Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Anna Stesia - ja nie czuję potrzeby usprawiedliwiania swoich wyborów, bardziej chodziło mi o wytłumaczenie i zwrócenie uwagi, że czasem się wie, że coś jest złe (albo nie najlepsze) dla dziecka a i tak przymyka się na to oko z jakiegoś powodu. Sama podałaś sytuację z karmieniem w trakcie jazdy i tutaj na przykład ja bym się nigdy nie ugięła.
A co do kwestii dyskomfortu długofalowego a tu i teraz. Ja na tyle źle znoszę "tu i teraz", że nie mam siły psychicznej patrzeć na wszystko długofalowo. Dla mojego komfortu psychicznego muszę sobie ułatwiać, bo macierzyństwo przerasta mnie na poziomie dziennym zbyt często. Nie mam cierpliwości i za bardzo denerwuje mnie płacz Agaty (w taki negatywny sposób, nie na zasadzie wzbudzania współczucia), żeby w tym wszystkim nie myśleć o sobie na równi z myśleniem o Agacie.Anna Stesia, frezyjciada lubią tę wiadomość
-
No i tu jest clue całości. Jeżeli czujemy się dobrze i spokojnie z naszymi wyborami, a nasze dziecko jest bezpieczne i szczęśliwe to znaczy, że wszystko robimy najlepiej jak potrafimy niezależnie od środków.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2019, 12:28
Anna Stesia, emi2016, frezyjciada, Lena21 lubią tę wiadomość
-
Justyna, zgodnie z obietnicą przesyłam kilka zdań na temat monitorów oddechów. Gdyby ktoś chciał coś sprostować lub dodać, nie mam nic przeciwko. Nie mam doświadczenia z monitorem przenośnym. Wysłałam również na priv.
Monitor oddechu:
Decyzja o zakupie monitora oddechy przy liczbie wydatków związanych z wyprawką bywa ciężka. W przypadku nowego monitora jest to wydatek rzędu 350-500 złotych. Monitor wydaje się koniecznością w przypadku wcześniaków lub dzieci, przy których porodzie wystąpiły jakieś nieprawidłowości (zachłyśnięcie zielonymi wodami płodowymi, poporodowe zapalenie płuc, znaczące niedotlenienie itp.). Lekarze w szpitalach często sami zalecają rodzicom zaopatrzenie się w tego typu urządzenie.
Jednak nawet w przypadku zupełnie zdrowych i donoszonych maluchów, wielu rodziców decyduje się na zakup monitora dla własnego komfortu i poczucia bezpieczeństwa. Niejedna mama po powrocie ze szpitala w obawie o SIDS (Sudden Infant Death Syndrome - nagła śmierć łóżeczkowa) zagląda co kilka minut do łóżeczka nasłuchując lub wypatrując oznak kolejnych wdechów i wydechów swojego maluszka. Monitor oddechu sprawia, że urządzenie czuwa za nas a my możemy spokojniej spać czy wyjść do innego pomieszczenia.
Monitory oddechu można podzielić na dwa podstawowe rodzaje:
- płytkowe, które są montowane w łóżeczku dziecka pod materacem,
- przenośne lub pieluszkowe, które przyczepiamy do pieluszki dziecka.
Jak w każdym wypadku zarówno jedne jak i drugie mają swoje zalety. W przypadku monitorów przenośnych częstsze są fałszywe alarmy, gdy czujnik na pieluszce przesunie się lub gdy maluch jest większy i zacznie interesować się urządzeniem przyczepionym do jego pieluchy. Ogromną zaletą jest natomiast fakt ich mobilności, gdyż mogą służyć w każdym miejscu, także w wózku w trakcie spaceru. Monitora płytkowego na spacer niestety nie zabierzemy, zajmuje on też trochę więcej miejsca niż monitor przenośny. Jest to jednak urządzenie najczęściej stosowane w szpitalach ze względu na wysoką czułość i dokładność.
W przypadku monitorów oddechu należy również pamiętać o tym, że łóżeczko dziecka musi być ustawione w odpowiedniej odległości od łóżka rodziców. Jego praca może być zaburzona przez zwierzęta domowe, zatem raczej odpada spanie kociaka lub psa pod łóżeczkiem malca.
Warto również nadmienić, że raz dziennie powinno się przeprowadzać test urządzenia pod kątem prawidłowości jego działania. Szczegóły na pewno znajdziemy w instrukcji urządzenia.
