X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka - po porodzie taka piekarnia bliziutko to marzenie🙂 ja pod domem mam kebaba 😂
    Mój mąż wziął opiekę na dzieci, cały sierpień będzie w domu i potem po porodzie jeszcze tyle ile się da. u syna jest teraz zamknięte przedszkole więc to dla mnie duża ulga.

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Niezapominajka - po porodzie taka piekarnia bliziutko to marzenie🙂 ja pod domem mam kebaba 😂
    Mój mąż wziął opiekę na dzieci, cały sierpień będzie w domu i potem po porodzie jeszcze tyle ile się da. u syna jest teraz zamknięte przedszkole więc to dla mnie duża ulga.

Po porodzie tak, ale póki co walczę z pokusami 🤪
    Mój po porodzie też zamierza być ze mną w domu, ale u niego jest tak, że rozplanowują sobie cały rok na przód, więc ewentualne jakieś zmiany są na bieżąco, albo w tym przypadku w miarę zapowiedziane i w razie co się dogadują. Facetom dogadywanie wychodzi jakoś łatwiej, mój ma tak fajną ekipę w pracy że aż mu zazdroszczę 😅

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dobrze synek już wyjęty z inkubatora ogólnie nic mu nie jest tylko musi wagę teraz nabrać troszkę. Przeszedł żółtaczkę i naświetlanie przez dobę. Jest bardzo spokojny:)

Za to mi się trochę rana paprze i dostałam dzisiaj antybiotyk i już mi się płakać chce bo zawsze coś.

Ale nie narzekam bo mam go przy sobie całego zdrowego i żywego

nika647, bebag, LILA_33, niezapominajk_aa, Kiarka, ann2224, Kania_czubajka, Umka, Katia89, Kaśik lubią tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenie mieć piekarnie koło domu ❤️ Szczególnie po porodzie! Co do przygotowań to u mnie jest już gotowe wszystko poza torbą do której co chwilę coś wkładam coś wyciągam, no ale w razie najpilniejszej potrzeby podstawowe rzeczy już są. Jeszcze fotelik odebrać i święto. Ale to dobrze bo ja już nie mam na nic sił, nocami nie śpię ciągle coś boli ciągnie albo siku co pół godziny, w dzień jestem dętka. Mam teraz takie spotkania z położna na nfz co tydzień, to wygląda jak szkoła rodzenia, jest nas 5 dziewczyn, w sumie nie zamierzałam już na nic chodzić No ale skoro przysługuje to poszłam na 1 i mega mi się spodobało, bardziej niż na tej płatnej szkole rodzenia. Moja położna tak się przykłada i stara że żal by było nie chodzić:) także zostały mi te spotkania i mam w sierpniu zaplanowane 4 wizyty u lekarza. aaaaa no i nie uwierzycie ale teraz nas wzięło na zrobienie sobie zdjęć 🤣 Ale to tak tylko do domowego albumu, nie na fejsbuki. Więc idziemy jeszcze na coś a la sesję w slonecznikach 😅🤯 nie wiem jak to wyjdzie w 9 miesiącu ciąży ale zdjęcia po ślubie też robiliśmy w slonecznikach i to by była ładna kontynuacja serii ;) nie brało nas na zdjęcia póki nie zobaczyliśmy że kwitną dokładnie w tym miejscu gdzie robiliśmy sobie zdjęcia po ślubie i chyba nas skusiły 🌻
    Tkpom a jak z chodzeniem, jesteś już w stanie się przemieszczać?

bebag, niezapominajk_aa lubią tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom - świetnie że mały jest już przy Tobie❤️ silny chłop 🙂 przykro mi z powodu Twojej rany, mam nadzieję że antybiotyk pomoże szybciutko❤️ a jak z karmieniem? Udaje Wam się?
    Muszka - ale na forum wrzuć choc jedna taka fotkę 💚

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak z tym spaniem to też mam ciężko, nie umiem się totalnie ułożyć, plecy bolą, ciężko znaleźć pozycje jakąś :/ a nawet jak się wyspie to cały dzień chce mi sie spać 🙈
    Kiarka mnie też łapie już stresik 🙈 jeszcze nie mamy wszystkiego także to dodatkowo stresuje, choć tak jak mówicie wszystko da się kupić od tak, ale ja jednak lubię mieć wszystko naszykowane 😅

