X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • Pebbles Znajoma

Wysłany: 6 czerwca 2016, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    never give up wrote:
    Cześć dziewczyny. Moje troski z soboty wciąż trwają ale muszę z nimi żyć do czwartku :(
    Objawy dalej ustępują a ja z dnia na dzień czuję się coraz "lepiej".
    Dziś znalazłam wypowiedź jednej z lekarek i mam zamiar się tego do następnej wizyty trzymać:
    "Dolegliwości i objawy występujące na początku ciąży mogą ustąpić, zmniejszyć się lub nadal występować, jest to normalne. Ustępujące dolegliwości związane z ciążą (nudności, ból piersi) są prawidłowym objawem. Organizm zaakceptował rozwijającą się ciążę."

Na pewno zapytacie dlaczego nie idę wcześniej do lekarza. Z dwóch powodów: 31.05 miałam USG z ciążą żywą więc same rozumiecie, po drugie 9.6(czwartek) kończy mi się zwolnienie od lekarza prywatnego i jeśli pójdę wcześniej nie dostanę zwolnienia kontynuującego i w czwartek będę musiała iść ponownie ( czyli 2 x 150 zł).

Ehh :(

Dzięki Ci za ten post! Wieki całe do Was nie pisałam (chociaż zaglądałam), ale właśnie też miałam napisac, że jestem cała spanikowana, bo od 3 dni mdłości brak :( Ja w ogóle miałam te mdłości jak dotąd bardzo bardzo lekkie (lekki dyskomfort rano, trochę problemy ze zjedzeniem śniadania, a potem przechodziło i cały dzień był spokój), i już samo w sobie to mnie stresowało. No a teraz jak nawet to ustąpiło to już w ogóle mam stracha. Wizyta pojutrze, jakoś więc chyba dotrwam, a ten post powyżej troszeczkę mnie uspokoił..
    Pozdrawiam wszystkie zestresowane i spokojne i trzymam za nas wszystkie kciuki! :)

839ab16f5e.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blueberry nie są prenatalne obowiązkowe.

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • never give up Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pebbles nie ma za co :) Jak wariować to w kupie ;)

Kasha każda ciężarna powinna być poinformowana o możliwości przeprowadzania badań prenatalnych ( bez względu na wiek) i zdecydować o ich wykonaniu.

Jakie badania prenatalne powinny być przeprowadzone w czasie ciąży?
    Przesiewowe badania prenatalne:

badanie USG oraz test PAPP-A (między 10 a 14 tygodniem ciąży),
    badanie USG tzw. genetyczne (między 15 a 21 tygodniem ciąży),
    test potrójny (po 14 tygodniu ciąży),
    badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego oraz przepływu przez zastawkę trójdzielną ( około 12, 13 tygodnia ciąży).
    Badania przesiewowe polegają na analizie krwi pobranej od matki oraz badaniu ultrasonograficznym płodu. Jeżeli ich wynik wskaże na podejrzenie wystąpienia choroby u dziecka, wówczas zaleca się wykonanie dodatkowych badań - diagnostycznych.

Diagnostyczne badania prenatalne:

amniopunkcja (między 13-19 tygodniem ciąży) lub
    biopsja kosmówki (między 11-14 tygodniem ciąży).
    W tym wypadku pobierany jest materiał do analizy w postaci płynu owodniowego bądź fragmentu kosmówki.

Obecnie na rynku dostępne są nowoczesne badania nieinwazyjne, charakteryzujące się dużo wyższą czułością. Ich cena nie jest niska, jednak dają pewny wynik i są całkowicie bezpieczne dla dziecka – polegają na analizie krwi pobranej od matki. Przykładem jest test NIFTY, wykonywany od 10 tygodnia ciąży.

relghdgenv7rm5nv.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy czasem badań przepływu i zastawki nie robi się na prenatalnych?

