X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • ktosik85 Koleżanka

Wysłany: 15 listopada 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka557 wrote:
    wiem, że temat już był poruszany i nie chodzi mi o debaty co gorsze, co lepsze, a mianowicie chcę tylko wiedzieć na jakie szczepionki się zdecydowałyście? 6w1, 5w1 czy tylko te refundowane?

W SR polecali 6 w 1.
    Z drugiej strony w necie jest tyle negatywnych informacji na temat szczepionek, że już sama nie wiem, co jest dobre :(

sylwia
  • Paulix Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jeszcze nie wiem. zapytam w szpitalu co radzą bo na dniach chce się wybrać i zobaczyć jak to tam wygląda.

A mam pytanie z innej beczki. Póki co nie jestem jeszcze po ślubie i wiadomo ze w takim przypadku trzeba ustalać ojcostwo czyli ze musze się wybrać do Urzedu z moim i musimy obydwoje potwierdzić jego ojcostwo. I teraz pytanie kiedy to zrobić - czy teraz przed porodem czy po porodzie bo wlasnie boje się , ze jak się urodzi a nie będzie w papierach ze mój jest ojcem to dziecko dostanie moje nazwisko itd. Czy ktoras z Was jest w takiej sytuacji i może wiecie jak wygląda to załatwianie.

Raz slysze tak raz tak i już nie wiem. I wiem ze można jeszcze dostać 1000 zl po urodzeniu ale nie chodzi tu o becikowe tylko od miasta i nie wiem od której strony to ugryźć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 19:17

Jaś 03.01.2016 - 3960g, 56cm :)
    atdcp07wpidlrccj.png
    Aniołek [*] 29.03.2015, 9tc
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka,

My 6 w 1, pneumokoki i rotawirus,

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biore 5w1 chyba, o 6w1 słyszałam nie bardzo opinie, a przy zwykłych to pamiętam córka co wkłucie tak płakała, że oddech traciła, wiec i tak zaraz przeszłam na 5w1..

na każdy rodzaj są pozytywne jak i negatywne opinie, byłam ciekawa po prostu co bierzecie, bo i tak nie dojdziemy które lepsze :)

• mitzula Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jakie są ceny tych 5w1 i 6w1 i tych pneumo coś tam ? O szczepionkach jeszcze nie myślałam...

Jak Zarobić Dodatkowe Pieniądze W Internecie? Sprawdzona Metoda!

f2w3s65gv5zl35r4.png
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulix z tego co kojarze to otrzyma nazwisko ojca w szpitalu a formalności się załatwia po porodzie

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wieczorowo ;)
    Szczepionka 6 w 1 z jakichś tajemniczych powodów została w tym roku wycofana z rynku. Nie wiem czy już wróciła. Staś pierwsza dawkę dostał właśnie 6 w 1, a później nie było szans jej dostać w całej Polsce. Kolejne dawki dostał 5 w 1. Znajoma farmaceutka sugerowana ze to przez izbę odczytów poszczepiennych. ... ja się w każdym razie teraz na 5 w 1 decydować będę od razu.

FasUla lubi tę wiadomość

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulix wrote:
    ja jeszcze nie wiem. zapytam w szpitalu co radzą bo na dniach chce się wybrać i zobaczyć jak to tam wygląda.

A mam pytanie z innej beczki. Póki co nie jestem jeszcze po ślubie i wiadomo ze w takim przypadku trzeba ustalać ojcostwo czyli ze musze się wybrać do Urzedu z moim i musimy obydwoje potwierdzić jego ojcostwo. I teraz pytanie kiedy to zrobić - czy teraz przed porodem czy po porodzie bo wlasnie boje się , ze jak się urodzi a nie będzie w papierach ze mój jest ojcem to dziecko dostanie moje nazwisko itd. Czy ktoras z Was jest w takiej sytuacji i może wiecie jak wygląda to załatwianie.

Raz slysze tak raz tak i już nie wiem. I wiem ze można jeszcze dostać 1000 zl po urodzeniu ale nie chodzi tu o becikowe tylko od miasta i nie wiem od której strony to ugryźć.

Otrzyma nazwisko matki po porodzie, ojca nazwisko dostaje dopiero po uznaniu przed USC robi się to jak najszybciej. Tak przynajmniej my robiliśmy 6 lat temu. Nie wie jak jest z uznaniem dziecka w brzuchu ... Ogólnie nie ma żadnego problemu kiedy ojciec uznaje dziecko po porodzie, my chyba nawet nie mieliśmy jeszcze aktu urodzenia piszę chyba bo nie pamiętam... w USC byliśmy jak młody nie miał chyba tygodnia. Także na spokojnie ;-)

Paulix lubi tę wiadomość

a.png
    a.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pulix, najlepiej przed porodem. Będzie po problemie.
    A da się tak i tak. Idź do urzędu to cie pokieruja.

Paulix lubi tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity co do oslony to ja bralam aseurin, ale mozna tez np enterol, trilac.
    Najgorsze ze mimo antybiotyku leukocyty znow wzrosly, wiec chyba tak juz mam w tej ciazy i juz.

Czy dla maluszka macie osobna torbe czy pakujecie sie do jednej?

• Summerka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mandragora wrote:
    Witam wieczorowo ;)
    Szczepionka 6 w 1 z jakichś tajemniczych powodów została w tym roku wycofana z rynku. Nie wiem czy już wróciła. Staś pierwsza dawkę dostał właśnie 6 w 1, a później nie było szans jej dostać w całej Polsce. Kolejne dawki dostał 5 w 1. Znajoma farmaceutka sugerowana ze to przez izbę odczytów poszczepiennych. ... ja się w każdym razie teraz na 5 w 1 decydować będę od razu.

