Lipiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ciacho wrote:Hej dziewczyny,
rzadko ostatnio się odzywam, ale podczytuję Was regularnie.
Cieszę się z Waszych dobrych wieści z wizyt i trzymam kciuki za kolejne.
Chciałam się zapytać o doświadczenia z wykupem leków dziewczyn, które biorą fraxiparine lub inne leki przeciwzakrzepowe. Otóż, moja recepta na fraxiparine leży w aptece od dwóch tygodni, farmaceuta tłumaczy się brakiem leku w hurtowni a moje zapasy się kończą ;( Zaczęłam szukać informacji w internecie i natknęłam się na obwieszczenie ministra zdrowia o lekach zagrożonych brakiem (really? w tych czasach?). W wykazie oprócz fraxiparine pojawia się też fragmin, czy clexane. Jutro zaczynam podróż po aptekach ;/
Macie problemy z kupnem tych leków?
http://www.bip.mz.gov.pl/legislacja/akty-prawne/obwieszczenie-ministra-zdrowia-z-dnia-10-stycznia-2017-r-w-sprawie-wykazu-produktow-leczniczych-srodkow-spozywczych-specjalnego-przeznaczenia-zywieniowego-oraz-wyrobow-medycznych-zagrozonych-brakiem/
Ciacho - really, niestety to trochę wina UE, mamy swobodny przepływ towarów i w PL ceny leków są z reguły niższe niż u sąsiadów zachodnich, więc mamy zjawisko tzw. exportu równoległego, exporter wykupuje w hurtowniach i sprzedaje do aptek zagranicą, bo tam dostanie po prostu większe pieniądze, a te listy MZ to własnie taki nowy instrument monitorowania czego brakuje (z moich obserwacji właśnie heparyny, leki "cukrzycowe", niektóre onko) MZ może wydać nawet decyzje o zakazie wywozu danego leku zagr.
w 2015 w kilku szpitalach wlaśnie zabrakło clexane i nie było ską brać i poszły w ruch generyki (te tańsze zamienniki)"nie spoczniemy, nim zajdziemy..."
-
Dzień dobry wszystkim
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty!!!
Dziś moja córka kończy 17 lat
Nawet nie wiem kiedy to zleciało...Anga1989, Nicka678, Jaguś_7810, mamakejti, Mania25, megi78, Amore, AniaKami, Marciiik, DarkPrincess, gabi544, Paula55, Selja, joannapoznan, sisi lubią tę wiadomość
-
Muszka15 wrote:Bloodmary,ja wlasnie tez mam szafe pelna rozciagliwych tuniczek wiec spoko,jedynie te spodnie do pracy mnie chyba zmusza do zakupu bo tak to wszystko takie dluzsze nosze raczej to nawet jak sie naciagnie to brzuchol nie wyplynie
za to sie zastanawiam czy mi znow stopa urosnie w ciazy,w pierwszej mi urosla o pol rozmiara,glupie ale czytalam ze tak faktycznie moze byc..wiec buty sprzed ciazy byly wszystkie za male,nie duzo ale tak ze cisnely...nie mowie nawet ze opuchlizna robila swoje ale na dlugosc stopy poprostu....bedzie mi szkoda jak znow zmienie rozmiar
Kruszynka ja co jakis czas mam to samo jak sie przekrecam z prawego boku na lewy to czuję kłucie w pachwinie. Dzisiaj moze spotkam sie z moim gin na chwilkę to się o to zapytam. -
nick nieaktualnyDzień dobry wszystkim.
Trzymam kciuki za wizyty
Muszka z tymi stopami po pierwszej ciąży u mnie tak samoi tez czytałam ze to się zdarza. O kurcze nie pomyślałam że znowu to się może stać hehehe. Jeszcze kilka ciąży i zamiast stóp będą kajaki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2017, 08:25
Jaguś_7810 lubi tę wiadomość
-
Dzien Dobry! My po wczorajszej wizycie z dobrymi wiadomościami- maluszek ma sie dobrze, wazy juz 290gram mała kluska- jestesmy wymiarami ponad tydzien do przodu. Dalej obstawiamy dziewczynkę ale nie na 100%- mój lekarz bardzo ostrożny w takich deklaracjach, no ale poczekamy do połówkowego, moze wtedy powie ze juz na pewno córeczka. No i najlepsze jest to ze moja szyjka magicznie urosła- miała 30mm, według najgorszych wymiarów 25mm a tu wczoraj nagle 50mm!! Doktor sam nie mógł uwierzyć, mierzył ja z każdej strony kilka razy, no ale wychodzi na to, ze po prostu cudownie sie wydłużyła.! Przepisał mi jeszcze luteinę bo jak sam stwierdził robi dobra robotę, wiec warto jeszcze chociaż do połówkowego brać, zobaczymy co potem
miłego dnia!
Anga1989, megi78, Amore, mamakejti, Marciiik, Mania25, Jaguś_7810, gabi544, DTEM, Zoja, Selja, She86, sisi lubią tę wiadomość
-
Ewela35 wrote:Muszka naprawdę stopa po ciąży sie powiększa? Ja jestem maniaczką butow i jak będę się.musiala pozbyć mojej kolekcji to się zapłaczę
Kruszynka ja co jakis czas mam to samo jak sie przekrecam z prawego boku na lewy to czuję kłucie w pachwinie. Dzisiaj moze spotkam sie z moim gin na chwilkę to się o to zapytam.
