STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Melula wrote:Chodzi ci o gbs czy faktyczny posiew? Ja mam podstawowe badanie moczu, morfologię i tsh co wizytę zlecane.
Zlecił mi posiew z moczu i ogólne badanie moczu, byłam pytać w laboratorium na wyniki z posiewu czeka sie tydzień.
Offca88, Ja tak samo 10kg juz na plusie
nikaaa_87, u mnie tez pojawia sie twardnienie brzucha i mam wrażenie jakby kula do kręgli tam byla a nie dziecko...Ale wtedy biore nospe, badz robie sobie przerwę i odpoczywam. Tez jak chodze na wyższym obcasie czy koturnie to brzuch sie bardziej napina, wiec przeszłam na plaska podeszwę. Moj lekarz zawsze o to pyta wiec uważam zebys to zgłosiła swojemu. Dziwne ukucia w szyjce tez czuje ale wydaje mi sie ze albo dziecko uciska, albo jest tak jak pisze mus.zka. A ruchy to czuje praktycznie caly czas, moja coreczka uwielbia mnie kopać
Co do podejscia na niektórych IP to szlag mnie trafia!
davanda, a moze luteina by pomogła?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 19:23
davanda lubi tę wiadomość
-
Bralam Luteine 100mg / 1na dobe, teraz mowila p. Doktor zeby brac 2 razy. Ale wezmie sobie w tym tygodniu nawet 3na done, taki mam lek... Dufaston mam 2/dzien, I magnez 3 na dzien. Moze faktycznie musze wiecej lezac...ostatnio jakos tak wzielam sie do ogarniania wszystkiego, I ugotowac caly czas cos trzeba.2013 - Aniolek 8tg.
2015 - Aniolek 8tg.
2016 - Aniolek 5tg.
Czekamy na drugiego synka - 20.10.2018
Synek kochany 10.01.2017 -
To chyba już ten czas, że nam wszystkim brzuszki twardnieją. Ja jak stoję też mam twardy. Najlepiej jest jak leżę. Wtedy robi się miękki i tylko co jakiś czas twardnieje. Obecnie też biorę nospe i magnez, ale wolę spasmoline. Jest na receptę niestety a właśnie mi się skończyła i czekam do poniedziałku wtedy wezmę receptę. A te twardnienia to macie codziennie?
-
Mam spacistol czopki bralam jak mialam skurcze ale to przed 20tc, lekarz mowil zeby w razie mocnych skurczow brac Ale jak do tej pory nie wzielam ponownie.
A twardnienia mam w zależności od mojej intensywności w ciagu dnia.
davanda, Duphaston w tabl i luteinę dopochwowo brałam dosc długo na początku ciąży, a przy skróconej szyjce to lepiej leż z nogami na poduszce
Zas zauważyłam ze wokół pepka mam taka delikatna skóre, jakby bez czucia w zółtawym odcieniu...hm...macie tez tak? Pepka mi nie wypchało jest jak sprzed ciazy. -
Nika w szpitalu powinni Ci zrobic chociaz ktg i zbadac ginekologicznie i wtedy ewentualnie przyjac na oddzial jezeli bedzie taka potrzeba. Najwazniejsze to jak te spinania i skurcze nie robia nic z szyjka. Ja tez mam twardnienia i to normalne. Skurczy porodowych nie da sie pomylic a te co mamy to cwiczaca macica. Oczywiscie najgorzej jest w pierwszej ciazy bo nie wiadomo czego sie spodziewac. Trzeba duzo odpoczywac i ewentualnie brac nospe, magnez. Dzieciaszki sa juz coraz ciezsze i ruchliwe wiec bole moga byc.
Co do wagi to ja w pierwszej ciazy przytylam 13kg, w drugiej 18kg a teraz nie chcialabym za duzo ale 10kg to juz na pewno bedzie na plusie. Tylko ja szybko wracam do wagi sprzed ciazy, gorzej ze stanem skory ale tu juz tylko cwiczenia. Ostatnio jem duzo slodkiego niestety -
Hej ale sie porobilo
Co do twardnien to miałam z 3 tyg temu i zaczelam wiecej odpoczywac. Teraz znowu mam tydzien czy dwa zalatwian, ale dzis by odsapnac odpuscilam sobie szkole rodzenia. Mialam rano prenatalne i zrobilam zakupy, obiad, zabawa z synem. Siedze na necie i zamawiam powoli byle co.
Co do posiewu to ja robie tylko ogolne badania moczu, co druga wizyta morfologia i Coombs, przeciwciała z powodu mojego rh- a meza+. Dzis na usg lekarz sam zaczal temat cesarki bo dziecko na 30 i pare dni tydz, a głowa na 31. Generalnie mowi ze pewnie bedzie podobny wagowo do pierwszego syna. Wstepnie cesarka ok tydzien przed terminem. Ewentualnie wczesniej jesli cos bedzie sie dzialo.
Nikaa lez jak najwiecej
Kamila tez mam tak delikatna skore koło pępka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 22:03
Jakub nasze pierwsze szczęście 17.01.2012
Szymon nasze drugie szczęście 20.01.2017 -
Witajcie ja cały czas porządkuje. Miałam odpocząć po weekendzie ale sie nie da skoro tyle jest do zrobienia, zawsze cos się znajdzie. Obiecałam sobie że jutro nic nie robię. Trochę muszę przystopować. Dzisiaj 2 razy poczułam takie sekundowe kłucie w szyję i trochę zabolało więc stwierdziłam że nie ma co przesadzać.
