X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • mimka84 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przejmuj się sąsiadami. Ja bym się raczej martwiła że jak się w rodzinie rozniesie że masz taki talent, to się zlecenia posypią :)

AlicjaaA lubi tę wiadomość

relgh371djw8agni.png
  • AlicjaaA Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe na szczęście nie mam dużo dzieci w rodzinie. A jak będą chcieli to niech przyjdą mi się dzieckiem pozajmować, to ja chętnie zrelaksuję się przy maszynie ;-)

mimka84 lubi tę wiadomość

dqpr6iyewfi44js0.png
    rfxg9jcg2qpvnn7a.png
  • annika Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjaa sliczny komplecik!
    Mimka84 bardzo fajne klocki. Chyba zamowie tez. Burzenie wiezy- mojej Emilii to by sie spodobalo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 22:05

zud36vgcvfr4tqma.png
    ex2b2n0akzay8udr.png
  • Ulka84 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja piękny komplecik. Pierwszy raz i takie cudo - zdolniacha :)

m3sx3e3kz15rjscs.pngmhsvk6nlmw3zvwuz.png[/url]
    Aniołek - maj 2016
    Aniołek - maj 2014
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annika wrote:
    A co zrobilas ze tak latwo zrezygnowal z piersi?

W sylwestra postanowiłam napić się szampana i kupiłam pierwsze pudełko mm. Arturek zjadł z butelki i nie protestował. Może dlatego, że nakarmiłam go na leżąco u mnie w łóżku, w półmroku, podobnie jak wtedy, gdy karmiłam go piersią.

Następnego dnia przez tą przerwę w karmieniu po prostu zabrakło mi pokarmu w nocy i nad ranem, więc znów podałam mm. Kolejne kilka dni karmiłam Arturka piersią tylko przed snem, a już nad ranem i za dnia dawałam mu mleko z butelki. Pomyślałam, że muszę przecież zużyć mm, żeby się nie zepsuło.:)

I tak po kilku dniach miałam coraz mniej mleka i młody 2 razy zniecierpliwiony, że mu nie leci, ugryzł mnie w cycka, więc pomyślałam "basta!" :D Butelka nie była już dla niego nowością, więc nie protestował. No i więcej cycka nie dostał. Tylko w nocy budzi się na przytulanie. ;)

U mnie to tak naturalnie wyszło. :) Ale czytałam wcześniej, jak odstawić dziecko od piersi i tam było napisane, żeby najpierw zastąpić jedno karmienie piersią w ciągu dnia butelką z odciągniętym mlekiem, a potem, jak dziecko przyzwyczai się do butelki, trzeba zamienić odciągnięte mleko na mm. A jak już zaakceptuje nowy smak, to wtedy można zastępować kolejne karmienia piersią na mm. Aż pierś odstawi się całkowicie. Dzięki tej metodzie laktacja powinna sama wygasnąć, bez potrzeby brania hormonów. :)

Ja wprawdzie nie karmiłam odciągniętym mlekiem, tylko od razu mm. Jednak nie każde mm dziecku smakuje, Enfamilu nawet powąchać nie chciał, a bebiko zaakceptował w pełni. Warunki karmienia butelką też powinny być zbliżone do karmienia piersią i dobrze, żebyś na początku Ty to robiła, a nie mąż np. No i u nas świetnie sprawdził się duży kubek niekapek z silikonowym przeciętym ustnikiem. Dużo chętniej z niego pije niż ze zwykłej butli. No i poza tymi guzkami, laktacja sobie poszła papa :D

Powodzenia w odstawianiu dziewczyny! :) Ja przez tą niepewność z kolejną ciążą nawet się porządnie wina nie napiłam. Muszę się poprawić. :P

• annika Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to mam chyba jakąś twardą i uparta sztukę. Próbowałam już wszystkiego, różnych mlek, butelek, smoczków, pozycji karmienia, osob, ba nawet przeglodzenia dziecka i dalej nie chce ssac mm. Wode, herbatki i soczki wypije wiec umie ssac z butli, moje mleko tez wypije czasem, ale jak dodam troche mm to kreci nosem juz. I tak probuje juz ze 3 miesiace. Pocieszam sie tym ze mleko mamy jest zdrowe:-)
    Fajnie ze u Ciebie tak latwo poszlo. Moze i mi sie kiedys uda;-)

haneczka lubi tę wiadomość

zud36vgcvfr4tqma.png
    ex2b2n0akzay8udr.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlicjaaA wrote:
    Hej!!

Haneczka, czyli jesteś na dobrej drodze do całkowitego pożegnania się z mleczarnią ;-) Ja też powoli rozważam ponowną próbę przekonywania Tomka do mm, bo już duży chłopak w sumie, ale trochę egoistycznie trzymam się karmienia, żeby nadal móc jeść wszystko bezkarnie i nie przytyć ;-) Z drugiej strony marzę też o kieliszku wina, więc zakończenie karmienia by mi na to pozwoliło...

Dziewczynki, może już was zanudzam swoim tematem szycia, ale i tak nie za wiele się tu dzieje, a ja jestem z siebie taaaaka dumna :-D Patrzcie co uszyłam- tadaaaammm!!!

