X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry:) jak sie czujecie??

• Summerka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki,

Mandragora, dopiero teraz zobaczyłam suwaczkiem, to i Ciebie ile bedzie miedzy dziećmi, równy roczek?;)

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) witam się w 20 tygodniu :)

dorbie, FasUla, mimi87, Gumisia, Liskova, ewka315, monika_89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    Ja nie kumam dlaczego Norwedzy wyznaczają termin porodu na połówkowym USG u nich to jest koło 18 tc ... tez mi się wydaje to mało dokładnie ...
    A u nas wyznaczają termin porodu na podstawie reguły Naegelego, ale ona nie sprawdza się jak nie obejmuje lutego, bo luty ma 28 dni i wyrownuje te 31dniowe miesiące. I piszą, ze przy ciazy która sie zaczela w maju powinno sie odjac 3 dni, czyli od tej, co ma poczatek w kwietniu 2 dni. Czyli Belly dobrze oblicza, 280 dni. Mi wychodzi 7.01, czyli 2 dni wcześniej niz wg Naegelego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mandragora wrote:
    Fasula bo z naszej strony fotela jest zdecydowanie fajniej ;) hehe. Ja tez się strasznie boję leczenia, ale odpukać trzecia ciąża pod rząd i się nic nie dzieje ;)
    Ja bylam na przegladzie 2 tyg temu bo 3-4 latach chyba (psst!) i nic nie mam do leczenia :-) Boję się strasznie, ale natura mnie dobrze obdarowala zdrowymi zębami, a może ja tak dbam ;-)

• mandragora Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w kolejny gorący dzień rozpoczęty zwrotami głowy. Ciśnienie mam poniżej krytyki i ledwo żyję.
    Cześć dorbie ;) wkradlam się u do was cichaczem ;)
    Summerka równo roczek będzie między dzieciakami wiec będe miała prawie jak bliźniaki, już pisałam ze jak się uda to cc chce tez 18.01 tak jak u Stasi ;)
    Co do zębów to ja uważam że natura ma tu mało do powiedzenia a zdecydowanie więcej szczotka, pasta, kubek ciepła woda ;) i dieta ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2015, 09:33

Anuśka, ania.g, ewka315 lubią tę wiadomość

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • Anuśka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej stycznióweczki :)
    Witam się po wakacjach i w 20tc :D Coraz mocniej czuję ruchy wreszcie :) Ale mam frajdę...
    Wczoraj w nocy wróciliśmy i dzisiaj mam sporo pracy z praniem, rozpakowywaniem i wytrzepywaniem piachu z wszystkiego :P
    Nie dam rady dzisiaj nadrobić co tu popisałyście. Ale skrobiecie jak najęte. Może wreszcie jutro na spokojnie usiądę i poczytam co się tu działo jak mnie nie było :)

A tymczasem mam prośbę dziewczynki moje kochane :) Biorę udział w konkursie i potrzebuję trochę lajków pod fotką na FB. Moja Gameta organizuje konkurs, w którym można wygrać sesję z maleństwem lub ciążową, trzeba wstawić fotkę z wakacji i ta, która zbierze najwięcej lajków wygra sesję :) PLIZZZZZZ lajkujcie :D

Tu jest link do konkursu: /a moja fotka to oczywiście ten wieloryb na plaży ;) /

https://www.facebook.com/porody.gameta/photos/a.722269501219728.1073741828.718749878238357/823992867714057/?type=1&fref=nf&pnref=story

naali13, ania.g, ewka315, monika_89, Carmen1724 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie witam w 20 tygodniu:) jeszcze tydzien i wakacje:)

mimi87, Felicity, ewka315, lucy1983, monika_89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity męczą Cię jeszcze mdlosci?u mnie niestety dalej sa i wymioty tez...kiedy to sie skończy? Za to wagę mam 1,8 kg na plusie:) podobno ważne zeby nie tyć skokowo, tylko mniej wiecej w tym samym stopniu, a traz bedzie średnio 0,5 kg na tydzien:) czy macie moze opis mamy z kalendarza z 20 tyg? A jesli chodzi o zakupy dla dziecka - zaznaczone jest w kalendarzu- to o jakie dokładnie chodzi?ja jeszcze nic nie mam kupionego:/

• Viki Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje, dotarłaś do półmetka! Większość kobiet odczuwa już ruchy dziecka kilka razy na dzień. Od tego czasu będziesz przybierała na wadze około 500 gram tygodniowo. Dziennie potrzebujesz około 300 - 500 dodatkowych kalorii, aby dostarczyć odpowiednią ilość pożywienia dla siebie i dziecka. Jeśli rozpoczynałaś ciążę z niedowagą może to być trochę więcej, jeśli z nadwagą mniej.
    Twój brzuszek już jest na tyle duży, że pępek zrobił się płaski bądź nawet wyskoczył na zewnątrz. Nie zapominaj o intensywnym nawilżaniu skóry brzucha, piersi i pośladków, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia rozstępów i ulżyć swędzącej, naciągniętej skórze.
    Linia (tzw. Linea Negra) idąca od pępka w dół w dalszym ciągu ciemnieje i pozostanie taka jeszcze jakiś czas po porodzie.
    Górna część macicy sięga już niemalże wysokości pępka. Rosnąca macica będzie zajmowała coraz więcej miejsca i tym samym może napierać na sąsiadujące z nią narządy takie jak płuca, nerki i żołądek. Nacisk macicy na płuca może powodować zadyszkę nawet przy niewielkim wysiłku fizycznym. Ściśnięty żołądek może częściej powodować niestrawności. W tym okresie najlepiej jedz mniejsze a częstsze i lekkostrawne posiłki. W późniejszym terminie nacisk na pęcherz może powodować potrzebę częstszego oddawania moczu.
    Upewnij się że spożywasz wystarczającą ilość żelaza odpowiedzialnego za produkcję hemoglobiny przenoszącej tlen. W czasie ciąży Twoje ciało potrzebuje więcej żelaza, aby poradzić sobie z większą ilością krwi w organizmie, z potrzebami rosnącego dziecka i łożyska.

