X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • naali13 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko wrote:
    Nie no, 1 trymestr mam w zasadzie do konca czerwca :-)
    Ahh no tak, jeszcze dwa tygodnie, bo musi skończyć się 13t.

Vuko lubi tę wiadomość

01.2016 🧒
    10cs -03.2021 ciąża pozamaciczna 💔
    1cs
    3.09 ⏸️ 6.09 HCG 68 -> 8.09 180 -> 10.09 - 431 -> 14.09 - 4200
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To za chwile skończe pierwszy trymestr :D już nie mogę się doczekać ;-)

naali13, anulka557, Pola_x, menka lubią tę wiadomość

a.png
    a.png
  • Viki26 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zojeczka wrote:
    Witajcie :)
    Karolinka1992 ja biorę falvit mama i tam są foliany więc już nie biorę folku. Zastanawiałam sie czy brać folik ale jak tam juz jest to chyba nie ma potrzeby?
    Zojeczka znalazlam twoj wpis na inofolicu, widze ze sie udalo:) Gratuluje ! Zycze spokojej ciazy:* Napisz prosze czy pijesz jeszcze inofolic i ile dziennie?

2014 ISCI1 :( cp 2015 crio :( 05.2015 ISCI2 :) 2017 ISCI3 :( 02.2018 ISCI4 :( 2018 ...?i co teraz?
  • JATA Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Tak, ale zaleca się wszystkim prenatalne w formie USG, a Pappa to już zazwyczaj jak są wskazania, bo niestety na nim często glupoty wychodzą i tylko matki się stresują.
    no nie do końca się z tym zgadzam. jednak test podwójny daje 90% pewności, samo usg ok 70. Wiadomo, że mówi się o tych przypadkach kiedy wynik okazał się nieprawidłowy, a potem dziecko urodziło się zdrowe. Jednak wciąż uważam, ze należy badania wykonywać ze świadomością, że nie są one nieomylne i możliwa jest dalsza diagnostyka. I światopogląd nie ma z tym nic wspólnego. Nawet jeśli ktoś jest zdecydowany urodzić chore dziecko to wczesne wykrycie wad daje możliwość przede wszystkim przygotowania się na przyjęcie takiego dziecka, a często też można jeszcze podczas ciąży rozpocząć leczenie.
    Nie bez powodu w wielu europejskich krajach te badania są obowiązkowe.

thgfvfxm3bi7mzv7.png
  • naali13 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JATA wrote:
    no nie do końca się z tym zgadzam. jednak test podwójny daje 90% pewności, samo usg ok 70. Wiadomo, że mówi się o tych przypadkach kiedy wynik okazał się nieprawidłowy, a potem dziecko urodziło się zdrowe. Jednak wciąż uważam, ze należy badania wykonywać ze świadomością, że nie są one nieomylne i możliwa jest dalsza diagnostyka. I światopogląd nie ma z tym nic wspólnego. Nawet jeśli ktoś jest zdecydowany urodzić chore dziecko to wczesne wykrycie wad daje możliwość przede wszystkim przygotowania się na przyjęcie takiego dziecka, a często też można jeszcze podczas ciąży rozpocząć leczenie.
    Nie bez powodu w wielu europejskich krajach te badania są obowiązkowe.
    A ja właśnie mam co do tego odmienne zdanie ale i tak każdy będzie robił jak uważa ;)

Liskova lubi tę wiadomość

01.2016 🧒
    10cs -03.2021 ciąża pozamaciczna 💔
    1cs
    3.09 ⏸️ 6.09 HCG 68 -> 8.09 180 -> 10.09 - 431 -> 14.09 - 4200
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba najlepiej zapytac dobrego lekarza :-)

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i tak każda nas zrobi i będzie uważała co chce ;-) :D

Liskova lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do dziewczyn, które uważają, że mają już brzuszek ciążowy.

To niestety nie brzuszek ciążowy a jelita i wzdęcia na razie. Macica wystaje ponad wzgórek łonowy po 12 tygodniu dopiero.
    A już konkretnie w 16 tygodniu :)

Po zdjęciach jak oglądałam od was to nieraz kobiety w 20 tygodniu dopiero takie mają.

A badań prenatalnych nie robię. Boje się

Vuko lubi tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki wrote:
    Do dziewczyn, które uważają, że mają już brzuszek ciążowy.

To niestety nie brzuszek ciążowy a jelita i wzdęcia na razie. Macica wystaje ponad wzgórek łonowy po 12 tygodniu dopiero.
    A już konkretnie w 16 tygodniu :)

Po zdjęciach jak oglądałam od was to nieraz kobiety w 20 tygodniu dopiero takie mają.

