X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na innym forum, na fejsie, trafiłam na stronie o badaniu Witaminy D3
    Wiem, że nie które z Was miały zalecone, więc może się komuś przyda :) Niestety tylko w większych miastach.

http://www.vitrumd3.pl/pl/bezplatne_badanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 11:45

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
    Aniołek 02.2014 [*] 07.2014 [*]
  • lula88 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie :) maluszekma prawie 3 cm badania w porządku . 20 czerwca prenatalne badania :) słyszałam serduszko :)

angelstw, Sweet_CupCake, Beata1987, Sis, Karolina1234, wszamanka, merida17, Madzia1888 lubią tę wiadomość

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzięki za ciepłe słowa i trzymanie kciuków. Teraz ja trzymam kciuki za wasze wizyty i wchłanianie się krwiakow, zniknie torbieli i pojawianie się bijacych serduszek.

U mnie podobnie jak u justyna1220 ciążą trochę do przodu, termin z usg 7 stycznia wiec i dzidzia duża. Lekarz zakwalifikował mnie do programu badań prenatalnych. Umówiłam się na usg genetyczne i testy z krwi na 28 czerwca. Przynajmniej NFZ za to zapłaci :) A udało mi się zarejestrować do super specjalisty, wiec jestem bardzo zadowolona, musze tylko od diabetologa dostać zaświadczenie o cukrzycy ciążowej leczone insulina żeby mieli papier dla NFZ.

Wizytę kolejna mam 29 czerwca wiec zaraz po prenatalnych wiec pewnie będzie bez usg. Ale oczywiście w miedzy czasie wstanie do lux medu 13 czerwca żeby dzidzie pooglądać ;-) Umówiłam się jeszcze na cytologia i biocenę pochwy. Jestem dobrej myśli. Lekarz powiedział ze o ile nie dostane jakiegoś innego schorzenia poradzimy sobie bez wysyłania mnie do poradni patologii ciazy. Jedyne co to wcześnie wyślę mnie na ktg do szpitala. No to się rozpisałam.

Dziewczyny buziaki dla Was. Dziś na obiad domowa pizza. Mniam!

joasia8966, wszamanka, wszamanka, Madzia1888, Lali lubią tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png

Wysłany: 2 czerwca 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna1220 wrote:
    Na innym forum, na fejsie, trafiłam na stronie o badaniu Witaminy D3
    Wiem, że nie które z Was miały zalecone, więc może się komuś przyda :) Niestety tylko w większych miastach.

http://www.vitrumd3.pl/pl/bezplatne_badanie
    Jakieś dwa tygodnie temu próbowałam się dodzwonić i cały czas mnie zrzuca z kolejki. Także nie wiem czy się komuś uda.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet_Cupcake cieszę się, że wszystko dobrze no i zazdroszczę darmowych prenatalnych bo z tego co pamiętam to jest to koszt rzędu 300 zł ;/
    Czy mam Ci zmieniać termin na taki jak z USG czy zostawiamy ten, który jest? :)

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet_CupCake wrote:
    Jakieś dwa tygodnie temu próbowałam się dodzwonić i cały czas mnie zrzuca z kolejki. Także nie wiem czy się komuś uda.

No tak, jak coś za darmo to dodzwonić się nie idzie ;) Może dziewczyny będą miały więcej szczęścia :)

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png

Wysłany: 2 czerwca 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna1220 wrote:
    Sweet_Cupcake cieszę się, że wszystko dobrze no i zazdroszczę darmowych prenatalnych bo z tego co pamiętam to jest to koszt rzędu 300 zł ;/
    Czy mam Ci zmieniać termin na taki jak z USG czy zostawiamy ten, który jest? :)
    A nie zostaw to co jest. Nie ma to większego znaczenia, bo będę miała wyznaczony termin CC. :-)

justyna1220 lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • lula88 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też udało się za darmo prenatalne tylko trzeba trochę dojechac

Sweet_CupCake lubi tę wiadomość

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • Gochta Przyjaciółka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayas wrote:
    Niedaleko Luxemburga. Dolina rzeki Mozeli . Tez mieszkasz w Niemczech?
    Tak. Ja w hessen

Gaja Iwona, 30.04.2014, 2630g, 50cm
    relgtv736tyinit5.png
    34bw3e3kdk5e8q0d.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co to badania prenatalne i czy każda musi takie odbyć?