Na rynku najpopularniejsze są w zasadzie dwa modele monitorów płytkowych Babysense oraz AngelCare. Należy jednak zaznaczyć, że AngelCare nie posiada certyfikatu wyrobu medycznego i nie jest dopuszczony do oficjalnego obrotu w Polsce. Dlatego najczęściej rodzice kupują go z rynku wtórnego lub sprowadzany z innych krajów np. poprzez Allegro.
W przypadku monitorów przenośnych na rynku króluje Snuza Hero.
Mam nadzieję, że tych kilka słów na temat monitorów oddechów pozwoliło Wam na świadome podjęcie decyzji czy zakupić takie urządzenie i na który rodzaj się zdecydować.Cabrera, pilik, sliweczka92 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny,
Dopiero mam chwilkę by nadrobić...
Prezentuję cz.1 listy wyprawkowej o tytule "Pokój/kącik malucha"
https://ex-testerki.wixsite.com/dziecko/pokoj-kacik-malucha
Rucola już w nocy czytałam Twój post o chorobie Lewka i naprawdę wspołczuję. Mam nadzieję, że dziś czuje się już lepiej.
Jeżowa myślę, że w przypadku dzieci nie ma co mówić NIGDY... bo życie (i dziecko) wiele rzeczy weryfikuje.
Warto mieć pewne założenia ale przecież nie trzeba na siłę się ich trzymać.
Dlatego też Reset , nie musisz kupować leżaczka w ciąży. Możesz mieć wybrany model i jeśli stwierdzisz, że Pączek potrzebuje takiego produktu to wtedy zakupisz. 2 dni i kurier dostarczy Ci
Summer Dzięki za wpis!Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2019, 15:40
Bunia86, reset, mi88 lubią tę wiadomość
-
Rucola jak dziś sie czuje Lewcio?
Czy któraś z Was wie, czy ta emulsja do kąpileli z Nacomi ( dla Maluszka) pachnie podobnie jak ciążowa seria do smarowania? Bo kupiłam dla siebie, no ale nie dam rady wytrzymać tego zapachu. Zawsze byłam dość wrażliwa na zapachy, ale teraz w ciąży to juz jest nie do zniesienia
Moja mamuśka właśnie pojechała do domu, pomgła mi się trochę ogarnąć, głównie z prasowniem
Odnośnie fotelików, to będziemy na pewno kupować nowy, myślę że podjedziemy do 8 gwiazdek i coś nam doradzą i dobiorą pod kątem samochoduRucola lubi tę wiadomość
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
Bunia, dla mnie ta emulsja praktycznie nie ma zapachu lub jest on ledwo wyczuwalny.
Rucola, dołączam do pytania o samopoczucie Lewcia.Bunia86 lubi tę wiadomość
-
Justyna- wiem, że nie muszę kupować leżaczka teraz (jak i wielu innych rzeczy - mamy albo kurierów albo wielkie centrum handlowe dla dzieci jakieś 2 km od domu - dziś M. jak wszedł i dowiedział się, że to są dwa piętra to wytargował sobie zgodę na dwa piwka wieczorem za 'dzielność'), ale pewne rzeczy albo rozważam w opcji 'z drugiej ręki'(i wtedy wymaga to nieco polowania na olx) albo w opcji 'na prezent', bo już wiem, że część rodziny i znajomych będzie pytać, co nam potrzeba (a jednocześnie wiem, że woleliby kupować coś namacalnego, a nie pampersy, o które pewnie najlepiej byłoby prosić).
Moi rodzice z okazji dnia dziecka zadeklarowali w prezencie dla Pączka wózek, ale tworzę drugą listę z tym, co może być przydatne, a na co mi - na tym etapie - nieco szkoda kasy wobec miliona innych, pilniejszych wydatków (jakieś szumisie, leżaczki, wypasione kocyki itp.).
P.S. Po rajdzie po sklepach bolą mnie biodra, krzyż i wszystko... i wiem mniej niż przed wyjściem! Za to M. jest zdecydowany- albo Stokke Trailz lub Xplory albo Espiro Next. Wszystko inne poodrzucał.
Ale zdecydował też, że wanienka ma być zwykła i duża i kładziona na stole w kuchni (wanienkę Shnuggle wyśmiał w sklepie), podobała mu się dostawka Next2me, ale za to oboje chyba będziemy spokojniejsi z monitorem oddechu, więc wróciliśmy do opcji drewnianego łóżeczka oddzielnie.
Resztę - jak to ujął - pierdół zostawia miCabrera lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Heloł bejbes!
Wstyyyyyd mi, nie zaglądałam od tygodnia. Nie dawałam rady kondycyjnie na tzw wakacjach. Chrzciny u sis się udały. Przetrwaliśmy też kilka dni u mojej mamy. A dziś rozpoczynamy powrót do domu, co potrwa do jutrzejszego popołudnia, bo nocujemy w stolycy.
