niewiele czasu i nie wiem ciągle jaki rozmiar. Kupiła bym nawet coś drozszego ale boję się pomyłki. Ciągle cycki za bardzo nie rosną, mam tylko 4 cm więcej niż przed ciąża, a pod biustem 6 cm więcej. I mieszczę się w ten sam rozmiar C tylko nr większy pod biustem. To kupić C 85 czy jednak D czyli większy? Czy jak jest mleko w piersiach to.one zawsze są większe?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 20:26

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chyba jednak będzie Bianka :) Tak mówię do małej w brzuchu, rodzinie się to imię nie podoba czym ja się nie przejmuje, poza moja siostra która mówi że jest ok. Facet zaakceptował. Ja ciągle mówię że jak się urodzi to zobaczymy ostatecznie czy pasuje ;) Podoba mi się też Alicja i Laura ale mniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 20:32

IGA.G lubi tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Wojtus od miesiąca albo i dłużej :)

Dziewczyny wiecie może do kiedy są promocje w c&a ?

Leżę sobie na łóżku i coś tak czuję że mam mokre sutki szczególnie lewy. Chyba powoli siara u mnie cieknie hehe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 20:51

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    A jaka to firma? Ja mam grupowe w PZU.

Hmmm, to tak jak my... Trzeba będzie zaglebic sie w tabelki jednak :p

Czyli ostatnim razem przez niewiedze, chyba przepadla nam kasa :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 20:53

3jgx3e3kie55f15r.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam za urodzenie i pobyt w szpitalu za cc nie

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Magdalena wrote:
    Emi, ja też mam grupowe w PZU i wyplacili mi tylko za pobyt w szpitalu i urodzenie dziecka. Napisali mi też , że cc nie traktują jak operację, więc nic mi się nie należy.

Hmmm, wg mnie bardzo brzydkie zagranie z ich strony... Ja bym pewnie nie podarowala... Rozwalaja czlowiekowi brzuch i wg nich to nie jest operacja... Zapewne sama przyjemność.

Co do cc, macie świadomość, ze maz ma prawo dostac bodajze 14 dni opieki nad zona?

emi2016 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie Rozalia :) Już dawno zdecydowaliśmy choć łatwo nie było wybrać.

Nic nie kupiłam w tym C&A bo w ogóle nie było tych ciuszków co w sklepie internetowym, stacjonarnie tylko typowo letnie i już w większości przebrane. Z kolei sklep internetowy ma wymóg zakupu za min. 70zł i dostawa do sklepu tez płatna, więc nic nie biorę. Kupiłam za to włóczkę 100% wełny Merino mięciutką, niegryzącą i będę dziergać sweterek dla malutkiej :) W końcu się czymś zajmę, bo ostatnio siedzę w domu przez te upały i już mam dość.

Agagusia, Bobby29 lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Co do cc, macie świadomość, ze maz ma prawo dostac bodajze 14 dni opieki nad zona?

Z tego co wiem, to nie tylko za cc ale po naturalnym porodzie też mąż może dostać te 14 dni opieki :) Zamierzamy z tego skorzystać.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy jeżeli mój mąż prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą, to też może iść na zwolnienie ze względu na mój poród i dostanie z zus zasiłek?

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Z tego co wiem, to nie tylko za cc ale po naturalnym porodzie też mąż może dostać te 14 dni opieki :) Zamierzamy z tego skorzystać.

Dokładnie :)

https://matkaprawnik.pl/zwolnienie-lekarskie-dla-taty-na-opieke-nad-mama-po-porodzie/

plinka89 lubi tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas bedzie Jerzyk albo Krzys, dalej juz nie szukamy, zdecydowalismy ze razem zdecydujemy po porodze jednak.
    A propos zakupów to na Zalando jest teraz -15% na wszystko, tez przecenę z kodem LATO15. Kupilam kilka bluzek dla chlopakow, sobie plaszcz na jesien, trampki do szkoły do wyboru z 4 pary (a tak niedawno bylam w ciazy z najstarszym! Nie moge uwierzyć ze juz do szkoły idzie!) i uwaga - kombinezony zimowe dla starszaków - świetne ceny teraz maja:) Lubie na zalando darmowy zwrot, wiec zawsze szaleje a potem 3/4 odsyłam czym kuriera wkurzam regularnie.

Bobby29 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to zwolnienie dla ojca jest platne z tego co kojarze tylko 80%, oplaca Wam sie? Moj wezmie raczej normalny urlop zamiast tego.

