Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Lamka bardzo dobrze mówi, mądra dziewczyna
aktualne zalecenia mówią że nie ma sensu profilaktycznie stosować diety eliminacyjnej i tak na wszelki wypadek wykluczać z diety matki karmiącej niektórych produktów, bo prędzej można samemu dorobić się niedoborów jeśli źle się skomponuje dietę
Warto oczywiście jeśli w rodzinie jest wywiad alergiczny (tzn wy lub emkowie macie jakąś alergię) szczególnie bacznie obserwować malucha ale nie każda krostka na buzi to od razu nietolerancja pokarmowa.
Ja pamiętam jak po porodzie miałam wielką ochotę na jajecznicę z kurkami i cebulką, do tego kawka z mlekiem, pomidory i bułeczka z masełkiembyło pyszne i córce w żaden sposób nie zaszkodziło. Więc nie ma co szaleć i za wczasu eliminować bo wręcz kontakt z alergenami które dostaną się do mleka mamy wzmacnia i uczy układ immuno maleństwa że one nie są groźne i nie trzeba z nimi walczyć. Oczywiście gdy coś się zaczyna z dzieckiem dziać to wtedy trzeba działać!
-
hmmm i tutaj Dziewczyny dajecie mi dużo do myślenia, bo skoro dziecko potrafi tak gwałtownie zareagować na nabiał to pytanie czy ten nabiał jest faktycznie zdrowy. Patrząc na to zdroworozsądkowo to mleko krowy powinno być dla cielęcia nie dla człowieka. Nie piszę tak z powodu przekonań, bo sama jadam nabiał, ale patrzac tak z boku to chyba natura tutaj rządzi...
Co na ten temat sądzicie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2018, 12:13
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Choć nie ukrywam, ze od dłuższego czasu rozważamy z emkiem weganizm, właśnie ze względów zdrowotnych... żeby to tak człowiek wiedział co naprawdę nam służy a co nie...#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Kopiuje z dinozaurów:
Dziewczyny, była owulacja! Endometrium niby tylko 7 mm, ale ponoć to w granicy dopuszczalności. Dupek od dzisiaj 2 x 1, beta po 14 dniach.
Reszta info potem, teraz biegnę do sądu.Aga9090, Achia, Rucola, Jeżowa, summer86, JustynaG, Lena21, pilik, Lunaris, Nadzieja22, Luna1993, Lusesita, 91Ewela09, blue00, lamka, olik321, Patrycja20, Yoselyn82, Sanka, JuicyB, Minie Black, Karma88, Kaczorka, Bajkaaa, malka, KateHawke, E_w_c_i_a, Sarna84, Czrna 81 lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualnyRucola no właśnie nabiał nie jest zdrowy. A mleko krowie to już w ogóle. Ja sama jem nabiał, ale zaczęłam zgłębiac temat i wychodzi na to że dobrze byłoby tego nie jeść... Ale zamierzam czytać o tym dalej
też rozważamy z mężem zmianę diety, zwłaszcza że teraz jest dużo produktów wegańskich, przepisów, czy nawet znajomych na takiej diecie co mogą coś podpowiedzieć. Temat na pewno do poważnego przemyślenia.
Reset- suuuuper))
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2018, 12:19
Rucola, reset lubią tę wiadomość
-
reset wrote:Kopiuje z dinozaurów:
Dziewczyny, była owulacja! Endometrium niby tylko 7 mm, ale ponoć to w granicy dopuszczalności. Dupek od dzisiaj 2 x 1, beta po 14 dniach.
Reszta info potem, teraz biegnę do sądu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2018, 12:26
reset lubi tę wiadomość
Synek 💚 31.08.2018r.
Reset, cieszę sie z Twojej owulki jak ze swojej własnej
Trzymam kciuki za testowanie
reset lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRucola nabiał jest ważny w diecie, ponieważ zawiera dużo witamin i minerałów. To nie jest tak, żeby całkowicie go nie jeść przy karmieniu, nie dajmy się zwariować. Może ja jestem jakaś "inna" ale uważam, że przy karmieniu dobrze jest wprowadzać produkty po kolei aby wlasnie nie zaszkodzić. Wolę wprowadzać powoli produkty by później wiedzieć co mogło uczulić
-
Achia wrote:Rucola no właśnie nabiał nie jest zdrowy. A mleko krowie to już w ogóle. Ja sama jem nabiał, ale zaczęłam zgłębiac temat i wychodzi na to że dobrze byłoby tego nie jeść... Ale zamierzam czytać o tym dalej
też rozważamy z mężem zmianę diety, zwłaszcza że teraz jest dużo produktów wegańskich, przepisów, czy nawet znajomych na takiej diecie co mogą coś podpowiedzieć. Temat na pewno do poważnego przemyślenia.
jeśli jesteś zainteresowana tematem, to polecam do poczytania Damiana Parola, Lamka też go bardzo poleca
Achia lubi tę wiadomość
Synek 💚 31.08.2018r.