FasUla, mimi87, ewka315 lubią tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • mimi87 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysz85 wrote:
    Co myślicie o stosowaniu w ciąży adaptera do pasów bezpieczeństwa? Dość dużo jeżdżę autem i zastanawiam się czy jest sens zaopatrywać się w takie coś (niestety tani nie jest..). Radziłyście się może w tej kwestii ginekologa?

ja się zaopatrzyłam i szczerze naprawdę polecam ;) wygoda na 102 nic nie ciśnie, a i jest bezpiecznie ;) i przy hamowaniu nie uciska w brzuszek ;0

synuś ma już 18 miesięcy a w brzuszku Madziunia <3
    zi13sek22ff6wp77.png
    nasz Bartuś
    ex2bwn156t8mofjo.png
  • mimi87 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arizona_R wrote:
    ja też zastanawiam sie nad adapterem...myśle, ze kupie:)

naprawdę polecam ja mam besafe;)

synuś ma już 18 miesięcy a w brzuszku Madziunia <3
    zi13sek22ff6wp77.png
    nasz Bartuś
    ex2bwn156t8mofjo.png
  • Gumisia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity wrote:
    Hej:) witam się w 20 tygodniu :)
    Wow! :) Gratuluję! :)

Felicity lubi tę wiadomość

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania:D wrote:
    Dzien dobry:) jak sie czujecie??
    A dobrze. :) Upał straszny, ale lekarz kazał pić kawkę na niskie ciśnienie więc popijam mrożoną latte i jest bardzo przyjemnie. :)

Liskova lubi tę wiadomość

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    O nie... chyba nie...mój młody to miał takie pokaźne klejnoty, że nie sposób było je przeoczyć ;-) Teraz u nas była wyraźna kreska :D
    U mnie maluszek też spore klejnoty ma hehe! :) Wczoraj widzieliśmy dokładnie. Ujęcie od dołu, pupę i obok dwa jajeczka i antenkę. :) Córki z tego nie będzie! :)

ania.g, Giannaa lubią tę wiadomość

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane moje. Pytanie mam!:) Co byście poleciły. Idę na Chrzciny i mimo tej pogody (40 stopni prawie) nie wypada mi raczej iść bez rajstop (a szkoda! ;) ), lepiej kupić rajstopy ciążowe czy pończochy samonośne? :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Felicity męczą Cię jeszcze mdlosci?u mnie niestety dalej sa i wymioty tez...kiedy to sie skończy? Za to wagę mam 1,8 kg na plusie:)

Od 4dni mam spokój z wymiotami choć czasem naprawdę trudno mi sie opanować, mdłości dalej mam straszne :/ na dodatek mam straszne zawroty głowy i zaparcia :/ chyba musze zacząć pić kawe bo ciśnienie mam teraz 90/60 a zawsze miałam wysokie (ok 135/90)

• ania.g Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mandragora wrote:
    Co do zębów to ja uważam że natura ma tu mało do powiedzenia a zdecydowanie więcej szczotka, pasta, kubek ciepła woda ;) i dieta ;)
    Dlatego ja zaliczam się do matek które bardzo pilnują mycia zębów już od pierwszego ząbka. Efekt to zero próchnicy i tylko kontrolne przeglądy u dentysty :)

Liskova, mandragora, vincaminor lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się :)

oczywiście upały mnie wykańczają, nie wyciągam głowy spod wiatraka :P

• ania.g Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumisia wrote:
    Kochane moje. Pytanie mam!:) Co byście poleciły. Idę na Chrzciny i mimo tej pogody (40 stopni prawie) nie wypada mi raczej iść bez rajstop (a szkoda! ;) ), lepiej kupić rajstopy ciążowe czy pończochy samonośne? :)
    Kobieto zlituj się, wypada, nie wypada. Ty w ciąży jesteś i masz specjalne prawa. Ugotujesz się i umęczysz. A jak już Ci tak bardzo zależy to albo długa sukienka z cienkiej bawełny lub lnu ( len w sumie lepszy tylko się gniecie) albo jakieś bardzo przewiewne spodnie z naturalnego materiału.
    edit: ta guma przy pończochach samonośnych nogi ci odparzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2015, 11:31

Gumisia lubi tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
‹‹ 689 690 691 692 693 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