Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2023, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale żeby nie było tak różowo, to wczoraj też mnie wkurzył bo wypił piwko wieczorem a tłumaczyłam mu żeby już się trochę pilnował bo nie wiadomo czy się coś nie zadzieje i nie będę musiała do szpitala jechać nagle. A on na to że mogę sobie jechać taksówka🤦 wiecie niby w żartach, ale tu nie chodziło o samochód tylko o to że ktoś musi zostać z dziećmi w domu i się nimi opiekować.

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • KasiaAnna Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2023, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie co do puchnięcie nóg ja soli czy słonych przekąsek praktycznie nie jem, tyle co trzeba do odprawienia potraw. Teraz mam słabość do cukru 😅 ale muszę się opanować bo mi krzywa wyjdzie jak przy zaawansowanej cukrzycy. Ale macie rację z tym nawadnianiem - wakacje, ciut więcej chodzenia, mniej picia. To pewnie ten powód ale na jutro nam też konsultację z lekarzem. Przy okazji poskarżę się, że mój prawie żylak zrobił się większy…

Mój będzie musiał nas w sierpniu przeprowadzić 😂 Także z tego miejsca pozdrawiam Waszych facetów i ich narzekania na wnoszenie czegokolwiek bo ja już zapowiedziałam, że palcem nie kiwnę, mogę tylko pakować i życzyć mu powodzenia

• KasiaAnna Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2023, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy okazji - czy tylko we mnie nie obudził się instynkt wicia gniazda i kupowania rzeczy dla dziecka? Do tej pory nie kupiłam NIC. Teściowa kupiła torbę ubranek (jeden sweterek mnie rozczulił), niemąż pościel i dwie zabawki a mnie jakoś totalnie nie ciągnie. Byliśmy oglądać wózki i też jakoś mnie nic nie poruszyło w tym sklepie. Mam wizję, że finalnie otworzę stronę jednego, czy dwóch sklepów i wyprawka przyjdzie hurtem. Jedyne ci mnie jakoś wewnętrznie mobilizuje to kupno całego majdanu dla siebie i chyba to ogarnę na dniach bo jak ja tego nie zrobię, to nie zrobi mi tego nikt inny

• niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2023, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaAnna wrote:
    Przy okazji - czy tylko we mnie nie obudził się instynkt wicia gniazda i kupowania rzeczy dla dziecka? Do tej pory nie kupiłam NIC. Teściowa kupiła torbę ubranek (jeden sweterek mnie rozczulił), niemąż pościel i dwie zabawki a mnie jakoś totalnie nie ciągnie. Byliśmy oglądać wózki i też jakoś mnie nic nie poruszyło w tym sklepie. Mam wizję, że finalnie otworzę stronę jednego, czy dwóch sklepów i wyprawka przyjdzie hurtem. Jedyne ci mnie jakoś wewnętrznie mobilizuje to kupno całego majdanu dla siebie i chyba to ogarnę na dniach bo jak ja tego nie zrobię, to nie zrobi mi tego nikt inny

We mnie tak pierwszy raz w momencie jak kupiłam pieluchy tetrowe 😅
    A pękło i się wylało jak powiedziałam do młodej i zareagowała w brzuchu 🥰
    Ale my dużo dostaliśmy, teraz znowu dwie torby z ciuszkami, ale na szczęście większe rozmiary, idealne od wiosny przez lato 😁 znaczy, taką mam nadzieję, że nie urodzę wielkoluda 😆

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2023, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis byłam u diabetologa, rewelacji nie ma, jak cukry na czczo dalej będą powyżej 90ciu to oprócz "diety" jeszcze wejdzie insulina... pani doktor chyba we mnie nie wierzy bo już mi ją wypisała i dostałam ten aplikator :(

age.png

Wysłany: 12 czerwca 2023, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Ja dzis byłam u diabetologa, rewelacji nie ma, jak cukry na czczo dalej będą powyżej 90ciu to oprócz "diety" jeszcze wejdzie insulina... pani doktor chyba we mnie nie wierzy bo już mi ją wypisała i dostałam ten aplikator :(

Też muszę iść, ale dziś poległam 😆
    Za to miałam po południu wizytę u endokrynologa i według niej krzywą jest w porządku. Przy górnej granicy ale w porządku. No ale wiadomo, endokrynolog a diabetolog to nie to samo więc nie będę się sugerować 😅
    Szkoda że już przepisała insulinę, trochę to takie mało motywujące. Ale będzie dobrze, nie jesteś sama, ogarniemy to 😁