Muszka1 super pomysł z sesją, my mieliśmy dwa tygodnie temu, tez w słonecznikach, nie powiem ciężko było 😅 te ustawienia czy coś to czasem ciężko było utrzymać równowagę 🤣

Tkpom super ze synek już poza inkubatorkiem ❤ mam nadzieje że ta rana szybko się wyleczy ✊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2023, 11:54

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmimy się troszkę piersią troszkę odciągniętym w butelce. To wczesniak więc się męczy ale pokarm mam to najważniejsze.

Ja już w ten sam dzień chodziłam do WC po 7 godzinach była pionizacja stopniowa najpierw głową troszkę do góry na łóżku podniesiona potem coraz bardziej i bardziej aż usiadłam i na końcu wstać. Okropny ból ale dałam radę. Do WC też sama juz chodziłam bardzo pomału i zgięta w pół z ogromnym bólem ale szlam. Do małego zawieźli mnie na wózku a rano już sama pomału szlam. 3 minuty drogi zajmowało mi aż 20 ale szlam twardo do dziecka. W 2 dobie już szlam prosto a dzisiaj jest już dużo lepiej

nika647, ann2224, LILA_33, bebag, Umka, niezapominajk_aa lubią tę wiadomość

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie do szpitala to ciuszki na długi rękaw dla maluszków położne nie bardzo chcą na krótki aby dziecko bylo.

Spuromix, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w szpitalu dają sami body na krótki rękaw. W szpitalu jest mega gorąco. Ale na wyjście to już trzeba mieć długi plus jakieś ewentualne warstwy dodatkowe

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l

Wysłany: 31 lipca 2023, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    U nas w szpitalu dają sami body na krótki rękaw. W szpitalu jest mega gorąco. Ale na wyjście to już trzeba mieć długi plus jakieś ewentualne warstwy dodatkowe

Moja położna też mówiła że na krótki do szpitala 🙂

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pamięć osiągnęła dziś szczyt po prostu swojej świetności 🙂 zapomniałam o sprawie spadkowej w sądzie🙈 dobrze że kuzyn zadzwonił czy po mnie przyjechać, a ja akurat byłam w autobusie jadącym w kierunku sądu bo jechałam w pobliskie miejsce zupełnym przypadkiem🤦

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom, jesteście bardzo dzielni! 😊

Ja do szpitala planuję wziąć body z długim rękawem, ale fakt że na tych oddziałach zawsze gorąco.

Dziś wydreptalam 15 tys kroków, jutro zapewne nie będę mogła się ruszać 🤦‍♀️

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, a ja biorę 2x body I 2x pajac tylko do szpitala... bo nasz szpital ma taką politykę że swoje ciuszki tylko na wypis :/ wolałabym żeby mała leżała już w naszych, mięciusich i milusich, ale podobno chodzi o to że jak dziecko przebierają podczas badania czy po kąpieli to te ciuszki idą do zbiorczych koszy na pranie i swoich już nie idzie odzyskac... także mam te 4 rzeczy dla siebie żebym była spokojna że mam cokolwiek ;) ciekawa jestem jaka będzie pogoda w dniu wypisu.. bo uciułałam śliczny zestawik na wyjście.. białe body z długim, różowe polspioszki w sarenki i różową czapunię. Awaryjnie też przyszykowałam kaftanik i kocyk :)

age.png

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie przygotowałam i na długi i na krótki rękaw bo już od zmysłów odchodziłam 🤣 na wyjście przywiezie coś mąż, też przygotowałam w zależności od pogody.

Przed chwilą obejrzałam kilka filmików z porodu, czy ja mogę cofnąć czas albo przeskoczyć i tego nie przechodzić? 🤣🤣

Jestem przerażona tym bólem...

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    Ja właśnie przygotowałam i na długi i na krótki rękaw bo już od zmysłów odchodziłam 🤣 na wyjście przywiezie coś mąż, też przygotowałam w zależności od pogody.

Przed chwilą obejrzałam kilka filmików z porodu, czy ja mogę cofnąć czas albo przeskoczyć i tego nie przechodzić? 🤣🤣

Jestem przerażona tym bólem...

