Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam się w tym śniętym dla mnie dniu
Mam do was takie pytanie: ile potrzeba tych wkładek laktacyjnych zabrać ze sobą do szpitala? I czy możecie polecić jakąś herbatkę na laktacje czy coś? Próbuje ogarnąć torbę do szpitala i już sama nie wiem czego i ile potrzebuje aby nie było za dużo.
Znalazłam takie ręczniki jednorazowe: http://eko-higiena.com/pl/artykuly-bio-eko/193-reczniki-do-pedicure-bio-eko-50x40-100szt.html
Na szkole rodzenia babka mówiła, że się przydają bo po SN się krwawi bardziej niż podczas okresu więc pomyślałam, że muszę je mieć oprócz zwykłego ręcznika. -
Arga ja wzięłam 8szt wkładek oraz herbatkę hipp granulowana. Jak coś ja można na szybko z zimna wodą zrobić nawet.
Podkłady mam na łózko 10 szt. Nie ręczniki. Bo u nas w szpitalu 3 razy dziennie chodzą i zmieniają oraz dwie paczki podkładów poporodowych.Arga lubi tę wiadomość
-
Ja już po wizycie...mały ma 2371g więc nie jest źlewiadomo jak z tymi maszynami,dają wynik taki mniej więcej ale zawsze gdzieś w tej granicy się znajduje
ciśnienie muszę mieć nadal pod kontrolą, w razie w do szpitala i tu nie ma innej opcji..
pytałam o ten ból krocza bo kilka dziewczyn się już też na ten temat wypowiadało...jak najbardziej możemy to tak czuć już w tych ostatnich tygodniach,pozazdrościć tym co nie mają z tym do czynieniaFasUla, Felicity, anulka557, Kamila8k, Arga, ania.g lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTo juz ladna waga:) rzeczywiscie dosc wysokie masz to cisnienie, ale jeszcze 3 tyg Ci zostaly, wiec nie jest zle;)
Ja mam herbatke medela bocianek, nie wiem czy dobra, ale widzialam, ze popularna... biore do szpitala tez na wszelki wypadek;) wkladek laktacyjnych wzielam 6, bo mialam takie probki, ale spakowalam torbe z zapasami, zeby maz w razie czego dowiozl co potrzeba i nie szukal po calym domu;)
Podklady na lozko biore 3, reszte mam w domu a reczniki biore 2 i tez papierowe, podobno dobrze miec jeden recznik starszy na zmarnowanie, bo ponoc pierwszy prysznic jest taki, ze moza pozniej tego nie doprac. Tak samo ubranka dla dziecka wzielam takie, ktore w razie czego moga isc do wyrzucenia i duzo pieluszek tetrowych, bo chcialabym zeby w szpitalu nie myly Bobasa tylko wycieraly;) takze tez najladniejszego recznika dla synka nie bede do szpitala brala, tylko jakis ciemniejszy.
Dzis juz zrobilam jedno pranie i prasownaie i nie wiem skad mi sie jeszcze wziely 3 pralki ciuszkow... juz za duzo tego mam zdecydowanie;)
Zamowilam sobie tez torbe do wozka, bo ponoc przydatny gadzet a ja chce duzo spacerowac;) i w ramach mikolaja kupilam sobie perfumy, zeby maz jeszcze mogl na mnie patrzec i zebym mimo stu kilo jeszcze mu sie podobala;)
Ale musze przyznac ze nie wiem jak jeszcze 3 tygodnie wytrzymam w ciazy, gdyby nie remont i przeprowadzka, to chcialabym urodzic zaraz po terminie dodnoszonej ciazy...Rose123, Arga lubią tę wiadomość
-
Fasula..jakoś trzeba wytrzymać,to fakt...aczkolwiek Ty masz już 36+4 więc ja już bym była szczęśliwa w razie w...:)chociaż już dziś ginekolog mówiła,że jest ok po skończonym 34tc(nie podają już nawet sterydów) więc nie martwię się już tym tak bardzo:) chyba jedynie tym aby w święta nie być w szpitalu
Herbatke kupiłam ostatnio w rossmannie...hippa. Myślę, że każda z nich będzie dobra bo nie oszukujmy się ale składy są podobne
wkładek laktacyjnych mam po prostu 1 opakowanie...podkładów poporodowych 2 op,aczkolwiek wiem, że u mnie w szpitalu dają bez problemu
podkłady na łóżko też 1 opakowanie- nie wiem ile tam jest sztuk 8-10
a co do ciuszków to tak samo, nie chcę brać najładniejszych bo nie wiadomo co się z nimi tam czasami stanie :)różnie bywa z opowieści
-
Dzięki dziewczyny za wskazówki
poprosiłam męża żeby mi po pracy kupił te tabletki na gardło prenalen
może jak trochę się gardło nawilzy podczas ssania to będzie lepiej. Poza tym hektolitry malinowego soku domowego,cytryny i miodu.
