X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • Evelle Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To cos zle wyczytalam o tych zwolnieniach :-)

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle wrote:
    A mam pytanko ginekolog jakie dlugie maksymalnie moze wystawic zwolnienie, gdzies doczytalam ze na 3 tygodnie a bylo chyba kiedys na 30 dni?
    ja mialam 60 dni.

pragnaca dzidziusia, Evelle lubią tę wiadomość

• mia6 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam od razu L4 na miesiąc do następnej wizyty :)

A my dzisiaj obchodzimy "studniówkę" :D Ten czas pędzi jak oszalały!
    Miłego dnia :)

Anatolka, pragnaca dzidziusia, szałwia, agulas, Asienka1184, Takanijaka, Lilou1984, gaja13, myszaaa, Evelle, Viki26, arlenka, Kava, justa1234, _cherryLady, renieczka, wiecznie lubią tę wiadomość

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• Inska Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie z Wami Kochane z przepieknej Malagi. Lot Malutka zniosla super, w sensie zadnych ekscesow. Tylko zmeczona troche juz jestem choc dopiero 7 wieczorem. Jednak pobudka o 3:30 rano, potem lotnisko, lot, dojazd do centrum robia swoje. W ciazy kondycja juz nie ta sama ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 19:55

Moniaa, agulas, pragnaca dzidziusia, Kava, aneczka2015, mia6, Evelle, Anuszka, _cherryLady, gaja13, roletka, renieczka, Lilou1984, szałwia, Viki26 lubią tę wiadomość

Czekamy na Matyldę <3
    preg.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc wszystkim :)
    Dzis mam pierwsza wizytę na NFZ. I mam takie pytanie bo w klinice 11 dni temu miałam robione usg. Zapewne dzis lekarz tez bedzie chciał je zrobic. Myślicie ze nie zaszkodzi tak częste usg z początku ciazy ? Bo za 2 tyg idę znow do kliniki.

• roletka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska zzdraszczam ;)

Adrenalina ja całą ciąże miałam usg co dwa tygodnie czasem co 3 na pewno nie zaszkodzi jak w szpitalu leżałam to miałam usg co 3 dni :)

adrenalina lubi tę wiadomość

Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje. Juz poprostu mam stresa przed ta wizyta. Czy wszystko dobrze z moja fasolka. Jak lekarz zareaguje na to Że ciąża z in vitro ( to małe miasto wiec mam nadzieje ze nie zrezygnuje bo sie przestraszy )
    I zeby klinika była w moim mieście chyba wolałabym płacić niz stresować sie teraz co zrobi i co powie lekarz z NFZ. Ehh.

Roletka, jeszcze raz dziękuje troche mi lepiej.
    Juz pisałam o tym na 3 tematach i czekałam z niecierpliwoscią aż ktos odpisze ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina bedzie dobrze :)

• roletka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochana w sumie nie musisz mówić że ciąża z ivf, ale wiadomo lepiej jak się przed lekarzem tajemnic nie ma ;) ja jak mojemu ginowi na nfz powiedziałam że ciąża z ivf to sam kazał nie mówić nikomu i nie pisać tej informacji w karcie ciąży ale ze względu na to że różnie ludzie reagują a po co mamy się niepotrzebnie denerwować :) ale i tak jak trafiłam do szpitala to powiedziałam że to wynik ivf :) nikt mi nie robił żadnych problemów, nieprzyjemności czy aluzji :)

Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem ze nie muszę mowić. Ale po ostatniej stymulacji mam mnóstwo torbieli na jajnikach wiec myśle ze bedzie widział.
    Poza tym lepiej jakby wiedział. Ale tylko on. Babki z recepcji wolałabym zeby nie wiedziały bo miasto zbyt małe. Ja jestem za ivf ale duzo ludzi jest przeciw a nie chce zeby mojego skarbca wytykali palcami.
    A ja jeszcze karty ciazy nir mam. Czy wypisuje ja lekarz czy pielęgniarki ? Poproszę zeby nie zamieszczał takiej informacji o ivf.
    Macie karty ciazy u lekarza z NFZ czy z klinik ?

• roletka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz co nie każdy gin pewnie taką informacje zamieszcza w karcie, mój od ivf sam powiedział że parę lat temu nie pomyślałby że jego pacjentki spotka jakakolwiek przykrość z tego powodu i od tamtej pory już nie wpisuje tego

a kartę ciąży mam od gina od ivf ale one są takie same jak od ginów na nfz tzn nie ma żadnej informacji na nich o klinikach itd

• Anuszka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina ja też miałam często usg bo szpitale krwawienia itp jak na razie wszystko w porządku nic złego z tego tytułu się nie dzieje :) Teraz mam dopiero przerwę dłuższą i nie wiem jak wysiedzę w domu do następnej wizyty ;) A kartę ciąży mam od gina z miasta nie z kliniki ale mam jak wół wpisane że z IVF z tym że u mnie to nie problem.

adrenalina, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość

k0kdanlij48n3q4y.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina, nie wiem czy gin na nfz zrobi Ci dziś usg. Nawet trochę wątpię jeśli jest przepisowy, bo nfz płaci za 3 usg przez całą ciążę w naszym kraju (jakoś koło 12tc, 26 i pod koniec - jakos tak, ale za tygodnie nie dam sobie ręki uciąć). Łaskawie gin na nfz musi uznać, że są wskazania do czestszych badań ultrasonograficznych. Nawet pamiętam jak Monia pisała, że jak chce podejrzeć dziecko to idzie prywatnie.

