Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry:) jak sie czujecie??

• Summerka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki,

Mandragora, dopiero teraz zobaczyłam suwaczkiem, to i Ciebie ile bedzie miedzy dziećmi, równy roczek?;)

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) witam się w 20 tygodniu :)

nick nieaktualny, nick nieaktualny, mimi87, Gumisia, Liskova, ewka315, monika_89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    Ja nie kumam dlaczego Norwedzy wyznaczają termin porodu na połówkowym USG u nich to jest koło 18 tc ... tez mi się wydaje to mało dokładnie ...
    A u nas wyznaczają termin porodu na podstawie reguły Naegelego, ale ona nie sprawdza się jak nie obejmuje lutego, bo luty ma 28 dni i wyrownuje te 31dniowe miesiące. I piszą, ze przy ciazy która sie zaczela w maju powinno sie odjac 3 dni, czyli od tej, co ma poczatek w kwietniu 2 dni. Czyli Belly dobrze oblicza, 280 dni. Mi wychodzi 7.01, czyli 2 dni wcześniej niz wg Naegelego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mandragora wrote:
    Fasula bo z naszej strony fotela jest zdecydowanie fajniej ;) hehe. Ja tez się strasznie boję leczenia, ale odpukać trzecia ciąża pod rząd i się nic nie dzieje ;)
    Ja bylam na przegladzie 2 tyg temu bo 3-4 latach chyba (psst!) i nic nie mam do leczenia :-) Boję się strasznie, ale natura mnie dobrze obdarowala zdrowymi zębami, a może ja tak dbam ;-)

• mandragora Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w kolejny gorący dzień rozpoczęty zwrotami głowy. Ciśnienie mam poniżej krytyki i ledwo żyję.
    Cześć dorbie ;) wkradlam się u do was cichaczem ;)
    Summerka równo roczek będzie między dzieciakami wiec będe miała prawie jak bliźniaki, już pisałam ze jak się uda to cc chce tez 18.01 tak jak u Stasi ;)
    Co do zębów to ja uważam że natura ma tu mało do powiedzenia a zdecydowanie więcej szczotka, pasta, kubek ciepła woda ;) i dieta ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2015, 09:33

Anuśka, ania.g, ewka315 lubią tę wiadomość

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • Anuśka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej stycznióweczki :)
    Witam się po wakacjach i w 20tc :D Coraz mocniej czuję ruchy wreszcie :) Ale mam frajdę...
    Wczoraj w nocy wróciliśmy i dzisiaj mam sporo pracy z praniem, rozpakowywaniem i wytrzepywaniem piachu z wszystkiego :P
    Nie dam rady dzisiaj nadrobić co tu popisałyście. Ale skrobiecie jak najęte. Może wreszcie jutro na spokojnie usiądę i poczytam co się tu działo jak mnie nie było :)

A tymczasem mam prośbę dziewczynki moje kochane :) Biorę udział w konkursie i potrzebuję trochę lajków pod fotką na FB. Moja Gameta organizuje konkurs, w którym można wygrać sesję z maleństwem lub ciążową, trzeba wstawić fotkę z wakacji i ta, która zbierze najwięcej lajków wygra sesję :) PLIZZZZZZ lajkujcie :D

Tu jest link do konkursu: /a moja fotka to oczywiście ten wieloryb na plaży ;) /

https://www.facebook.com/porody.gameta/photos/a.722269501219728.1073741828.718749878238357/823992867714057/?type=1&fref=nf&pnref=story

naali13, ania.g, ewka315, monika_89, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie witam w 20 tygodniu:) jeszcze tydzien i wakacje:)

mimi87, nick nieaktualny, ewka315, nick nieaktualny, monika_89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity męczą Cię jeszcze mdlosci?u mnie niestety dalej sa i wymioty tez...kiedy to sie skończy? Za to wagę mam 1,8 kg na plusie:) podobno ważne zeby nie tyć skokowo, tylko mniej wiecej w tym samym stopniu, a traz bedzie średnio 0,5 kg na tydzien:) czy macie moze opis mamy z kalendarza z 20 tyg? A jesli chodzi o zakupy dla dziecka - zaznaczone jest w kalendarzu- to o jakie dokładnie chodzi?ja jeszcze nic nie mam kupionego:/

