X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs, infekcje pochwy i pęcherza moczowego na początku ciąży jak i zresztą przez cały jej czas zdarzają się często :) sama w 5 tygodniu miałam jedno i drugie :) nystatynę dopochwowo dostałam i tyle. Lekarka mówiła, że nie ma to większego znaczenia dla samego przebiegu ciąży jeśli oczywiście jest leczona a nie olana na długie miesiące :)
    Więc się nie przejmuj, kup sobie dopochwowo probiotyk i umów się do gina :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Lami Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs, no chyba jeszcze bym nie panikowała, aczkolwiek trzymała rękę na pulsie. To wszystko się tam zmienia, więc może jest inne pH, coś się zaburzyło. Wiem że wiele dziewczyn szło od razu do lekarza jak był jakiś żółty śluz czy coś. Ja tam tego nie robiłam i wszystko jest ok po badaniach w normalnym terminie. Śluz się potrafi z 3 razy zmienić w ciągu dnia. Kup jutro kiszonki, wypij wodę z ogórków i obserwuj. Może to zwykle zmiany, które tylko dzisiaj odczuwasz. U mnie przez dwa dni po USG dopochwowym czuję dyskomfort.

A np. z pęcherzem to tak raz w tygodniu zdarza mi się uczucie jakby było zapalenie. Mam parcie, idzie kropelka. A najlepsze, że przechodzi po 2-3 godzinach jak tylko zaczynam pić więcej wody i się wygrzeje. I nagle ani śladu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 21:03

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
  • Lami Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki, trzymam kciuki! Śpię więc z binoklami pod poduszką, żeby od rana być gotową na testowanie Twoje! 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 21:04

Wik89 lubi tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lami jeszcze raz proszę o odpowiedź na PW, bo robota stoi :)

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • Lami Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpisałam w końcu :)

Szczęśliwa siódemka ❤️
  • blair. Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2020, 23:45

• Biegającą-mama Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine trzymam mocno kciuki by było wszystko dobrze! A możesz napisać ile trwało dziś badanie i co tam dokładniej mierzył skoro taka różnica w porównaniu z wtorkowym ?

• Meggs Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzieki dziewczyny. Wzielam probiotyk doustny a jutro dokupię globulki z probiotykiem. Do gina chyba pędzić na sygnale nie będę. Nie polecam tylko wpisać w google zakazenie i w ciąży bo zaraz wszedzie poronienia 😐

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biegającą-mama wrote:
    Sunshine trzymam mocno kciuki by było wszystko dobrze! A możesz napisać ile trwało dziś badanie i co tam dokładniej mierzył skoro taka różnica w porównaniu z wtorkowym ?
    już się trochę uspokoiłam i wierzę, że będzie dobrze :)

We wtorek miałam sprawdzone wszystkie podstawowe parametry nt, kość nosowa, mózg i czy serce ma 2 komory i 2 przedsionki.
    Dzisiaj miałam badane przepływy w tętnicach macicznych, przepływy przez serce u bobasa, aortę, obecność zastawki. Ile naczyń w pepowinie, ilosc palcy u stop i u rak, obecność podniebienia twardego i kilka innych rzeczy.
    Ponoć część tych rzeczy się sprawdza dopiero na połówkowym.
    Ale na tym 1. trymestru powinny być sprawdzone przepływy i czy jest zastawka. Doczytałam to już po badaniu we wtorek, a we wtorek tego nie miałam sprawdzanego.

A co do czasu badania to nie zwracałam za bardzo uwagi na zegarek, ale około 20 minut dzisiaj, a we wtorek 10-15 max.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 22:10

Wik89, Biegającą-mama lubią tę wiadomość

• blair. Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2020, 23:45

sunshine03 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blair. wrote:
    Sunshine, to sanco to na pewno będzie tylko formalność, żebyś była spokojna na 100%, ale po samym usg widzisz że wszystko jest ok! :)
    jak ochłonęłam to się zastanawiałam czy w ogóle to sanco robić... ale uznałam, że najwyżej dziecko dostanie wózek używany, a chociaż będę spać spokojnie :P

blair. lubi tę wiadomość

• rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech ta Pappa, no i dlatego właśnie jej nie robię, nie na moje nerwy. Ale szanuję te, które robią, bo wiem, że taki jest standard.

Może miałaś to wszystko sprawdzone - zwłaszcza zastawkę i przepływy - ale lekarz tego nie skomentował po prostu?

Mój też był małomówny, palców nie liczył, ale nie sądzę, żeby cokolwiek zobaczyl, bo maleństwo małe.

