X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to ja też po 15 idę 😅

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może być albo mess albo whatsupp

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wogole chciałam szparagi mój kochany mąż oczywiście kupił ale nie w słoiku tylko surowe i niby robię jak w przepisie ale one ciągle twarde są nie wiecie ile się gotować powinny???
    Głupie zachcianki ciążowe na początku nie miałam wcale zachcianek a teraz to cały czas coś wymyślam. Z jednej strony dobrze ze po sklepach chodzić nie mogę bo bym tylko gotowała te wszystkie warzywka

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po 20 to ja już sobie leżaczkuję i powolutku zasypiam :D nie dała bym rady o takiej godzinie chodzić do lekarza...

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj też na 15 do lekarza przedłużyć zwolnienie. Bo ja tak trochę prywatnie trochę na NFZ prowadzę ciąże. Tzn profesor jest od konkretów i usg a NFZ od zwolnieni i badań 🤪

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Wogole chciałam szparagi mój kochany mąż oczywiście kupił ale nie w słoiku tylko surowe i niby robię jak w przepisie ale one ciągle twarde są nie wiecie ile się gotować powinny???
    Głupie zachcianki ciążowe na początku nie miałam wcale zachcianek a teraz to cały czas coś wymyślam. Z jednej strony dobrze ze po sklepach chodzić nie mogę bo bym tylko gotowała te wszystkie warzywka

ogólnie gotowane szparagi są chrupkie :D zielone się gotuje jakieś 3-5 min a białe ok 7 na stojąco główkami nad wodą
    aaaaa no i ważne jest jakiej są grubości bo im grubsze tym dłużej się gotują ale nie dłużej niż 15 min

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2023, 12:34

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    po 20 to ja już sobie leżaczkuję i powolutku zasypiam :D nie dała bym rady o takiej godzinie chodzić do lekarza...

Mi zależy żeby chodzić z mężem,więc musi być wieczorem 😊 On tak kocha te wizyty że nie zrobiłabym mu tego żeby iść sama wcześniej. Dziś mamy też kolejne zajęcia szkoły rodzenia po pracy a przed wizytą, także intensywny dzień.

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle jeśli macie instagrama to zobacznie najnowszy wpis dr_hamela na temat polifenoli zawartych w letnich owocach a ich wpływie na przedwczesne zamknięcie przewodu tętniczego w serduszku w 3 trymestrze... ja jestem w ciężkim szoku, nie wiem jak to "ugryźć" bo w lecie zwykle maliny, truskawki, borówki, winogrona jem wiadrami.. a tam podają ze można max 1 porcję dziennie 😪😪😪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2023, 12:43

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    W ogóle jeśli macie instagrama to zobacznie najnowszy wpis dr_hamela na temat polifenoli zawartych w letnich owocach a ich wpływie na przedwczesne zamknięcie przewodu tętniczego w serduszku w 3 trymestrze... ja jestem w ciężkim szoku, nie wiem jak to "ugryźć" bo w lecie zwykle maliny, truskawki, borówki, winogrona jem wiadrami.. a tam podają ze można max 1 porcję dziennie 😪😪😪

mi gin cały czas powtarza że lepiej tonę owoców (szczególnie tych z ogrodu) niż 1 batona... także tego się trzymam :P
    Mój nie bardzo chce chodzić na wizyty ale te prenatalne to obowiązkowo musiał być i w sumie może to i lepiej że nie chce chodzić na każdą bo by się tylko stresował i zabronił mi się ruszać :P

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Co prawda nigdy o tym nie słyszałam ale tak intuicyjne w diecie staram się z niczym nie przesadzać. Garść borówkę czy truskawek to mój maks dzienny.
    Teściowa przyniosła nam wczoraj wielkiego arbuza i zdziwiona była jak jej mój mąż powiedział.ze nie zjemy🤪
    Z tą tona owoców to niestety się nie zgodzę, fruktoza to cukier i w nadmiarze też będzie szkodził.