Trzeba sobie wmówić i zapamiętać że każdy ból w porodzie, każdy skurcz to dziecko bliżej Ciebie, nie blokować się przy tym, oddychać automatycznie: skurcz - oddech i o niczym innym nie myśleć. Pomiędzy albo przyjmować jakieś rozluzniajace pozycję albo jeśli leżymy to coś czytac, oglądać, słychać muzyki.
    Ja w pierwszym porodzie bałam się bólu bałam się każdego skurcz, chciałam żeby jak najszybciej minął i zamiast oddychać to się spinalam całą i nie szło. Poród trwał dluzej prze to niż powinien.
    W drugim oddycham z automatu skurcz wdech, skurcz spadał wydech a pomiędzy czytałam Chmielewska i śmiałam się jak wariatka. Na skurczach wdychalam gaz więc trochę miałam chyba w czubie🙈 i bólu prawie nie pamietam. A po porodzie jedna z moich pierwszych myśliwi było: fajnie byłoby to przeżyć jeszcze raz😂 serio! No i mam za swoje teraz🤪

Muszka1, bebag, niezapominajk_aa lubią tę wiadomość

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika dobrze też słyszeć takie historie 🥰 Nie wiem czemu panie przeważnie lubują się w dzieleniu tymi najgorszymi, jak z krwawego horroru 😅

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Nika dobrze też słyszeć takie historie 🥰 Nie wiem czemu panie przeważnie lubują się w dzieleniu tymi najgorszymi, jak z krwawego horroru 😅
    Myślę że po prostu muszą się wygadać, wyrzucić z siebie. Nie myślą o młodszych koleżankach które porody mają przed sobą, tylko same potrzebują ulgi. Problemem jest to że jeszcze ciągle wizyta u psychologa, terapia jest tematem tabu, powoduje wstyd. A powinna być chyba obowiązkowa po ciąży, po porodach taka konsultacja. Choćby jednorazowa żeby te emocje z siebie wyrzucić, nawet jak wszystko jest ok. Sama ciąża to już wystarczajacy stres.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po porodzie mówiłam, że jak ktoś zabierze mi moje bolesne miesiączki na zawsze, to ja mogę raz na dwa lata taki poród przeżyć. To naprawdę nie jest takie straszne :) boli i jest męczące, ale jak np krzyczałam na skurczach partych to nie dlatego, że mnie to tak bardzo bolało, tylko dlatego, żeby sobie w tych skurczach pomóc :) trzeba słuchać położnej, oddychać i tak jak nika647 napisała - pamiętać że każdy skurcz zbliża do finału :D moja położna na samym końcu partych wzięła moją rękę i dotknęła nią główki dziecka, jak to poczułam to od razu poszło :)
    Ja porodu i bólu porodowego się nie boję, boję sie nieprzewidzianych komplikacji :|

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały znowu pod lampami. Masakra a już było tak dobrze i nadzieja na wyjście do domu.

Jeszcze mam takich lokatorów w sali że poprostu jeszcze moment i wybuchnę. Nie. Dość że są brudasami to jeszcze ten facet jest głośny i siedzi 22 godziny na dobę w sali.
    Powiem Wam jestem wykończona już nie dość że psychicznie to jeszcze fizycznie przez lokatorów.

I strasznie strasznie mi nogi puchną od 3 dni :(

age.png
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Mały znowu pod lampami. Masakra a już było tak dobrze i nadzieja na wyjście do domu.

Jeszcze mam takich lokatorów w sali że poprostu jeszcze moment i wybuchnę. Nie. Dość że są brudasami to jeszcze ten facet jest głośny i siedzi 22 godziny na dobę w sali.
    Powiem Wam jestem wykończona już nie dość że psychicznie to jeszcze fizycznie przez lokatorów.

I strasznie strasznie mi nogi puchną od 3 dni :(
    A tam nie ma jakichś konkretnych godzin odwiedzin bo z tego co kojarzę u nas w szpitalu są wyznaczone godziny? Zwróć uwagę położnych że nie masz chwili prywatności i że cię to męczy

event.png
‹‹ 299 300 301 302 303 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