X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne STARACZKI 2026
Odpowiedz

STARACZKI 2026

Oceń ten wątek:
  • Chihuahuamama Znajoma

Wysłany: 8 listopada, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa15997 wrote:
    Dziewczyny dzisiaj 15 dzień cyklu i byłam u Pani ginekolog po badaniu wyszło że wczoraj pęcherzyk na lewym jajniku miał 16 mm. Kiedy najlepiej współżyć? Pani doktor mówiła że 11.11 będzie najlepszy moment a teraz się wstrzymać

Miałam podobnie w poprzednim cyklu lekarz zalecił starać się codziennie, ewentualnie co drugi dzień bez długich przerw. Zaskoczyło, chociaż skończyło się biochemiczna. Na Twoim miejscu na pewno nie czekalabym do 11 listopada ze staraniami 😊

06.2022 😇🤍💔 E
    04.2023 👶
    10.2025 biochem 💔
    29.11.2025 ⏸️
  • Ewa15997 Koleżanka

Wysłany: 8 listopada, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chihuahuamama wrote:
    Miałam podobnie w poprzednim cyklu lekarz zalecił starać się codziennie, ewentualnie co drugi dzień bez długich przerw. Zaskoczyło, chociaż skończyło się biochemiczna. Na Twoim miejscu na pewno nie czekalabym do 11 listopada ze staraniami 😊
    A mi pani doktor powiedziała że do 11 zrobic przerwę i działać od 11 nawet codziennie żeby teraz nasienie zrobiło się lepsze. Mąż kierowca i akurat mam go w domu. Sama się zastanawiałam czy nie zacząć już 10.11. W teori pęcherzyk dzisiaj ma 18 mm a z tevo co piszą powinien mieć ok 24 mm

• stokroteczka25 Autorytet

Wysłany: 8 listopada, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa15997 wrote:
    Dziewczyny dzisiaj 15 dzień cyklu i byłam u Pani ginekolog po badaniu wyszło że wczoraj pęcherzyk na lewym jajniku miał 16 mm. Kiedy najlepiej współżyć? Pani doktor mówiła że 11.11 będzie najlepszy moment a teraz się wstrzymać

Co lekarz to opinia. Mozna co drugi dzien, a poprostu od tego 11 listopada 2-3 dni codziennie jesli macie sily.
    Mnie lekarz tez ostatnio wyliczyl nbiby najlepszy dzien, ale powiedzial ze wczesniej tez mozemy

Witynja lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 33&34
    🍀 poważne starania od 04.2025

👦 OAT, morfologia 0%, ruch 4%, koncentracja 6mln
    hormony i usg ✅️
    ⏳️ styczeń 2025 - badania kontrolne

🔜 wizyta w klince

Suple 💊
    prenacaps multi, DHA, inozytol, ubichinol, witamina D
  • ona88 Debiutantka

Wysłany: 8 listopada, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokroteczka25 wrote:
    Jestem rozczarowana. W zwiazku z tym ze maz ma duza nadwage kazal zastosowac zdrowa diete, ruch i powtorzyc badania za 3 miesiace. Zrobic wtedy dodatkowo fragmentacje. Jesli nic sie nie poprawi to moze wtedy farmakologia, ale on zaklada minimum 6 miesiecy diety w celu poprawy wynikow. Maz ma podwyzszona prolaktyne i tez nic na to nie przepisal.
    W zwiazku z tym, ze ja tez mam nadwage stwoerdzil ze tez powinnam przejsc na diete razem z mezem i ze rok to przeciez nie jest dlugo... dla mnie zero empatii.
    Nie dowiedzialam sie niczego nowego...

A tak z ciekawości na co liczyliscie? Co byłoby dla ciebie satysfakcjonujące?
    Dla mnie podejście lekarza jest bardzo słuszne. Nie zleca tony drogich badań czy leków. Otyłość, nadwaga bardzo szkodzą płodności, więc lepszej rady w obecnej sytuacji dostać nie mogliście.

Wysłany: 8 listopada, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona88 wrote:
    A tak z ciekawości na co liczyliscie? Co byłoby dla ciebie satysfakcjonujące?
    Dla mnie podejście lekarza jest bardzo słuszne. Nie zleca tony drogich badań czy leków. Otyłość, nadwaga bardzo szkodzą płodności, więc lepszej rady w obecnej sytuacji dostać nie mogliście.

