X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💚STYCZEŃ 2021💚
Odpowiedz

💚STYCZEŃ 2021💚

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _lucky_ wrote:
    Dziewczyny jak ktoras juz zna plec lokatora i ma wybrane imię to piszcie :) Będę uzupelniac naszą listę :)
    Aleksander Władysław

Majorka, Marcelina715 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juudi wrote:
    Dziewczyny czy któreś z was ćwiczą w ciąży?
    Szukam jakiegoś fajnego programu dla kobiet w ciąży.
    Ja mogę polecić kurs ćwiczeń online z Izabela Dembińska. Tylko teraz startuje dopiero we wrześniu. Ćwiczenia nie są jakieś mocno wymagające, są prowadzone pod kątem przygotowania do porodu, czyli jest rozgrzewka taka dynamiczna, potem większość ćwiczeń w stylu pilates, dużo rozciągania wszystkich partii mięśniowych, ćwiczenia oddechowe, dużo pracy z miednicą w różnych pozycjach i z różnymi rekwizytami.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam wczoraj u drugiego lekarza, dorzucił mi więcej leków i na razie spróbujemy poobserwować moją szyjkę, ale sytuacja wygląda kiepsko. Staram się myśleć pozytywnie, choć to nie łatwe. I w przyszłym tygodniu chyba położę się do szpitala, nie ma na co czekać. Muszę mieć zabezpieczoną szyjkę, a to tylko kwestia czasu..

• migotkaa Przyjaciółka

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak dokładnie tak ! Trzeba działać od razu. Dobrze że tak szybko zostało to wyłapane. Tylko proszę ..uważaj na koronawirusa w szpitalu. Ja żałowałam że jednak do toalety czy do zabiegowego, na obchod lekarzy nie chodziłam w maseczce. Ciężko cały czas o tym pamiętać ale jednak warto dla swojego spokoju.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak moje starsze córki nie mają drugiego imienia to trzecia córka też nie powinna mieć prawda? Bo żałuję, że im nie nadawałam drugiego 😔

• Mamba91 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majorka wrote:
    Jak moje starsze córki nie mają drugiego imienia to trzecia córka też nie powinna mieć prawda? Bo żałuję, że im nie nadawałam drugiego 😔
    Bo ja wiem, mój brat ma dwa, ja mam jedno. Moim zdaniem nie robi to kompletnie żadnej różnicy

2nn33e3k7q5t268q.png

31+0 - 1813g 😍
    21+2 - 450g szczęścia 🥰
    22.07 będzie córeczka - Amelka 🥰
    06.05 zarodek z serduszkiem 💗
    27.04 16dpo - 540,90; 18 dpo - 1238 😍
  • Mamba91 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak jak mówisz to i tak kwestia czssu, w tym wypadku im szybciej tym lepiej bo bezpieczniej dla maluszka. Uważaj na siebie 🥰

2nn33e3k7q5t268q.png

31+0 - 1813g 😍
    21+2 - 450g szczęścia 🥰
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak trzymam kciuki za Ciebie i Synka. Myślę że decyzja o szpitalu jest dobra, lepiej zareagować w porę. Będzie dobrze, tylko dbaj o siebie, o Was 🤗

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Marcelina715 Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak,
    Oby wszystko było w porządku. Na szczęście są różne opcje pomocy kobietom w takiej sytuacji. Lekarze na pewno wybiorą dla Ciebie najlepszą opcję.

Majorka,
    A kto Ci zabroni? :) Rób jak Ci się podoba.

U mnie będzie dziewczynka Olga Wanda.

Listopad 2018 - syn
    Styczeń 2021 - córka.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boję się, że byłoby to niesprawiedliwe. Faworyzowanie jednego dziecka 🤷 nie wiem..

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majorka, to nie mów starszym córkom, że małej nadasz dwa imiona. 😂😂 A tak serio, myślę, że to nie ma znaczenia.. u mnie w rodzinie wszyscy mają dwa imiona, u męża tak samo, więc i nasze dzieci będą miały dwa. 😉

• Marcelina715 Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majorka,
    Jeżeli wyniknie jakiś problem (a niekoniecznie wyniknie), to zaproponuj im, aby same sobie wybrały drugie imiona. Oczywiście nie musisz tych imion wpisywać w urzędzie, niech to będzie na domowy użytek. Będą miały frajdę z wybierania!