Umka lubi tę wiadomość

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie zwróciłam uwagę panu na przystanku żeby nie palił papierosa. To usłyszałam że jestem przemądrzała i chamska. Zrobiłam to grzecznie, powiedziałam że jestem w ciąży a on mi na to że stoi 5 m ode mnie i ma śmietnik, to po co ten śmietnik jak nie można palić?
    Stal na końcu wiaty, która w sumie ma może że 3m, a ja siedziałam na środku🤪🙈 no nic, palenie powoduje najwyraźniej też zaburzenia widzenia 🤦

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Co prawda nigdy o tym nie słyszałam ale tak intuicyjne w diecie staram się z niczym nie przesadzać. Garść borówkę czy truskawek to mój maks dzienny.
    Teściowa przyniosła nam wczoraj wielkiego arbuza i zdziwiona była jak jej mój mąż powiedział.ze nie zjemy🤪
    Z tą tona owoców to niestety się nie zgodzę, fruktoza to cukier i w nadmiarze też będzie szkodził.

no ja wiem choć u mnie nie ma z tym problemu tak właśnie gin mi mówiła że jak mam ciągutę do słodkiego to lepiej więcej owocami się zapchać niż batonami choć w sumie w ciąży nie mam żadnego problemu tak jakby organizm sam wiedział ile czego mi potrzeba i np po połowie grejpfruta mam dość... w sumie to ja nawet nie potrafię teraz więcej zjeść...

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u siebie widzę zawsze związek moich zachcianek z zapotrzebowaniem na cos. Ostatnio miałam taka ochotę na czekoladę, coś wielkiego czekoladowego jak tort np. i w końcu skumalam że muszę zwiększyć magnez. Podobnie z czerwonym mięsem albo wątróbka - żelazo. Jak cytrusy to Wit. c, itd. oczywiście ile mogę to dostarczam naturalnie, ale żeby w diecie było miejsce na wszystko to we wszystkim trzeba też zachować ten umiar

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Z białymi szparagami to jest tak że jak są już przerośnięte ( szerokie) to są łykowate i można gotować i gotować i i tak będą twarde. Trzeba wtedy pol odkroic i obrać.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie mnie papierosy drażnią nawet bez ciąży i zdarzyło mi się wezwać policję nawet bo siedzieli pili i palili na przystanku pod wiata (Ukraińcy oczywiście bo u nas w mieście pełno ich) fajki bleee i nigdy nie paliłam a nawet nie próbowałam tak mi śmierdzą.

Grejfrut sok wypije ale owocu jako owocu nie zjem bleee
    Ja w tej ciąży wogole odrzuciłam słodkie i nie ze dla zdrowia czy coś tylko poprostu mi nie smakuje i wolę owoce zjeść ananasa, Truskawki czy gruszki. Dziwny człowiek się robi w ciąży. Szparagów też nie lubiłam nigdy a w ciąży jem i mi smakują.

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Z białymi szparagami to jest tak że jak są już przerośnięte ( szerokie) to są łykowate i można gotować i gotować i i tak będą twarde. Trzeba wtedy pol odkroic i obrać.
    No właśnie zauważyłam gotowałam 45minut 🤣

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej wynagrodzenie na L4 ciążowym jest 100% płatne?? Właśnie zauważyłam że przyszło ale o 500zl za mało. Jak mnie wkurza ta moja firma

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Ej wynagrodzenie na L4 ciążowym jest 100% płatne?? Właśnie zauważyłam że przyszło ale o 500zl za mało. Jak mnie wkurza ta moja firma

Jak masz kod ciąży na zwolnieniu to podobno 100% ... a Tobie wypłaca ZUS czy pracodawca (pow. 20 zatrudnionych)?

age.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:

Tylko to masz liczone 100% że średniej wynagrodzen z 12 miesięcy. Może miałaś wcześniej jakieś l4

age.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby co to ja również jestem chętna na grupę na fb. Powiem wam że w poprzedniej ciąży również dziewczyny zakładały grupę na fb bo łatwiej się komunikować i garstka dziewczyn jest tam do dzisiaj i wiele z nas nawet się spotkało, także super sprawa, a to już ponad 4 lata jak grupa trwa :)

Muszka1, niezapominajk_aa lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 221 222 223 224 225 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