X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    piękne jajo to i piękny groszek :D

a dzisiaj dobrze :) wczoraj cały dzień mdłości i nie tylko... człowiek się naczyta o tym, że 2 trymestr to już spokój od takich atrakcji, a to po prostu indywidualna sprawa

dzisiaj walczę z ubraniami, naczyniami; część idzie do nowego mieszkania, część wraca do Bydgoszczy... taka przeprowadzka przed nowym rokiem :D
    Oby szybko Ci minęły takie niedogodności :* nowy rok, nowe mieszkanie?

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Przywitam sie i tutaj :)
    Byłam tu z wami jak staralismy się o Arturka- dziś ma prawie 17 miesięcy i właśnie podjeliśmy decyzję o staraniu się nad kolejnym bobasem :)

Nie ma parcia, za pierwszym razem długo czekaliśmy więc i teraz uzbrajam się w cierpliwość i nie nakręcam się :P

Lubię_czekoladę, emidomi, Bella_Bella lubią tę wiadomość

• pola89 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgredek wrote:
    Byłam tu z wami jak staralismy się o Arturka- dziś ma prawie 17 miesięcy i właśnie podjeliśmy decyzję o staraniu się nad kolejnym bobasem :)

Nie ma parcia, za pierwszym razem długo czekaliśmy więc i teraz uzbrajam się w cierpliwość i nie nakręcam się :P
    Cześć :)

Zgredek lubi tę wiadomość

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • Lubię_czekoladę Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Nic się nie dzieje, a tu nagle...
    Czekolada! :D
    Hahahaha :D No wybaczcie wybaczcie :D Taki charakter :D

atdcg7rfvm6x7lmu.png
    6 cykli stymulowanych- Aromek :(
    ICSI Maj 2017 :(
    IMSI Kwiecień 2018- Mamy jedną ❄️ :)
    FET 24.05 Ciąża biochemiczna :(
    IMSI Lipiec 2018- Mamy dwie ❄️❄️ :)
    FET 4BB 22.08 <3

Wysłany: 19 grudnia 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    piękne jajo to i piękny groszek :D

a dzisiaj dobrze :) wczoraj cały dzień mdłości i nie tylko... człowiek się naczyta o tym, że 2 trymestr to już spokój od takich atrakcji, a to po prostu indywidualna sprawa

dzisiaj walczę z ubraniami, naczyniami; część idzie do nowego mieszkania, część wraca do Bydgoszczy... taka przeprowadzka przed nowym rokiem :D

Oby oby :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5419b8036737.jpg

To Kochana, mam nadzieję, że dolegliwości do świąt przejdą, bo tam zapaszki i inne atrakcje :)

Masz co robić, widzę :) Dużo Ci zostało? :) Uwielbiam przeprowadzki :) Nowe miejsca <3

atdcg7rfvm6x7lmu.png
    FET 4BB 22.08 <3

Wysłany: 19 grudnia 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgredek wrote:

Hej Zgredku :)

Ile się staraliście o Arturka? :)

Trzymam kciuki za szybką ciążę :) <3

atdcg7rfvm6x7lmu.png
    FET 4BB 22.08 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubię_czekoladę wrote:
    Hej Zgredku :)

Ile się staraliście o Arturka? :)

Trzymam kciuki za szybką ciążę :) <3

O Artka staraliśmy się rok a wcześniej straciliśmy jednego aniołka....

Teraz tak spontanicznie podjęlismy decyzję, że w sumie to może juz odstawie tabsy i zobaczymy co będzie :)

Wysłany: 19 grudnia 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgredek wrote:
    O Artka staraliśmy się rok a wcześniej straciliśmy jednego aniołka....