Jak przekonać lekarza do CC? Mi poniedziałkowy gin powiedział, że jest za naturalnym w moim przypadku, mimo że miałam poważną operację na drogi żółciowe i mam blizne w poprzek brzucha 33 cm + wada wzroku -1,7

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Kochane Babeczki!!!

Oficjalnie przeszłam na ciemna stronę mocy i sciskam pana wuceta ;) z przeznaczeniem nie ma co walczyc ;)
    Nie tesknilam za ta forma przyjemności i aktywności ;) liczę, ze max 5 tyg i bedzie rozwód ;)

Lali cała przyjemność po mojej stronie ;)

Mayas, ja u siebie w szpitalu na wizytach tez miałam położna, jak dr badał. Pewnie taka procedura, ze nic złego mi nie zrobił w czasie badania.

Dziewczyny pięknie sie dzieje! Same pozytywne wieści! Za wizytujace kciukam ;)
    Niesamowite, ze sa juz pierwsze terminy na prenatalne!!! Leci czas ;)

Buziaki ;)

venne lubi tę wiadomość

• wszamanka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może by dołączyć na pierwszej stronie link do książek dla przyszłych mam, które polecacie? Wiem, że gdzieś ileś stron temu było parę tytułów, ale ciężko teraz już to znaleźć, a tak byłoby ładnie w jednym miejscu:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 14:28

natalina86, Kamila ;) lubią tę wiadomość

d201db57d4.png
    Starania od 10.2015.
    Dzieciątko 20/21.06.2016, 10tc. [*]

jesień 2017 2x IUI- odwołane, słabe nasienie
    kwiecień 2019- start ivf, krotki protokół
    7.05 transfer blastki 4AA😢
    7.08 crio blastki😢
    30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
    12.2019-histero/laparo (usunięcie przegrody)
    15.09.2020 transfer, beta rosła, pusty pęcherzyk ciążowy😢
    2 ❄❄
  • Coconue Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ciesze sie z Waszych serduszek i Dzieciaczków które już mają cm a nie tylko mm.
    My dalej czekamy na wizytę serduszkową... jeszcze 8 dni.
    Oszaleję ze strachu.

Mama Amelci ur. 18.01.2017 r. ))))) warto wierzyć :)))

Mama dwóch Aniołków [6t] i [10t].
  • Madzia1888 Koleżanka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do doplera i sluchania serduszka to ja mam firmy sonoline. Ja odkupiłam od angielki w idealnym stanie za £15 i dokupiłam tylko żel za £2. A nowy kosztuje u nas w UK okolo £26-£28. Tutaj jak sie idzie na wizyte do położnej to właśnie takim urządzonkiem sprawdza serce dzidzi.
    http://www.babydoppler.com/sonoline-b-fetal-doppler.html

*** Córeczka Wiktoria 20.08. 2014-22. 08.2014 Mój kochany Aniołek 32tyg+6dn ***

gannyx8dxw1dmqff.png

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    venne wrote:

Jak przekonać lekarza do CC? Mi poniedziałkowy gin powiedział, że jest za naturalnym w moim przypadku, mimo że miałam poważną operację na drogi żółciowe i mam blizne w poprzek brzucha 33 cm + wada wzroku -1,7

Badania prenatalne to poszerzona diagnostyka w kierunku wykrywania wad wrodzonych, dla kobiet z grupy ryzyka. Wykonuje się m. In usg genetyczne i testy z krwi. Np. Pappa.

Natomiast w trakcie ciąży trzy razy robisz usg genetyczne na którym ocenia się stopień rozwoju płodu, prawdopodobieństwo wad genetycznych a potem jakość łożyska, ilość wód i przepływy pepowinowe.

https://parenting.pl/portal/badanie-usg-genetyczne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 14:50

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • natalina86 Przyjaciółka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    venne wrote:
    jeny dziewczyny nie dawno wróciłam z pracy i od endokrynologa, od 04:00 rano jestem na nogach i właśnie padłam na wyrko, i próbuję was trochę nadrobić ale powiem szczerze że ciężko u mnie z myśleniem o tej porze i po takim dniu ;)

plamienia - u mnie wciąż czysto,progesteronu sobie nie mierzyłam, miałam plamienia jak się zarodek zagnieżdżał, trochę spanikowałam wczoraj bo po usg i cyto cały dzień i noc dźgało mnie w środku w miejscu gdzie jest zarodek, dzisiaj wszystko wróciło do normy, trochę ciągnęła mnie macica, i są mdłości lekkie, na sucho. i nie daj boże jak jestem "na głodzie" bo wtedy to masakra