Córeczka Emilka ♡
Ur. 5.01 2016r. Witaj Skarbie! -
nick nieaktualnytez slyszalam ze jesli chodzi o te herbatki to wszystko jedno;) podobno tak samo mitem jest to, ze bawarka, piwo i wino wzmagaja laktacje;) choc slyszalam ze mozna kupic slod jeczmienny w tabletkach i on pomaga a z kolei mieta i szalwia hamuja laktacje i mozna sprobowac ich przy nawale - choc ostroznie;)
i tak jak ostatnio ktoras pisala, moj brzuch rzeczywiscie jest juz nizej i widze to wyraznie, ale ponoc to jezcze i tak moge 3-4 tyg pochodzic...
ZWIASTUNY PORODU :
Zanim rozpocznie sie długo oczekiwana chwila urodzenia dziecka, w organiźmie kobiety dochodzi do charakterystycznych zmian zapowiadających poród. Uważne obserwowanie własnego organizmu pozwoli kobiecie na przygotowane się do tego wydarzenia. Poniżej przedstawiamy opis tych zmian, które zwiastują poród.
1.
Obniżenie dna macicy
Na 3-4 tygodnie przed planowanym terminem porodem dno macicy, które w 36 tygodniu ciąży znajduje się na wysokości łuków żebrowych obniża się znacznie do wysokości z końca 32 tygodnia ciąży. Obniżanie się dna macicy powoduje zmniejszenie ucisku rozwijającego się płodu na żoladek ciężarnej co jest wyraźnie przez nią odczuwane. Obniżeniu macicy najczęściej towarzyszą lekkie skurcze okresu obniżania się dna macicy.
2.
Wstawianie się glówki do wchodu miednicy u pierwiastek
W ciągu ostatnich 3-4 tygodni główka płodu u pierwiastek tracąc swoje swobodne ułożenie w jamie macicy, przyjmuje ułożenie silnie przygięte wykonując tzw. pierwszy zwrot główki i wstawia się potylicą do wchodu miednicy. Jeśli u pierwiastki główka płodu w ciągu ostatnich 3-4 tygodni przed terminem porodu nie zstąpila do wchodu miednicy, to należy podejrzewać zwężoną miednicę. Jednak u 1/3 kobiet pierwiastek główka płodu nie wstawia się do wchodu miednicy mimo, że miednica nie jest zwężona i poród może odbyć się drogą naturalną.
3.
Skurcze przepowiadające
W ciągu ostatnich dni przed porodem występują najczęśćiej nie odczuwane przez kobietę jako bolesne, nieregularne skurcze macicy.
4.
Przemieszczenie długiej osi szyjki macicy w oś kanału rodnego
Podczas badania lekarskiego lekarz może stwierdzić przemieszczenie się długiej osi szyjki macicy z kierunku do tyłu lub do przodu w oś kanału rodnego.
5.
Dojrzewanie szyjki
Na kilka tygodni przed porodem szyjka macicy "dojrzewa", staje się miękka, bardziej podatna i rozciągliwa. Lekarz stwierdza częściowe lub całkowite zgładzenie części pochwowej, a ujście szyjki swobodnie przepuszcza u pierwiastki jeden palec a u wieloródki dwa palce.
6.
Plamienie
Bliskim objawem nadchodzącego porodu jest odejście krwistego śluzu z pochwy poprzez wydalenie czopa śluzowego zamykającego kanał szyjki. Domieszka krwi pochodzi z uszkodzonych podczas rozciągania dolnego bieguna macicy naczyń krwionośnych doczesnowych i odklejania przylegających tam błon płodowych.
7.