Teraz tak spontanicznie podjęlismy decyzję, że w sumie to może juz odstawie tabsy i zobaczymy co będzie :)

Przykro mi i gratuluje synka :* :)

Po tabletkach ponoć nie trzeba długo czekać :)

atdcg7rfvm6x7lmu.png
    FET 4BB 22.08 <3
  • welonka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)
    Czekolada trzymam kciuki za piękne jaj :):)
    Lili dobrze zaczynasz nowy rok w nowym mieszkaniu to tak jak nowy etap :)

Odebrałam dzisiaj wyniki wydaje mi się że nie są złe , a Wy co sądzicie ? Pani w laboratorium zwróciła uwage na tsh . Badanie robione w 30 dc bez leków fe55yllis2xl_t.jpg

Lubię_czekoladę lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 19 grudnia 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Witam :)
    Czekolada trzymam kciuki za piękne jaj :):)
    Lili dobrze zaczynasz nowy rok w nowym mieszkaniu to tak jak nowy etap :)

Odebrałam dzisiaj wyniki wydaje mi się że nie są złe , a Wy co sądzicie ? Pani w laboratorium zwróciła uwage na tsh . Badanie robione w 30 dc bez leków fe55yllis2xl_t.jpg

dzięki Welonka :)

Co do wyników to wiem, że prolaktynę, LH i FSH powinno się robić mniej więcej w 3dc.. Na ftkach i tsh się nie znam.. tarczyca to dla mnie czarna masa..

Andro i Testo masz ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2016, 11:33

atdcg7rfvm6x7lmu.png
    FET 4BB 22.08 <3
  • welonka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubię_czekoladę wrote:
    dzięki Welonka :)

Co do wyników to wiem, że prolaktynę, LH i FSH powinno się robić mniej więcej w 3dc.. Na ftkach i tsh się nie znam.. tarczyca to dla mnie czarna masa..

Andro i Testo masz ok :)

czyli co wyniki mogą być nieprawidłowe? do lekarza trafiłam 29dc , kazał mi zrobić wszystkie badania od razu i dopiero zacząć brać tabletki na wywołanie @ ponieważ miałam dużo pęcherzyków.

age.png

Wysłany: 19 grudnia 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    czyli co wyniki mogą być nieprawidłowe? do lekarza trafiłam 29dc , kazał mi zrobić wszystkie badania od razu i dopiero zacząć brać tabletki na wywołanie @ ponieważ miałam dużo pęcherzyków.
    Mówił coś o PCOS? A nie zlecał Ci AMH? Bo to też dość ważne badanie.. Kiedy idziesz do niego z wynikami?

atdcg7rfvm6x7lmu.png
    FET 4BB 22.08 <3
  • welonka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubię_czekoladę wrote:
    Mówił coś o PCOS? A nie zlecał Ci AMH? Bo to też dość ważne badanie.. Kiedy idziesz do niego z wynikami?

wiesz co to była moja pierwsza wizyta u tego lekarza , nic mi nie mówił o PCOS , o takim badaniu nie wspominał , był zdziwiony że poprzedni lekarz leczył mi dwa lata progesteron a nie zrobił podstawowych badań hormonów.
    Kiedyś pytałam mojego poprzedniego lekarza właśnie o PCOS bo podejrzewałam bo nie mam regularnych miesiączek ,często na usg wychodzą mi liczne pęcherzyki, mam bolesne miesiączki , ale lekarz stwierdził że nie mam.
    Z wynikami ide w środę do lekarza,podczas tej pierwszej wizyty powiedział mi żebym nie odkładała ciąży na później tylko jak najszybciej zaszła.