My szczrpilismy 6 w 1, trzy dawki i nawet gorączki nie było. Jeszcze została nam dawka przypominająca...mnie sie wydaje, ze nie jest to spowodowane moze tyle liczba odczynów, ile tym, ze ostatnio w ogole brakuje szczepionek...my teraz mamy zaległe szczepienie na Odrę, świnkę, różyczkę i nie ma szczepionek, nawet tych refundowanych (my chcemy szczepić płatna). Ostatnio był nawet reportaż o tym. Ja boje sue szczepień, ale bardziej boje sid nue szczepić - staram sie zrobic wszystko, co mozliwe, zeby zminimalizować ryzyko, wiec szczrpilismy płatnymi (sa one oczyszczone i nie zawierają rtęci, a oprócz rotawirusa, sa to szczepionki, ktore nie zawierają żywych wirusów). Ale szczepienia to temat rzeka, kazdy ma swoje racje, wiec nid chce tutaj wywoływać dyskusji o tum czy warto szczepić czy nie, i czy płatne szczepionki to naciąganie przez firmy farmaceutyczne lub odwrotnie, etc.

Wiem, ze Toske zaszczepimy tym samym schematem, bo to znacznie ogranicza ilośc wizyt, a jednak utrzymać dziecko na kazde szczepienie w nienagannym zdrowiu jest trudno;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 21:49

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku pakowalam do dwóch ale potem walnelam do wielkiej walizy na kolkach

Liskova lubi tę wiadomość

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitzula wrote:
    a jakie są ceny tych 5w1 i 6w1 i tych pneumo coś tam ? O szczepionkach jeszcze nie myślałam...

6 w 1, to w sumie 4 dawki (my płaciliśmy po 240 zł kazda), rotawirus trzy dawki po około 300 zl, a pneumokoki u nas po 250 zl (ilośc dawek zależy od kiedy zaczniesz szczepić).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 21:51

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrys, to chyba fajny pomysl, a waliza naprawde wielka? ja nie wiem wlasnie jak to spakowac...
    w przyszlym tygodniu chcialabym jeszcze uszyc girlande z trojkatow do pokoju i literki, zeby ulozyc imie:)
    Nie wiem tez czy w pokoju stawiac na firanki i zaslony zaciemniajace? czy same rolety? W sumie bedzie zima, wiec bobasy nie beda mialy klopotu z zaspypianiem i nadmiernym swiatlem, ale co jest bezpieczne? Wiem, ze ponoc rolety dobrze by bylo, zeby byly bez sznurkow? Wiem, ze to moze takie szczegoly, ale jak sie zastanawiam co najlepsze i najbezpieczniejsze, to sama juz nie wiem co wybrac...

• Liskova Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, nie przesadzaj z zaciemnianiem, bo w dzień dziecku nie powinno się zasłaniać okien, bo ma ogarniać kiedy jest dzień a kiedy noc :)

Tygrys, o - widzę że nie tylko ja stawiam na walizkę na kółkach :D

Torba odpada, bo mamy dwie torby, obie są małe, bo to typowe torby na siłownię: na strój, ręcznik i żel pod prysznic. A nie będę specjalnie kupować dużej torby, jeśli skorzystam z niej tylko RAZ. Na małe wyjazdy służbowe (1-3 dni) TŻ bierze właśnie walizkę na kółkach, bo bez problemu się tam mieści.

Ja rzeczy dzieciowych będę mieć mało:tylko pampki i chusteczki nawilżane, bo u nas nic więcej nie chcą.

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przemyślcie sprawy z tymi torbami...u mnie mąż nie mógł wejść i ja sama musiałam z torba latać po oddziale... i to jeszcze ze skurczami, zajefajna sprawa mówię Wam. A torba lekka nie była. Tym razem biorę na kółkach, ale też rodzić będę w innych warunkach gdzie zapakować mogłabym się tylko w reklamówkę ;-)

Szczepienia ...temat rzeka. Na pewno też jest tak jak Summerka napisała o braku szczepionek bo mój syn ma zaległe szczepienie 5 latka. Czekaliśmy na nie pół roku bo nie było ...w końcu nas umówili na to szczepienie a dzień przed odwołali bo szczepionki im się znowu skończyły.

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dzien nie, ale w lecie jakbym o 20 chciala, zeby go polozyc spac, to mysle, ze takie zaslony pomoga. Ja sie ludze, ze synek bedzie spal w swoim pokoju i po tej 20, 21 bede miala choc godzine dla siebie i meza.

• Ducha Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2015, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam ;-) czy któraś z was miała hemoroidy w ciąży ?

f2w3yx8dfionc3t0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dwie torby: jedną większą dla mnie i drugą dla małej.
    do szpitala dla dziecka mam miec tylko pampersy,chusteczki oraz ubranko na wyjście ale to juz dowiezie mąż. Reszte daje szpital

FasUla lubi tę wiadomość

• mandragora Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i tak jest jak pisze Summerka a może i nie. Na pewno szczepienia temat rzeka ;) z innymi szczepionkami jednak do tej pory nie miałam problemu z dostępnością a z 6 w 1 akurat tak. Zobaczymy jak będzie dalej.

Ducha na hemoroidy proctis m czopki i Maść. Można stosować w ciąży. Z problemem borykam się już trzecia ciążę. A po porodzie jak nie przejdzie to obowiązkowo do proktologa marsz ;)

Ducha lubi tę wiadomość

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
‹‹ 989 990 991 992 993 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