Parcie na pęcherz moczowy
W ostatnich tygodniach i dniach przed porodem występuje wzmożone parcie na pęcherze moczowy co jest związane z obniżaniem się i uciskiem płodu na pęcherz moczowy.
Objawy zbliżającego się porodu
Wszystkie wymienione poniżej zwiastuny porodu nie są objawami pewnymi i stanowią jedynie wskazówki odnośnie nadchodzącego porodu.
Zbliżający się poród może spowodować wystąpienie u kobiety kołatania serca, ból i uderzenie krwi do głowy, ogólny niepokój, uczucie gorąca. Kobięta często odczuwa nerwobóle uciskowe najczęściej w okolicy nerwu kulszowego oraz nawracające bóle okolicy krzyżowej. W ciągu ostatnich dni przed porodem dochodzi do zmniejszenia masy ciała, mogą wystąpić wymioty, biegunka, brak łaknienia, wzdęcia brzuch, wzmożone parcie na odbytnicę.
Zwiększa się ilość wydzieliny pochwowej, kobieta odczuwa pełność w okolicy sromu, która jest spowodowana obniżeniem się płodu w jamie macicy.
Na krótko przed rozpoczęciem porodu najczęściej słabną nieco ruchy płodu co jest przez ciężarne wyraźnie zauważane i często jest przedmiotem ich obaw.
Początek porodu
Poród rozpoczął się, jeśli stwierdzamy objawy postępu porodu, czyli:
* Skurcze występują regularnie co 10 minut i trwają ponad pól godziny
*
Czasem skurcze przepowiadające są tak silne i trwają tak długo, że sprawiają wrażenie skurczów okresu rozwierania, po czym ustępują. Czasem dopiero po wielu dniach skurcze występują z większym nasileniem od nowa i dopiero wtedy przechodzą we właściwe skurcze porodowe. Jeśli skurcze trwały przez pewien czas, to rozstrzygające jest badanie przez pochwę, podczas którego:
+ u pierwiastek -część pochwowa jest częściowo lub całkowicie zgładzona, a ujście szyjki przepuszcza co najmniej opuszkę palca
+ u wieloródek - część pochwowa częściowo zgładzona, a ujście szyjki rozwarte prawie na 2 palce.
*
Pękł pęcherz płodowy i dpływa płyn owodniowy
Zdarza się czasem, że płyn owodniowy odpływa ale czynność skurczowa występuje dopiero po wielu dniach, a nawet tygodniach. W praktyce klinicznej aby zapobieć wystąpieniu groźnych dla życia powikłań jeśli nastąpił odpływ płynu owodniowego, to kobietę traktuje się jako rodzącą, niezależnie od tego, czy czynność skurczowa występuje czy nie.
* Występuje plamienieWiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 13:52
-
Chyba lepiej jest jak odejdą wody. Przynajmniej wydaje mi sie ze to jest taki wyrazny znak, dobra jade do szpitala.
Bo jak sie zaczyna od skurczy przepowiadajacych, do tego mniejsze ruchy dziecka i nie wiesz czy to juz jechac czy nie...
Ale nie nam wybierać.
Ja tez kupilam ta granulowana herbatke Hipp na laktacje, wlasnie dlatego ze mizna ja nawet na szybko z woda mineralna zimna zrobic.
Wkladek laktacyjnych do szpitala 6, na szkole rodzenia mowili ze w pierwszych dniach nie ma nawału pokarmu, dopiero od czwartej doby.
Podkłady seni na łózko i podkłady poporodowe babyono.
-
Moim zdaniem herbatka jest niepotrzebna. Ja niecale dwie doby po cc, duzo przed terminem i juz odciagam pokarm laktatorem. A jak sie ma dziecko przy sobie to jest jeszcze latwiej.
Podpaski u nas daja ale mam swoje. Po cc nie krwawi sie mocno. Podklady na lozko tez daja, ja zuzylam dopiero dwa. Wkladki mam cale opakowanie. -
U mnie w szpitalu NIC nie dają. Jak nie masz to masz problem;/ Fajny masz szpital Liskova. Ja biorę herbatkę w sumie na wszelki wypadek, bo pokarm już mam. Więc się bardzo nie obawiam o brak. Bardziej może pomoże mi zluzować psychicznie jakbym miała jakąś blokadę. Bo one to głównie uspokajające są.
