X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest dość ciekawa informacja :

"Zawartość związków mineralnych w zielonych liściach przewyższa wielokrotnie tę znajdującą się w powszechnie spożywanych produktach, takich jak ziarna zbóż, ziemniaki, mleko czy mięso.
    Liście tych warzyw są znacznie bogatsze w białko, witaminy oraz składniki mineralne niż ich bulwy czy korzenie.
    Przykładowo liście buraka czerwonego zawierają: 8 razy więcej wapnia, 3 razy więcej żelaza i magnezu, 6 razy więcej witaminy C, ok. 200 razy więcej witaminy A, ok. 2000 razy więcej witaminy K niż bulwa buraka czerwonego." :)

7.04.2015r. - 39+1 tc. 3400g i 51cm szczęścia! <3
    9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • Bambi85 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasia wrote:
    To jest dość ciekawa informacja :

"Zawartość związków mineralnych w zielonych liściach przewyższa wielokrotnie tę znajdującą się w powszechnie spożywanych produktach, takich jak ziarna zbóż, ziemniaki, mleko czy mięso.
    Liście tych warzyw są znacznie bogatsze w białko, witaminy oraz składniki mineralne niż ich bulwy czy korzenie.
    Przykładowo liście buraka czerwonego zawierają: 8 razy więcej wapnia, 3 razy więcej żelaza i magnezu, 6 razy więcej witaminy C, ok. 200 razy więcej witaminy A, ok. 2000 razy więcej witaminy K niż bulwa buraka czerwonego." :)
    no to szkoda ze nie ma teraz sezonu na botwinkę

ex2bj44j3vvmhqd0.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambi85 wrote:
    no to szkoda ze nie ma teraz sezonu na botwinkę

Trudno, myślę że burak sam w sobie też jest cennym źródłem wielu witamin także jutro idę na zakupy :D no spróbuję coś wykombinować. Dam znać czy udało się wyczarować coś smacznego :)

A tutaj są fajne przepisy na Green Smoothies :

http://ooomnomnomnom.blogspot.com/2013/06/green-smoothie-zielony-sok-peen-witamin.html :)

Bambi85 lubi tę wiadomość

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • sylvia007 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wolę jednak buraka jako buraka. Uwielbiam barszcz czerwony, zasmażane buraczki, chipsy z buraka mogłabym to wszystko jeść codziennie. A i jeszcze ćwikłę :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 18:35

Krysti lubi tę wiadomość

Aniołek [*] 28.05.2010
    Aniołek [*] 29.05.2014
    dxomio4py1pvii3n.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też uwielbiam barszcz SYLVIA :D ale dla mnie jest on daniem wyjątkowo świątecznym. Barszcz z uszkami jem tylko raz w roku w czasie Świąt Bożego Narodzenia :D Boooziu to już za 2 miesiące :D

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i stało się mąż mnie zaraził - załamałam się. Czuje że mnie rozłoży jak narazie katar no i oczy mnie zaczynają boleć. Wkurzę się bo w środę są warsztaty i chciałam na nie iść a teraz wszystko jest pod ?.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja uwielbiam buraki, prawie codziennie coś z nich robię bo dostałam od wujka bardzo dużo z działeczki, koktajle z marchewką, jabłkiem, szpinakiem, pomarańczą,mango zależy na co mam chęć,ciastka z buraków często robię wg tego przepisu:
    http://hpba.pl/pozostale/ciastka-buraczane-uwielbiam-je/
    zupę krem z buraków i gruszki z mleczkiem kokosowym mniaam

Fasia, Bambi85 lubią tę wiadomość

• Fasia Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MARTA wow ile rzeczy, to Ty jesteś chodzącym zdrowiem :D buraki mają cudowną zdrowotną moc :D też muszę je wprowadzić do diety, ubogiej diety ...