Edyciak, Zuuziaaaa lubią tę wiadomość

Listopad 2018 - syn
    Styczeń 2021 - córka.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak patrzę na swój suwak... Że moje dziecko powinno mieć 200 gramów i 25 cm długości. .. wczoraj ważyło 389 gramów 😬
    Wg siatki centylowej idzie 95 centylem... Ale nie wiem, czy się na to patrzy.
    Choć w mojej sytuacji każde parę gramów więcej zwiększa jego szanse.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina715 wrote:
    Majorka,
    Jeżeli wyniknie jakiś problem (a niekoniecznie wyniknie), to zaproponuj im, aby same sobie wybrały drugie imiona. Oczywiście nie musisz tych imion wpisywać w urzędzie, niech to będzie na domowy użytek. Będą miały frajdę z wybierania!
    Miałam bardziej na myśli to gdy będą dorosłe

• Adna Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _lucky_ wrote:
    Dziewczyny jak ktoras juz zna plec lokatora i ma wybrane imię to piszcie :) Będę uzupelniac naszą listę :)
    U nas będzie Maja :)

Edyciak czytałam Twoje posty na "różowym forum" i trzymam kciuki żeby wszystko było ok. Dużo odpoczywaj. :)

Edyciak lubi tę wiadomość

rfxgvfxmrkhsisqb.png
    11 dpo- beta 124,31 prog 100,09 nmol/l
    14 dpo- beta 714,44 prog 100,04 nmol/l🤰
  • Mamba91 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślisz, że w ogóle pomyślą, że to rodzaj dyskryminacji? W życiu bym tak nie pomyślała..

2nn33e3k7q5t268q.png

31+0 - 1813g 😍
    21+2 - 450g szczęścia 🥰
  • migotkaa Przyjaciółka

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się zawsze, czy te pomiary masy są tak precyzyjne. U mnie ostatnio w 15+ 2 było 109 g i zastanawiam się jak to się tak dokładnie wyznacza ? ;)

• Marcelina715 Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komputer wylicza tę wagę na podstawie obwodu główki, obwodu brzuszka i długości kości udowej.

Algorytm komputera jest pewnie całkiem niezły, ale te pomiary nie są jakieś superdokładne. Lekarz zaznacza je ręcznie. Zawsze może mu ręką delikatnie drgnąć, dziecko się poruszy - obwód brzuszka będzie wtedy inny, itp.

Ale te pomiary dają pewien pogląd na sytuację: czy dzieć mieści się w szeroko pojętej normie dla danego wieku ciążowego, czy przybiera na wadze, itd.

migotkaa, Edyciak lubią tę wiadomość

Listopad 2018 - syn
    Styczeń 2021 - córka.
  • migotkaa Przyjaciółka

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina dziękuję za odpowiedź ;) właśnie zaczęłam czytać o tym. Znalazłam też tabele centylowa masy płodu, w zależności od tygodniu. Mam nadzieję że w tych tabelach tygodnie liczone są skończonymi tygodniami nie zaczetymi, tzn że jeżeli masę miałam badana w 15+2 to powinnam patrzeć na 15 tydzień. Jezeli tak to przynajmniej u mnie się zgadza ale w dolnej granicy ...bo oczywiście już zaczęłam wkręcać się. Ale z drugiej strony skąd moje dziecko ma mieć dużą wagę...jak ja nic nie mogę jeść, wsysysko mi śmierdzi i cały czas wymiotuje 😁 większość z Was już ma to za sobą, a u mnie dopiero dobrze się zaczęło 🤢😂

• Marcelina715 Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, dobrze patrzysz. Pamiętaj, że dolna granica normy, to nadal norma :) Jeżeli lekarz nie widzi problemu, to Ty tym bardziej nie powinnaś.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2020, 22:45

migotkaa lubi tę wiadomość

Listopad 2018 - syn
    Styczeń 2021 - córka.
‹‹ 216 217 218 219 220 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