Siostra chce takie same dla swojej córki 7 letniej żebym jeuszyła, a potem podnoszę poprzeczkę i biorę się za dresiki dla Tomka :-)

Świetny komplecik! :) Zaraz się posypią zamówienia z forum :)

PS. Też się bałam tego tycia, ale wyobraź sobie, że po odstawieniu cycka zdecydowanie mniej jem. Nie mam już takiej potrzeby ciągłego podjadania i kompletnie odrzuciłam jogurty, które do tej pory jadłam namiętnie od 1 do 2 dziennie. Czyli organizm sam się przestawił. :) Na razie nie przytyłam, a minęły 2 tygodnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2016, 11:55

• haneczka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie klocków, to nie kupuję na razie żadnych zabawek, bo Artoo stracił kompletnie zainteresowanie nimi. Tylko te kable, odkurzacz, rury od kaloryfera... Mam niezłe urwanie głowy jak jest na "wolności", bo potrafi już skubany pokonywać przeszkody, przełazić górą, żeby tylko dostać się do upatrzonych kabelków :D Elektryk będzie czy co?

• haneczka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annika, zapomniałam pogratulować pierwszych kroczków! :) gratuluję!

Sama cieszę się jak głupia, jak Arturek robi nowe rzeczy. W tym tygodniu chyba zaliczył skok rozwojowy. W poniedziałek nauczył się raczkować do przodu, w środę zaczął sam siadać pięknie, a dzisiaj wspinał mi się na szuflady, które sam sobie otworzył;) Nie wiedziałam, że to taki ekspress będzie.:P

• haneczka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla przypomnienia :) Chyba będziemy miały kolejną ciężarną kwietniówkę i nie chodzi tu o mnie. ;) Ale na razie nic nie mówię. Może sama się do nas zgłosi :)

OGŁASZAM KWIETNIÓWKOWE ZAPISY NA KOLEJNĄ DZIDZIĘ! SPIESZCIE SIĘ, LICZBA MIEJSC OGRANICZONA ;)

<3 KWIETNIÓWKI STARAJĄCE SIĘ <3

1. haneczka czeka na pierwszą miesiączkę :P
    2. Amy chciałaby zobaczyć 2 kreski :)
    3. Polarisa90 przezwycięży PCOS :)
    4. Fasia między kwietniem a wrześniem najpewniej spotkasz ją w sypialni :D
    5. Lwica oczekuje na okres ;)

CZŁONKOWIE HONOROWI

1. Jaga też zapragnęła, lecz z bzykanka nici ;)

<3 KWIETNIÓWKI PONOWNIE W DWUPAKU <3

1. zgredka czerwcówka 2016 <3
    2. Klaudia90 sierpniówka 2016 <3
    3. Angela89 wrześniówka 2016 <3
    4. weronika86 wrześniówka 2016 <3
    5. Robotka1 wrześniówka 2016 <3
    6. olka30 wrześniówka 2016 <3

GRATULUJEMY!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2016, 12:01

olka30, Aguś86 lubią tę wiadomość

• mf Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jakoś nie widzę potrzeby rezygnacji z cyca ;) jak jej smakuje moje mleko, to niech je ;) ale ja nie planuję jeszcze drugiego dziecka, tzn planuję, ale nie teraz ;) i brak okresu w komplecie, czego chcieć więcej ;) i jakoś temu mojemu niejadkowi wolę dać cyca, niż mm :P ale to u nas tak wygląda ;)

Ostatnio miewam zarwane nocki i bywam Mombie, te czwórki jeszcze nie wyszły, choć palce cały czas w buzi, tam z tyłu i pobudki w nocy z krzykiem zwiastują u nas zęby... Ale mogłoby już być po...

Ja też uwielbiam te skoki rozwojowe ;) a też tak macie, że czasami wydaje się, jakby dziecko przez noc urosło kilka cm? Ubieram ją i spodnie sprzed 2 dni za krótkie, albo rękawy przykrótkie...

n59yjw4zk9ewdyby.png
  • iwonka1077 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja no cuda ci wychodzą, a materiały u nas w mieście kupowalas czy z neta??? To bawełna cienka czy gruba jest??? Synuś ślicznie się prezentuje w kompkeciku :)

Marcelek 3560,58 cm <3
    201504034562.png
    12.02.2014 [*]aniołek <3
  • AlicjaaA Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję raz jeszcze ;-) Haneczka, do szycia masowego to praktyki mi jeszcze sporo brakuje ;-)

Iwonka, materiały kupowane przez internet. Byłam u nas na Małachowskiego, to mają może z pięć rodzajów i typu na foranki czy żakiety, a dresówki nie mieli w ogóle. Jedynie jeszcze Janeczka jest na rynku, ale tam mi teraz nie po drodze i nie wiem, czy tam mają coś ciekawego. Ten materiał w liski jest dość cienką dresówką, dlatego czapka i komin są dwuwarstwowe, od spodu materiał jasnoszary. Z dwoma warstwami jest już ciepło, także zakładam ten zestaw Tomkowi na codzień

