Staramy się i wspieramy
-
WIADOMOŚĆ
-
clo brałam 2 cykle i niestety lekarz nie widział nic złego w tym że mój cykl z 35 dni wydłużył się do prawie 60 dni. Teraz muszę znaleźć w końcu kogoś kto się tym zajmie ale u nas w dziurze zabitej dechami ciężko o normalnego lekarza
-
Ev ale Twój przypadek może być podobny ale nie taki sam dlatego działaj spokojnie i niczym się nie martw
Ev, Vesper lubią tę wiadomość
-
Ja do gina przyniosłam wydrukowane cykle z OVU i pokazuje a on mi w 3 cyklach wyznaczył inny termin owulacji niż ovu i mówi, żeby wziąć na luz bo mogłam najzwyczajniej w świecie nie trafić w owulację przez to że tak się sugerowałam tym wykresem ... kazał zrobić tylko morfologie - żeby mieć wyniki świeże i po usg stwierdził, że u mnie problemu nie widzi, chociaż sugerowałby żeby bardziej trafiać w prawy jajnik bo ładniejsze ma komórki. A jak do końca roku nie styknie dzidzia to najpierw badania nasienia.
Ev, katsuyoshi, Vesper, Mysza1986 lubią tę wiadomość
Bobitta
-
nick nieaktualnyBobitta wrote:Ja do gina przyniosłam wydrukowane cykle z OVU i pokazuje a on mi w 3 cyklach wyznaczył inny termin owulacji niż ovu i mówi, żeby wziąć na luz bo mogłam najzwyczajniej w świecie nie trafić w owulację przez to że tak się sugerowałam tym wykresem ... kazał zrobić tylko morfologie - żeby mieć wyniki świeże i po usg stwierdził, że u mnie problemu nie widzi, chociaż sugerowałby żeby bardziej trafiać w prawy jajnik bo ładniejsze ma komórki. A jak do końca roku nie styknie dzidzia to najpierw badania nasienia.
No i widzisz także do dzieła
Ja za bardzo w ten wykres tutaj nie wierzę wole sugierować sie bardziej ciałem swoim niz tą tabelą co do owu ;p -
hej, Bobitta
też mi się wydaje, że wykres jest orientacyjny - jeśli lekarz faktycznie nie stwierdził jakichś nieprawidłowości, to po prostu działajcie a w razie potrzeby idź na monitoring ovu (jest na nfz?...)
u nas terminy do ginki na nfz średnio dwa miesiące (z infekcją w ten sam dzień, jeśli lekarz się zgodzi - gorzej, że moja ginka przyjmuje raz w tygodniu...), rodzinny około tygodnia, innych specjalistów ostatnio nie sprawdzałam, ale będę szukać endokrynologa, to się okaże (ponoć do dobrego czeka się pół roku, pod warunkiem zapisania się w pierwszej połowie roku , ale nie wiem, jak jest teraz).
potforzasta, a jakie badania hormonalne robiłaś przy PCOS? ma podejrzenie...
tarczyca wyszła mi ok (środek stawki), jak na moje oko, natomiast prolaktyna na styk w górnej granicy antyTPO w normie, innych badań nie robiłam... morfologia miejscami średnio, ale nie umiem tego zinterpretowaćSelja lubi tę wiadomość
staramy się od września 2015
,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
ja się wykresem mało sugeruję wolę swoje objawy
Miałam robione:
TSH
ft3
ft4
anty-TPO
anty-TG
Testosteron
Prolaktyna
Insulina
Fsh
Lh
Te pogrubione za wysokie reszta ok. A jak pisałam podejrzenie po jednym USG tylko kolejne już na to nie wskazywały.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 19:27
Vesper lubi tę wiadomość
-
Ok ja się żegnam na razie będę pewnie dopiero w poniedziałek idę malować pazurki Papa
-
potforzasta wrote:ja się wykresem mało sugeruję wolę swoje objawy
Miałam robione:
TSH
ft3
ft4
anty-TPO
anty-TG
Testosteron
Prolaktyna
Insulina
Fsh
Lh
Te pogrubione za wysokie reszta ok. A jak pisałam podejrzenie po jednym USG tylko kolejne już na to nie wskazywały.
Dzięki za info - jeśli tu jeszcze zajrzysz, napisz mi, proszę, czy te badania trzeba wykonywać w określonym dniu cyklu, czy nie ma to znaczenia. Z góry dziękuję!staramy się od września 2015
-
Vesper wrote:Dzięki za info - jeśli tu jeszcze zajrzysz, napisz mi, proszę, czy te badania trzeba wykonywać w określonym dniu cyklu, czy nie ma to znaczenia. Z góry dziękuję!
Wejdz kochana na ten wątek https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-po-35-roku-zycia/badania,691.html -
Najważniejsze jest 3 dc zrobić FHS, LH i Estradiol (można LH nie robić jeśli to już badanie któreś z kolei ). Chodzi o to, że gin na podstawie tych wyników (a w każdym cyklu wartości mogą być inne) ocenia jakość Twojego pęcherzyka. Czy będzie dobry jakościowo i czy ewentualnie nie i należałoby go wspomóc jakimiś hormonami . Dobrze przeprowadzony monitoring to:
1. pierwsza wizyta w 3 dc wraz z badaniami hormonalnymi (rano robisz badania, po południu odbierasz i po południu wizyta), lekarz ocenia ilość i wielkość pęcherzyków (ja zazwyczaj miałam dwa, trzy 0d 7 do 9 mm i dużo małych)
2. Wizyta około 10 dc i ocena przyrostu pęcherzyków (badanie estradiolu i LH
3. Wizyta około 13 dc i ocena przyrostu
4. Wizyta około 15-16 dc - po jajeczkowaniu
Wszystko to przyjmując że owulację masz np. 14-15 dc.
To jest dobrze zrobiony monitoring! Jeszcze lepszy jak dwa dni przed owulacją badanie estradiolu i 7 dni po owulacji progesteron. Wtedy naprawdę wiadomo co i jak przyrasta i czy faza lutealna jest prawidłowa, czy ciałko żółte pracuje prawidłowo wydzielając odpowiednią ilość progesteronu. Uff
Przy pierwszej wizycie w klinice miałam do zrobienia:
Te badania zrobiłam 3 dnia cyklu
- Kortyzol
- Testosteron
- Prolaktyna
- Lh
- FSH
- Estradiol
- TSH
- T3 (swobodny)
- T4 (swobodny)
- atTPO
- AMH
- Insulina
- C-peptyn
- DHEA-S
- progesteron + drugi raz 7 dnia po owulacji
przekleiłam, bo może jeszcze komuś z wątku się przyda. dzięki, Selja!
znaczy już przegapiłam w tym cyklu możliwość zbadania części hormonów klopsstaramy się od września 2015