Zresztą od oceny anatomii płodu jest połówkowe, tutaj generalnie sprawdzamy te rzeczy genetyczne. Ale zobaczymy, może w Medicoverze palce policzy. ;)

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Ech ta Pappa, no i dlatego właśnie jej nie robię, nie na moje nerwy. Ale szanuję te, które robią, bo wiem, że taki jest standard.

Może miałaś to wszystko sprawdzone - zwłaszcza zastawkę i przepływy - ale lekarz tego nie skomentował po prostu?

Mój też był małomówny, palców nie liczył, ale nie sądzę, żeby cokolwiek zobaczyl, bo maleństwo małe.

Zresztą od oceny anatomii płodu jest połówkowe, tutaj generalnie sprawdzamy te rzeczy genetyczne. Ale zobaczymy, może w Medicoverze palce policzy. ;)
    nie miałam, bo nie włączył dopplera ani razu :) wtedy tak mryga na czerwono i niebiesko, gdzie krew krąży :)

tym wynikiem już się aż tak nie przejmuję ;) ale teraz doceniam spokój osób, które pappy nie robią :) mimo wszystko bardziej mnie stresuje to, że niższy wynik białka pappa może oznaczać problemy na dalszym etapie ciąży, np. hipotrofię. Na wizycie tak się przejęłam tym ryzykiem zespołu downa, że nie zauważyłam, że ryzyko wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu mam dużo większe niż tego

no ale nie smęcę już :) musi być dobrze wszystko

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z mojej perspektywy wiem, że Pappa daje baardzo dużo spokoju, jeśli połówkowe usg nie do końca wychodzi idealne :) i warto je zrobić choćby po to, by później wiedzieć że drobne problemy, które wychodzą w późniejszym etapie ciąży nie wynikają z wrodzonej którejś trisomii, że nie odbije się to potem na zdrowiu maluszka :)

Nona lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będzie dobrze dziewczyny, musi być;) Sunshine na spokojnie, jeśli to sanco ma ci dać pewność to zrób. Ale ja tam wierzę że już wszystkie się spokojnie do terminu doczłapiemy, a w międzyczasie cała reszta pozachodzi ;)
    Ja dopiero się położyłam do łóżka. Czuję się tak zmęczona jakbym to ja dzisiaj malowała te ściany. Na dodatek mała ciągle głodna i niedawno jeszcze zjeść musiałam ;/ będę gruba ;p już wróciłam do wagi sprzed ciąży a schudłam 3.5 kg wtedy. Czas chyba przystopowac jakoś

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Szczęściara Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki jak tam? 😚

h84fi09kghskel2o.png
    wniddf9h0baw4if8.png
    11.2015 pjp(*)
    Niedoczynność tarczycy (Euthyrox100 )
  • Wik89 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heeej! Kochane ja jednak przelozylam na jutro testowanie, dzis normalny dzien pracy i boje sie ze jak zatestuje i bedzie boel to caly dzien do dupyy.. takze jutro rano dam znac :)

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja miałam dziś sen na rano i śniło mi się ze mąż mi mówi ze sluchaj Wiki jest w ciązy i ma termin na koniec października. Ja mówie o to super, ale po chwili myśle i stwierdzam że jedyną wiki jaka znamy z mężem to ma 9 lat i to chyba o nia nie chodzi i tak mysle i mysle jak juz sie obudziłam i mówie wiem Wiki z forum 🤩🤩 takze Wiki wiem ze ten termin to coś niedograł mój mózg ale początek mam nadzieje ze był proroczy 😁

Lami, Słoneczko123, sunshine03, tęczova, Nikodemka, Wik89, Szczęściara, Pestkaa lubią tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się witam z lekkim katarem i osłabieniem buu ;(

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs ja od początku ciąży już miałam dwie infekcje, taki mój urok na zmianę pH. I w dwóch poprzednich też tak zaczynałam. Nie masz co się obawiać też dopochwowych. Lekarz mi mówił, że natamycyna jest bezpieczna, teraz też brałam 7 dni i połowa została na kolejny raz, bo nawet lekarka mówi, że skoro mam w ciąży taka skłonność to na pewno jeszcze wróci. W pierwszej ciazy miałam ze 4 razy... Co do iladianu to to pic na wodę, szkoda czasu.

Przedszkolanko zdrówka życzę! Odpoczywaj i niech mąż dalej się Tobą ładnie opiekuje.

Sanshine, ja właśnie przez to że ta statystyka może namieszać w głowie po udanym usg nie robiłam. Mam nadzieję, że wszystko dobrze, bo to przecież nie dotyczy tej konkretnej ciąży

Meggs, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
‹‹ 407 408 409 410 411 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