Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:Dziewczyny czyli na macierzyński moge przejść dowolnego dnia, niekoniecznie 2 tyg wczesniej, byle nie wcxesniej niz 6 tyg? Termin na 2 stycznia a chce przejść na koniec grudnia, czy tak mozna czy musze 16 grudnia przejść?
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
FasUla wrote:Dziewczyny czyli na macierzyński moge przejść dowolnego dnia, niekoniecznie 2 tyg wczesniej, byle nie wcxesniej niz 6 tyg? Termin na 2 stycznia a chce przejść na koniec grudnia, czy tak mozna czy musze 16 grudnia przejść?
Fasula sprawdziłam, co pisała mi prawniczka. Oto fragment. Prawniczka bardzo dobra. Dzieki niej zeby miec wysoki zasiłek oplacałam 2 a nie 3 składki. Jak na razie we wszystkim miała racje.
"Będąc na zasiłku chorobowym Pani decyduje kiedy chce przejść na zasiłek macierzyński. Na zwolnieniu chorobowym nie może Pani wykonywać żadnej pracy zarobkowej, na macierzyńskim już działalność prowadzić można normalnie bez żadnych ograniczeń od samego urodzenia lub od daty przejścia na zasiłek macierzyński. (...)
Do 6 pełnych tygodni zasiłku może przypadać przed przewidywaną datą porodu. Czyli np. ma Pani na zaświadczeniu przewidywaną datę porodu na 25.01.2016r. to wcześniejszy zasiłek możemy rozpocząć w grudniu w 14., 21., 28.12.2015 r. Wszystko zależy od Pani decyzji. Należy tu wziąć pod uwagę, że przechodząc na wcześniejszy zasiłek macierzyński skracamy okres pobierania wysokiego zasiłku chorobowego ale z drugiej strony może Pani rozpocząć wcześniej wykonywanie działalności gospodarczej(...)
Natomiast gdyby nowe przepisy miały wejść od 01.01.2016 r. to KONIECZNIE !!! należy przejść na wcześniejszy zasiłek w grudniu np. z dniem 21/28.12.2015r. aby uniknąć niekorzystnego przeliczania zasiłku macierzyńskiego. Proszę nie przechodzić w skrajnych terminach aby niepotrzebnie nie skracać chorobowego."
Daty wyliczane na podstawie mojego terminu porodu. Mam nadzieję, że coś pomogło. Z pierwszego zdania wynika, że my decydujemy tutaj kiedy przechodzimy. Ważne, aby przejść w grudniu. Ja będę przechodzić 28 grudnia, aby nie było zbyt skrajnie. Wolę stracić te pare dni ale mieć swiety spokójFasUla lubi tę wiadomość
Lilijka30 -
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:Czyli jak mam termin 2 stycznia to moge przejść 26 grudnia, tylko to jest sobota... Dzieki za wiadomość
To wtedy może bezpieczniej 24 grudnia? BO 25 pewnie ZUS będzie zamknięty. Najlepiej to jeszcze w Zusie sprawdzić albo u jakiejś dobrej księgowej, abys miała pewność, że wszystko jest dobrze zrobione.Lilijka30 -
natalica06 wrote:a można na macierzyński przejść dopiero jak urodzę dziecko czy muszę iść wcześniej? Mam rodzić w lutym, więc wcześniejszy macierzyński niewiele by mi dał
A którego lutego? Bo jak na poczatku to może uda ci się przejśc na koniec grudnia, jak policzysz 6 tygodni?
