Ostatni podmuch wiosny-test czerwiec, lipiec, sierpien.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny stosujące wiesiołek. Mam do oddania pełne opakowanie oeparolu (60 kapsułek) plus 32 kapsułki z rozpoczętego. Któraś chętna?
Ciri, tez mam usg 27ego. pierwsze od chwili kiedy zobaczylam pecherzyk. Koszmarem dla mnie jest to, że w sumie powinnam po drodze mieć jeszcze jakies usg serduszkowe, ale przez urlop gina mi przepadlo. Pierwsze miałam w 5t6d a teraz kolejne będę miala w 10t6d. Boshe, nie mogę sie juz doczekać, żeby poznac bąblaWiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 16:08
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyarien nie musisz miec wczesniej, mnie wczoraj pytali po co mialam w 8 tyg skoro pierwsze to usg prenatalne ktore na nfz robia. noo ale nie wazne. dostalam skierowanie wiec poszlam.
narodowa komisja do spraw zdrowia czy cos takiego zaleca 3 usg. prenatalne, polowkowe i juz przed porodem... na pewno 3...Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 16:13
-
No, to chyba współczesny trend chodzenia na USG bardzo często i jak najszybciej. Trudno się zresztą dziwić, jak jest możliwość podejrzenia i sprawdzenia czy wszystko ok.
Ja bym chciała nie chodzić na za wiele, jeśli teraz pojawi się serduszko, to kolejne już zrobić to prenatalne tylko. Ale jak nie bedzie serducha, to pewnie za dwa kolejne tygodnie pojdziemy raz jeszcze. -
nick nieaktualnyPewnie nawet Ci każa przyjsc jak nie bedzie widac serduszka no ja gdyby nie wizyta w szpitalu mialam w 8 tyg wizyte (dostalam skierowanie na nfz) i teraz na prenatalne (choc nie szczegolowe tylko takie normalne usg) wiec dwa i potem podejrzewam ze dostane wlasnie na polowkowe.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 16:27
-
nick nieaktualnyJa miałam równo co 4 tygodnie usg do 30 tygodnia Potem już i tak ruchy wyraźne i widoczne gołym okiem, a tętna się na takim dziwnym detektorze słuchaliśmy z ginem, nie było potrzeby.
Ciri, prenatalnego genetycznego z pomiarem przezierności karkowej, kości nosowej i innych parametrów, co pomagają diagnostykę różnych trisomii, nie robią na nfz Jak nie masz wskazań (wiek 35+, przypadek chorego dziecka w rodzinie i jeszcze dwa inne tam były wymienione), to taka przyjemność kosztuje od 250zł wzwyż.
A wciąż uważam, że powinno to być refundowane, bo to naprawdę ważne badanie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 16:29
-
nick nieaktualny
-
arien wrote:Dziewczyny stosujące wiesiołek. Mam do oddania pełne opakowanie oeparolu (60 kapsułek) plus 32 kapsułki z rozpoczętego. Któraś chętna?
Ciri, tez mam usg 27ego. pierwsze od chwili kiedy zobaczylam pecherzyk. Koszmarem dla mnie jest to, że w sumie powinnam po drodze mieć jeszcze jakies usg serduszkowe, ale przez urlop gina mi przepadlo. Pierwsze miałam w 5t6d a teraz kolejne będę miala w 10t6d. Boshe, nie mogę sie juz doczekać, żeby poznac bąbla
mysle ze bylabym chetna:) za niedlugo starania znowu pelna para a mi sie skonczyl:) -
nick nieaktualnyNiee, na nfz chodziłam, żeby za badania krwi nie płacić Poza tym u mojego lekarza się wchodzi z miejsca, żadnych zapisów na x tygodni przed.
Tylko na genetyczne i połówkowe szłam prywatnie, bo mi zależało na tych wszystkich NT, NB, komorach serca i innych (i na płytce z nagraniem całego połówkowego )
Że nfz zaleca tylko 3, to wie każdy w praktyce, jak tylko chciałam, to miałam usg robione. Aczkolwiek już bym wolała, żeby były tylko 3, ale porządne i szczegółowe. Ale to chyba wynika z tego, że mało lekarzy ma kursy pokończone i uprawnienia do robienia specjalistycznych pomiarów (w moim mieście dużo ginów, a uprawnienia takie ma chyba tylko dwóch)Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 16:35
-
nick nieaktualnyA noo widzisz, ja do swojego sie zapisuje ale ogolnie w ciazy tez sie wchodzi bez zapisu, ale jak mam zapis to wtedy na pobranie dostaje termin na 1-2 dni przed wizyta zeby miec na swiezo badania, zobaczymy tak naprawde co bedzie z ty usg moze moj tez bedzie mi dawal co miesiac nie wiem nie pytalam. Ja prenatalne tez mam prywatnie i na polowkowe tez pojde pewnie prywatnie
A nie wiem jak to jest bo ja do innej placowki dostalam skierowanie na usg ale maja chyba dobry sprzet i lekarza z uprawnieniami bo mnie baba w rejestracji zapytala wczoraj czy na to szczegolowe polowkowe czy kazal mi zrobic lekarz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 16:38
D-dawna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHej! Jestem, ale raczej bede sie zegnac i to na dluzej. Mam leki, jestem pod opieja endokrynologa i...tyle. Generalnie gugantyczna dupa, dziecka nie bedzie w najblizsxyn i dluzszym czasie. Nic wiecej.
A nie pisze bo nie bardzo mam co napisac, przepraszam. Nie mam absolutnie nic do powiedzenia. Jutro wyjezdzam na urlop wiec bede odcieta od swiata.
Zatem, wszystkuego dobrego kochane:* -
Morella wrote:Hej! Jestem, ale raczej bede sie zegnac i to na dluzej. Mam leki, jestem pod opieja endokrynologa i...tyle. Generalnie gugantyczna dupa, dziecka nie bedzie w najblizsxyn i dluzszym czasie. Nic wiecej.
A nie pisze bo nie bardzo mam co napisac, przepraszam. Nie mam absolutnie nic do powiedzenia. Jutro wyjezdzam na urlop wiec bede odcieta od swiata.
Zatem, wszystkuego dobrego kochane:*
jedź, odpocznij, wcinaj leki i melduj się co jakiś czas. a już na pewno jak będzie fasol, bo unormowanie tarczycy działa cuda
-
nick nieaktualnyMorella wrote:Hej! Jestem, ale raczej bede sie zegnac i to na dluzej. Mam leki, jestem pod opieja endokrynologa i...tyle. Generalnie gugantyczna dupa, dziecka nie bedzie w najblizsxyn i dluzszym czasie. Nic wiecej.
Zatem, wszystkuego dobrego kochane:*
Ale oczywisce jak nie chcesz to nie
Mam nadzieje ze po lekach zajdziesz raz dwa u sie zdziwisz ze tak szybko sie udalo...
Noo i wypoczywaj na tym urlope i wracaj z wiekszymi silami