Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyShimmer_lip ja w czasie tego pobytu tutaj się baaardzo zdystansowalam... tez bardzo chce juz marzec/ kwiecien,ale czuje ze jak stąd wyjdę dopiero zacznę cieszyć się ciaza... dmuchalam,chuchalam na siebie a i tak się nie uchronilam przed bakteriami,anemia. Nie mamy wpływu na większość rzeczy, musi więc być dobrze:)
shimmer_lip, KasiaKwiatek lubią tę wiadomość
-
kluska wrote:Mówisz kawa z cytryną? Ale tej cytryny to dużo czy kilka kropel? I czy z cukrem ? Zaraz zlecę chłopowi bo wygląda jakby się nudził
Ból głowy może powodować nagły spadek ciśnienia lub zwykły kac. Dobrze jest zaparzyć mocną kawę i dodać dwie łyżki soku z cytryny. Kawa rozszerzy naczynia krwionośne, cytryna zaś pomoże uwolnić z organizmu toksyny, pochodzące z rozkładu alkoholu i dymu tytoniowego.
Wiele farmakologiznych środków na ból głowy i migrenę zawiera połączenie kofeiny i witaminy C. Naturalny odpowiednik tej kombinacji uzyskasz łącząc filiżankę mocnej kawy espresso z sokiem z jednej cytryny. Smakuje okropnie, ale pomaga. Aby polepszyć trochę smak możesz do tego napoju dodać trochę miodu.
I taki przepis:
filiżankę mocnej kawy naturalnej ("fusiastej") + sok z połowy cytrynyWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2014, 18:56
Fasia lubi tę wiadomość
-
ja tez wlasnie shimmer mam takie przeczucie ze bedzie zimno, kolezanka ma mi dac kombinezonik po swoim synku, wiec przynajmniej nie bede kupowala i zalowala jak bedzie upal jak ostatnio...no zobaczymy
Kluska...a caly czas masz takie tetno?? w sumie w ciazy fizjologicznie tetno sie przyspiesza, ja tez mam czasami mam ok 100, czasem kolatania. Czy niebezpieczne dla dziecka- no i znowu wrozka by sie przydala, jak serce sie bardzo szybko kurczy to jego praca jest malo wydajna a utlenowanie tkanek slabsze, ale mysle ze to raczej przy wyzszych wartosciach niz 110.Zapisac sie do kardiologa jak najbardziej mozesz, ale co za tym pojdzie? ekg na pewno zrobi, holter mozeeeee. Leki ? na 110/ min, jak nie bedzie dodatkowych zmian w ekg pewnie nie. Ale magnez kluska mozesz brac, o ile juz nie bierzesz, magnez poza skurczami obniza tez tetno -
Ten puls przyspieszony przy niskim ciśnieniu jest dlatego , że serduszko wtedy nabija ciśnienie , podnosząc je. Zresztą nie znam raczej osoby która ma niskie ciśnienie i niski puls. Tyle z mojej wiedzy bo kiedyś się dopytywałam lekarza o to.
Kluska a czy nie boli cię czasem głowa przy schylaniu i nad oczami? Pytam bo i mnie tak kilka dni bolała a okazało się , że mam zapalenie zatokMyślałam że głowa boli nas zmiane pogody a tu taki nietraf....
Odnośnie kołderek i poduszek , są standardowe wymiary do łóżeczek. Nie pamiętam jakie to są ale w sklepie podpytajcie powiedzą wam i takie też wymiary pościeli otrzymacie , spokojnie. Już Wam pisałam , że na początek lepiej kupić grubszy koc niż inwestować w kołderki i inne bo po 1 będzie wiosna, po 2 za małe dziecko by spać pod kołdrą. Poduszek bodajże nie należy podkładać dzieciom do 3 miesiąca. Mój spał na płasko do przeszło roku.
Co do ciąż ......... dziewczyny ja na własnym przykładzie i obserwacji Wam powiem jak to widze. Jak z młodym chodziłam w ciąży miałam 23 lata. Czuła się o 100- kroć lepiej niż teraz. Dlatego , że po 1 byłam młodsza, sprawniejsza fizycznie i mniej się stresowałam i przejmowałam wszystkim dookoła. Teraz mam większe doświadczenie, jestem starsza i bardziej ociężała , każda drobnostka, każdy ból i ciągnięcie daje mi odrazu do myślenia. Nasze matki , babki ciotki w ciąże zachodziły jak miały po 18-20 lat teraz pierw robi się kariere , potem ustatkowuje a na końcu myśli o dzieciach i co za tym idzie wiek rozrodczy przenosi się z 18-25 na 25-35 lat.
Moje 2 kuzynki urodziły dzieciaki w wieku 19 lat , smigały z brzuchami do końca bez żadnych problemów. Rok temu jedna z nich urodziła córe , 3 razy w szpitalu w ciązy leżała , puchła ciśnienie miała,w tym roku jej siostra jest w ciąży której połowe przeleżała w szpitalu , mówiono , że nie donosi narzeka strasznie ,że tak źle to się nie czuła nigdy. Obie przed 30 a co by było gdyby po 30 chodziły w ciązy?shimmer_lip, KasiaKwiatek lubią tę wiadomość
-
Dziękuję bambi ja mam takie tętno od zawsze. Przed ciąża to było tak ok 100 ale raczej do 100 teraz znacznie częściej jest 110 a nawet lekko wyżej. Kiedyś brałam na to bisocard, który przestałam brać jak zaszłam w poprzednią ciążę. Zapiszę się ale pewnie skierowanie też będzie mi potrzebne?
-
Ida wrote:Mam to samo, bardziej po dłuższym chodzeniu czy staniu. Nie mogę nogi podnieść.
A jaki lekarz Ci to zdiagnozował?