Kayama, bardzo polecam Ci staniki z Kappahla, te w dwupaku szary plus cielisty, celowalabym w rozmiar L na Twoim miejscu. One nawet lekko za duze nadal wygladaja dobrze 🙂

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze dziewczyny chcialam napisac ze z tymi pomiarami szyjki to ja juz nie wiem jak jest i czy to jest miarodajne. Poltora tygodnia temu bylo ponoc 4,5 cm, tyle ze to wymiar zewnętrzny i wewnętrzny byl. W przeciągu doby i badań w szpitalu uslyszalam takie info:
    1. Oj szyjka krotka, max 2,7 cm, na ten tydzien to graniczna wartość, prosze przez 2 tygodnie polegiwać i sie oszczędzać.
    2. Wyszlo 2,8, ale to dobra dlugosc, nie ma zadnych oznak skracania sie, jest Ok.
    3. Wychodzi lacznie 4 cm jak nic, kto Pani na 2,8 wymierzył? Pana kolega 12 godzin temu:) ma Pan w karcie nawet zapis.
    I wez tu matko wierz lekarzom, bierz do siebie te pomuary i zalecenia.
    W czwartek ide do mojego gina, zobaczymy co wymierzy, bo jemu ufam najbardziej - znają sie z moja szyjka jak łyse konie:) A kazdy nowy lekarz badając mnie na fotelu gmera pare minut i stwierdza ze ta szyjka jakas dziwna i kiepsko wyglada, a potem na usg okazuje sie ze jednak dluga jest i ładna.
    Z waga tez, lekarka wymierzyła na 1900-2000, a dwie godziny pozniej inny lekarz 2140. A my sie przejmujemy tymi 100-200 gramami ze przybiera tak czy siak...

Frida91, Niezapominajka5, Bobby29 lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o imie, wybralismy Maje, gdy tylko poznalismy plec ok. 12 tygodnia. Teraz czasem mam mysli, zeby nazwac ją jakos mniej popularnie, ale maz sie nie zgadza, zwlaszcza ze juz gadzety, lalki pokupione z personalizacja.
    Na drugie ma z kolei dostac Jagoda, bo malz chce wolac na nia z angielskiego MJ (emdżej😁😁)

Agagusia lubi tę wiadomość

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez polecam te staniki, jest teraz promo 3za2 na bieliznę, maja tez koszulki do karmienia na ramiączkach. W nic mega drogiego nie inwestowałabym teraz. Bo z rozmiarem nie utrafisz. Mi w ciazy biust urósł moze z rozmiar, ale wiem ze 5 dni po porodzie zawsze mam cycki jak Pamela. Nie moge wtedy uwierzyć ze juz tak wysoko sie moze biust zaczynać i sięgać prawie pod pachę:)
    Kup teraz cos rozciagliwego - te z Kappahl sa, mimo to Dzieki wkladkom nadaja sie tez na wyjście. A potem kupisz sobie sztukę czy 2 czegos usztywnionego. Ja nosze teraz obwód 80-85, miske mysle ze B, max male C i wzielam rozmiar M. Sa w sam raz, jest jeszcze troche miejsca na mleko:) jakby co to w nawale moge wyjąc te wkladki i beda wieksze miski.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2019, 12:33

Bobby29, kayama lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    A czy jeżeli mój mąż prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą, to też może iść na zwolnienie ze względu na mój poród i dostanie z zus zasiłek?
    Tak, ale jesli placi najniższe składki zdrowotne to niestety sa to grosze typu 250 zl za tydzien zwolnienia... choc jesli w tym czasie mialby i tak nie pracowac i z Wami zostac ten tydzien-dwa to sie opłaca. No i potem podobnie z ojcowskim sie liczy - my zawsze korzystaliśmy na wyjazd wakacyjny, mozna wziac go chyba do 2 lat po porodzie.

Marcelina85 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:

O widzisz... Nie mialam pojecia. Większość moich znajomych z tego nie korzystala i myslalam, ze moj dostal dlatego, ze ja bylam po cc. My ostatnim razem dowiedzieliśmy sie dopiero w szpitalu.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    U nas będzie Rozalia :) Już dawno zdecydowaliśmy choć łatwo nie było wybrać.

Nic nie kupiłam w tym C&A bo w ogóle nie było tych ciuszków co w sklepie internetowym, stacjonarnie tylko typowo letnie i już w większości przebrane. Z kolei sklep internetowy ma wymóg zakupu za min. 70zł i dostawa do sklepu tez płatna, więc nic nie biorę. Kupiłam za to włóczkę 100% wełny Merino mięciutką, niegryzącą i będę dziergać sweterek dla malutkiej :) W końcu się czymś zajmę, bo ostatnio siedzę w domu przez te upały i już mam dość.

Czytałam na fb na stronie c&a komentarze ludzi którzy są oburzeni ze trzeba płacić do sklepu za przywóz paczki. Albo są opóźnienia albo brak towaru.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
‹‹ 873 874 875 876 877 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