Jesli nie to L4 kontynuujemy do dnia porodu lub do dnia przejścia na wcześniejszy zasiłek macierzyński. Ważne aby L4 zachodziło na dzień urodzenia, żeby nie było przerwy pomiędzy L4 a dniem urodzenia lub dniem rozpoczęcia zasiłku macierzyńskiego.Lilijka30 -
nick nieaktualnyWitam wszystkie Mamy (przyszłe i obecne)
Od jakiegoś czasu śledzę i udzielam się na grupie Matek na DG na facebooku, a tutaj trafiłam dopiero dzisiaj
Dzisiaj wszystkie dostałyśmy informację, że prezydent podpisał ustawę i wszystko powinno być ok dla Mam, które nabędą prawo do zasiłku (czy to chorobowego czy macierzyńskiego) jeszcze przed nowym rokiem.
Ja zastanawiam się czy są tu Mamy prowadzące działaność dość krótko? Ale mówię o faktycznym prowadzeniu działalności, a nie otwieraniu jej, by dostać wysoki zasiłek i później zamknąć!
Ja jestem takim przypadkiem. I zastanawiam się jak to będzie...
Ogólnie ze mną jest tak, że pracowałam na etacie do kwietnia, a później nie przedłużali mi umowy (zresztą nie chciałam), chciałam starać się o dotację na otwarcie działalności. I tak kombinowałam z każdej strony z tymi dotacjami, w między czasie pomagając mężowi w prowadzeniu jego działalności (ale nie będąc oficjalnie osobą współpracującą). Z dotacjami się nie udawało, przeciągało się, a ja okazało się, że jestem w ciąży i w tym samym czasie postanowiłam szybko ząłożyć działalność, żeby poopłacać sobie do porodu wysokie składki i mieć w miarę dobre macierzyńskie. Ale okazało się, że znalazłam grupę Matek walczącycj o VL do stycznia 2016 itp. Postanowiłam skorzystać z tego jeśli tylko się da. I pomimo iż działalność prowadzę faktycznie, to boję się, bo historie, w których zus podważa prowadzenie działalności są naprawdę przedziwne...
Działalność mam od 25 września. W październiku mam duże koszty działalności (zakup towaru itp - jest to działaność handlowa), bo prawie 20 tys. zł. Dodatkowo kredyt na rozwój w wysokości 10tys. zł. I dopiero od około 20.10. zaczęłam coś powoli sprzedawać, bo wcześniej zamawiałam, kupowałam towar, on się produkował dla mnie itp. I nie mam kurcze dochodu, tylko wychodzi póki co na -. Na + pewnie (czyli faktyczny dochód i czas kiedy trzeba bedzie płacić dochodowy) wyjdzie pewnie dopiero koło grudnia. A dużą składkę płacę za październik i listopad. W grudniu po 90 dniach bycia w ubezp. chorobowym pójdę na L4 (chyba wypada 23 grudnia, ale pójdę około 28.12). Lekarz wciska mi L4 na każdej wizycie...
Jestem przerażona faktem, że zus bierze podobno książkę przychodów i rozchodów. I słyszałam, że w miesiącach płacenia wysokiej składki nie można mieć strat... A ja takie będę miała i to duże. Ale gdyby miała to być fikcyjna działalność to bym się nie zadłuzała i nie wydawała ze swoich drugie tyle co zadłużenie. Ale jak oni na to patrzą...? Ktoś mi coś powie? I podobno każdy zus jest inny? Czy jest tu jakaś kontrolowana Mama, która podlega pod zabrzański zus i może coś o nim powiedzieć?
I ogólnie - któraś Mama miała taką sytuację - krótki czas działalności i kontrola? Powie któraś jak to wygląda?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 09:58
-
nick nieaktualnyDuzo juz bylo tutaj takich sytuacji, mozesz poszukac w watku, kontrola najpewniej bedzie, zobacz sobie jakie zadaja pytania i jakie papiery trzeba przygotowac, teoretycznie nie moga podwazac tego, ze podwyzszylas skladki i nie bylo duzego dochodu, ale w praktyce sie zdarza, nawet kojarze taka sytuacje tu z forum. Teraz to musisz najlepiej przygotowac dokumentacje, no i czy jak Ty bedziesz na zwolnieniu to bedziesz miala pracownika i firma bedzie przynosila dochod?bo mysle, ze to by bylo na plus...