Co do szyjki, u mnie sie skracała od 20tyg, miała wtedy 2 cm. Duzo lezalam i na następnej wizycie było 3cm a potem 4 cm. Polecam leżeć z nogami trochę u góry. Ja podkładałam poduszkę nawet już trochę lekko pod miednicę tak aby dziecko nie uciskało na szyjke. Jest to trochę nie wygodne bo wtedy ściska żołądek ale mi pomogło.
Lekkie twardnienie też mam ale mnie raczej to nie boli, odczuwam wtedy taki dyskomfort, jakby mi skóry na brzuchu brakowało. Czesciej odczuwam bóle jak na okres, biorę wtedy nospe.
Co do wagi u mnie 6kg+ -
davanda wrote:Hej dzuewczyny, ja dzis jestem po wizycie I USG. Poczatek 32 tygodnia, maluszek = 2000kg. Ale szyjka matki mi sie skrocila na 1sm, powiedziala lekarka ze to moze oznaczac przedwczesny porod. Moze byc, ale nie musi, I zebym sie nie martwila, tylko duzo odpoczywan, wiekszosc lezac...ale jak tu sie nie martwic((((( brzuch mi dretwieje, czasami lekki bol czuje I leki biore..
davanda lubi tę wiadomość
-
nikaaa_87 wrote:No taki dziwny-jakbym tydzień się nie zalatwiala i miała takie wzdęcia...Nie wiem jak to opisać. Jak idę to muszę się zatrzymać. Wzięłam nospe i magnez. Może mój gin jutro mnie przyjmie jak znajdzie termin...Tyle kasy płace i o wizytę muszę się prosić. Dziś stwierdził,ze mogłam zadzwonić o 13...Tyle że o tej godzinie zaczął mi się brzuch napinac.Byłam po spacerze z psem,myślałam, że jak poleze to przejdzie...Nie wiem co robić...Czuję ruchy delikatne co jakiś czas,ale mała dopiero wieczorami zaczyna konkretnie szaleć więc to norma.
-
Kamila ;) wrote:Mam spacistol czopki bralam jak mialam skurcze ale to przed 20tc, lekarz mowil zeby w razie mocnych skurczow brac Ale jak do tej pory nie wzielam ponownie.
A twardnienia mam w zależności od mojej intensywności w ciagu dnia.
davanda, Duphaston w tabl i luteinę dopochwowo brałam dosc długo na początku ciąży, a przy skróconej szyjce to lepiej leż z nogami na poduszce
Zas zauważyłam ze wokół pepka mam taka delikatna skóre, jakby bez czucia w zółtawym odcieniu...hm...macie tez tak? Pepka mi nie wypchało jest jak sprzed ciazy.
-
U mnie też się zaczęły skurcze łydek... A długo udało mi sie ich uniknąć, No ale takie już chyba są uroki ciąży.
Nika chyba jednak warto pójść do tego lekarza skoro to Cię niepokoi.
Mój pępek nie ma żadnej otoczki żoltej. U mnie jest taki bardzo ciemny w środku a skóra na nim jest bardzo delikatna i mam wrażenie że bardzo cienka. No i trochę już mi wystaje -
Dziewczyny, mi również brzuch twardnieje. Mam wrażenie, jakby miał się zaraz rozerwać i tak odrętwiały jest. W pierwszej ciąży miałam tak, ale już pod koniec. Z tym, że dzieciątko było mniejsze, a to może dlatego. Mój gin mówi, że jak to bardzo przeszkadza to wziąć magnez lub nospę rozkurczowo. A jeśli utrzymuje się długo to wtedy wizyta. Ja nie biorę, bo jakoś mi to nie przeszkadza. Jak się napina to po prostu sobie siadam i przeczekuję... Mi pomaga prysznic albo masowanie brzucha, a nawet rozmowa do brzucha!
Pępek też mam taki z otoczką.
Niestety, w miejscu po poprzedniej cc czuję odrętwienie i ból, myślę że się tam rozciąga wszystko. Następna wizyta 25.11, więc porozmawiam z ginem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 11:07
-
U mnie małą bardzo wchodzi pod zebra. Nieraz to tak jakby mi miała zaraz je złamać i wyjść górą. Ból to sprawia. Ale że synkiem było to samo. Ja raz miałam tylko tak że musiałam brać no spe ale wtedy grabilam liście na działce i pewnie dlatego. Ale wtedy to nawet chodzenie sprawiało mi ból.
-
Idę dziś na 19 do lekarza,bo dalej mi ten brzuch się napina Oczywiście dużo rzadziej niż wczoraj i z mniejszą intensywnością. Chcę mieć pewność,że wszystko jest ok. Ruchy czuję na szczęście. W nocy dwa razy mnie obudziła bo tak walila po zebrach.Dziś też się rozpycha,aż boli. Zbliża się weekend i nie chcę być zdana na tą chorą izbę przyjęć. Jeszcze nie słyszałam, żeby najpierw przyjmowali na oddział,a potem robili badania.nikaaa_87
-
Wszystko jest ok. Szyjka dluuga, rozwarcia nie ma,przepływ pepowinowy bardzo dobry a mała rus zza się jak szalona:) To mogły być skurcze przepowiadajace . Mam brać nospe i magnez 3xdziennie .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 19:10
Kamila ;) lubi tę wiadomość
nikaaa_87