Pilik rewelacyjne newsy!
Ja szybko wyskoczyłam z rana do Ikei po regał dla Frania -zabawki nam sięnie mieszczą
Ja mam alergika który był od 2 tygodnia na MM HR i mimo tego wyszły nam najpierw krostki potem zaczerwienione policzki:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/91682dbab9b0.jpg
Po 3 miesiącach efekt był taki: czerwone spuchnięte swędzące że dziecko drapało do krwi (plus problemy z brzuchem od początku):
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/772272ff2937.jpg
Trzeba było zmienić mleko na to z recepty. Moim zdaniem jeśli macie jakieś podejrzenia że może to być reakcja na pokarm to stosujcie dietę. Potem trzeba bardzo ostroznie rozszerzać dietę dziecka i obserwować co się będzie działo. Intuicja matek jest w tej kwestii niezawodna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2018, 12:30
Yoselyn82 lubi tę wiadomość
-
Aga9090 wrote:Rucola nabiał jest ważny w diecie, ponieważ zawiera dużo witamin i minerałów. To nie jest tak, żeby całkowicie go nie jeść przy karmieniu, nie dajmy się zwariować. Może ja jestem jakaś "inna" ale uważam, że przy karmieniu dobrze jest wprowadzać produkty po kolei aby wlasnie nie zaszkodzić. Wolę wprowadzać powoli produkty by później wiedzieć co mogło uczulić
chodzi tylko o to, ze on nie jest przeznaczony dla ludzi według wielu nowych badań. tak samo, jak nasze ludzkie mleko nie służyłoby np cielaczkowi
Tu chodzi o zupełnie inny aspekt. ja tak sobie rozważam i nikogo nie krytykuje za postępowanie, bo jak sama napisałam wcześniej w małych ilosciach ale jadam nabiał, ale rozważam jego eliminacje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2018, 12:25
Synek 💚 31.08.2018r.
nick nieaktualny
-
Aga9090 wrote:Rucola będziemy jeść samą marchewkę z własnego ogródka
A tak serio to czy jest coś co nie szkodzi zdrowiu?tym bardziej że niedługo będę mamą
i będę też odpowiedzialna za swoje dziecko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2018, 12:35
Achia, Jeżowa, Lunaris, Czrna 81 lubią tę wiadomość
Synek 💚 31.08.2018r.
nick nieaktualny
-
Rucola mam podobne przemyślenia co do nabiału. Na szczęście moje mam nietolerancję na nabiał i mleka sera białego itp. Nie mogę jeść. Z nabiału to u mnie masło do kanapki i czasami ser jakiś (uwielbiam...! Potem ręce swędzą, ale czasem warto :p), pocieszam się że w razie czego nie będę musiała dużo eliminować. Gorzej z jajkami... ale póki co jem wszystko, mała po moim mleku super, za to po mm chlusta i brzuszek boli, całe szczęście jak tu jestem to mm poszło w odstawke całkiem
Jezowa, ale się uśmiałamhaha
Reset kciuki zaciskam! Moje endo w szczęśliwym cyklu po owu miało 7,2 i jak widać dało radęWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2018, 12:33
-
Witajcie dziewczyny, dopiero udało mi się Was nadrobić.
Ale eMek zrobił gofry na śniadanie i jakoś później niż zwykle dotarłam do komputera.
Pilik świetne wieści! Tak się cieszę, że już lada moment będziecie razem w domku
Lena A z jakiego laktatora korzystasz?
Jeżowa , na weselu szalałaś, to teraz musisz się zregenerowaćNie miej wyrzutów sumienia z powodu kilku dni lenistwa.
Achia , ależ zmęczony psiak! Pomyślałby ktoś, że zrobiliście z nim jakiś maraton.
Reset , Świetne wieści!! To teraz wielkie odliczanie do testowania) Czyli teraz czekamy do 31 lipca
Rucola , Twoje pytanie o mleko krowie jest bardzo sensowne. Nie wiem czy pamiętasz te kampanie reklamowe "Pij mleko, będziesz wielki".
Trudno stwierdzić co jest tak naprawdę dla nas zdrowe. Bo nawet jak jesz owoce i warzywa, to się okazuje, że pryskane i to też nie jest dla nas najlepsze. -
Aga9090 wrote:Rucola będziemy jeść samą marchewkę z własnego ogródka
A tak serio to czy jest coś co nie szkodzi zdrowiu?
a ja nie mam ogródka
pamiętam jak mnie cholera brała jak przeprowadziłam się do Poznania i okazało się że wszystkie warzywa i owoce muszę kupować ! (jeszcze żeby smak był podobny do tych "moich", wiecie że nawet do smaku ziemniaka nie mogłam sie przekonać, a przecież Poznań to miasto pyry - dolnośląskie nadal bardziej mi smakują
u rodziców to poszłam na działkę i nazrywałam a w okresie zimowym latałam do piwnicy
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny