X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • ktosik85 Koleżanka

Wysłany: 15 listopada 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka557 wrote:
    wiem, że temat już był poruszany i nie chodzi mi o debaty co gorsze, co lepsze, a mianowicie chcę tylko wiedzieć na jakie szczepionki się zdecydowałyście? 6w1, 5w1 czy tylko te refundowane?

W SR polecali 6 w 1.
    Z drugiej strony w necie jest tyle negatywnych informacji na temat szczepionek, że już sama nie wiem, co jest dobre :(

sylwia
  • Paulix Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jeszcze nie wiem. zapytam w szpitalu co radzą bo na dniach chce się wybrać i zobaczyć jak to tam wygląda.

A mam pytanie z innej beczki. Póki co nie jestem jeszcze po ślubie i wiadomo ze w takim przypadku trzeba ustalać ojcostwo czyli ze musze się wybrać do Urzedu z moim i musimy obydwoje potwierdzić jego ojcostwo. I teraz pytanie kiedy to zrobić - czy teraz przed porodem czy po porodzie bo wlasnie boje się , ze jak się urodzi a nie będzie w papierach ze mój jest ojcem to dziecko dostanie moje nazwisko itd. Czy ktoras z Was jest w takiej sytuacji i może wiecie jak wygląda to załatwianie.

Raz slysze tak raz tak i już nie wiem. I wiem ze można jeszcze dostać 1000 zl po urodzeniu ale nie chodzi tu o becikowe tylko od miasta i nie wiem od której strony to ugryźć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 19:17

Jaś 03.01.2016 - 3960g, 56cm :)
    atdcp07wpidlrccj.png
    Aniołek [*] 29.03.2015, 9tc
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka,

My 6 w 1, pneumokoki i rotawirus,

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biore 5w1 chyba, o 6w1 słyszałam nie bardzo opinie, a przy zwykłych to pamiętam córka co wkłucie tak płakała, że oddech traciła, wiec i tak zaraz przeszłam na 5w1..

na każdy rodzaj są pozytywne jak i negatywne opinie, byłam ciekawa po prostu co bierzecie, bo i tak nie dojdziemy które lepsze :)

• mitzula Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jakie są ceny tych 5w1 i 6w1 i tych pneumo coś tam ? O szczepionkach jeszcze nie myślałam...

Jak Zarobić Dodatkowe Pieniądze W Internecie? Sprawdzona Metoda!

f2w3s65gv5zl35r4.png
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulix z tego co kojarze to otrzyma nazwisko ojca w szpitalu a formalności się załatwia po porodzie

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wieczorowo ;)
    Szczepionka 6 w 1 z jakichś tajemniczych powodów została w tym roku wycofana z rynku. Nie wiem czy już wróciła. Staś pierwsza dawkę dostał właśnie 6 w 1, a później nie było szans jej dostać w całej Polsce. Kolejne dawki dostał 5 w 1. Znajoma farmaceutka sugerowana ze to przez izbę odczytów poszczepiennych. ... ja się w każdym razie teraz na 5 w 1 decydować będę od razu.

FasUla lubi tę wiadomość

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulix wrote:
    ja jeszcze nie wiem. zapytam w szpitalu co radzą bo na dniach chce się wybrać i zobaczyć jak to tam wygląda.

A mam pytanie z innej beczki. Póki co nie jestem jeszcze po ślubie i wiadomo ze w takim przypadku trzeba ustalać ojcostwo czyli ze musze się wybrać do Urzedu z moim i musimy obydwoje potwierdzić jego ojcostwo. I teraz pytanie kiedy to zrobić - czy teraz przed porodem czy po porodzie bo wlasnie boje się , ze jak się urodzi a nie będzie w papierach ze mój jest ojcem to dziecko dostanie moje nazwisko itd. Czy ktoras z Was jest w takiej sytuacji i może wiecie jak wygląda to załatwianie.

Raz slysze tak raz tak i już nie wiem. I wiem ze można jeszcze dostać 1000 zl po urodzeniu ale nie chodzi tu o becikowe tylko od miasta i nie wiem od której strony to ugryźć.

Otrzyma nazwisko matki po porodzie, ojca nazwisko dostaje dopiero po uznaniu przed USC robi się to jak najszybciej. Tak przynajmniej my robiliśmy 6 lat temu. Nie wie jak jest z uznaniem dziecka w brzuchu ... Ogólnie nie ma żadnego problemu kiedy ojciec uznaje dziecko po porodzie, my chyba nawet nie mieliśmy jeszcze aktu urodzenia piszę chyba bo nie pamiętam... w USC byliśmy jak młody nie miał chyba tygodnia. Także na spokojnie ;-)

Paulix lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pulix, najlepiej przed porodem. Będzie po problemie.
    A da się tak i tak. Idź do urzędu to cie pokieruja.

Paulix lubi tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity co do oslony to ja bralam aseurin, ale mozna tez np enterol, trilac.
    Najgorsze ze mimo antybiotyku leukocyty znow wzrosly, wiec chyba tak juz mam w tej ciazy i juz.

Czy dla maluszka macie osobna torbe czy pakujecie sie do jednej?

• Summerka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mandragora wrote:
    Witam wieczorowo ;)
    Szczepionka 6 w 1 z jakichś tajemniczych powodów została w tym roku wycofana z rynku. Nie wiem czy już wróciła. Staś pierwsza dawkę dostał właśnie 6 w 1, a później nie było szans jej dostać w całej Polsce. Kolejne dawki dostał 5 w 1. Znajoma farmaceutka sugerowana ze to przez izbę odczytów poszczepiennych. ... ja się w każdym razie teraz na 5 w 1 decydować będę od razu.

