X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jutro dam znać czego się dowiedziałam :)

Edyta
  • Requiem Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:
    Dziewczyny mam 4dpt i mega boli mnie brzuch jak na okres. Biorę nospe. Ale czuje się jakbym miała zaraz dostać okres. To normalne?
    No właśnie chyba maluszek sie wlanie wgryza ńie panikuj weź nospe i bedzie dobrze.

Kwiecień 2015 ICSI brak mrozaczków :(
    Grudzień 2015 IMSI brak mrozakow :(
    Kwiecień 2016 ICSI transfer 2 :(
    Lipiec 2016 Crio 1 śnieżynki :( KONIEC!
    Chcesz rozśmieszyć Boga? Opowiedz mu o swoich planach...
  • agniesia2569 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:
    Dziewczyny mam 4dpt i mega boli mnie brzuch jak na okres. Biorę nospe. Ale czuje się jakbym miała zaraz dostać okres. To normalne?
    stety lub niestety tak, ja miewałam takie mocne jak podczas @ może troszkę później niż 4dpt. nadal codziennie boli :( w ogóle jestem w szoku ile rodzajów bólu czuję, a to jajniki, pachwiny, brzuch na wysokości łona, a to kłucie tu i ówdzie, masakra :)
    Kiedy robisz bete?

ex2be6ydkier3hmw.png
    iv09uay3ce2ufi7w.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Planuje w sobotę. Ale w pt chce sikanca strzelić żeby nie ryczec po becie. Hehe. Ciało mówi, że się nie udało. Ale każdy zaciska kciuki, tata w urodziny teraz zdmuchiwal świeczki na torcie i myślał życzenie. Wiem co myślał :) bo się potem do mnie uśmiechnął. :) znalazłam tulipana na klatce jak wróciliśmy z transferu. Był zamknięty. Dziś jest pięknie otwarty :) mąż mówił że to bedzie jak nasz groszek. A skoro się ładnie rozwinął to groch też :) hehe. Ale brzuch niemiłosiernie boli. Jakby miało mnie zalać. Trudno, najwyżej się nie uda. Wolę nastawić się na porażkę

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrth666 wrote:
    Dziewczynki czy musi być jakas przerwa między procedurami ivf na nfz? Jeśli tak to jak długa?
    Zalecane sa trzy naturalne cykle między procedurami. Czasami lekarze zalecają więcej, ale to juz indywidualna sprawa.

mrth666 lubi tę wiadomość

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • agniesia2569 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:
    Planuje w sobotę. Ale w pt chce sikanca strzelić żeby nie ryczec po becie. Hehe. Ciało mówi, że się nie udało. Ale każdy zaciska kciuki, tata w urodziny teraz zdmuchiwal świeczki na torcie i myślał życzenie. Wiem co myślał :) bo się potem do mnie uśmiechnął. :) znalazłam tulipana na klatce jak wróciliśmy z transferu. Był zamknięty. Dziś jest pięknie otwarty :) mąż mówił że to bedzie jak nasz groszek. A skoro się ładnie rozwinął to groch też :) hehe. Ale brzuch niemiłosiernie boli. Jakby miało mnie zalać. Trudno, najwyżej się nie uda. Wolę nastawić się na porażkę
    za wcześnie na objawy @ :)

Kropek lubi tę wiadomość

ex2be6ydkier3hmw.png
    iv09uay3ce2ufi7w.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem. Ale jakoś przeczucie mam.... Ze się nie uda

Gameta Rzgów
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
  • agniesia2569 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:
    Wiem. Ale jakoś przeczucie mam.... Ze się nie uda
    skoro tak to ja bym Cię namawiała na bete już w środę :) będziesz miała 7dpt i beta MUSI już być dodatnia ;) po co się katować do soboty.

ex2be6ydkier3hmw.png
    iv09uay3ce2ufi7w.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomyślę. Zobaczę jak Beda wyglądać następne dni

Gameta Rzgów
  • mrth666 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:
    Pomyślę. Zobaczę jak Beda wyglądać następne dni
    ja 2 dzien po transferze i niestety tez @ ból :/ moze to normalne?

w57vkrntb2ql331t.png[/link]1usa15nmbx89ymoj.png
    20120421560114.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniesia2569 mam takie same bóle jak ty,najgorzej przeszkadza mi napięty i nadęty brzuch :-( biorę nospę ale nic nie pomaga :-(

• agniesia2569 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 wrote:
    Agniesia2569 mam takie same bóle jak ty,najgorzej przeszkadza mi napięty i nadęty brzuch :-( biorę nospę ale nic nie pomaga :-(
    więc pewnie tak musi być :) ja też łykam nospe. Ostatnio w nocy miałam tak silny ból, aż się obudziłam :( nie panikuję tylko sobie tłumaczę, że każda kobieta troszkę inaczej przechodzi ciąże. Póki nie ma plamień itp.jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2015, 21:38

ex2be6ydkier3hmw.png
    iv09uay3ce2ufi7w.png
  • agniesia2569 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2015, 21:39

ex2be6ydkier3hmw.png
    iv09uay3ce2ufi7w.png
  • Lenuś Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Lenus, widze u Ciebie tez pelen sukces ivf:) gratuluje i spokojnej reszty ciazy i szczesliwego rozwiazania zycze:)
    jaki byl Wasz problem? Bo zakladam ze nie nasienie skoro lekarz nie kazal Wam powtarzac spermiogramu..