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • KasiaAnna Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2023, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    We mnie tak pierwszy raz w momencie jak kupiłam pieluchy tetrowe 😅
    A pękło i się wylało jak powiedziałam do młodej i zareagowała w brzuchu 🥰
    Ale my dużo dostaliśmy, teraz znowu dwie torby z ciuszkami, ale na szczęście większe rozmiary, idealne od wiosny przez lato 😁 znaczy, taką mam nadzieję, że nie urodzę wielkoluda 😆

Ja mam jeszcze coś tam po Młodej choć zaraz stuknie jej 9 lat😅 ale to raczej te większe rozmiary i kilka pajacyków, które wyjątkowo wtedy rozczuliły

U nas ja 181 cm, niemąż 186 - w rozmiar 56 nie mam zamiaru inwestować nawet złotówki 😆 teściowa jest optymistką i kupiła chyba 3 body

• KasiaAnna Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2023, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:

Ogarnij sobie na insta profil glucosegoddes
    Dziewczyna w przystępny sposób opowiada jak uniknąć wyrzutów insuliny. Może pomoże?

Wysłany: 12 czerwca 2023, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaAnna wrote:
    Ja mam jeszcze coś tam po Młodej choć zaraz stuknie jej 9 lat😅 ale to raczej te większe rozmiary i kilka pajacyków, które wyjątkowo wtedy rozczuliły

U nas ja 181 cm, niemąż 186 - w rozmiar 56 nie mam zamiaru inwestować nawet złotówki 😆 teściowa jest optymistką i kupiła chyba 3 body

U nas mąż (jak to brzmi, matko 🙈😅) 178 cm, ja 163 cm, totalnie nie mam pojęcia w jaki rozmiar celować. Ale że mamy sporo ciuszków z drugiej ręki to nawet nie liczyłam ile czego, będę wyciągać na bieżąco i patrzeć czy wchodzi 🤣

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • KasiaAnna Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2023, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    U nas mąż (jak to brzmi, matko 🙈😅) 178 cm, ja 163 cm, totalnie nie mam pojęcia w jaki rozmiar celować. Ale że mamy sporo ciuszków z drugiej ręki to nawet nie liczyłam ile czego, będę wyciągać na bieżąco i patrzeć czy wchodzi 🤣

To raczej na 56 macie szanse 😉 choć ja też byłam kruszynką 2800g a urosło mi się potem 😆 Też bym z chęcią przygarnęła coś po kimś ale u nas nie ma od kogo liczyć na spadki bo wiekowo nie ma od kogo. Owszem, znajomi pytają się teraz czy trzymać ubrania ale po 3-5latkach noworodka nie ubiorę 😉

Wysłany: 13 czerwca 2023, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaAnna wrote:
    To raczej na 56 macie szanse 😉 choć ja też byłam kruszynką 2800g a urosło mi się potem 😆 Też bym z chęcią przygarnęła coś po kimś ale u nas nie ma od kogo liczyć na spadki bo wiekowo nie ma od kogo. Owszem, znajomi pytają się teraz czy trzymać ubrania ale po 3-5latkach noworodka nie ubiorę 😉

Z tego co nasze mamy mówią to oboje mieliśmy po 3 kilo, ja równe, mąż z niewielkim hakiem. Zobaczymy 😅
    W razie co, ja będę przeglądać jeszcze torby, bo są rzeczy które totalnie nie są powiedzmy, że w moim stylu 😅 mam też ciuszki po chłopaku - zawsze możemy się tu wszystkie dogadać i wymienić czy coś 😅 a jakbyśmy się przeniosły na jakiś czat to już o wiele łatwiej by było 😁

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Umka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2023, 01:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie u gin jestem mocno zaskoczona. Mala 10 dni temu wazyla 567gr, a dzisiaj 725gr. I tam i tam dobry sprzet, czy to mozliwe ze az tak "urosla"? Szyjka sie skraca powoli, juz 3,6cm, a byla 4,5cm. Ale jest zamknieta i jak gin powiedziala - powolne skracanie sie to norm na tym etapie. Corcia obrocila sie i jest pupa w dol, kopie mnie w pecherz i chyba sie cieszy :) Mam sliczne zdjecie pieknej buzki :) I podniosla mi sie macica, a razem z nia i miesniak co byl u ujscia szyjki, wiec szansa na porod sn wzrasta :) No i widzialam ta blonke w serduszku... Dobrze widoczna. Nie wiem, czy sie przeksztalci w scianke czy zostanie jako przegroda, jezeli zostanie to czeka nas operacja po porodzie... Mam nadzieje ze to przerosniemy, do 30tc jest szansa na to ze serduszko sie zmieni, wizyte kontrolna i echo mam 21 lipca, pozostaje nam tylko trzymac kciuki i czekac.