Naczytalam sie tutaj ze te wyniki sa tragiczne, wiec myslalam, ze zaproponuje jakies leki, tym bardziej, ze maz ma wysoką prolaktyne, ewentualnie powie, zeby zglosic sie do kliniki. Myslalam ze zrobi usg.
    Ale dzialamy zgodnie z jego planem. Dieta, ruch, suplementy. Zarowno mnie i mezowi wyjdzie to na zdrowie. Pomalu godze sie, ze to wszystko potrwa jeszvze sporo czasu...

👩‍❤️‍👨 33&34

hormony i usg ✅️

🔜 wizyta w klince

Suple 💊
  • Mamacita Ekspertka

Wysłany: 8 listopada, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chihuahuamama wrote:

Hej, czy są jakieś zalecenia o przerwie po biochemie? Bo różne źródła różnie twierdzą, czy planujesz się starać od razu czy odpuszczasz miesiąc? Ja miałam biochem na początku października. Idę do gin w następnym tygodniu to wypytam też o to

💃🏼32🕺🏻30

Starania o 1 👶🏻od 08/25 - 6 cs

💔​ 10/25 biochem

IO
    PCOS
    AMH 3,4

Insulina: 10,5 -> 6,7
    Ferrytyna: 44 ->37
    Wit D 27 -> 34,3
    Magnez: 0,78 -> 0,86

Suple: omega3, Q10, inozytol, kwas foliowy, magnez, wit D, Szelazo, olej z wiesiołka, berberyna, NAC

On - badanie nasienia ✅​​💪​
  • Nutka15 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokroteczka25 wrote:
    Naczytalam sie tutaj ze te wyniki sa tragiczne, wiec myslalam, ze zaproponuje jakies leki, tym bardziej, ze maz ma wysoką prolaktyne, ewentualnie powie, zeby zglosic sie do kliniki. Myslalam ze zrobi usg.
    Ale dzialamy zgodnie z jego planem. Dieta, ruch, suplementy. Zarowno mnie i mezowi wyjdzie to na zdrowie. Pomalu godze sie, ze to wszystko potrwa jeszvze sporo czasu...

Ja rozumiem, że jest otyłość i to ma wpływ, ale właśnie jeśli na wynikach badań coś jest nie tak, to moim zdaniem powinno być wdrożone jakieś leczenie. Więc ja np tobie się nie dziwię, że ta wizyta dla Ciebie była średnio satysfakcjonująca. Tym bardziej jak mówisz, że nie było USG. Ja zapisałam mojego na 26.11 do androloga. Planuje też zrobić hormony przed. Jezu ile się naszukałam tego lekarza. U nas kompletne zero w okolicy. Dopiero na Wrocław 150km jedziemy... Było miejsce na 19.11, ale wtedy mam dostać okres i mówię, że jakby się jakimś cudem udało, to nie ma co jechać i wydawać 350 zł 😂 zobaczymy co powie... Ostatnio widziałam, jak lekarz się wypowiadał, że jak przychodzi do niego pacjent z otyłością, paleniem papierosów itp, to on ma szerokie pole do popisu jeśli chodzi o poprawę nasienia. A jak przychodzi sportowiec, bez nałogów, z idealnym trybem życia, to on trochę rozkłada ręce. Więc z jednej strony dobrze, że u was jest "coś do poprawy", niż tak jak u mojego męża, który ma normalna wagę, nie pije, nie pali, prowadzi aktywny tryb życia. Jedynie tak jak pisałam choroby go często łapią, ale mimu wielu suplementów się to nie poprawia, a to ma też duży wpływ... Też chce mimo wszystko zadbać o jego dietę, chce żeby mniej pracował, mniej się stresował i może te choroby też odpuszcza.

▫️Starania o drugie szczęście od 04/2025🍀⏳
  • ona88 Debiutantka

Wysłany: 8 listopada, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokroteczka25 wrote:

Trzymam kciuki, żeby zmiana stylu życia była wystarczająca! Polecam konta dietetyków na ig. Mnóstwo darmowej wiedzy i przepisów. Pamiętaj, żeby dieta broń boże nie była rygorystyczna, żeby utrzymać okres i nie nabawić się niedoborow. Może ciut prościej, że ty i on będziecie dietowac. Łatwiej się wspierać wzajemnie. Powodzenia!

