STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
never give up wrote:Cześć dziewczyny. Moje troski z soboty wciąż trwają ale muszę z nimi żyć do czwartku
Objawy dalej ustępują a ja z dnia na dzień czuję się coraz "lepiej".
Dziś znalazłam wypowiedź jednej z lekarek i mam zamiar się tego do następnej wizyty trzymać:
"Dolegliwości i objawy występujące na początku ciąży mogą ustąpić, zmniejszyć się lub nadal występować, jest to normalne. Ustępujące dolegliwości związane z ciążą (nudności, ból piersi) są prawidłowym objawem. Organizm zaakceptował rozwijającą się ciążę."
Na pewno zapytacie dlaczego nie idę wcześniej do lekarza. Z dwóch powodów: 31.05 miałam USG z ciążą żywą więc same rozumiecie, po drugie 9.6(czwartek) kończy mi się zwolnienie od lekarza prywatnego i jeśli pójdę wcześniej nie dostanę zwolnienia kontynuującego i w czwartek będę musiała iść ponownie ( czyli 2 x 150 zł).
Ehh
Dzięki Ci za ten post! Wieki całe do Was nie pisałam (chociaż zaglądałam), ale właśnie też miałam napisac, że jestem cała spanikowana, bo od 3 dni mdłości brakJa w ogóle miałam te mdłości jak dotąd bardzo bardzo lekkie (lekki dyskomfort rano, trochę problemy ze zjedzeniem śniadania, a potem przechodziło i cały dzień był spokój), i już samo w sobie to mnie stresowało. No a teraz jak nawet to ustąpiło to już w ogóle mam stracha. Wizyta pojutrze, jakoś więc chyba dotrwam, a ten post powyżej troszeczkę mnie uspokoił..
Pozdrawiam wszystkie zestresowane i spokojne i trzymam za nas wszystkie kciuki! -
Pebbles nie ma za co
Jak wariować to w kupie
Kasha każda ciężarna powinna być poinformowana o możliwości przeprowadzania badań prenatalnych ( bez względu na wiek) i zdecydować o ich wykonaniu.
Jakie badania prenatalne powinny być przeprowadzone w czasie ciąży?
Przesiewowe badania prenatalne:
badanie USG oraz test PAPP-A (między 10 a 14 tygodniem ciąży),
badanie USG tzw. genetyczne (między 15 a 21 tygodniem ciąży),
test potrójny (po 14 tygodniu ciąży),
badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego oraz przepływu przez zastawkę trójdzielną ( około 12, 13 tygodnia ciąży).
Badania przesiewowe polegają na analizie krwi pobranej od matki oraz badaniu ultrasonograficznym płodu. Jeżeli ich wynik wskaże na podejrzenie wystąpienia choroby u dziecka, wówczas zaleca się wykonanie dodatkowych badań - diagnostycznych.
Diagnostyczne badania prenatalne:
amniopunkcja (między 13-19 tygodniem ciąży) lub
biopsja kosmówki (między 11-14 tygodniem ciąży).
W tym wypadku pobierany jest materiał do analizy w postaci płynu owodniowego bądź fragmentu kosmówki.
Obecnie na rynku dostępne są nowoczesne badania nieinwazyjne, charakteryzujące się dużo wyższą czułością. Ich cena nie jest niska, jednak dają pewny wynik i są całkowicie bezpieczne dla dziecka – polegają na analizie krwi pobranej od matki. Przykładem jest test NIFTY, wykonywany od 10 tygodnia ciąży.
-
Witam nowe mamusie :*
Marcza trzymaj się dzielnie, kochana ! :*
Co do witaminek to biorę również Femibion, lekarz mi takie polecił w pierwszej ciąży i teraz łykam te same
Jeśli chodzi o badania prenatalne, zdaję sobie sprawę, że nie jest to mały koszt, ale tak jak większość z Was nie wyobrażam sobie ich nie zrobić
O jeny to już 10 tydzień!Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 07:08
venne lubi tę wiadomość
-
Witam się z Wami na końcówce 9 tygodnia.
Żyję jak jakieś zombie. Od 2-3 dni mdłościowe objawy urosły na sile i dają mi nieźle popalić. W chwilach kiedy przechodzą próbuję pracować i żyć. Ileż jeszcze?!
W czwartek wizyta, trzeba skontrolować torbielkę a przy okazji podglądnąć Fasola -
Ana. wrote:Witam się z Wami na końcówce 9 tygodnia.
Żyję jak jakieś zombie. Od 2-3 dni mdłościowe objawy urosły na sile i dają mi nieźle popalić. W chwilach kiedy przechodzą próbuję pracować i żyć. Ileż jeszcze?!
W czwartek wizyta, trzeba skontrolować torbielkę a przy okazji podglądnąć FasolaBartuś 26 Tc [*] aniołek
Mikołaj 29 Tc [*] aniołek
Damian 7 lat -
Witamy się z rana... to leżenie ma swoje plusy... mąż właśnie podal mi śniadanie do łóżka i dzielnie zajmuje się dzieciakami
a ja was w końcu nadrobie
Dzięki raz jeszcze za mile słowa. .. l4 nie potrzebuje bo jestem na macierzynskim do pazdziernika a w pracy powiem później no i doczytalam ze juz nie jestem najstarsza! Szacun! Trojka w domu i czwarte w drodze ♡ u mnie trzecie w brzuszku i jeszcze ciezko to sobie wyobrazić tym bardziej ze u mnie bedzie 14 msc różnicy między dzieciakami. .. bobas sie jeszcze nie urodzil a juz stresuje rodziców
no ale damy radę!
