X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Frelciaa Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak już temat butelkowy to co sądzicie o podgrzewaczach? bo czytałam o tym że wystarczy temp.pokojowa a podgrzewacze zabijają te dobre składniki w mleku matki.

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
    💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
    🔺ryzyko celiakii - dieta bg
    - 5 transfer poronienie w 8tc. :(
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%
    🔹reszta parametrów w normie

🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩‍❤️‍👨
    16.06- 6 transfer blaski 4BB <3
    22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
    24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
    16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
    25.07.20- 2 cm Kluseczka <3 tętno 167/min
    18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
    ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • Minnie89 Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia, podgrzewacz to kolejna rzecz, która mam w szafie, a nie użyłam NIGDY.
    Więc tu znów - zależy, ale dla dziecka KP które sporadycznie zje butle raczej się nie przyda. Więc ja bym na pewno nie kupowała przed porodem :)

Rucola, pilik, Frelciaa lubią tę wiadomość

dqprhdge2q9dik3m.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris, my z urlopu wróciliśmy :) Aż się boję wejść na wagę od tego folgowania (ale mogę sobie chociaż wmawiać, że choć trochę poszło w cycki :p)
    Wiem, że łatwo powiedzieć... ale dla Stasia żłobek jest czymś nowym. Potrzebuje czasu by poznać dzieci i czuć się wśród nich swobodnie. To dopiero pierwsze dni w placówce :)

Frelcia, szczerze mówiąc ja podgrzewacz miałam ale sprzedałam bo był zbędny.
    Ania była nauczona pić moje mleko w temperaturze pokojowej.
    Dziś przypadkowo natknęłam się na ekspres do mleka modyfikowanego :D Czego to firmy nie wymyślą :) Mama klika ekspres do kawy by sobie walnąć kawusię a dla dzieciątka ekspres do mleka by maluch w 2 minutki dostał cieplutkie mleko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 22:18

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My teraz jestesmy na urlopie. Jest fajnie, odpoczywamy, o ile można odpocząć z dwójką maluchów ;) A właściwie czwórka, bo nie pojechaliśmy sami.

Widziałam, że pojawił się temat przygotowania dziecka na pojawienie się rodzenstwa. My od początku dużo rozmawialiśmy z synkiem. Bardzo dużo. Podobnie jak u Pilik. Co będzie jak pojawi się dzidziuś, co się zmieni w naszym domu, zapewnialismy po sto razy, że nadal pozostanie naszym wspaniałym, kochanym, najmadrzejszym synkiem i nic tego nie zmieni. Czytaliśmy wspólnie książeczki o rodzeństwie, razem przygotowywalismy wyprawkę, kołyske itp
    Myślę, że to dobra postawa, dziecko ma dużo czasu, żeby choć trochę się z tą myślą oswoić. I co najważniejsze nie wprowadziliśmy zmian- typu spanie w swoim pokoju przed samym pojawieniem się rodzenstwa tylko sporo wcześniej, żeby nie skojarzyło dziecko, że nagle coś musi ulec zmianie tylko dlatego, że na świecie pojawia się brat/siostra.
    Wydaje mi się też, że łatwiej troszkę jest jak różnica wieku nie jest za duża- dajmy na to do lat 3. Czasami gorzej może zareagować, o dziwo, bo przecież bardziej rozumne, dziecko 5 letnie, które przyzwyczailo się do bycia tym najważniejszym . Oczywiście to nie reguła, dużo zależy od charakteru i temperamentu dziecka. Ale ważne jest, żeby starać się rekompensowac ten brak czasu starszemu dziecku. Tak jak w Kici Koci ;). Mamusia nie ma.czasu, bo karmi Nunusia/przewija go/usypia, ale jak już ma chwilę to pamięta, że Kicia chciała napić się herbatki i poczytać książeczkę. Nieoceniona jest też pomoc męża. U nas było o tyle łatwiej, że moi chłopcy (syn i tatus) uwielbiają siebie nawzajem. Synek dobrej pory bardzo lubi wspólne czytanie, więc przy karmieniu małej brałam go do siebie i czytałam to co sobie wybrał.
    Przypomniało mi się, że koleżanka z pracy dość późno powiedziała córce, że pojawi się na świecie jej braciszek, bo bala się, że jej córka, która nie potrafiła się od Niej oderwać nie za dobrze zareaguje na te wiadomość, tym bardziej ,że nie ciągnęła do malych dzieci. Bala się równiez ,że jak powie za wcześnie, to nawet jeśli corka się ucieszy, to czas oczekiwania do porodu będzie bardzo jej się dluzyl i będzie trochę taką abstrakcją. Uważam, że to niestety nie był dobry pomysł.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o laktator to nam sie bardzo przydał, uratował moja laktacje, na pewno przy pierwszym dziecku, przy drugim zresztą też był pomocny. Ja mam elektryczny Lovi Prolactis i byłam z niego bardzo zadowolona, aczkolwiek jakbym była w pierwszej ciąży i wiedziała, że będę z niego sporo korzystać, to kupiłabym jednak jakiś podwójny.