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • sylvia007 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasia wrote:
    Ja też uwielbiam barszcz SYLVIA :D ale dla mnie jest on daniem wyjątkowo świątecznym. Barszcz z uszkami jem tylko raz w roku w czasie Świąt Bożego Narodzenia :D Boooziu to już za 2 miesiące :D
    Ja na codzień robię do barszczu albo krokiety, albo paszteciki. Albo zabielam barszcz i robię go na słodko-kwaśno i jem razem z gotowanymi ziemniakami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 18:50

Aniołek [*] 28.05.2010
    Aniołek [*] 29.05.2014
    dxomio4py1pvii3n.png
  • Bambi85 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta a podaj proszę przepis na ten krem z buraków. Jutro ide do sklepu i zaczne przetwarzac buraki :D

ex2bj44j3vvmhqd0.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martafr wrote:
    nauczyłam się pić koktajle jak zaczęłam ćwiczyć i teraz nie mogę bez nich żyć, codziennie kombinuję, owocowe, owocowo-warzywne, to samo zupy krem, ogólnie bardzo lubię warzywa, na słodycze nie mam ochoty, a jak już to robię domowy kisiel lub budyń z kaszy jaglanej lub gryczanej też pycha, miałam przez ostatni miesiąc napad na czekoladę z orzechami jak nigdy ale już przeszło

Super! Zazdroszczę, bo ja ogólnie nie jem wcale warzyw .. dosłownie .. myślę, że takie koktajle czy to owocowe czy owocowo-warzywne będą dla mojego organizmu i co najważniejsze dla dziecka cudowne. Boję się, że nie dostarczam mu tego co jest potrzebne .. Moja dieta jest strasznie uboga, a ja przez złe samopoczucie chwytam się najprostszych dań, nawet rzadko z domu do sklepu wychodzę .. niedobrze :/

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambi85 wrote:
    Marta a podaj proszę przepis na ten krem z buraków. Jutro ide do sklepu i zaczne przetwarzac buraki :D

Ugotować wywar warzywny,marchew seler, korzeń pietruszki liść laurowy.

W osobnym garnku wstawić do wody buraki i gotować je do miękkości, najlepiej pokroić je wcześniej aby szybciej się ugotowały.

Dodać ząbki czosnku, kurkumę, kminek, następnie tymianek i majeranek, sól, pieprz. Gotujemy wszystko ok 30-40 minut. Kiedy buraki będą już lekko miękkie dodaj gruszkę. Gotuj wszystko do miękkości

Następnie włóż wszystkie składniki wraz z wywarem do jednego garnka, gotuj kilka minut, zmiksuj wszystkie warzywa na gładki krem dodając opcjonalnie czerwonego wytrawnego wina lampkę. Dopraw do smaku cytryną, pomarańczą jak chcesz oraz pieprzem i solą :) na koniec na talerz dodać odrobinę mleka kokosowego, podobny krem robię z jabłkiem i mango i miętą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 18:57

Fasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lali wrote:
    Krysti fajnie, ze jestes zadowolona z wizyty i ze masz swietne wyniki:)
    Dziekuje lali :) lece na gorącą czekolade z moim i z pieskiem sama juz z psem nie wychodze mam zabronione :) tyle co na podworko tu kolo domciu ;) milego wieczoru :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martafr wrote:
    takie zupy krem czy koktajle to szybki i prosty sposób na witaminy, przechylasz do dziubka i tyle a i sycące są jak dodamy do koktajlu np banana, białego sera, avocado, najczęściej robię banan, biały ser, kefir, 2 łyżki oleju lnianego, miod cytrynka lub pomarańcza, kombinacji jest mnóstwo, nie da się znudzić
    To bardzo zdrowe co robisz siper sama sobie takie cos zrobie ja lubie zupy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie mi planujecie kupić monitory oddechu ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    Ja chcem kupic :)

• Bambi85 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Marta, na pewno skorzystam z Twoich pomysłów

Fasia, martafr lubią tę wiadomość

ex2bj44j3vvmhqd0.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta ja też bardzo dziękuję! :))))

martafr lubi tę wiadomość

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    s

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 20:28

• Bambi85 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    ja właśnie nie wiem, musze podpytać znajomych pediatrów co sadzą na ten temat. A moze kupie taką nianie elektroniczną z czujmikiem od razu, bo nianie z uwagi na duzy dom musze kupic na pewno

ex2bj44j3vvmhqd0.png
‹‹ 588 589 590 591 592 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