• ona88 Debiutantka

Wysłany: 8 listopada, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka15 wrote:
    Ja rozumiem, że jest otyłość i to ma wpływ, ale właśnie jeśli na wynikach badań coś jest nie tak, to moim zdaniem powinno być wdrożone jakieś leczenie. Więc ja np tobie się nie dziwię, że ta wizyta dla Ciebie była średnio satysfakcjonująca. Tym bardziej jak mówisz, że nie było USG.
    Przepraszam, ale ciężko mi uwierzyć, że wybrałabys przyjmowanie leków w sytuacji, gdy możesz poprawić stan zdrowia zmiana stylu życia. Leki zawsze powinny być ostatecznościa.

Rajka lubi tę wiadomość

• Chihuahuamama Znajoma

Wysłany: 9 listopada, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamacita wrote:
    Hej, czy są jakieś zalecenia o przerwie po biochemie? Bo różne źródła różnie twierdzą, czy planujesz się starać od razu czy odpuszczasz miesiąc? Ja miałam biochem na początku października. Idę do gin w następnym tygodniu to wypytam też o to

Od razu się staraliśmy, niestety nie wyszło. Teraz jestem w 5 dc i pokładam ogromne nadzieję 🥹 byłam u ginekologa i nie mówiła nic o przerwie wręcz przeciwnie przepisała mi besins no ale widać też nie wspomógł mnie czyli to nie progesteron jest problemem. Od czwartku stosuje olej z wiesiołka, mąż olej z czarnuszki. Mam wizytę u lekarza w 13 dc niech oceni co widać na USG i czy coś więcej robić musimy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada, 07:45

06.2022 😇🤍💔 E
    04.2023 👶
    10.2025 biochem 💔
    29.11.2025 ⏸️
  • Nutka15 Ekspertka

Wysłany: 9 listopada, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona88 wrote:
    Przepraszam, ale ciężko mi uwierzyć, że wybrałabys przyjmowanie leków w sytuacji, gdy możesz poprawić stan zdrowia zmiana stylu życia. Leki zawsze powinny być ostatecznościa.

Wybrałabym to i to równolegle, jeśli są wskazania do leków. Stokroteczka pisała, że poziom jest wysoki... A takie obniżenie proklatyny dietą może trwać i trwać i w niektórych przypadkach nie jest możliwe- zależy od czynników, które powodują ten wzrost... Kobieta mając za wysoka prolaktynę, nawet lekko ponad normę z miejsca dostaje leki. Właśnie stokroteczka, może byś męża umówiła do endokrynologa i zapytała co z tą proklatyną? Jaki dokładnie macie ten wyniki? Dużo ponad normę?

Wysłany: 9 listopada, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka15 wrote:
    Wybrałabym to i to równolegle, jeśli są wskazania do leków. Stokroteczka pisała, że poziom jest wysoki... A takie obniżenie proklatyny dietą może trwać i trwać i w niektórych przypadkach nie jest możliwe- zależy od czynników, które powodują ten wzrost... Kobieta mając za wysoka prolaktynę, nawet lekko ponad normę z miejsca dostaje leki. Właśnie stokroteczka, może byś męża umówiła do endokrynologa i zapytała co z tą proklatyną? Jaki dokładnie macie ten wyniki? Dużo ponad normę?

To wynik meza, ja na meskich hormonach sie nie znam, obok wkleilam noemy labolatoryjne:

(TSH) 2,228 µIU/ml norma: 0,350 — 4,940
    (FSH) 3,72 mIU/ml norma: 0,95 — 11,95
    (LH) 2,74 mIU/ml norma: 0,57 — 12,07
    Prolaktyna ↑ 31,82 ng/ml norma: 3,46 — 19,40
    Testosteron 448,50 ng/dl norma: 240,24 — 870,68

👩‍❤️‍👨 33&34

hormony i usg ✅️

🔜 wizyta w klince

Suple 💊

Wysłany: 9 listopada, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona88 wrote:
    Trzymam kciuki, żeby zmiana stylu życia była wystarczająca! Polecam konta dietetyków na ig. Mnóstwo darmowej wiedzy i przepisów. Pamiętaj, żeby dieta broń boże nie była rygorystyczna, żeby utrzymać okres i nie nabawić się niedoborow. Może ciut prościej, że ty i on będziecie dietowac. Łatwiej się wspierać wzajemnie. Powodzenia!