• Viki Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje, dotarłaś do półmetka! Większość kobiet odczuwa już ruchy dziecka kilka razy na dzień. Od tego czasu będziesz przybierała na wadze około 500 gram tygodniowo. Dziennie potrzebujesz około 300 - 500 dodatkowych kalorii, aby dostarczyć odpowiednią ilość pożywienia dla siebie i dziecka. Jeśli rozpoczynałaś ciążę z niedowagą może to być trochę więcej, jeśli z nadwagą mniej.
    Twój brzuszek już jest na tyle duży, że pępek zrobił się płaski bądź nawet wyskoczył na zewnątrz. Nie zapominaj o intensywnym nawilżaniu skóry brzucha, piersi i pośladków, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia rozstępów i ulżyć swędzącej, naciągniętej skórze.
    Linia (tzw. Linea Negra) idąca od pępka w dół w dalszym ciągu ciemnieje i pozostanie taka jeszcze jakiś czas po porodzie.
    Górna część macicy sięga już niemalże wysokości pępka. Rosnąca macica będzie zajmowała coraz więcej miejsca i tym samym może napierać na sąsiadujące z nią narządy takie jak płuca, nerki i żołądek. Nacisk macicy na płuca może powodować zadyszkę nawet przy niewielkim wysiłku fizycznym. Ściśnięty żołądek może częściej powodować niestrawności. W tym okresie najlepiej jedz mniejsze a częstsze i lekkostrawne posiłki. W późniejszym terminie nacisk na pęcherz może powodować potrzebę częstszego oddawania moczu.
    Upewnij się że spożywasz wystarczającą ilość żelaza odpowiedzialnego za produkcję hemoglobiny przenoszącej tlen. W czasie ciąży Twoje ciało potrzebuje więcej żelaza, aby poradzić sobie z większą ilością krwi w organizmie, z potrzebami rosnącego dziecka i łożyska.

nick nieaktualny, mimi87, ewka315 lubią tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • mimi87 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysz85 wrote:
    Co myślicie o stosowaniu w ciąży adaptera do pasów bezpieczeństwa? Dość dużo jeżdżę autem i zastanawiam się czy jest sens zaopatrywać się w takie coś (niestety tani nie jest..). Radziłyście się może w tej kwestii ginekologa?

ja się zaopatrzyłam i szczerze naprawdę polecam ;) wygoda na 102 nic nie ciśnie, a i jest bezpiecznie ;) i przy hamowaniu nie uciska w brzuszek ;0

synuś ma już 18 miesięcy a w brzuszku Madziunia <3
    zi13sek22ff6wp77.png
    nasz Bartuś
    ex2bwn156t8mofjo.png
  • mimi87 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arizona_R wrote:
    ja też zastanawiam sie nad adapterem...myśle, ze kupie:)

naprawdę polecam ja mam besafe;)

synuś ma już 18 miesięcy a w brzuszku Madziunia <3
    zi13sek22ff6wp77.png
    nasz Bartuś
    ex2bwn156t8mofjo.png
  • Gumisia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity wrote:
    Hej:) witam się w 20 tygodniu :)
    Wow! :) Gratuluję! :)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania:D wrote:
    Dzien dobry:) jak sie czujecie??
    A dobrze. :) Upał straszny, ale lekarz kazał pić kawkę na niskie ciśnienie więc popijam mrożoną latte i jest bardzo przyjemnie. :)

Liskova lubi tę wiadomość

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    O nie... chyba nie...mój młody to miał takie pokaźne klejnoty, że nie sposób było je przeoczyć ;-) Teraz u nas była wyraźna kreska :D
    U mnie maluszek też spore klejnoty ma hehe! :) Wczoraj widzieliśmy dokładnie. Ujęcie od dołu, pupę i obok dwa jajeczka i antenkę. :) Córki z tego nie będzie! :)

ania.g, Giannaa lubią tę wiadomość

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane moje. Pytanie mam!:) Co byście poleciły. Idę na Chrzciny i mimo tej pogody (40 stopni prawie) nie wypada mi raczej iść bez rajstop (a szkoda! ;) ), lepiej kupić rajstopy ciążowe czy pończochy samonośne? :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Felicity męczą Cię jeszcze mdlosci?u mnie niestety dalej sa i wymioty tez...kiedy to sie skończy? Za to wagę mam 1,8 kg na plusie:)

Od 4dni mam spokój z wymiotami choć czasem naprawdę trudno mi sie opanować, mdłości dalej mam straszne :/ na dodatek mam straszne zawroty głowy i zaparcia :/ chyba musze zacząć pić kawe bo ciśnienie mam teraz 90/60 a zawsze miałam wysokie (ok 135/90)

• ania.g Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mandragora wrote:
    Co do zębów to ja uważam że natura ma tu mało do powiedzenia a zdecydowanie więcej szczotka, pasta, kubek ciepła woda ;) i dieta ;)
    Dlatego ja zaliczam się do matek które bardzo pilnują mycia zębów już od pierwszego ząbka. Efekt to zero próchnicy i tylko kontrolne przeglądy u dentysty :)

Liskova, mandragora, vincaminor lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się :)

oczywiście upały mnie wykańczają, nie wyciągam głowy spod wiatraka :P

• ania.g Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumisia wrote:
    Kochane moje. Pytanie mam!:) Co byście poleciły. Idę na Chrzciny i mimo tej pogody (40 stopni prawie) nie wypada mi raczej iść bez rajstop (a szkoda! ;) ), lepiej kupić rajstopy ciążowe czy pończochy samonośne? :)
    Kobieto zlituj się, wypada, nie wypada. Ty w ciąży jesteś i masz specjalne prawa. Ugotujesz się i umęczysz. A jak już Ci tak bardzo zależy to albo długa sukienka z cienkiej bawełny lub lnu ( len w sumie lepszy tylko się gniecie) albo jakieś bardzo przewiewne spodnie z naturalnego materiału.
    edit: ta guma przy pończochach samonośnych nogi ci odparzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2015, 11:31

Gumisia lubi tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
‹‹ 689 690 691 692 693 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