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe mamusie :*

Marcza trzymaj się dzielnie, kochana ! :*

Co do witaminek to biorę również Femibion, lekarz mi takie polecił w pierwszej ciąży i teraz łykam te same :)

Jeśli chodzi o badania prenatalne, zdaję sobie sprawę, że nie jest to mały koszt, ale tak jak większość z Was nie wyobrażam sobie ich nie zrobić :)

O jeny to już 10 tydzień! :D <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 07:08

venne lubi tę wiadomość

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
    Aniołek 02.2014 [*] 07.2014 [*]
  • Ana. Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Wami na końcówce 9 tygodnia.
    Żyję jak jakieś zombie. Od 2-3 dni mdłościowe objawy urosły na sile i dają mi nieźle popalić. W chwilach kiedy przechodzą próbuję pracować i żyć. Ileż jeszcze?! :P

W czwartek wizyta, trzeba skontrolować torbielkę a przy okazji podglądnąć Fasola ;)

n59y3e5elyx39qbm.png
    m3sx9jcghh12782r.png

6+2 - 0.5cm, <3
    8+2 - 1.8cm, <3
  • Beata1987 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana. wrote:
    Witam się z Wami na końcówce 9 tygodnia.
    Żyję jak jakieś zombie. Od 2-3 dni mdłościowe objawy urosły na sile i dają mi nieźle popalić. W chwilach kiedy przechodzą próbuję pracować i żyć. Ileż jeszcze?! :P

W czwartek wizyta, trzeba skontrolować torbielkę a przy okazji podglądnąć Fasola ;)
    Hehe ana też zadaję sobie to pytanie, ileż jeszcze ? :)

Bartuś 26 Tc [*] aniołek
    Mikołaj 29 Tc [*] aniołek
    Damian 7 lat :)
  • MarCza Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się z rana... to leżenie ma swoje plusy... mąż właśnie podal mi śniadanie do łóżka i dzielnie zajmuje się dzieciakami :-) a ja was w końcu nadrobie ;-) Dzięki raz jeszcze za mile słowa. .. l4 nie potrzebuje bo jestem na macierzynskim do pazdziernika a w pracy powiem później no i doczytalam ze juz nie jestem najstarsza! Szacun! Trojka w domu i czwarte w drodze ♡ u mnie trzecie w brzuszku i jeszcze ciezko to sobie wyobrazić tym bardziej ze u mnie bedzie 14 msc różnicy między dzieciakami. .. bobas sie jeszcze nie urodzil a juz stresuje rodziców ;-) no ale damy radę!

EwaP lubi tę wiadomość

thgf3e3k7dz56a78.pnggg64x1hpqd7eopoa.png
    l22nuay3u6ds9zx4.png
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :-)
    I tu jest kwestia nazewnictwa.
    Usg genetyczne jest jednym z badań prenatalnych. I na każdej stronie na której czytam robi się go między 11-14tc. Właśnie na nim sprawdza się przepływy żylne, przezierność faldu karkowego itd Tu jest wszystko napisane http://badaniaprenatalne.pl/usg-genetyczne-na-czym-polega/.

Szczerze nie słyszałam żeby jakaś kobieta nie robiła usg w tym terminie i nie sprawdzała tego. Lekarze z automatu na to kierują albo robią. I to dla mnie nie podlega dyskusji. Tak samo jak usg połówkowe.
    Poza tym usg genetyczne jest refundowane przez NFZ jeśli jest skierowanie.
    Mi cały czas chodzi o te dodatkowe, pozostałe badania z krwi czyli np. Test potrójny albo test PAPP-A. I chciałam wiedzieć czy te badania robi wiele z Was. Bo mi lekarz w poprzedniej ciąży odradzał, stwierdził, że skoro na usg genetycznym wszystko książkowo to strata pieniędzy. Poza tym żadna z moich koleżanek, znajomych bez wyraźnych wskazań też ich nie robiła.
    Mam nadzieję, że dokładnie wyjaśniłam o co mi chodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 07:36

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, niedawno pobrali mi krew na betę, oczywiście pielegniarka wkłuwała się 3 razy bo krew nie chciała lecieć...teraz czekanie. Wydeptam chyba ścieżkę na korytarzu, tak się denerwuję :-(

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśle, .ze lekarzowi chodziło o genetyczne ale powiedział prenatalne bo większość kobiet tak je nazywa :)

To jest właśnie godzinne usg z przepływami, komorami w sercu, sprawdzenie przeziernosci itd. Kosztuje ok 200zl prywatnie. Ja robię je u swojego lekarza wiec nie muszę sie dodatkowo umawiać. Robi je każda od 13tyg nie zależnie od wieku wiec pewnie o te badania chodziło :)

Jeśli coś jest nie tak dopiero wysyłają na prenatalne czyli właśnie pappa itp. Lub zaleconą jest kontrola na drugim lub nawet i trzecim genetycznym jak u mnie - bright spot w serduszku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 07:47

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doti trzymam kciuki !