Dear all spóźnione życzenia na dzień matki! Oby każdej z nas udało się być taką mamą, jaką chciałaby być.
Achia gratuluję zostania podwójną ciocią. Ten mały nawet jeszcze nie wie jakie ma szczęście, że ma taką ciocię jak Ty i takiego kuzyna jak Oski
Pilk spóźnione życzenia- przede wszystkim ustąpienia alergii, względnie żeby licho pochłonęło te wszystkie pyłki. Życzę Ci żeby było łatwiej i żebyś mogła się wysypiać w takich pozycjach, jakie lubisz najbardziej
Cabrera jak super już połowa za Tobą!
TO BYŁO PISANE W PIĄTEK, DOCZYTAŁAM DO 3322.
TERAZ PISZĘ TERAZ, TJ W SOBOTĘ!
Justyna wooow! Ta strona jest super! Postaram się ogarnąć tekst na jakąś podstronę i przesłać Ci do wklejenia, tylko jeszcze nie mam pomysłu co to będzie.
Kaczorka uwielbiam takie spontaniczne brzucho-selfie w publicznej toalecie!
ZACZĘŁAM PISAĆ W DRODZE, A KOŃCZĘ Z DOMU.
Dziecko było łaskawe i przespało większość drogi, ale i tak czuję się jak koń po westernie.
I wygląda na to że problem niemożności wypróżnienia w obcym miejscu:
A) może dotyczyć niemowląt
może być dziedziczny
C) może się skończyć super-mega-kupą 10 minut po przybyciu do domu
Jeżowa - nie powinnam tego żreć, a zamówiłam pizzę w nagrodę za przetrwanie wakacji i podróży z niemowlakiem. Dasz rozgrzeszenie? Bo Lamka to by mnie pewnie potępiła za pizzę przy IOJeżowa, Cabrera, Aga9090, JustynaG, Kaczorka, Lena21, Nadzieja22 lubią tę wiadomość
-
Reset, w Next2Me jeśli jest jakieś 50-60cm od łóżka, monitor działa bez zarzutu. Mieliśmy tak na mieszkaniu.
A na Espiro po prawie roku złego słowa nie powiem.reset, Rucola, sliweczka92 lubią tę wiadomość
-
Dzien dobry wszystkim :*
Wpadłam życzyć Wszystkim forumowym dzieciaczkom (tym już urodzonych, tym w brzuszkach i tym co jeszcze się czają żeby zagościć w macicy) duuuuuuzo zdrówka, szczęśliwych rodziców i wspaniałych dziadków
Czytam co jakiś czas (mocno z doskoku) i widzę ze generalnie wszystko u Was dobrze bardzo mnie to cieszy
My dziś z racji dnia dziecka poprobowalismy marcheweczki - ależ była pyszna
Ściskam Was wszystkie bardzo mocno :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2019, 12:35
Jeżowa, Lusesita, moniśka..., pilik, Cabrera, Aga9090, JustynaG, Malgonia, Minnie89, StaraczkaNika, Anna Stesia, sliweczka92, Patrycja20, Bunia86, Lunaris lubią tę wiadomość
-
Reset,
Jeśli mowa o prezentach to:
- podobno rewelacyjne są kocyki Lepampuch https://lepampuch.pl
- karuzelka do łóżeczka (podobno świetne są takie z pilotem, że można je włączyć bez podchodzenia do łóżeczka, ja dostałam zwykłą karuzelkę i irytowało mnie to, że muszę ją nakręcać)
- otulacz samochodowy np. motherhood
- może chusta, jeśli chciałabyś nosić
- tekstylia (jeśli dostaniesz śpiworek i dziecko nie będzie chciało w nim spać to nie będzie Ci tak żal)
- książeczki kontrastowe
- mata
A w temacie prezentów... szukam inspiracji do prezentowej listy na roczek. Co się sprawdziło u Waszych maluchow? Co było niewypałem?