Dziekuje 🙂 polecasz jakies konkretne konta? Ja slyszalam o akademii plodnosci i zastanawiam sie nad zakupem ebooka z przepisami. Bez wizyty u lekqrza dieta byla w planach, wiec razem w tym jestesmy

👩‍❤️‍👨 33&34

hormony i usg ✅️

🔜 wizyta w klince

Suple 💊
  • ona88 Debiutantka

Wysłany: 9 listopada, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka15 wrote:

"Jeśli są wskazania do leków" jeśli wskazania są to leki trzeba bezwzględnie brać, ja tego nie neguje. Jeśli jest możliwość poprawy wyników zmiana stylu życia to trzeba to wdrożyć i sprawdzić, zanim się przepisze coś niepotrzebnie. Takie podejście lekarza świadczy o rozsądku i odpowiedzialności.

Co do przepisywania kobietom leków z miejsca to na szczęście się kończy. Coraz więcej mówi się o higienie badania. Czyli wynik prolaktynamy badanej o 7 rano, na czczo itd. ma niewielką wartość. Szkoda tylko kobiet, które bez sensu latami brały bardzo obciążający bromergon "bo raz wyszła mi za wysoka prolaktyna".

Mam nadzieję, że przy okazji coraz głośniejszej dyskusji o in vitro sponsorowanym przez MZ, ktoś w końcu zajmie się tematem porządnej diagnostyki, która powinna poprzedzać kierowanie na ivf. I świadomość społeczeństwa w temacie odżywania, diety przeciwzapalnej będzie rosnąć co pomoże uniknac ZBĘDNEGO faszerowania się lekami.

Wysłany: 9 listopada, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka, jutro mam wizyte u mojego gina, ktory tez jest endykrynologiem i bede z nim konsultowac wyniki meza. On tez pracuje w klinice i zajmuje sie parami, ufam mu i potrzebuje jeszcze drugiej opinii

👩‍❤️‍👨 33&34

hormony i usg ✅️

🔜 wizyta w klince

Suple 💊
  • Nutka15 Ekspertka

Wysłany: 9 listopada, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokroteczka25 wrote:
    Nutka, jutro mam wizyte u mojego gina, ktory tez jest endykrynologiem i bede z nim konsultowac wyniki meza. On tez pracuje w klinice i zajmuje sie parami, ufam mu i potrzebuje jeszcze drugiej opinii
    No i super robisz ☺️ warto drążyć temat i mieć dwie opinie na ten temat, bo wynik jest wysoki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada, 11:02

stokroteczka25 lubi tę wiadomość

• Eliora Autorytet

Wysłany: 9 listopada, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona88 wrote:

Powiem Ci tak, mam otyłość. Ciężko mi schudnąć. Ginekolog z kliniki uznałyśmy że będziemy starać się o dziecko z otyłością, bo droga do schudnięcia potrwa parę lat a lata lecą.
    Więc mi nie ciężko uwierzyć.

Nutka15 lubi tę wiadomość

preg.png

👩 1995 (PCOS, IO)
    👨 1988
    🌼 Córka – 2021
    💫 Starania o drugie maleństwo: od 08.2025
    💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle

🩵 CS1:
    Owulacja potwierdzona – brak efektu

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 10 dpo (14.10) – 10.75
    • 12 dpo (16.10) – 63.65
    • 14 dpo (18.10) – 208.56
    • 24 dpo (28.10) – 6412.54 🌟

📸 USG 29.10: 5+3 – pęcherzyk ciążowy, pęcherzyk żółtkowy
    📸 USG 07.11: 6+5 – zarodek 7.3 mm
    📸 USG 18.11: 8+2 – zarodek 1.59 cm 💓
    📸 USG 01.12: 10+1 - 3.5 cm dzieciorka FHR 175

Ciąża z toksoplazmozą.

