Morfologia - 0%
-
WIADOMOŚĆ
-
Karola27 wrote:Cześć dziewczyny. Wczoraj z mężem odebrałam wyniki badania nasienia i morfologia 0% prawidłowych plemnikow nie wiem co dalej zrobić bo to totalny szok. W głowie tylko jedna myśl że nie będziemy mogli mieć dzieci...
Nie martw się Karola27. Można poprawić morfologie suplementami tylko, że na każdego co inne dobrze wpływa. Najlepiej wybrać się z mężem do androloga.
Na wyniki badań trzeba patrzeć ogólnie. A jaka jest ruchliwość? Tylko morfologia jest poza normą? -
No właśnie z tego co czytam jednym udaje się poprawić morfologie a innym nie. A to jego wyniki:
Objętośc: 4,9 ml / >1,5
Czas upłynnienia: 10 min / <60
pH: 7,5/ >7,2
Wygląd: żele / prawidłowy
Wynik HOS testu (%): 74 / >60
Zywe plemniki (%) 64 / >58%
Koncentracja
13,86mln/ml / 15mln/ml
67,91 mln/ejakulat / >39 mln/ejakulat
Plemniki ruchliwe (P+NP): 39.96 (liczba); 58,94%
Ruch postępowy (P): 23.83 (liczba); 35,08%
Ruch niepodstępowy (NP): 16.13(liczba); 23,76%
Nieruchliwe (NR): 27.95 (liczba); 41,16%
Normy P>32% lub P+NP > 40%
Morfologia
Plemniki prawidłowe 0%
Plemniki nieprawidłowe 100%
Indeks Teratozoospermii 1,48
Klasyfikacja podstawowa:
Prawidłowy 0 (suma); 0%
Wady główki 86(suma); 100%
Wady wstawki 44(suma); 44.67%
Wady witki 0(suma); 0%
Krople cytoplazmatyczne 0(suma); 0%
Tylko jedna wada
Główka: 45 (suma); 52.33%
Wstawka: 0(suma); 0%
Witka: 0(suma); 0%
Wady wielokrotne
Główka+wstawka:44(suma); 47.67%
Główka+witka: 10suma); 0%
Wstawka+witka: 0(suma); 0%
Główka+wstawka+witka: 0(suma); 0%
Główki
Budowa prawidłowa główki: 1(suma); 1.16%
Małe: 9(suma); 10.47%
Duże: 76(suma); 88.37%
Kształt prawidłowy: 5(suma); 5.81%
Stożkowate: 2
Cienkie: 15
Okrągłe: 0
Gruszkowate: 51
Amorficzne: 13
Prawidłowy akrosom: 53(suma); 61.63%
Nieprawidłowy akrosom: 33(suma)l 38.37%
Wstawki i witki
Prawidłowa wstawka: 53(suma); 61.63%
Nieprawidłowy rozmiar wstawki: 34
Nieprawidłowy kąt wstawki: 5
Nieprawidłowa insercja: 17
Prawidłowa witka: 86 (suma); 100%
Nieprawidłowa: 0
Krótka: 0
Nieregularna: 0
Skręcona: 0
Wielokrotna: 0
Brak: 0 -
Witajcie. Jestem przykładem gdzie z teratozoospermia można zajść w ciażę. U nas mój M ma problem, ja jestem przebadana " od stóp do głów" i jest ok. Ja zaszłam w ciażę po stymulacji aromkiem,potem ovitrelle i inseminacja. Niestety ciaża trwała 2 miesiace i serce przestało bić ( było dużo czynników,które na to wpłynęły) Jeśli chodzi o podnoszenie parametrów to z morfologia jest ciężko:/ Ja cały czas faszeruje męża witc, cynkiem, bierze profertil. Niestety ma pracę siedzaca i to nie jest za dobre. Kiedyś miał infekcję prostaty i łykał chyba z pół roku antybiotyki. Myślę, że całkowicie morfologii nie da się poprawić. My staramy się od 3 lat i zaczynaliśmy z kepsza morfologia na poziomie 4%. Teraz jest coraz gorzej mimo przestrzegania diety, staramy się ruszać po pracy, maż zjada witaminy ciagle. Zła morfologia to dziadostwo:/5 lat starań,V-leiden,nietoler.pokarmowa, hsg,stymul.owu letrozolem,1*iui za granica,ciaża 11.2016,2 laparoskopie w ciaży z powodu bóli podbrzusza,poronienie zatrzymane w 8 tyg Gameta Rzgów- 08. 2017 rozpoczęcie ivf:), 3 histeroskopie,4 transfery nieudane, 04.2019 naturalna
-
Karola27 wrote:U nas już gorzej nie może być miejmy nadzieje ze może coś się poprawi. Choć wole się nastawić na najgorszy scenariusz
Karola27,a byliście już u urologa? Warto też odwiedzić androloga. Mąż produkuje plemniki,więc nie zakładaj najgorszego. Wiem,że jest ciężko. Sama bije się z myślami z powodu wyników męża. Jak chcesz to pisz na priv. Pozdrawiam. -
My idziemy za 2 tygodnie do androloga i zobaczymy co powie. Wcześniej zrobimy badania hormonalne żeby nie iść na pusto. Mam cichutką nadzieje ze wyniki wynikają z trybu życia mojego męża i uda je się polepszyć. A wy jak długo zmagacie się już z tym problemem?
Sylwi321 lubi tę wiadomość
-
My zmagamy się od początku starań czyli od 4 lat połtora roczą przerwą. Jutro albo odbieram wyniki męża OSTATNIE po innej suplementacji jak dalej bez zmian to ivfStarania od 06.2014
Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
28.07.2015 *11tc -
Zaczynaliśmy z Oligo -Terato-Asthenozoospermia . teraz została Terato-Asthenozoospermia. U mnie jest wszystko ok, chociaż tyle dobrzeStarania od 06.2014
Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
28.07.2015 *11tc -
Dzisiaj może już będą. No było trochę tego aktualnie mój bierze tak: kwas foliowy 400, wit C 1000, l karnityne 1000, geriavit pharmaton, q10, wit e 500, salfazin,selen,Starania od 06.2014
28.07.2015 *11tc -
Mój robił wczoraj badanie i jesteśmy załamani bo ruch na poziome 4 a był już prawie 20 dwa miesiące temu. Ja już nic z tego nie kumam. Wyniku morfologii jeszcze nie mamy. Jedyny plus ze liczba plemnikow nie spada 120 mln.
Zastanawiam się czy te suplementy które maja pomoc nie pogarszają sprawy ?
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
sylwia80 wrote:Mój robił wczoraj badanie i jesteśmy załamani bo ruch na poziome 4 a był już prawie 20 dwa miesiące temu. Ja już nic z tego nie kumam. Wyniku morfologii jeszcze nie mamy. Jedyny plus ze liczba plemnikow nie spada 120 mln.
Zastanawiam się czy te suplementy które maja pomoc nie pogarszają sprawy ?Starania od 06.2014
28.07.2015 *11tc -
Ja tylko się modlę żeby mieli z czego wybierać na IVF przy takich wynikach.
Coco, Twój tez bierze dużo suplementów ? Mój 11 tabletek dziennie i pyta się co drugi dzień kiedy to się skończy, a jak odebrał wczoraj wynik to się załamał. Kompletnie się tego nie spodziewałam.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.