Czekoladka załamałabym się jak by okazało się że do tego wszystkiego mam jeszcze pcos :(

age.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z prolaktyną to też jest tak, że najwyższy poziom przy cyklach 28dniowych osiąga 21 dc... czyli tak mniej więcej 7 dni po owulacji

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png

Wysłany: 19 grudnia 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    wiesz co to była moja pierwsza wizyta u tego lekarza , nic mi nie mówił o PCOS , o takim badaniu nie wspominał , był zdziwiony że poprzedni lekarz leczył mi dwa lata progesteron a nie zrobił podstawowych badań hormonów.
    Kiedyś pytałam mojego poprzedniego lekarza właśnie o PCOS bo podejrzewałam bo nie mam regularnych miesiączek ,często na usg wychodzą mi liczne pęcherzyki, mam bolesne miesiączki , ale lekarz stwierdził że nie mam.
    Z wynikami ide w środę do lekarza,podczas tej pierwszej wizyty powiedział mi żebym nie odkładała ciąży na później tylko jak najszybciej zaszła.

Czekoladka załamałabym się jak by okazało się że do tego wszystkiego mam jeszcze pcos :(
    Tak myślałam, że diagnozujecie PCOS bo pisałaś o tych pęcherzykach :) Ale jak nie masz to ekstra :) Ciekawe co Ci powie lekarz :) A to ginekolog czy ginekolog- endokrynolog? Daj znać od razu po wizycie :)

Ja się nauczyłam, że nie ma co się diagnozować samemu, bo to tylko niepotrzebny stres a te wszystkie wyniki są od siebie tak zależne, że można błędnie coś zinterpretować :)

Leczyli Cię na proga ale jak? Masz krótką lutealną? Nie pamiętam, może pisałaś :( Welonka, może dodaj sobie krótki opis w stopce, będzie łatwiej zapamiętać :)

atdcg7rfvm6x7lmu.png
    FET 4BB 22.08 <3
  • welonka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    z prolaktyną to też jest tak, że najwyższy poziom przy cyklach 28dniowych osiąga 21 dc... czyli tak mniej więcej 7 dni po owulacji

ja mam cykle 28 dniowe tylko jak przyjmuję tabletki , zawsze robiłam tylko progesteron wiec nie znam sie :(
    Czyli najlepiej jak bym wszystkie badania powtórzyła w odpowiednich dniach cyklu ?

age.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    ja mam cykle 28 dniowe tylko jak przyjmuję tabletki , zawsze robiłam tylko progesteron wiec nie znam sie :(
    Czyli najlepiej jak bym wszystkie badania powtórzyła w odpowiednich dniach cyklu ?

lh, fsh warto zrobić w pierwszych dniach cyklu, najlepiej 3-4, prolaktynę w sumie też możesz zrobić

nikt z nas lekarzem nie jest, zawsze odnosimy się do swoich doświadczeń :)
    przy pcos jest też podwyższony testosteron, u Ciebie wydaje się być ok, ale kluczowe jest tutaj usg... pytanie, czy masz dominujący pęcherzyk i czy dochodzi do owulacji - niski poziom progesteronu może temu niejako zaprzeczać, ale chyba sam progesteron to nie wszystko - trzeba by było postymulować nieco jajniki

tsh mogłoby być niższe... ale tutaj co endo, to opinia, jeden uważa wartość 2,5 za ok, drugi chce poniżej 2...

0b52cec6da.png
  • wvmvw Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki podpowiecie mi jak tu wrzucic zdjecie? Odebralam wyniki i chcialam zebyscie pomogly mi je zinterpretowac.

ex2bi09kelfb8snq.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wvmvw wrote:
    Kobitki podpowiecie mi jak tu wrzucic zdjecie? Odebralam wyniki i chcialam zebyscie pomogly mi je zinterpretowac.

jasne :)

https://zapodaj.net/

potem NA FORUM, wybierasz rozmiar miniaturki i klikasz zapodaj, wstawiasz link tutaj :)

0b52cec6da.png
  • wvmvw Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/9171f15e65b9.jpg.html
    Lilith dziekuje :-)
    No wiec czekam na wasze opinie. Jest to wymaz z pochwy bo lekarz zapodal mi caly plik badan i wydaje mi sie ze cos tu nie gra...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2016, 12:57

ex2bi09kelfb8snq.png
‹‹ 3819 3820 3821 3822 3823 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