Rucola lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2020, 12:58

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza, to nie musi być Twoja wina. Moja Ania po pobycie w szpitalu na widok piersi darła się. Wolała łatwiejszą butelkę. Jednak z piersi trzeba się bardziej namęczyć.
    Możesz spróbować konsultacji z CDL (choć np. AnnaStesia próbowała z kilkoma zanim dostała pomoc, która ja usatysfakcjonowała).

Summer, z tego co pamiętam to masz wózek spacerowy Kinderkraft. Czy tylko moja Ania ma w nim taką dziwną pozycję? Ona z niego zjeżdża. On nie ma takiej typowej siedzącej pozycji jak w wózku 3w1.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2020, 10:07

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Frelciaa Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny czy pamiętacie może jak Wam wyszło na pappie ryzyko zatrzymania się rozwoju płodu przed 37tc? Bo u mnie wyszło 1:294 i się zmartwiłam.

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%

🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩‍❤️‍👨
    ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie Justyna wkurza się strasznie, że pociągnie cycka a tu nic nie leci. Pociągnie drugi trzeci i dalej nic. I wtedy zaczyna się marudzenie, a mój organizm dopiero wtedy zaczyna produkcję pełna para i ja jestem zalana, a odrywającej się od piersi Zośce aż kapie z głowy 🙈

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb

• summer86 Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna, ostatecznie wybraliśmy Joie Litetrax, też nie ma ustawienia idealne pod kątem prostym, ale wydaje mi się, że Ania ma prawidłową pozycję (przynajmniej w tych momentach gdy siedzi w wózku tak jak powinno się siedzieć, a nie bokiem lub tyłem ;) ).

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2020, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza a może to po prostu skok małej i kryzys laktacyjny🤔
    https://www.hafija.pl/2016/11/karmienie-piersia-pod-gorke-cz-6-kryzys-laktacyjny.html poczytaj😊

Justyna mi w żadnym wózku nie pasowała pozycja dla dziecka, jak w tym z pakietu 3w1. I w sumie gdyby nie to, że ten klamot zajmuje cały bagażnik, to pewnie nadal byśmy używali tej spacerówki. Aczkolwiek u nas wózek baaaaaaardzo rzadko w użyciu. Myślę, że dużo częściej bym go używała mieszkając w mieście. Tak to wypuszczam towarzystwo na podwórko i biegają, szaleją, jeżdżą na zabawkach, mają zjeżdżalnie, piaskwonice, trampoline, huśtawkę. Jak gdzieś idziemy dalej, to biorę zamiast wózka taką przyczepkę do roweru, którą można prowadzić jak wózek 😂 i taki mam wózek podwójny po prostu 😂 a prowadzi się mega lekko!

• veritaa Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelciaa wrote:
    Cześć Dziewczyny czy pamiętacie może jak Wam wyszło na pappie ryzyko zatrzymania się rozwoju płodu przed 37tc? Bo u mnie wyszło 1:294 i się zmartwiłam.

Ja nie pamietam zeby takie ryzyko tam bylo obliczane. Jest taka pozycja? ja na swoim nie mam Jest chyba ryzyko porodu przedwczesnego?

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Frelciaa Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Ja nie pamietam zeby takie ryzyko tam bylo obliczane. Jest taka pozycja? ja na swoim nie mam Jest chyba ryzyko porodu przedwczesnego?