Haneczka, mam prośbę, gdybyś mogła usunąć te moje zdjęcia z cytowania, to będę wdzięczna, puki jeszcze strona nie uciekła, bo pokazałam wam na chwilę i chce je zaraz usunąć.

dqpr6iyewfi44js0.png
    rfxg9jcg2qpvnn7a.png
  • olka30 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2016, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haneczka widzę, że mnie wywołujesz do tablicy ;)

Wbrew pozorom nie zapomniałam o was, nawet wcześniej widziałam listę, ale jakoś tak nie miałam czasu usiąść i napisać :) Termin mam na wrzesień, ale prawie sama końcówka, więc pewnie załapię się na październik. Cieszę się, że nie będę jedyną kwietniówką na wrześniowym forum :)

Tak poza tym mam w domu małe adhd, które już samodzielnie chodzi i próbuje wszystkimi rządzić (chyba tylko z mamą mu się nie udaje) i trochę mnie przeraża jak to będzie z dwójką, ale myślę, że tak samo się człowiek przyzwyczai jak do jednego :)

Pozdrawiam.

haneczka, Aguś86, AlicjaaA, Krysti ~~> lubią tę wiadomość

Jk6fp1.pngRjgsp1.png pgaCp1.pngq4sUp1.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjaa, fotka usunięta :)

Ola, cieszę się, że przypadkiem udało mi się odnaleźć Ciebie i Twoją nową fasolkę i że wzbogacisz naszą listę:D

No i spokojnie dasz radę z dwójką. Starsze będzie się zajmować młodszym, a mama na kanapie z kawką. Tego Ci życzę ;)

Moje dziecko, dotychczas aniołek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2016, 12:15

olka30, AlicjaaA lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola cieszę że się udało, spokojnej i nudnej ciąży :) Ale nas na wrześniówkach dużo będzie

olka30 lubi tę wiadomość

• olka30 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle lista wrześniówek jest mocno imponująca, ale cały ten rok obrodzi w maluchy jak tak patrzę po otoczeniu. W tamtym roku wydawało mi się, że jest wyjątkowo dużo ciężarnych, ale ten go bije na głowę.

Haneczka moje dziecko daje mi popalić od samego początku, o nudzie można przy nim zapomnieć, więc trochę mnie przeraża jak to będzie z dwójką, ale może limit paskudek już wyczerpałam..

Jk6fp1.pngRjgsp1.png pgaCp1.pngq4sUp1.png
  • Aguś86 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka30 wielkie gratulacje i nudnej ciąży oraz zdrowego dzieciątka :*

olka30 lubi tę wiadomość

38+3 2740 g 49 cm
    dqpr9vvjb3vzii2s.png
    3i498ribi6hvdiar.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem od czego zacząć. Jestem w ciąży! :D Tamte testy nie kłamały. Widocznie za wcześnie zrobiłam betę dlatego nic nie wyszło. Wrześniówki, nadchodzę! :D <3<3<3

Dowiedziałam się oczywiście przez przypadek, więc pewnie rozumiecie moje mega pozytywne zaskoczenie. :D Zaraz o tym opowiem.

No i miesiączki się nie doczekałam po porodzie. ;) A tu macie dzisiaj moje 2 kreseczki na potwierdzenie. Zrobione o 16.

9931b69e598a81f7med.jpg

Aguś86, Angela89, MartaAlvi, AlicjaaA, sylvia007, Klaudia90, mimka84, olka30, Ulka84, mf, Krysti ~~> lubią tę wiadomość

• haneczka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla przypomnienia :) Chyba będziemy miały kolejną ciężarną kwietniówkę i nie chodzi tu o mnie. ;) Ale na razie nic nie mówię. Może sama się do nas zgłosi :)

OGŁASZAM KWIETNIÓWKOWE ZAPISY NA KOLEJNĄ DZIDZIĘ! SPIESZCIE SIĘ, LICZBA MIEJSC OGRANICZONA ;)

<3 KWIETNIÓWKI STARAJĄCE SIĘ <3

1. WOLNE!!! :D
    2. Amy chciałaby zobaczyć 2 kreski :)
    3. Polarisa90 przezwycięży PCOS :)
    4. Fasia między kwietniem a wrześniem najpewniej spotkasz ją w sypialni :D
    5. Lwica oczekuje na okres ;)

CZŁONKOWIE HONOROWI

1. Jaga też zapragnęła, lecz z bzykanka nici ;)

<3 KWIETNIÓWKI PONOWNIE W DWUPAKU <3

1. zgredka czerwcówka 2016 <3
    2. Klaudia90 sierpniówka 2016 <3
    3. Angela89 wrześniówka 2016 <3
    4. weronika86 wrześniówka 2016 <3
    5. Robotka1 wrześniówka 2016 <3
    6. olka30 wrześniówka 2016 <3
    7. haneczka wrześniówka 2016 <3

GRATULUJEMY!!!

Aguś86, Fasia, Klaudia90 lubią tę wiadomość

‹‹ 5103 5104 5105 5106 5107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