🤍 I prenatalne USG: 17.12.2025

„Jeśli nasz Bóg jest przy nas, już nic nas nie zatrzyma!”
    „Każdy wschód słońca Ciebie zapowiada,
    nie pozwól nam przespać poranka.”
  • Nutka15 Ekspertka

Wysłany: 9 listopada, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona88 Każdy ma inne podejście. Jak leki mają skrócić okres starań np. z 5 lat, do 2 lat, to ja jestem za tym żeby je brać, mimo że dieta można by poprawić wyniki. Ale tak jak pisałam, to jest moje podejście. Myślę, że przy niepłodności kobiety już chwytają się wszystkiego, żeby zaznać szczęścia. Ja sama staram się tylko 8cylki ale dla mnie to jest jak wieczność. I jakby była magiczna tabletka, która dałaby mi ciążę, bez wahania dałabym wszystkie pieniądze, które mam. My jesteśmy zdrowi, nie pijemy, nie palimy, mamy zdrowa diete, ale mimo tego jeszcze wdrażam zmiany, aktywność fizyczną, ja ważę 52kg, mąż 75kg. I co w naszym wypadku zaproponujesz? Czekać kilka lat aż się uda? A wiadomo, że z wiekiem płodność spada. Mąż ma słabe wyniki nasienia, mimo takiego stylu życia i jestem z tym pogodzona, że jeśli jakoś magiczne wyniki nasienia się nie poprawia, to będziemy podchodzić do invitro.

Witynja lubi tę wiadomość

• ona88 Debiutantka

Wysłany: 9 listopada, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka15 wrote:
    Ona88 Każdy ma inne podejście. Jak leki mają skrócić okres starań np. z 5 lat, do 2 lat, to ja jestem za tym żeby je brać, mimo że dieta można by poprawić wyniki. Ale tak jak pisałam, to jest moje podejście. Myślę, że przy niepłodności kobiety już chwytają się wszystkiego, żeby zaznać szczęścia. Ja sama staram się tylko 8cylki ale dla mnie to jest jak wieczność. I jakby była magiczna tabletka, która dałaby mi ciążę, bez wahania dałabym wszystkie pieniądze, które mam. My jesteśmy zdrowi, nie pijemy, nie palimy, mamy zdrowa diete, ale mimo tego jeszcze wdrażam zmiany, aktywność fizyczną, ja ważę 52kg, mąż 75kg. I co w naszym wypadku zaproponujesz? Czekać kilka lat aż się uda? A wiadomo, że z wiekiem płodność spada. Mąż ma słabe wyniki nasienia, mimo takiego stylu życia i jestem z tym pogodzona, że jeśli jakoś magiczne wyniki nasienia się nie poprawia, to będziemy podchodzić do invitro.
    Ale dlaczego ja ci coś mam proponować? 🤡 Ja nie jestem lekarzem. Ty chyba też nie? ;) nie rozumiem czemu zatem mam kwestionować słuszność decyzji lekarza?
    Wyżej Eliora pisze o swojej ścieżce i to jest ok. Lekarz mając całą wiedzę na temat pacjenta i jego wyników stwierdza, że najlepsza opcja jest ivf i tyle.

Zawsze będą pojawiać się wyjątki od reguły, ale nikt nie przekona mnie, że zdrowy styl życia nie powinien być podstawą w staraniach, więc nie będę popierac opinii "okropni lekarze nie chco wypisywać leków" a utrata nawet 5–10% masy ciała może znacząco zwiększyć szanse na zajście w ciążę" to mit :)

P.s stokrotko prolaktyna twojego męża nie jest na całe szczęście tragiczna!

• ona88 Debiutantka

Wysłany: 9 listopada, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokroteczka25 wrote:
    Dziekuje 🙂 polecasz jakies konkretne konta? Ja slyszalam o akademii plodnosci i zastanawiam sie nad zakupem ebooka z przepisami. Bez wizyty u lekqrza dieta byla w planach, wiec razem w tym jestesmy

Akurat akademii płodności nie polecam z tego względu, że mają często fancy przepisy, które myślę, że mogą zniechęcać po jakimś czasie. "Życiowy" tzn ok do przygotowania i kieszeni jadłospis znajdziesz u strefy płodności, czy u hormonalnej przestrzeni (jak zaczniesz przeglądać te konta to Instagram sam potem cię zaskakuje podobnymi;) ). I serio nie trzeba być niewiadomo jak restrykcyjnym w tym wszystkim, tylko zacząć małymi krokami.

‹‹ 151 152 153 154 155 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