Dziękuję :)

Tak, chyba nasienie było naszym problemem, bo nic innego nie znaleziono - morfologia 3%, dlatego pewnie też zrobili nam IMSI zamiast klasycznego IVF, czy ICSI. Piszę 'chyba' bo nikt nie powiedział nam, że zostaliśmy zakwalifikowani z takiego, czy innego powodu. Co prawda w historii leczenia miałam uwzględnionych kilka cykli stymulowanych, w tym 3 inseminacje, ale nie wiem co tam pan doktor w karcie napisał.
    Co do powtarzania badania nasienia, to wydaje mi się, że mógł nie zwrócić uwagi na datę wykonania tego badania, albo zerknął też na parametry nasienia z protokołu po inseminacji, którą miałam wykonywaną 3 miesiące przed kwalifikacją.

• Lenuś Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Plimka, wydaje mi sie ze pozniej juz po kwalifikacji zlecane badania tylko sa refundowane, ale fsh, lh,amh, prolaktyna ( nie wiem jak tsh) nie sa refundowane a musisz je zrobic na wlasna reke by je miec wizyte kwalifikacyjna. Mozesz zrobic sobie je na nfz ale to bez zwiazku z programem tylko tak jak normalnie pojdziesz do swojego gina i poprosisz o skierowanie.

Badanie FSH miałam powtórzyć, bo było 'przeterminowane' i za nie płaciłam, ale nie zakładałam, że miałoby ono być darmowe. Pozostałych badań typu wirusologia klinika nie wymagała, wykonali je już w ramach programu. lh, prolaktyny, tsh i innych powtarzać nie musiałam, mimo iż były starsze niż 6 miesięcy. Tylko AMH musiałam mieć świeże i to był wymóg niezbędny.

• Justine Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Plimka, wydaje mi sie ze pozniej juz po kwalifikacji zlecane badania tylko sa refundowane, ale fsh, lh,amh, prolaktyna ( nie wiem jak tsh) nie sa refundowane a musisz je zrobic na wlasna reke by je miec wizyte kwalifikacyjna. Mozesz zrobic sobie je na nfz ale to bez zwiazku z programem tylko tak jak normalnie pojdziesz do swojego gina i poprosisz o skierowanie.

Generalnie wszystko co jest niezbędne do procedury to jest w ramach nfz, ale lekarz musi to zlecić, że jest potrzebne. Np. ja w piątek miałam robioną morfologię, jonogran, tsh, ft3, ft4, att. Wszystko w ramach nfz już PO kwalifikacji (ft3 i ft4 "zwykły" lekarz nie może zlecić badania refundowanego, może tylko lekarz specjalista).

Amh, fsh, lh + badanie nasienie (o którym zapomniałam wcześniej) muszą być zrobione przed kwalifikacją (m.in na tej podstawie ona następuje). Nie wiem czy gin zlecają te badania na nfz, ale wiem, że tsh można zrobić na nfz- lekarz ogólny może zlecić.

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz rodzinny od stycznia tego roku moze zlecac podstawowy panel tarczycowy - TSH, ft3 i ft4. Korzystalam juz z tej zmiany w tym roku. Dostalam od reki skierowanie na cala trójke :) w poprzednim roku dostawalam raz na jakis czas tylko TSH, a w tym zasmial sie, ze skoro moze to daje ;)

renieczka, shooa lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo super info. Bo panel musze kontronowac co pol roku czy max rok. A tak zapisywal tylko tsh a reszte dokupic musialam. :)

Gameta Rzgów
  • Justine Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Lekarz rodzinny od stycznia tego roku moze zlecac podstawowy panel tarczycowy - TSH, ft3 i ft4. Korzystalam juz z tej zmiany w tym roku. Dostalam od reki skierowanie na cala trójke :) w poprzednim roku dostawalam raz na jakis czas tylko TSH, a w tym zasmial sie, ze skoro moze to daje ;)

Oooo bomba :) Nie wiedziałam, że w końcu nfz zrobił coś dobrego w tym kierunku :) Szkoda, że aTPO nie dodali do panelu.

Ja jestem ciekawa jaki tsh mi dziś wyjdzie, bo przed badaniem wzięłam tabletkę, bo mnie z zaskoczenia kobieta wzięła- miałam nie mieć robionego tsh, a pielęgniarka uznała, że skoro już pobiera krew to tsh też dorzuci.

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe jeszcze pewnie dojdzie kwestia jaka polityka ma przychodnia POZ i jak zyczliwym czlowiekiem jest Wasz lekarz rodzinny... ;)

Moja przychodnia jest taka sobie ale rodzinny w deche chlop :D

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
‹‹ 1098 1099 1100 1101 1102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