My szczrpilismy 6 w 1, trzy dawki i nawet gorączki nie było. Jeszcze została nam dawka przypominająca...mnie sie wydaje, ze nie jest to spowodowane moze tyle liczba odczynów, ile tym, ze ostatnio w ogole brakuje szczepionek...my teraz mamy zaległe szczepienie na Odrę, świnkę, różyczkę i nie ma szczepionek, nawet tych refundowanych (my chcemy szczepić płatna). Ostatnio był nawet reportaż o tym. Ja boje sue szczepień, ale bardziej boje sid nue szczepić - staram sie zrobic wszystko, co mozliwe, zeby zminimalizować ryzyko, wiec szczrpilismy płatnymi (sa one oczyszczone i nie zawierają rtęci, a oprócz rotawirusa, sa to szczepionki, ktore nie zawierają żywych wirusów). Ale szczepienia to temat rzeka, kazdy ma swoje racje, wiec nid chce tutaj wywoływać dyskusji o tum czy warto szczepić czy nie, i czy płatne szczepionki to naciąganie przez firmy farmaceutyczne lub odwrotnie, etc.

Wiem, ze Toske zaszczepimy tym samym schematem, bo to znacznie ogranicza ilośc wizyt, a jednak utrzymać dziecko na kazde szczepienie w nienagannym zdrowiu jest trudno;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 21:49

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku pakowalam do dwóch ale potem walnelam do wielkiej walizy na kolkach

Liskova lubi tę wiadomość

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitzula wrote:
    a jakie są ceny tych 5w1 i 6w1 i tych pneumo coś tam ? O szczepionkach jeszcze nie myślałam...

6 w 1, to w sumie 4 dawki (my płaciliśmy po 240 zł kazda), rotawirus trzy dawki po około 300 zl, a pneumokoki u nas po 250 zl (ilośc dawek zależy od kiedy zaczniesz szczepić).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 21:51

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrys, to chyba fajny pomysl, a waliza naprawde wielka? ja nie wiem wlasnie jak to spakowac...
    w przyszlym tygodniu chcialabym jeszcze uszyc girlande z trojkatow do pokoju i literki, zeby ulozyc imie:)
    Nie wiem tez czy w pokoju stawiac na firanki i zaslony zaciemniajace? czy same rolety? W sumie bedzie zima, wiec bobasy nie beda mialy klopotu z zaspypianiem i nadmiernym swiatlem, ale co jest bezpieczne? Wiem, ze ponoc rolety dobrze by bylo, zeby byly bez sznurkow? Wiem, ze to moze takie szczegoly, ale jak sie zastanawiam co najlepsze i najbezpieczniejsze, to sama juz nie wiem co wybrac...

• Liskova Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, nie przesadzaj z zaciemnianiem, bo w dzień dziecku nie powinno się zasłaniać okien, bo ma ogarniać kiedy jest dzień a kiedy noc :)

Tygrys, o - widzę że nie tylko ja stawiam na walizkę na kółkach :D

Torba odpada, bo mamy dwie torby, obie są małe, bo to typowe torby na siłownię: na strój, ręcznik i żel pod prysznic. A nie będę specjalnie kupować dużej torby, jeśli skorzystam z niej tylko RAZ. Na małe wyjazdy służbowe (1-3 dni) TŻ bierze właśnie walizkę na kółkach, bo bez problemu się tam mieści.

Ja rzeczy dzieciowych będę mieć mało:tylko pampki i chusteczki nawilżane, bo u nas nic więcej nie chcą.

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przemyślcie sprawy z tymi torbami...u mnie mąż nie mógł wejść i ja sama musiałam z torba latać po oddziale... i to jeszcze ze skurczami, zajefajna sprawa mówię Wam. A torba lekka nie była. Tym razem biorę na kółkach, ale też rodzić będę w innych warunkach gdzie zapakować mogłabym się tylko w reklamówkę ;-)

Szczepienia ...temat rzeka. Na pewno też jest tak jak Summerka napisała o braku szczepionek bo mój syn ma zaległe szczepienie 5 latka. Czekaliśmy na nie pół roku bo nie było ...w końcu nas umówili na to szczepienie a dzień przed odwołali bo szczepionki im się znowu skończyły.

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dzien nie, ale w lecie jakbym o 20 chciala, zeby go polozyc spac, to mysle, ze takie zaslony pomoga. Ja sie ludze, ze synek bedzie spal w swoim pokoju i po tej 20, 21 bede miala choc godzine dla siebie i meza.

• Ducha Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2015, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam ;-) czy któraś z was miała hemoroidy w ciąży ?

f2w3yx8dfionc3t0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dwie torby: jedną większą dla mnie i drugą dla małej.
    do szpitala dla dziecka mam miec tylko pampersy,chusteczki oraz ubranko na wyjście ale to juz dowiezie mąż. Reszte daje szpital

FasUla lubi tę wiadomość

• mandragora Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i tak jest jak pisze Summerka a może i nie. Na pewno szczepienia temat rzeka ;) z innymi szczepionkami jednak do tej pory nie miałam problemu z dostępnością a z 6 w 1 akurat tak. Zobaczymy jak będzie dalej.

Ducha na hemoroidy proctis m czopki i Maść. Można stosować w ciąży. Z problemem borykam się już trzecia ciążę. A po porodzie jak nie przejdzie to obowiązkowo do proktologa marsz ;)

Ducha lubi tę wiadomość

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
‹‹ 989 990 991 992 993 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