-
Mamola nigdy nic nie wiadomo, każdy przypadek jest inny, ale mogę pocieszyć, że należę pod zabrzański zus i u mnie obyło się bez kontroli, a działalność mam krótko.
Tylko nie opłacałam najwyższych składek (opłacałam z 9tys) i po tych 90 dniach opłacania wysokich składek gdy już mogłam przejść na l4 odczekałam jeszcze 2 tygodnie.
Nie byłam też na minusie w żadnym miesiącu, tzn robiłam opłaty i dokupowałam produkty za moje zarobione pieniążki, ale nie były to tak duże pieniądze jak w twoim przypadku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 10:12
Mamola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFasUla wrote:Duzo juz bylo tutaj takich sytuacji, mozesz poszukac w watku, kontrola najpewniej bedzie, zobacz sobie jakie zadaja pytania i jakie papiery trzeba przygotowac, teoretycznie nie moga podwazac tego, ze podwyzszylas skladki i nie bylo duzego dochodu, ale w praktyce sie zdarza, nawet kojarze taka sytuacje tu z forum. Teraz to musisz najlepiej przygotowac dokumentacje, no i czy jak Ty bedziesz na zwolnieniu to bedziesz miala pracownika i firma bedzie przynosila dochod?bo mysle, ze to by bylo na plus...
Mój mąż będzie osobą współpracującą od około połowy grudnia. Właśnie nie mogę pozwolić sobie na to, by firma nie prosperowała aż do porodu... Zbyt dużo w nią zainwestowałam, a jeszcze ciągle mam zamiar inwestować.
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, jeśli macie terminy na grudzień czy styczeń to zgłoście się do takiego programu pomagamy mamom. Ja sama brałam w nim udział. Pomagają zdobyć wyższy zasiłek macierzyński dla kobiet bezrobotnych. Naprawde fajna inicjatywa i zupełnie bezpłatnaPomóżmy razem!
-
nick nieaktualnyMala_Czarna_89 wrote:Mamola nigdy nic nie wiadomo, każdy przypadek jest inny, ale mogę pocieszyć, że należę pod zabrzański zus i u mnie obyło się bez kontroli, a działalność mam krótko.
Tylko nie opłacałam najwyższych składek (opłacałam z 9tys) i po tych 90 dniach opłacania wysokich składek gdy już mogłam przejść na l4 odczekałam jeszcze 2 tygodnie.
Nie byłam też na minusie w żadnym miesiącu, tzn robiłam opłaty i dokupowałam produkty za moje zarobione pieniążki, ale nie były to tak duże pieniądze jak w twoim przypadku.
Troszkę mnie uspokoiłaś Ja spodziewam się kontroli, ale niech ona będzie "ludzka" i jak zobaczą, że działalność się faktycznie prowadzi to niech się nie czepiają... A słyszy się, że niektóre oddziały zus są nieludzkie... Komuś z grupy matek na facebooku podważyli kilkuletnią działalność, masakra. -
Mamola oj są nieludzkie oddziały.. ja spodziewałam się kontroli, z drugiej strony wiedziałam, że moją działalność bez problemu mogę udowodnić miałam l4 od 18 lipca, teraz od 24 października wcześniejszy macierzyński i (odpukać) wszystko idzie gładko, pieniążki są punktualnie, l4 dość szybko rozpatrywane.
Wyższy asiłek macierzyński dla kobiet bezrobotnych? Że tAk zapytam wprost: z jakiej paki?Mamola lubi tę wiadomość
-
Mamola wrote:Mój mąż będzie osobą współpracującą od około połowy grudnia. Właśnie nie mogę pozwolić sobie na to, by firma nie prosperowała aż do porodu... Zbyt dużo w nią zainwestowałam, a jeszcze ciągle mam zamiar inwestować.
Mala_Czarna_89, FasUla lubią tę wiadomość