A badań prenatalnych nie robię. Boje się
    Viki, naprawdę prenatalnych nie robisz? Wiesz, ja nie chcę Cię namawiać ani w jakiś sposób podważać Twojej decyzji, ale badania prenatalne pozwalają wykryć wady narządów, które czasami wymagają interwencji operacyjnej zaraz po urodzeniu (ma to szczególne zastosowanie w przypadku wad serca). Oczywiście, absolutnie Ci tego nie życzę i wierzę, że wszystkie nasze dzieciaczki urodzą się zdrowe i żadnej innej opcji nie przyjmuję do siebie, ale nie byłabyś spokojniejsza, gdybyś wiedziała, że dzieciątko rozwija się prawidłowo?

JATA lubi tę wiadomość

• Vuko Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brzuszka jeszcze nie mam, tylko wzdecia :-P a macica juz teraz, w 12tyg, wystaje ponad miednice, ttzn jej gorna czesc i przesuwa sie powoli do gory, dlaeo w tym okresie czesto brzuszek sie zmniejsza, bo i dolegliwosci jelitowe powoli ustepuja ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 11:36

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie robię. Wady serca można stwierdzić również po pulsie i biciu serca. Przez zwykłe usg jak będzie ok to nie ide. Chyba, ze zobaczy nieprawidłowości.

Ja bym nie potrafiła po prostu usunąć jak by było coś nie tak. I nie chce wiedzieć.

Po za tym dość się naczytałam o tym jak przyzierność wychodzi nie tak a potem jest ok. Ze test papa jest niewiarygodny itp.

Więc jak gin nie będzie nalegał to nie idę.

Mam 25 lat i oboje nie mamy w rodzinach chorób genetycznych ani chorób serca.
    Więc ryzyko jest, ale niskie.

km5stv73cogtpx8e.png

• Vuko Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wiem,ze czesc z Was martwila sie o Morwe, wiec musze Wam napisac,ze niestety mamy o jedna styczniowke mniej :-( nie wiem czy sama zdecyduje sie jeszcze tutaj napisac,ale poniewaz sie martwilyscie, to pisze ja. Morwa przeszla wczoraj operacje, w jajowodzie byl drugi zarodek,ktory z tego co zrozumialam, rozerwal jajowod a serduszko zarodka w macicy przestalo bic. Teraz czeka na dalsze informacje od lekarzy,bo okazalo sie,ze na jajniku i za macica ma jakies zmiany. Tyle w temacie... :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 11:52

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko wrote:
    Dziewczyny, wiem,ze czesc z Was martwila sie o Morwe, wiec musze Wam napisac,ze niestety mamy o jedna styczniowke mniej :-( nie wiem czy sama zdecyduje sie jeszcze tutaj napisac,ale poniewaz sie martwilyscie, to pisze ja. Morwa przeszla wczoraj operacje, w jajowodzie byl drugi zarodek,ktory z tego co zrozumialam, rozerwal jajowod a serduszko zarodka w macicy przestalo bic. Teraz czeka na dalsze informacje od lekarzy,bo okazalo sie,ze na jajniku i za macica ma jakies zmiany. Tyle w temacie... :-(
    o nie :( bardzo przykre informacje :(

• Viki Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie... Poronienie, poronieniem jest to wielka tragedia. Ale jednocześnie z pozamaciczną? Masakra. Ponoć tak rzadko się zdarza...
    Bardzo współczuje.

Oby teraz wszystko było dobrze.

km5stv73cogtpx8e.png

• converse90 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie, Morwa:( tak mi przykro....

• Mama84 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam
    właśnie wróciłam ze sziptala z obserwcji, tak się martwiłam tym napinaniem brzucha i tym sluzem że zadzwoniłam do mojej pani doktor a ona akurat miała dyżur w szpitalu i przyjęła mnie na dobe na odserwacje i badanie, kiamień spadł mi z serca wszystko jest ok, maluch ma 3,2cm, dostałam dupka zamiast luteiny i nospe 3xdziennie i jest super, oby tak dalej :)

eneska, dorbie lubią tę wiadomość

klz9mg7y5m6gti11.png
    km5suay35zp2gug7.png
    Aniołek 11.01.2015 [*] 7 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    biedna morwa, nie dość, że dwójkę straciła, to jeszcze takie komplikacje :((( straszne współczuję.

mama84 dobrze, że już wszystko ok :)

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko wrote:

Dzięki Vuko za info... a już tak się cieszyła, że jest zarodek w macicy ...ehhh pierwszy raz słyszałam o takim przypadku musiało to wypaść akurat na którąś z nas :( Miejmy nadzieje, że z Morwą będzie wszytko dobrze bo słyszałam o powikłaniach przy rozerwanych jajowodach... ehhh Morwa trzymaj się a dla Twoich dwóch maleństw [*] [*] :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 12:55

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo przykro Morwa...<3

• asia1985 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To straszne:( Znowu nie będę mogła w nocy spać:(

dqpr3e5eeq6ee7zd.png
‹‹ 467 468 469 470 471 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