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna1220 wrote:
    O jeny to już 10 tydzień! :D <3

Justyna u mnie tak samo :-)Nie wiem kiedy to zleciało, ale i tak nie wiem jak wytrzymam do kolejnego usg. Termin dopiero 25.06. A u Ciebie kiedy to usg genetyczne?

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti wrote:
    Hej dziewczyny, niedawno pobrali mi krew na betę, oczywiście pielegniarka wkłuwała się 3 razy bo krew nie chciała lecieć...teraz czekanie. Wydeptam chyba ścieżkę na korytarzu, tak się denerwuję :-(

Trzyma kciuki :*

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blueberry88 wrote:
    Justyna u mnie tak samo :-)Nie wiem kiedy to zleciało, ale i tak nie wiem jak wytrzymam do kolejnego usg. Termin dopiero 25.06. A u Ciebie kiedy to usg genetyczne?

O to na tym samym etapie jesteśmy ;) Ale u mnie ciąża około tygodnia starsza ;)
    Prenatalne mam dopiero 5 lipca... Jakoś przeczekamy ;)

Co do badań prenatalnych, mam zlecone:
    HCG - wolna podjednostka FMF
    PAPP-A-FMF

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2016, 07:53

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggySue wrote:
    Myśle, .ze lekarzowi chodziło o genetyczne ale powiedział prenatalne bo większość kobiet tak je nazywa :)

To jest właśnie godzinne usg z przepływami, komorami w sercu, sprawdzenie przeziernosci itd. Kosztuje ok 200zl prywatnie. Ja robię je u swojego lekarza wiec nie muszę sie dodatkowo umawiać. Robi je każda od 13tyg nie zależnie od wieku wiec pewnie o te badania chodziło :)

Jeśli coś jest nie tak dopiero wysyłają na prenatalne czyli właśnie pappa itp. Lub zaleconą jest kontrola na drugim lub nawet i trzecim genetycznym jak u mnie - bright spot w serduszku.

Dokładnie o to mi chodziło. Większość pisze, że będzie robiła badania prenatalne. Próbowałam dopytać czy chodzi im o usg czy pozostałe badania. I cały czas pojawiał się konflikt w używaniu słowa "prenatalne" i "genetyczne ".

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak po za tym to właśnie dołączyłam do mam porcelanowych.. To znaczy nie zdążyłam do wuceta, prysznic w łazience był bliżej, ale mam nadzieję, że to jednorazowy wyskok :D

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o pozostałe badania to:
    mocz ogólny analiza
    morfologia + płytki
    VDRl
    glukoza
    TSH III generacja
    HIV
    HCV
    Hbs - antygen
    Toxolazmoza
    CMV IgG

No i te prenatalne:
    PAPP-A-FMF

Strasznie dużo mi się wydaje, tez tyle tego macie?

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna1220 wrote:
    O to na tym samym etapie jesteśmy ;) Ale u mnie ciąża około tygodnia starsza ;)
    Prenatalne mam dopiero 5 lipca... Jakoś przeczekamy ;)

Co do badań prenatalnych, mam zlecone:
    PAPP-A-FMF

Zastanawiam się czy ja nie mam za wcześnie terminu, chociaż z synem też robiłam w tym okresie.
    Jeśli mogę wiedzieć to masz jakieś wskazania żeby je zrobić? Czy dla własnego spokoju?

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna1220 wrote:
    Jeśli chodzi o pozostałe badania to:
    mocz ogólny analiza
    morfologia + płytki
    VDRl
    glukoza
    TSH III generacja
    HIV
    HCV
    Hbs - antygen
    Toxolazmoza
    CMV IgG

No i te prenatalne:
    PAPP-A-FMF

Strasznie dużo mi się wydaje, tez tyle tego macie?

Ja miałam dokładnie te same badania. Poza prenatalnymi. Dodatkowo jeszcze ft3 i ft4 oraz testosteron, ale to ze względu na moje problemy endokrynologiczne.

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
‹‹ 238 239 240 241 242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