Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Madziorek dziękuję ❤ piękne słowa!
Jejku jak ja bym chciała zebyście wysikały te pozytywy żebym mogła przezywać wasze bety!
Tęczowa a miałaś monit w tym cyklu? Podglądalaś co tam sie dzieje?
Beti kiedy monit?madziorek86 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMeggs pozniej juz bety nie badalam, tylko czekałam na wizytę
Ani0nka chodzę do dwóch ginów i każdy mi zalecał. Miałam za darmo w pakiecie z medicover to badanie. Platnie też bym zrobiła.
Zrobiłam głównie dlatego, że samo usg daje 70-80% pewności, że jest ok, a razem z pappa już 95%wiem, że czasem się zdarza, że usg jest dobrze, a pappa wyszła źle, a dziecko zdrowe, bo ok. 5% wyników jest fałszywie dodatnich i to powoduje stres niepotrzebny, ale ja wolę mieć jak największą pewność, że dziecko będzie zdrowe
Na blogu mamy ginekolog jest artykuł o badaniach prenatalnych, usg genetycznym, pappa, itd., jak chcesz wiedzieć więcej.
W Niemczech np. każdej kobiecie refundują pappę.
Także ja widzę sens robienia pappy, jak wszystko jest na usg dobrze, bo jeśli na usg by było coś nie tak, to pappy bym nie robiła w ogóle, bo bez sensu, tylko od razu nifty, sanco czy coś w tym rodzaju albo badanie inwazyjne.
Poza tym pappa daje też obraz tego czy jest zagrożenie porodu przedwczesnego i zaburzeń pracy łożyska. Nie daje odpowiedzi na 100% niestety, ale medycyna nie jest idealna i nie będzie nigdy
Wiem też, że wiele osób nie chce robić pappy, bo boi się tego fałszywie dodatniego wyniku i szanuję tą decyzję, natomiast ja chciałam robić. Znałam plusy i minusy -
Teczova - niby podwojna owu zdarza sie rzadko, ale mi sie przytrafila juz dwa razy (potwierdzone monitoringiem). Moja lekarka twierdzi, ze wcale nie jest to az tak rzadkie jak by sie moglo wydawac. Co prawda najczesciej zdarza sie kobietom w okresie przed menopauza albo po odstawieniu antykoncepcji, ale to ze wystapila tez u mnie wcale jej nie zdziwilo.
Dzialajcie koniecznie, zeby nie przegapic!
Ja oczywiscie dzis znowu wyrywkowo zmierzylam temperature, nie wiadomo po co, chyba zeby sie dobic i jest niska jak w pierwszej fazie, ale zapominam o tym i zakladam, ze owulacja byla. Zrobie jeszcze jutro owulaka dla pewnosci...tęczova lubi tę wiadomość
-
Meggs wrote:Madziorek dziękuję ❤ piękne słowa!
Jejku jak ja bym chciała zebyście wysikały te pozytywy żebym mogła przezywać wasze bety!
Tęczowa a miałaś monit w tym cyklu? Podglądalaś co tam sie dzieje?
Beti kiedy monit?
Jutro zadzwonie tylko sie upewnic ,ze w pn robi -
Tęczowa wtedy ja będę Cie szukać po Warszawie i przywolywać do porządku! 😋 ja wiem po sobie ze w cyklach kiedy "luzowalam" i nic nie wiedziałam było mi chyba jeszcze gorzej. Zaszłam dwa razy na pełnej kontroli - testy owu, monit, temp. Wiec jak widać to nie od głowy i myslenia zalezy.
Dobrze ze masz wizyte, bedziesz wiedziec na czym stoisz!
Betiii no to trzymam kciuki żeby przez weekend wyrosl piekny dorodny pecherzyk z wartosciowym jajeczkiem 🤩tęczova, Beti82 lubią tę wiadomość
-
Madziorek - mialam dokladnie taki sam na ten miesiac, niestety nie wypalil
Seksu bylo najmniej od kiedy sie staramy... No, ale wazne, ze byl i licze, ze trafil sie jeden mocny plemnik. Trzymam kciuki za realizacje Twojego planu!
