Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
mimka84 wrote:A czy branie dodatkowo asmagu nie zaszkodzi jeśli w witaminach też jest magnez zawarty? Bo właśnie sprawdziłam że w moich jest go trochę, ale to chyba za mało bo też mam takie trzepotania serducha od jakiegoś czasu.
A ile masz tego magnezu ? Bo zazwyczaj jest go bardzo mało jakieś 20-30% dziennego zapotrzebowania. U kobiety w ciązy zapotrzebowanie na magnez bardzo wzrasta także wg mnie można spokojnie brać sobie asmag. Ja mam ten czysty bez wit.B6 bo jej mam dużo w moich witaminach. Poza tym jest tu kilka dziewczyn które też łykajązawsze możesz się skonsultować ze swoim lekarzem, ja zaczęłam brać na własną rękę. Na opakowaniu napisali 4x3 tabletki, a ja biorę 2x2
-
Krysti wrote:Na następnej wizycie powiedz swojemu lekarzowi o tym coś ci doradzi ja miałam magnez pic ale moj powiedział ze mam nie pic bo jak biorę jedną tabletkę to nie 10 o i tyle taki mówi ze mam się nie faszerowac niczym wystarczy ze zdrowo jemy ooo:)u mnie w witaminkach magnezu jest 150 mg wystarczajaco
dzienne zapotrzebowania kobiety w ciąży wzrasta do 350-400mg na dobę, ja się wolę suplementować tym bardziej, że mi pomaga i na kołatanie serca, na bezsenność i na twardnienie i bóle brzucha -
nick nieaktualnymimka84 wrote:Wow, śweitna, szkoda że u mnie nie ma miejsca na takie cudeńka.
na przyszły rok zmienimy na dom z ogrodem a to wynajmiemy komuś mieszkanie bo chcemy je kupic i czekamy na wycenę od Landlorda
-
mimka84 wrote:50mg (13% dziennego zapotrzebowania)
No to malutko, wydaje mi się że jak weźmiesz np 2x1 tabletka to na pewno nie zaszkodzi. Ja jak pisałam biorę 2x2 tabletki. Zresztą sama zobaczysz czy pomaga. U mnie przeszło naprawdę po dwóch dniach brania. Najbardziej mi bezsenność dokuczała i bóle brzucha. ROBOTKA napisała, że w szpitalu bodajże jej zalecili asmag więc i ja spróbowałam -
Fasia wrote:No to malutko, wydaje mi się że jak weźmiesz np 2x1 tabletka to na pewno nie zaszkodzi. Ja jak pisałam biorę 2x2 tabletki. Zresztą sama zobaczysz czy pomaga. U mnie przeszło naprawdę po dwóch dniach brania. Najbardziej mi bezsenność dokuczała i bóle brzucha. ROBOTKA napisała, że w szpitalu bodajże jej zalecili asmag więc i ja spróbowałam
Krysti lubi tę wiadomość
-
Fasia wrote:No to malutko, wydaje mi się że jak weźmiesz np 2x1 tabletka to na pewno nie zaszkodzi. Ja jak pisałam biorę 2x2 tabletki. Zresztą sama zobaczysz czy pomaga. U mnie przeszło naprawdę po dwóch dniach brania. Najbardziej mi bezsenność dokuczała i bóle brzucha. ROBOTKA napisała, że w szpitalu bodajże jej zalecili asmag więc i ja spróbowałam
W ChPL Asmagu piszą, że do 12 tabl./ dobę . Tyle nie polecam ale 2x1 albo 2x2 to naprawdę nie dużo, więc spokojnie.mimka84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagnez a ciąża
Zalecana dobowa dawka to 300 i 350 mg (dla kobiety i mężczyzny), podczas gdy dla kobiet w ciąży i matek karmiących wynosi ona od 350 do 450 mg!
Szczególnie kobiety ciężarne potrzebują większych ilości tego pierwiastka, przy czym najbardziej jest on potrzebny w trzecim trymestrze, kiedy o deficyt najłatwiej. Zalecana dobowa dawka to 300 i 350 mg (dla kobiety i mężczyzny), podczas gdy dla kobiet w ciąży i matek karmiących wynosi ona według różnych zaleceń od 350 do 450 mg! Zwiększone zapotrzebowanie wynika z potrzeb płodu, który akumuluje magnez w ilości 8 mg dziennie. Ilość ta zwiększa się jeszcze podczas karmienia, aby osiągnąć średnio aż 25 mg. Niedobory tego pierwiastka sprzyjają przedwczesnym porodom i rodzeniu się dzieci o zbyt małej masie ciała, mogą także niekorzystnie wpływać na dziecko już po jego urodzeniu.
Źródła magnezu
Istnieje szeroka gama produktów bogatych w magnez, co sprawia, że nietrudno jest wybrać spośród nich te, które lubimy. Ponadto, ułatwia to zaopatrzenie się w ten ważny pierwiastek w każdych warunkach, o każdej porze roku. Magnez można więc znaleźć w dużych ilościach chociażby w kaszy gryczanej, kukurydzy, fasoli, grochu, soi, kakao, gorzkiej czekoladzie, orzechach i migdałach. 100 gramów produktów zawiera średnio następujące ilości magnezu: kakao – 440 miligramów, słonecznik – 350 do 420, soja – 250, kasza gryczana – 220, fasola – 160, orzechy oraz migdały – do 130, groch – 120, warzywa świeże – do 30, pieczywo razowe – 20 do 80, pieczywo pszenne białe i natka pietruszki – 20 miligramów.KasiaKwiatek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Każdy dopasowuje tabletki do siebie, jak wiesz że zapotrzebowanie jest pokrywane w jedzeniu to nie trzeba się suplementować. Moja dieta jest uboga, jakiś apetyt słaby więc wole łykać tabletki jeśli czuję, że coś jest nie tak a one pomagają
Ale się objadłam winogronami z ogródka od teściamniam! do tego koktajl z banana i kefiru, a to zagryzłam batonem Mars
mimka84, martafr, Krysti lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAngela89 wrote:OOOO niee bób - mąż nazywa mnie latem bobowym potworem - uwielbiam moge jeść co wieczór teraz już u nas nie ma świeżego
ostatnio widziałam pół kg za 10 zł myślałam że ślepa jestem
Smacznego
ja to uwielbiam jak do BAbci jeździłam do BIeszczad w wakacje to zawsze bób był babcia pole z bobem miała niestety gdy babcia zmarła wójek zlikwidował i zasadził ziemniaki ;)kukurydzę gotowaną tez jem często tu w Szkocji jest cały czas
wcinam po dwie kolby moj mówi ze ja jestem kukurydziara haha
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 21:04
-
nick nieaktualnyOtworzyłam sklep na alegro kod mi przyszedł aktywujący i sprzedam ciuchy te co mam a mam w dobrym stanie szkoda by leżały wiec je sprzedam a po ciązy kupie nowe i pasujące zapewne moda się zmieni
i dupa przytyje napewno wiec doszłam do wniosku z moim ze sprzedam stare i kupie po urodzeniu nowe
a ja o ciuchy dbam i naprawdę śliczne . Dobry pomysł mi mój zarzucił
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 21:09
-
nick nieaktualny