ktoś coś wspomniał o wyżebranym L4 na tydzień - dla mnie temat drażliwy, bo jeżeli kobieta źle się czuje, zwłaszcza w I trymestrze to bez mrugnięcia palca powinna dostać L4, a widzę że coraz więcej lekarzy chyba czeka do końca I trymestru żeby może rozważyć L4 ciążowe

moja wizyta u endokrynologa, info dla tych, które mają niedoczynność tarczycy: pani dr zwiększyła mi hormony, ze 150 do 175 letrox, kazała dalej czekać jak najdłużej po łyknięciu hormonu, min. 30 min, a najlepiej tą godzinę, co się okazuje hormony powinnam wg niej łykać same, bez innych leków (łykałam nadczo z kwasem foliowym), dostałam 200 ug jodu do łykania, wizyte kolejną mam 24.06
    za to gin jak zapytałam o tsh powiedział w poniedziałek, że mam narazie dobre i nie kombinujemy, ale ja zaufam raczej endokrynolog.
    Ja pisałam o l4 :) Akurat u mnie sytuacja taka, że chcę zwolnienie tylko na pierwszy trymestr. Jak minie największe zagrożenie utraty chciałabym wrócić do pracy.

34bw43r8r3764uge.png

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszamanka wrote:
    Może by dołączyć na pierwszej stronie link do książek dla przyszłych mam, które polecacie? Wiem, że gdzieś ileś stron temu było parę tytułów, ale ciężko teraz już to znaleźć, a tak byłoby ładnie w jednym miejscu:)
    Świetny pomysł - jestem za.

34bw43r8r3764uge.png
  • Madzia1888 Koleżanka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mi przyszedł list z wizytą u położnej mam na 16 czerwca na 9 rano i dopiero na tej wizycie ustalą mi termin pierwszego usg państwowego niestety tak to działa w uk. Dlatego dobrze że prywatnie chodze bo chyba bym świra dostala. A na 19 czerwca na 14 mam wizyte u swojego gina prywatnie. Po poprzedniej ciązy jedynie jemu ufam i nie zaluje zadnych pieniazkow wydanych bo fasolka jest najwazniejsza ;)

Trzymam kciuki za wizytujace mamusie i gratki dla bijacych serduszek.

*** Córeczka Wiktoria 20.08. 2014-22. 08.2014 Mój kochany Aniołek 32tyg+6dn ***

gannyx8dxw1dmqff.png

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja powiedziałam dzisiaj w pracy o ciąży- chciałam póżniej, ale skoro mam zwolnienie to wolałam sama przekazać taką wiadomość, a nie żeby się rozeszło pocztą pantoflową.
    Najpierw powiedziałam w 4 oczy szefowi- wyściskał mnie i wycałował, a całą resztę wydziału wrobiliśmy w "spisek". Tzn. szef zapowiedział, że zwołuje zebranie i o 10:00 wszyscy (koło 10 osób) mają być w konferencyjnej, a sekretarka, żeby zrobiła wszystkim kawę. Ogólne poruszenie, co się stało i co za okazja. Ja w międzyczasie kupiłam tort i udawałam głupa, że tak jak reszta nie mam pojęcia o co chodzi. Jak już wszyscy byli szef powiedział, że pewnie się zastanawiają dlaczego to zebranie, ale to jednak nie jego okazja i wtedy ja powiedziałam, że zostanę mamą. Ogólnie super sympatycznie wszyscy odebrali nowinę, dużo ciepłych słów itp.

Madzia1888, wszamanka, angelstw, anettte, lula88, Lali, boróweczka, merida17, Astonia, Emilka27, Karolina1234, wariatka3, Kamila ;) lubią tę wiadomość

34bw43r8r3764uge.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    venne wrote:

Badaniami prenatalnymmi nazywa się wizytę wraz ze szczegółowym usg między 12-14 tygodniem, inni nazywają to genetycznymi ;)

Sama wada wzroku nawet rzędu -10 to niestety nie jest podstawa do CC, wadami wzroku kwalifikującymi do CC są np. poważne zniekształcenia rogówki lub nadciśnienie oczne, ale często lekarze to ignorują ;)

Mój lekarz też zdawało mi się, że jest za SN, ale powiedział, że jak już miałam CC to mogę się na SN nie zgodzić i muszą zrobić CC ;) A ja CC zniosłam rewelacyjnie ;)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
‹‹ 212 213 214 215 216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