Edit: poprawka z tygodniami:
    "Standard opieki okołoporodowej przewiduje trzy refundowane przez NFZ obowiązkowe badania USG w ciąży fizjologicznej. Te badania powinny się odbyć kolejno: w 11.–14. tygodniu ciąży, między 18. a 22. tygodniem i między 28. a 32. tygodniem ciąży."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 12:16

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina, ja się tak stresować że na początku miałam usg ci tydzień czasami co 1,5. Tylko to mnie uspokajało. Synuś jest cały i zdrowy. A jaki dogodny z niego grubasek ;)

adrenalina, Anuszka, pragnaca dzidziusia, Viki26 lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Tilka Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po II prenatalnych w 20 tc :) dzieciaczki rosną i maja się bardzo dobrze. Dzisiaj lekarka uświadomiła mi, ze mają już ok 15cm ciałka + 8 cm nóżki - teraz już się nie dziwię że brzuch taki wielki ;) waga 345 i 351g.
    A i jak ktoś byłby zainteresowany badaniami prenatalnymi na NFZ - wystarczy, że lekarz prowadzący napisze na skierowaniu, że ciąża jest po invitro i bez problemu NFZ powinien przyjąć takie skierowanie (potrzebne jest jeszcze zaświadczenie z kliniki o odbytym transferze). Tak mi powiedziała lekarka, jak wykonywała mi pierwsze badanie, potem podzwoniłam do NFZ, a dzisiaj byłam na drugich badaniach i skierowanie przeszło.

Anatolka, pragnaca dzidziusia, _cherryLady, agulas, Viki26, mia6, wiecznie, aszka, Inska lubią tę wiadomość

Obustronna niedrożność, endometrioza, PCOS, teratozoospermia
    01.04.2015 - I IVF punkcja 03.04.2015 transfer 4A :( 06.05.2015 transfer 4BB :(
    18.09.2015 II IVF punkcja 10.11.2015 transfer 2x 4AA 7dpt 161,1 9dpt 610,80 13dpt 4442,00 mIU/ml :D
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem juz po wizycie. Mam kartę ciazy. Powiedział tak jak wy Że musi napisać w karcie kiedy był transfer.

Nie widzi przeciwwskazań nawet jak bede jeździć i do niego i do kliniki.

Maluszek ma 18 mm.

Kolejna wizyta za dwa tygodnie (21) a w klinice 24.

Najśmieszniejsze jest to ze zlecił mi badania (NFZ) i pójdę zrobię je i zostaną one w karcie mojej u niego.
    A w klinice tez zlecili mi badania takie same i muszę iść zapłacić zeby miec z czym jechać do kliniki.

agulas, Kava, Viki26, wiecznie, aszka lubią tę wiadomość

• Karolina1111 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pewnie się powtarzam... Ale niestety dopadło mnie przeziębienie, najgorsze że mam gorączkę. Tak się boje, że to zaszkodzi maluchom :-( robię co mogę, ale nie chce być lepiej :-(

Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016
  • Kava Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Jestem juz po wizycie. Mam kartę ciazy. Powiedział tak jak wy Że musi napisać w karcie kiedy był transfer.

Maluszek ma 18 mm.

Najśmieszniejsze jest to ze zlecił mi badania (NFZ) i pójdę zrobię je i zostaną one w karcie mojej u niego.
    A w klinice tez zlecili mi badania takie same i muszę iść zapłacić zeby miec z czym jechać do kliniki.
    Super :)
    Ja w karcie ciąży nie miałam żadnej adnotacji dotyczącej ivf ale w książeczce zdrowia dziecka jest napisane, że ciąża z ivf.

Jeśli chodzi o badania na nfz to oni teraz tak robią. Chytrzy się zrobili bo wiedzą, że pacjentki przychodzą tylko ze względu na darmowe badania.
    Możesz spróbować poprosić w laboratorium o wydanie odpisu. W końcu to Twoje wyniki.
    Mi się w jednym labie zgodzili i wydawali. W innym nie chcieli niestety :(

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:

Maluszek ma 18 mm.

Przychodnia ma obowiązek wydać Ci kopie dokumentacji, w tym również wyniki badań. Co najwyżej może oczekiwać opłaty za kserokopie. Odmowa wydania ich jest niezgodna z rozporządzeniem MZ.

https://www.bpp.gov.pl/dla-pacjenta/prawa-pacjenta/prawo-do-dokumentacji-medycznej/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 19:07

Kava, Viki26, roletka lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina1111 wrote:
    Dziewczyny pewnie się powtarzam... Ale niestety dopadło mnie przeziębienie, najgorsze że mam gorączkę. Tak się boje, że to zaszkodzi maluchom :-( robię co mogę, ale nie chce być lepiej :-(

Porada z belly. Widziałaś? :-)

Czy gorączka w ciąży jest niebezpieczna? Jak mogę zbić gorączkę w ciąży?

Gorączka w ciąży bywa niebezpieczna i może stanowić bezpośrednie zagrożenie dla płodu. Gdy gorączka nie jest jeszcze zbyt wysoka, można spróbować zwalczać ją domowymi sposobami. Dość skutecznymi metodami są: zimne okłady na duże partie mięśni (np kark, uda - kierujemy się z góry na dół), chłodna (nie zimna!) kąpiel oraz picie dużej ilości chłodnych napojów.
    Nie należy jednak dopuszczać do temperatury wyższej niż 38,5 stopni Celsjusza, szczególnie we wczesnej ciąży.
    Bezpiecznym lekiem na obniżenie gorączki w ciąży jest Paracetamol. Najlepiej jednak zawsze zadzwonić do lekarza prowadzącego i poradzić się, jak postępować w danej sytuacji i jaki ewentualnie lek można przyjąć.

pragnaca dzidziusia, mia6 lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
‹‹ 471 472 473 474 475 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