Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
To jest dość ciekawa informacja :
"Zawartość związków mineralnych w zielonych liściach przewyższa wielokrotnie tę znajdującą się w powszechnie spożywanych produktach, takich jak ziarna zbóż, ziemniaki, mleko czy mięso.
Liście tych warzyw są znacznie bogatsze w białko, witaminy oraz składniki mineralne niż ich bulwy czy korzenie.
Przykładowo liście buraka czerwonego zawierają: 8 razy więcej wapnia, 3 razy więcej żelaza i magnezu, 6 razy więcej witaminy C, ok. 200 razy więcej witaminy A, ok. 2000 razy więcej witaminy K niż bulwa buraka czerwonego." -
Fasia wrote:To jest dość ciekawa informacja :
"Zawartość związków mineralnych w zielonych liściach przewyższa wielokrotnie tę znajdującą się w powszechnie spożywanych produktach, takich jak ziarna zbóż, ziemniaki, mleko czy mięso.
Liście tych warzyw są znacznie bogatsze w białko, witaminy oraz składniki mineralne niż ich bulwy czy korzenie.
Przykładowo liście buraka czerwonego zawierają: 8 razy więcej wapnia, 3 razy więcej żelaza i magnezu, 6 razy więcej witaminy C, ok. 200 razy więcej witaminy A, ok. 2000 razy więcej witaminy K niż bulwa buraka czerwonego." -
Bambi85 wrote:no to szkoda ze nie ma teraz sezonu na botwinkę
Trudno, myślę że burak sam w sobie też jest cennym źródłem wielu witamin także jutro idę na zakupyno spróbuję coś wykombinować. Dam znać czy udało się wyczarować coś smacznego
A tutaj są fajne przepisy na Green Smoothies :
http://ooomnomnomnom.blogspot.com/2013/06/green-smoothie-zielony-sok-peen-witamin.htmlBambi85 lubi tę wiadomość
-
A ja wolę jednak buraka jako buraka. Uwielbiam barszcz czerwony, zasmażane buraczki, chipsy z buraka mogłabym to wszystko jeść codziennie. A i jeszcze ćwikłę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 18:35
Krysti lubi tę wiadomość
-
Ja też uwielbiam barszcz SYLVIA
ale dla mnie jest on daniem wyjątkowo świątecznym. Barszcz z uszkami jem tylko raz w roku w czasie Świąt Bożego Narodzenia
Boooziu to już za 2 miesiące
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyja uwielbiam buraki, prawie codziennie coś z nich robię bo dostałam od wujka bardzo dużo z działeczki, koktajle z marchewką, jabłkiem, szpinakiem, pomarańczą,mango zależy na co mam chęć,ciastka z buraków często robię wg tego przepisu:
http://hpba.pl/pozostale/ciastka-buraczane-uwielbiam-je/
zupę krem z buraków i gruszki z mleczkiem kokosowym mniaam
Fasia, Bambi85 lubią tę wiadomość
-
Fasia wrote:Ja też uwielbiam barszcz SYLVIA
ale dla mnie jest on daniem wyjątkowo świątecznym. Barszcz z uszkami jem tylko raz w roku w czasie Świąt Bożego Narodzenia
Boooziu to już za 2 miesiące
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 18:50
-
martafr wrote:nauczyłam się pić koktajle jak zaczęłam ćwiczyć i teraz nie mogę bez nich żyć, codziennie kombinuję, owocowe, owocowo-warzywne, to samo zupy krem, ogólnie bardzo lubię warzywa, na słodycze nie mam ochoty, a jak już to robię domowy kisiel lub budyń z kaszy jaglanej lub gryczanej też pycha, miałam przez ostatni miesiąc napad na czekoladę z orzechami jak nigdy ale już przeszło
Super! Zazdroszczę, bo ja ogólnie nie jem wcale warzyw .. dosłownie .. myślę, że takie koktajle czy to owocowe czy owocowo-warzywne będą dla mojego organizmu i co najważniejsze dla dziecka cudowne. Boję się, że nie dostarczam mu tego co jest potrzebne .. Moja dieta jest strasznie uboga, a ja przez złe samopoczucie chwytam się najprostszych dań, nawet rzadko z domu do sklepu wychodzę .. niedobrze -
nick nieaktualnyBambi85 wrote:Marta a podaj proszę przepis na ten krem z buraków. Jutro ide do sklepu i zaczne przetwarzac buraki
Ugotować wywar warzywny,marchew seler, korzeń pietruszki liść laurowy.
W osobnym garnku wstawić do wody buraki i gotować je do miękkości, najlepiej pokroić je wcześniej aby szybciej się ugotowały.
Dodać ząbki czosnku, kurkumę, kminek, następnie tymianek i majeranek, sól, pieprz. Gotujemy wszystko ok 30-40 minut. Kiedy buraki będą już lekko miękkie dodaj gruszkę. Gotuj wszystko do miękkości
Następnie włóż wszystkie składniki wraz z wywarem do jednego garnka, gotuj kilka minut, zmiksuj wszystkie warzywa na gładki krem dodając opcjonalnie czerwonego wytrawnego wina lampkę. Dopraw do smaku cytryną, pomarańczą jak chcesz oraz pieprzem i soląna koniec na talerz dodać odrobinę mleka kokosowego, podobny krem robię z jabłkiem i mango i miętą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 18:57
Fasia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymartafr wrote:takie zupy krem czy koktajle to szybki i prosty sposób na witaminy, przechylasz do dziubka i tyle a i sycące są jak dodamy do koktajlu np banana, białego sera, avocado, najczęściej robię banan, biały ser, kefir, 2 łyżki oleju lnianego, miod cytrynka lub pomarańcza, kombinacji jest mnóstwo, nie da się znudzić
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Angela89 wrote:Dziewczyny a powiedzcie mi planujecie kupić monitory oddechu ?