EwaP lubi tę wiadomość
-
Witam
I tu jest kwestia nazewnictwa.
Usg genetyczne jest jednym z badań prenatalnych. I na każdej stronie na której czytam robi się go między 11-14tc. Właśnie na nim sprawdza się przepływy żylne, przezierność faldu karkowego itd Tu jest wszystko napisane http://badaniaprenatalne.pl/usg-genetyczne-na-czym-polega/.
Szczerze nie słyszałam żeby jakaś kobieta nie robiła usg w tym terminie i nie sprawdzała tego. Lekarze z automatu na to kierują albo robią. I to dla mnie nie podlega dyskusji. Tak samo jak usg połówkowe.
Poza tym usg genetyczne jest refundowane przez NFZ jeśli jest skierowanie.
Mi cały czas chodzi o te dodatkowe, pozostałe badania z krwi czyli np. Test potrójny albo test PAPP-A. I chciałam wiedzieć czy te badania robi wiele z Was. Bo mi lekarz w poprzedniej ciąży odradzał, stwierdził, że skoro na usg genetycznym wszystko książkowo to strata pieniędzy. Poza tym żadna z moich koleżanek, znajomych bez wyraźnych wskazań też ich nie robiła.
Mam nadzieję, że dokładnie wyjaśniłam o co mi chodzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 07:36
-
Hej dziewczyny, niedawno pobrali mi krew na betę, oczywiście pielegniarka wkłuwała się 3 razy bo krew nie chciała lecieć...teraz czekanie. Wydeptam chyba ścieżkę na korytarzu, tak się denerwujęNasz cud ANTOŚ
24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
Myśle, .ze lekarzowi chodziło o genetyczne ale powiedział prenatalne bo większość kobiet tak je nazywa
To jest właśnie godzinne usg z przepływami, komorami w sercu, sprawdzenie przeziernosci itd. Kosztuje ok 200zl prywatnie. Ja robię je u swojego lekarza wiec nie muszę sie dodatkowo umawiać. Robi je każda od 13tyg nie zależnie od wieku wiec pewnie o te badania chodziło
Jeśli coś jest nie tak dopiero wysyłają na prenatalne czyli właśnie pappa itp. Lub zaleconą jest kontrola na drugim lub nawet i trzecim genetycznym jak u mnie - bright spot w serduszku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 07:47
[/url]
-
Dooti wrote:Hej dziewczyny, niedawno pobrali mi krew na betę, oczywiście pielegniarka wkłuwała się 3 razy bo krew nie chciała lecieć...teraz czekanie. Wydeptam chyba ścieżkę na korytarzu, tak się denerwuję
Trzyma kciuki :* -
Blueberry88 wrote:Justyna u mnie tak samo :-)Nie wiem kiedy to zleciało, ale i tak nie wiem jak wytrzymam do kolejnego usg. Termin dopiero 25.06. A u Ciebie kiedy to usg genetyczne?
O to na tym samym etapie jesteśmyAle u mnie ciąża około tygodnia starsza
Prenatalne mam dopiero 5 lipca... Jakoś przeczekamy
Co do badań prenatalnych, mam zlecone:
HCG - wolna podjednostka FMF
PAPP-A-FMFWiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 07:53
-
PeggySue wrote:Myśle, .ze lekarzowi chodziło o genetyczne ale powiedział prenatalne bo większość kobiet tak je nazywa
To jest właśnie godzinne usg z przepływami, komorami w sercu, sprawdzenie przeziernosci itd. Kosztuje ok 200zl prywatnie. Ja robię je u swojego lekarza wiec nie muszę sie dodatkowo umawiać. Robi je każda od 13tyg nie zależnie od wieku wiec pewnie o te badania chodziło
Jeśli coś jest nie tak dopiero wysyłają na prenatalne czyli właśnie pappa itp. Lub zaleconą jest kontrola na drugim lub nawet i trzecim genetycznym jak u mnie - bright spot w serduszku.
Dokładnie o to mi chodziło. Większość pisze, że będzie robiła badania prenatalne. Próbowałam dopytać czy chodzi im o usg czy pozostałe badania. I cały czas pojawiał się konflikt w używaniu słowa "prenatalne" i "genetyczne ".
-
Jeśli chodzi o pozostałe badania to:
mocz ogólny analiza
morfologia + płytki
VDRl
glukoza
TSH III generacja
HIV
HCV
Hbs - antygen
Toxolazmoza
CMV IgG
No i te prenatalne:
PAPP-A-FMF
Strasznie dużo mi się wydaje, tez tyle tego macie? -
justyna1220 wrote:O to na tym samym etapie jesteśmy
Ale u mnie ciąża około tygodnia starsza
Prenatalne mam dopiero 5 lipca... Jakoś przeczekamy
Co do badań prenatalnych, mam zlecone:
PAPP-A-FMF
Zastanawiam się czy ja nie mam za wcześnie terminu, chociaż z synem też robiłam w tym okresie.
Jeśli mogę wiedzieć to masz jakieś wskazania żeby je zrobić? Czy dla własnego spokoju?
-
justyna1220 wrote:Jeśli chodzi o pozostałe badania to:
mocz ogólny analiza
morfologia + płytki
VDRl
glukoza
TSH III generacja
HIV
HCV
Hbs - antygen
Toxolazmoza
CMV IgG
No i te prenatalne:
PAPP-A-FMF
Strasznie dużo mi się wydaje, tez tyle tego macie?
Ja miałam dokładnie te same badania. Poza prenatalnymi. Dodatkowo jeszcze ft3 i ft4 oraz testosteron, ale to ze względu na moje problemy endokrynologiczne.