Nika , piszesz, że "przetrwałyście"... czy to oznacza, że było lepiej niż się spodziewałaś?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2019, 20:05
Jeżowa, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
Siwulec zdecydowanie ściągnęłam Cię tu myślami, bo kilka razy się dzisiaj zastanawiałam co tam u Ciebie! Śliczny łakomczuszek
Nika ROZGRZESZAM! Na zdrowie, mam nadzieję, że pizza była pyyyyszna
Reset Justyna w sumie ujęła na swojej liście to, co sama bym wymieniła, więc nie będę się powtarzać. Tak mniej więcej wyglądała moja lista na baby shower i wszystkie tekstylia, kocyki, etc dostałam (oczywiście konkretnie takie, jakie sobie wybrałam, nie byłabym tak odważna, by zostawić to w rękach mojej teściowej haha)Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2019, 20:09
Siwulec, StaraczkaNika, JustynaG lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReset, witam w klubie fanów Stokke 😂
Siwulec, miło Cie widzieć i Borysa oczywiście ❤️
A ja już wiem, ze w 9 miesiącu, to chyba pęknę 😉
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3b6350fa55f8.jpgemi2016, Malgonia, StaraczkaNika, Anna Stesia, Kaczorka, frezyjciada, Siwulec, Patrycja20, Bunia86, pilik, Lena21, Lunaris, Nadzieja22 lubią tę wiadomość
-
Oj, Justyna, zdarzało się zakończyć wakacje u mamy przed planowanym terminem i zarządzić natychmiastową ewakuację Tym razem obyło się bez dramatów. Niemowlęta łagodzą obyczaje, czy co?
Jeżowa - do pizzy poszły 2 bezalkoholowe łomże malina&rozmaryn. Jak już jesteś taka uprzejma, to i to byś rozgrzeszyła, co?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2019, 20:54
Rucola, Jeżowa, pilik, Nadzieja22 lubią tę wiadomość
-
Reset, jak się w końcu spotkamy to zobaczysz Espiro w akcji, tj. z 10-kg dzieckiem i pojeździsz po krakowskich chodnikach . W sklepie to jednak nie to samo. A co do kocyków to tak, Le Pampuch wymiata!! Mam 3 egzemplarze i są cudowne, więc to doskonały pomysł na prezent.
Justyna, może uda mi się dzisiaj przesłać Ci materiał o wielopielo na stronę. Trochę niedopracowany, ale pewnie będzie można później udoskonalić. Mam też ogromną prośbę. Otóż, nazwa naszego wątku napisana jest z błędem ortograficznym. Cóż, na OF poprawić się nie da, ale czy na stronie możemy napisać poprawnie (ekstesterki zamiast ex-testerki)? Będę wdzięczna!
-
Cabrera, jesteś cztery tygodnie przede mną, a brzuch mam taki sam 🙈 uwielbiam go, ale strach myśleć, co będzie na końcówce 🤔🙈
Co do stokke- ja nadal nie rozumiem fenomenu, to M. zapałał miłością (w przeciwieństwie np.do cybexa). Mnie chyba bliżej do espiro- przede wszystkim zdrowy rozsądek tu wręcz krzyczy, a po drugie spacerówka w stokke wydaje mi się mało szczęśliwa na zimę dla rocznego wówczas Pączka.
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Cabrera, nie prorokuj, że pękniesz... a może uda się urodzić bez pęknięcia?
Wiem wiem...nie to miałaś na myśli
Ale przed pęknięciem krocza chroni PODOBNO masaż krocza. Może być też masaż penisem (nie pamiętam która z dziewczyn była zwolenniczką tej metody)
No chyba, że ma się uparte dziecko, które przy porodzie wystawia bark z rączką... wtedy nawet balonik by nie pomógł.Rucola, sliweczka92, Cabrera lubią tę wiadomość
-
Justyna - ja to się w ten sposób regularnie lądowałam przez całą ciążę. Nie pomogło i cięli
A blizna do dziś pobolewa
A ja chciałam jeszcze jedną rzecz polecić, totalnie nie wyprawkowa, ale u mnie to odkrycie ostatnich tygodni. Mianowicie FOTEL BUJANY! Milan mi usypia codziennie na rękach, po kilku-kilkunastu minutach bujania. I nawet go odkładam jak zaśnie! A nie ukrywam, że jest to trochę wygodniejsze niż skakanie na piłce z dzieciem ciężkim na rękach.
Generalnie chyba mi ktoś dziecko podmienił, bo ostatnio zasypia w kilka minut wieczorem. No ale żeby nie było tak tęczowo, to 4 pobudki mamy zazwyczaj -
Justyna, z prezentów na roczek:
- konik na biegunach/bujak,
- tablet Fisher Price (z reguły koło 14 miesięcy dzieci zaczynają się nim bardzo interesować, sprawdzone na dwójce maluchów),
- seria książeczek o Puciu,
- na dzień dziecka kupiliśmy muzyczną farmę Mega Bloks Fisher Price. Ani się bardzo podobają dźwięki zwierzątek,
- może już jakiś jeździk do odpychania nóżkami?JustynaG lubi tę wiadomość