Moja ginekolog zrobiła mi usg i pod usg sprawdziła mi to rozejście.
Powiedziała , że nie powinno być źle i do końca nie przekroczę 1,5 cm ale jbc to wtedy by coś zaradziła. Współczuję Ci naprawde bo wiem jaki to cholerny ból. -
No widzisz Kluska , jak juz masz przeszlosc kardiologiczna i bralas betabloker to moze rzeczywiscie jakis zwalniacz by sie przydal, to dobrze by bylo zebys do tego kardiologa dotarla. Potrzebne jest skierowanie jesli idziesz do nowej poradni, jesli juz chodzilas to nie. Powiedz ze jestes w ciazy i ze potrzebujesz szybko, albo jak bedziesz brala nowe skierowanie niech napisza Ci na cito
-
Jaga na szczęście to nie ból zatokowy. Znam też ten rodzaj bólu jak rozsadza całą głowę od przodu. Współczuję Ci bardzo. Mbie bardziej od tyłu ta głowa boli i pulsuje w skroniach. Ciśnienie mam 125/77 więc nie jest zbyt niskie. Ta kawa nie taka zła wypiję troszkę zdam relacje.
Jaga masz rację z tymi ciążami. Teraz troszkę żałuję, że nie pomyślałam wcześniej o dzieciach ale w ogóle mi to nie było w głowie. Teraz 32 lata i pierwsze dziecko w drodze a chciałabym przynajmniej 2. Damy radę dziewczyny mimo, że nie wszystkie mamy po 20 lat. Udało się zajść i dotrwać do połowy, teraz już z górki.
Chciałam tylko powiedzieć że po porodzie jak się karmi to nie można jeść wszystkiego a menu jest raczej mocno ograniczone więc korzystajcie teraz póki jeszcze można prawie wszystko.KasiaKwiatek lubi tę wiadomość
-
shimmer_lip wrote:Dojechałam do domu, zjadłam i się położyłam na kilka minut i się dzieć uspokoił. I właśnie to tak Kluska czułam jakby mega ruch i trochę skurcz, rozciąganie macicy.
Mam dokładnie to samo, już pisałam wcześniej, dokładnie jak się kładę to czuję jakby ruch dziecka i trochę napięcie brzucha. Akurat przydarzyło mi się to ostatnio jak się kładłam na kozetce u lekarza i powiedział że to skurcze B-H. Powiedział że jeśli jest to takie chwilowe i puszcza zaraz to nie należy się tym przejmować - macica ćwiczyshimmer_lip lubi tę wiadomość
-
Bambi muszę wziąć skierowanie. Kiedyś pracodawca finansował mi medicover i przebadali mnie dogłębnie, w sumie nic konkretnego nie znaleźli ale bisocard mi przepisali. Teraz inna praca bez opieki med, muszę gdzieś znaleźć kardiologa i do rodzinnego po skierowanie będzie najszybciej. Tylko pamiętam, że ten isoptin co mogłam brać wtedy w ciąży to wcale nie działał. No nic zobaczymy.
-
Bambi85 wrote:no wlasnie tez mialam takie mysli ze te moje wszystkie ciazowe przypadlosci to ze starości ; P, a masz racje Kluska, co bedzie w drugiej ciazy.
Gosha lubi tę wiadomość
-
Kurczę ale to prawda dziewczyny, ja pierworodnego urodziłam jak miałam 22 lata, do końca ciazy smigalam, jak w 9 miesiącu wybrałam sie na zakupy całodniowe to mi w nocy wody odeszły, byłam w szoku ze to juz
A teraz co prawda tylko 30 lat ale czuje sie jak stara baba w ciazy, dzisiaj spacer 3 godziny po plazy i leżę ze spuchniętych nogami do góry, juz pewnie z łóżka sie do rana nie podniosezadyszka co chwile, dziwne bóle itp.
mimka84 lubi tę wiadomość
-
Bambi85 wrote:noo tylko kofeina przyspiesza tetno ; )
-
no ja musze/ planuje troche poczekac, teraz mam przerwe, w sumie wyjdzie mi 20 miesięcy , jak wroce musze sie troche ogarnac zawodowo , zdac egzamin, rozpoczac najlepiej nastepna specke, , przydalaby sie oczywiscie umowa o prace a nie kontrakt i wtedy dzidzia-jak oczywiscie zajde tak na zawolanie, bo to roznie moze byc, a lat mi bedzie przybywalo echh
Trudno jest pogodzic prace i rodzine, bo duzo tu roznych aspektow ma znaczenieWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2014, 19:47
-
shimmer_lip wrote:A ja sprawdzałam na sobie i mi wzrasta tylko ciśnienie (mierzyłam przed kawą, 15 min po i 30 min po) bo ktoś kiedyś gdzieś pisał, ze z rodziną robił testy i ciśnienie po kawie stało w miejscu a pulsik szalał
shimmer_lip lubi tę wiadomość
-
Uważajcie dziewczyny z ta kawa, moze warto znaleźć inny spisob na bol glowy, ciśnienie w ciazy jest BARDZO niebezpieczne. Ja tez rano z łyżeczki rozpuszczalna mieszam ze zbożowa żeby chociaż smak czuc
Ostatnio jak bylam u lekarza 146/91 wysłał mnie na IP i leżałam tam podłączona do czegoś co mi mierzyło ciśnienie co 15 minut przez 3 godziny... W moim przypadku jest prawdopodobieństwo zatrucia ciążowego co mi sie pojawiło w pierwszej ciazy, ale w szoku byłam jak lekarz powiedział ze jak mi skoczy ciśnienie powyżej 140/90 bezpośrednio mam jechać na IP... Bo go juz jest niebezpieczne dla nas kobitki...