Moja mama zaszla w ciaze w marcu, moze przekazala mi to w genach hihitęczova, madziorek86, blair. lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny znalazlam cos teraz was zamęczę hahahha
Tylko przeczytajcie ok?
Bedzie o Jodzie haha a jakze
Jod w ciąży: dlaczego należy go suplementować?
Jod znajduje się w hormonach produkowanych przez naszą tarczycę: w tyroksynie i w trójjodotyroninie. Aż 75 procent jodu, który nasz organizm przyjmuje, jest przekazywane właśnie na regulowanie pracy tego gruczołu. W czasie ciąży produkcja tyroksyny wzrasta aż o 50 procent. Dlaczego? Przyszła matka musi go suplementować nie tylko dla siebie - aby utrzymać właściwą równowagę hormonalną tarczycy - ale również rozwijającemu się płodowi. Już około 11 tygodnia ciąży zaczyna on samodzielnie produkować tyroksynę, a jod czerpie z organizmu mamy.
Co więcej, tyroksyna, a pośrednio również jod w ciąży, odpowiada za procesy podziału komórek. To od nich zależy rozwój mózgu dziecka, jego układu kostnego i wzrost. Brak jodu w ciąży może spowodować u dziecka kretynizm, który jest właśnie wrodzonym niedoborem jodu. Możliwe jest również wystąpienie kłopotów z tarczycą u dzieci: niedoczynność gruczołu, większe ryzyko wystąpienia nowotworu tarczycy w przyszłości.
A teraz znalazlam inna strone
http://www.medexpress.pl/co-z-jodem-w-ciazy-suplementowac-czy-nie/69541
Najnowsze wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Tyreologicznego – (American Thyroid Association - ATA) rekomendują dodatkową suplementację jodu w ciąży. Nie dotyczą jednak m.in. kobiet, które z powodu niedoczynności tarczycy przyjmują preparaty hormonów tarczycy.
I teraz zobaczcie to ostatnie by sie zgadzalo z moim nowym endo .On tak mi wlasnie powiedzial ,ze skoro biore euthyrox to mi wystarczy.
A nawiazujac do poczatku postu gdzie jest napisane,ze w ciazy produkcja tyroksyny wzrasta o 50 % to moze faktycznie dlatego tsh sie podnosi i trzeba zwiekszyc dawke .
Z „nowości”, o których warto wspomnieć, albowiem stanowią one coraz częściej temat wielu dyskusji w kręgach endokrynologów, jest negowanie przez autorów obecnych rekomendacji zaleceń zawartych w poprzednich wytycznych ATA. A więc obecnie, według najnowszych wytycznych zza oceanu nie zaleca się prowadzenia suplementacji jodem wśród kobiet leczonych hormonalnie z powodu niedoczynności tarczycy. Zalecenia ATA również nie zalecają dodatkowego suplementowania jodu u kobiet leczonych z powodu nadczynności tarczycy.
Niech mnie ktos naprostuje jak sie myle.Kurde chcialabym to zrozumiec.W tym linku co podalam jest fajnie opisane .Naprawde warto to dziewczyny poczytac.
I tak chodzicie co chwile na badania popytajcie w labach czy robia jakies badania na poziom joduWiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 16:35
-
Meggs wrote:Beti w diagnostyce jest badanie jodu ilościowe w surowicy - za 237,50 zł.
A nie ,niby na stronie jak Kalisz wpisalam to wyszlo 142 zł
Ej to sie zastanowie jezeli ta cena sie potwierdzi.
Ale to i tak w ciazy dopiero bym sobie zrobila bo teraz bez sensu.
Ale dziekiWiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 17:12
-
Tęczova, ja w styczniu zeszłego roku miałam podwójna owulacje, i mało tego, zakończoną ciążą. Inna sprawa, że obumarla.
Beti to by brzmiało sensownie, więc może warto trzymać się tego co mówi ten nowy lekarz i go nie przyjmować. -
Tęczova, ja w styczniu zeszłego roku miałam podwójna owulacje, i mało tego, zakończoną ciążą. Inna sprawa, że obumarla.
Beti to by brzmiało sensownie, więc może warto trzymać się tego co mówi ten nowy lekarz i go nie przyjmować.Beti82 lubi tę wiadomość