👩'76+👨'73
    *Invimed Wroclaw
    I-III IVF ❄x0
    *Gyncentrum Katowice
    IV-VIII IVF 10.21-11.22, ❄6x5.1.1

age.png

11.01.2023 FET 5.1.1
    09.2023♀️39+3 10:34 3510 55cm 10pkt ❤️❤️❤️❤️❤️

age.png

22.03.2025 FET 5.1.1
    12.2025 ♂️ 39+2 09:13 4020 56cm 10pkt ❤️❤️❤️❤️❤️
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2023, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje się rodziły o długości 55 i 54, gdyby syn ( urodzony w 37+5) poczekał do terminu to może już w 56 się nie zmieścił bo my też wysocy, ale córka urodzona kilka dni po terminie też miała 54 więc oboje w rozmiarze 56 trochę " pochodzili".
    Umka - najważniejsze że wada została dostrzeżona i macie szansę żeby to obserwować i ewentualnie wybrać pod tym kątem szpital do porodu i dalsze postępowanie. Trzymam kciuki żeby to się jednak cofnęło❤️ a co do wagi to mogła tyle urosnąć w te 10 dni. Obie wagi były idealne do wieku ciąży.

Umka lubi tę wiadomość

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2023, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja siedzę na krzywej.... bleeee

KasiaAnna szukaj na olx paczek za pół darmo można zrobić niezły zapas za grosze wiem z doświadczenia :P

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2023, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dziś obudziły mdłości. Co jakiś czas mam taki nawrót, nie wiem, może to z głodu.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2023, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miewam jak zjem na noc jakaś pulte (budyń serek jogurt) to na 2 dzień mnie mdli

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2023, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż spał dzisiaj w salonie normalnie zamknęłam mu sypialnie żeby przemyślal. Tu nie ma aż takiego problemu bo są podane godziny 18-21 kolegów ma na pęczki którym sam pomaga co chwilę ma też braci to co za problem kogoś poprosić. Rano jaknpszykowalam rzeczy dla dzieci do szkoły i przedszkola on do mnie i co z tym wniesieniem? Patrzę na niego i się pytam mam przyjechać i sama wnieść nie ma problemu. Spojrzał na mnie i wyszedł. No dureń normalnie!!!

Czasami mam wrażenie że mózg faceta gdzieś się zawiesza na jakiś czas bo to nie możliwe żeby byli aż tak głupi.

Mojej koleżanki dobrej córeczka miała taka błonkę w serduszku i ja transportowali aż do Łodzi na operacje a teraz to silna babka 15 letnia prócz blizny nigdy bym nie powiedziała że było coś nie tak. Tylko u niej odkryli wadę dopiero po porodzie jak mała zaczęła sinieć.

nika647, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2023, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robimy dzisiaj zlot u tkpom między 18-21 i modłami unga bunga wniesiemy rogówkę :D

nika647, Muszka1, Kaśik lubią tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2023, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Mój mąż spał dzisiaj w salonie normalnie zamknęłam mu sypialnie żeby przemyślal. Tu nie ma aż takiego problemu bo są podane godziny 18-21 kolegów ma na pęczki którym sam pomaga co chwilę ma też braci to co za problem kogoś poprosić. Rano jaknpszykowalam rzeczy dla dzieci do szkoły i przedszkola on do mnie i co z tym wniesieniem? Patrzę na niego i się pytam mam przyjechać i sama wnieść nie ma problemu. Spojrzał na mnie i wyszedł. No dureń normalnie!!!

Czasami mam wrażenie że mózg faceta gdzieś się zawiesza na jakiś czas bo to nie możliwe żeby byli aż tak głupi.
    Oj możliwe niestety i z wiekiem coraz gorzej...🤪 A najgłupsze u facetów jest to że myślą o nas tak samo😜😅

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2023, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie jakbym w ciąży nie była to by mnie jego zachowanie nie ruszyło bym coś odpyskowałam i tyle ale teraz no mam ochotę go rozszarpać.

Dzisiaj wkoncu 30 tydzień wkoncu ta 3 z przodu.
    Ale boję się tego cięcia albo nie boję się bólu po cięciu i to coraz bardziej. Zazdroszczę pierworodka tego że idą i nie są świadome tego co je czeka. Ja szlam do pierwszego porodu całkiem wyluzowana z myślą urodzę i będę szczęśliwa. Wchodząc na porodówkę moje pierwsze słowa były :matko co te baby tak mordy drą" no już potem wiedziałam dlaczego 😂😂

age.png
‹‹ 230 231 232 233 234 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