Ja właśnie na swoim wyniku nie mam ryzyka porodu przedwczesnego.. ale już się dowiedziałam ze do tego ryzyka jest brane pod uwagę poronienie i moje schorzenia :endometrioza i wada serca. Ryzyko ok 0,3333% wiec już zluzowalam

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%

ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frez no właśnie niby koło 3 miesiąca może się pojawić kryzys... Ale ja już sama nie wiem, wygląda na to że mamy kryzys od samego początku 🙈właśnie się przyssala do cycka po walce i usypia. Marzę o tym, żeby ona ładnie jadła.

S3YWp2.png

• Izape_91 Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna wrote:
    Dziś przypadkowo natknęłam się na ekspres do mleka modyfikowanego :D Czego to firmy nie wymyślą :) Mama klika ekspres do kawy by sobie walnąć kawusię a dla dzieciątka ekspres do mleka by maluch w 2 minutki dostał cieplutkie mleko.

Haha już sobie to wyobraziłam!! A niejedna młoda mama by pewnie kupiła jako must have wyprawki😂
    Ciekawe czy ma opcje z pianką 😁
    Swoją drogą po całkowitym odstawieniu bmk musiałam się przestawić na mleka roślinne i kawa tylko z mlekiem ryżowym! Pychota!

S3YWp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem co czujesz.... Starszak taki był... Ciągle jęki, stęki, jakieś spazmy przy kp. Jakbym go za kare karmiła 😂 nigdy nie kp przy ludziach, bo to za duży stres był. Ja się w domu stresowałam, każdy czas karmienia to był stres, co tym razem odwali. Był taki etap, że jadł tylko jak skakałam na piłce, w pokoju musiało być ciemno jak w du*** i najlepiej jak jeszcze śpiewałam do tego. I pewnie gdyby akceptował butelkę, to bym się poddała i zrezygnowała z cyca. Wszyscy dookoła sugerowali, że on po prostu nie lubi/nie najada się/na pewno coś zjadłaś etc. Aaaaaa i oczywiście! Twoje mleko mu szkodzi- miał dyschezje do prawie 6msc, nawet pediatra kazała go na mm dać. Także tak Izuś.... Czasem po prostu taki trafi się egzemplarz 🤷 myślę, że jej z czasem minie to wariactwo przy cycu, ale ja pewnie bym zrezygnowała z butelki w domu, bym zostawiła tylko na wyjścia tak awaryjnie.... I zobaczyła, czy to się poprawi z czasem, czy nie bardzo. A jak dziś kupowa sprawa?

• Suszarka Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelciu to nic innego jak ryzyko hipotrofii. Powiedz o tym lekarzowi prowadzącemu to będzie Ci dokladniej sprawdzał masę dziecka, przepływy, łożysko itd.

Iza ja się na laktacji nie znam nic a nic, ale oglądałam ostatnio live z położną Charlotte i padło podobne pytanie. Podobno żeby dotrzeć do przyczyn takiego stanu rzeczy trzeba dokładnie poobserwować dziecko i technikę karmienia i ona mówiła że najlepiej właśnie się umówić z dobrym doradcą laktacyjnym, który nawróci dzidziolka na dobre tory :)

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do ekspresu do mleka to na mojej grupie ciążowej są dziewczyny które chcą sobie go kupić :D

Izape_91 lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Frelciaa Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A już byłam spokojna. Teraz mam stan przedzawałowy jak czytam o tym 😳

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%

ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelciaa wrote:
    A już byłam spokojna. Teraz mam stan przedzawałowy jak czytam o tym 😳
    Nic odkrywczego nie powiem ale pappa to tylko statystyka to raz, dwa - ryzyko jakie sobie przeliczyłaś na procenty jest nieduże, po trzecie - pod kontrolą lekarza naprawdę nic Wam nie grozi. A sama wiesz że doktor Google ma zero gwiazdek na znanym lekarzu :D poczekaj spokojnie do wizyty i omów sprawę z prowadzącym, wszytsko będzie dobrze!

Rucola, pilik lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
‹‹ 3804 3805 3806 3807 3808 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