Po CC się mało krawi faktycznie. Ale te piguły u mnie w szpitalu i tak wymagaja podkładów na łóżko i czy czysty czy nie zmieniają 3 razy dziennie. Taka logika śmieszna.
Przyszedł mi wanienko przewijak !!!!Super jest. Polecam ceba baby:)
-
nick nieaktualnyja nigdy żadnych herbatek na laktacje nie piłam
i teraz też nie mam zamiaru..
wkładek laktacyjnych biorę opakowanie małe, wole mieć wiecej jak mniej, przy synku nie miałam, a już na drugą dobe tak ciekło ze mnie, że koszula mokra po kolanaz córką już mądra wzięłam, ale o dziwo młoda wszystko wyjadała i nic nie ciekło w pierwszych dniach, cieżko przewidzieć jak będzie
-
A ja herbatek nie biorę żadnych, za to wkładek laktacyjnych karton
Ja miałam tyle mleka, że lało się ze mnie litrami, a najbardziej zaskoczona byłam jak przystawiłam małego, on sobie jadł grzecznie, a jak skończył, to się okazało, ze cała w mleku pływam
Byłam zalana od piersi po kostki
Wtedy się dowiedziałam, że jak mały pobudza laktację ssąc jedną pierś, to druga też produkuje
Przeciekło mi przez wkładkę i zalało całą z góry na dół... Te wkładki szły u mnie jak woda.
A byłam po cc i nawet na oczy żadnej herbatki na laktację nie widziałam. A to nie był jeszcze nawał, nawał był już w domu i to już w ogóle była rzeźnia
Dlatego ja bym się bała pobudzać laktację na wszelki wypadek, bo i bez pobudzania miałam problem żeby to opanowaćFasUla lubi tę wiadomość
-
No właśnie każda ma inaczej z laktacją...
Jedna ma od razu druga za tydzień. No różnie to jest.
Jak ktoś chce to niech bierze.
Jak pytam koleżanki, brać laktator? To jedna : nie bo ja nie miałam pokarmu, druga weź bo ja miałam nawał na drugi dzień, trzecia nie bierz ja ręką odciągałam.
Masakra . Żadna nie doradzi tylko wszystko mierzy swoją miarą.
Więc każdy torbę kompletuje wg. uznania.
Ja wolę mieć więcej niż potem żałować. -
nick nieaktualny
-
zastanawiam się nad laktatorem elektrycznym, czy to w ogóle ma sens ?
Może lepiej spróbować ręczny, a jak nie da rady to kupić coś innego, co myślicie ? -
FasUla wrote:Ja laktator wezmę jak upchnę gdzieś, a jak nie to maz dowiezie, ale mysle ze sie przyda;)
Któraś z Was planuje żłobek? Od jakiego czasu?FasUla wrote:Ja laktator wezmę jak upchnę gdzieś, a jak nie to maz dowiezie, ale mysle ze sie przyda;)
Któraś z Was planuje żłobek? Od jakiego czasu?
-
nick nieaktualnyja mam elektryczny, ale mysle, ze na poczatek moze byc reczny, a jak bedziesz czesto uzywac, to kupisz sobie elektryczny;)
co do zlobka, to u mnie wczesniej trzeba sie zapisywac i wlasnie tak probuje rozplanowac, ale tez myslalam o takim terminie, jak przegapie zgloszenie, to pozniej moge nie dostac miejsca:/
a macie umowiona polozna srodowiskowa? czy nie bedziecie korzystac? -
ja herbatki na laktacje nie kupuję. Jakoś się rozkręci, przynjamniej mocno w to wierzę, a pozytywne nastawienie to połowa sukcesu, co nie?
Wkładki laktacyjne mam spakowane 4 opakowania, najwyżej maż dowiezie. U mnie w szpitalu tez nie trzeba podkładów ani podpasek. Wszystko zapewnia oddział. Ja nawet ubranek dla małej nie biorę, jedynie pampersy swoje. Laktator mam w domu, w szpitalu w razie czego też jest. Ewentualnie mąż dowiezie, do szpitala mam raptem parę kilometrów
FasUla u mnie żłobek odpada, za rok wstępnie planujemy drugie a jak nie wyjdzie to będziemy małą podrzucać dziadkom13.02.2015 - Aniołek (7tc)
21.01.2016 - P.
24.04.2017 - M.