Ewela, w ciąży uruchamia nam się hormon relaksyna, który luzuje nam trochę stawy, wiązania, żeby ciało dało radę dostosować się do rosnącego dziecka, rozsuwają się kości spojenia łonowego;) miednicy...
ja nosiłam aparat korekcyjny i jak zaszłam w ciążę z córką to moja ortodontka się ucieszyła, że nam szybciej pójdzie i rzeczywiście zęby się pięknie przestawiały;)
to dotyczy także kości stóp, jednym "rośnie" stopa zdluż, innym wszerz, najczęściej wraca, ale czasem nie do końca
także wszystko przetestujesz na sobie
mi sie stopy nie zmieniły, było i jest 38
po porodzie spróbuję z ciałem nadążyc za stopami....Amore lubi tę wiadomość
"nie spoczniemy, nim zajdziemy..."
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry wszystkim
Noc prawie przespana bo od jakiegoś czasu budzę się o 1:10 na sikanie
znowu się u mnie wszystko rozchodzi, ciągną mnie więzadła, pobolewa kość łonowa, cycki tez ostatnio dają o sobie znać, do tego rwa kulszowa... jak tu żyć?
Teraz czas na śniadanie i kawusię
Miłego dnia dziewczyny.
Powodzenia na wizytachJaguś_7810 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzień dobry!
Powodzenia na wizytach! Kciuki zaciśnięte i czekamy na wieści
Na poprawę humoru z samego rana
http://mataja.pl/2014/04/noz-chomato-i-wstazka-pod-lozko-baba-do-szalasu-a-diablu-a-kysz-przesady-ciazowe-dawniej-i-dzis/Jaguś_7810 lubi tę wiadomość
-
Hej, po obdzwonieniu kilku aptek udało mi się znaleźć troche tego leku. Wyobrażam sobie strach ludzi, którzy nie mogą kupić leku bardzo ważnego dla ich zdrowia...
Muszę też podzielić się wiadomością, że od czasu do czasu mój mały Oli też daje o sobie znać poprzez leciutkie puknięciaczekam z niecierpliwością na więcej
gabi544, DTEM, Muszka15, sisi lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry
Ja właśnie wróciłam z pobrania krwi, dziś robiłam TSH i ft4. Przy pierwszych badaniach TSH wyszło mi 3,74 i od grudnia muszę brać Euthyrox 25. Jestem pod kontrolą endokrynologa i teraz czekamy na wyniki by sprawdzić czy lek zbił mi TSH czy trzeba zwiększyć dawkę leku.
Teraz czas spróbować cokolwiek w siebie wcisnąć na śniadanie...
Miłego dnia i powodzenia na wizytach -
nick nieaktualnyuff - nadrobiłam Was dziewczyny
powodzenia na wizytachja miałam iśc do swojego gina, ale jakoś wczoraj tylko raz mi się tak napiął brzuszek a to i tak myślę, że przez wzdęcia, bo byłam wczoraj jak balon i czułam jak ciągle mi się coś przelewa w środku. Dziś od rana spokój więc czekam na wizytę za tydzień
Mdłości znowu wróciły z podwójną siłą - nie wytrzymuję. Ledwo wcisnęłam pół kanapki, herbatę i modliłam się żeby zostało ze mną. Za to jak zaczęłam jeść ptysia, wszystko przeszło jak ręką odjął. (wiem, nie powinnam ale dziś musiałam po prostu, bo dostałam ślinotoku w sklepie, jak go zobaczyłam)
Co do ubrań ciążowych - na razie mieszczę się w te "zwykłe", też przepadałam za tymi rozciągalnymi tunikami, do tego non stop chodze w leginsach.
Rosa - śliczne ciuszki, ja potem pochwalę się swoimi zdobyczami
bulkaasia - serdeczne życzenia dla córy
Anga - powiem Ci szczerze, że mi takie coś powiedziała położna w szpitalu, jak leżałam pierwszy raz. Miałam telefon w ręce i trzymałam go nad brzuchem, weszła położna żeby zmierzyć ciśnienie, więc odłożyłam go pod poduszkę. A ona jak to zobaczyła to zaczęła mówić że młode mamy mają taki dostęp do internetu a nie wiedzą że promieniowanie z telefonu szkodzi dziecku w brzuchu, że pole magnetyczne jakoś tak oddziałuje, że po porodzie, czasem po kilku latach wychodzą różne cyrki ze zdrowiem. I że w ciąży nie powinno się nosić telefonu w kieszeniach w spodniach, ani np bluzie na wysokości brzucha. Szczerze, to byłam w szoku bo pierwszy raz słyszałam teorię, że telefon jest TAK szkodliwy - bo ona mówiła takim tonem, jakby conajmniej mnie złapała z fajkąWiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2017, 09:43
bulkaasia lubi tę wiadomość
-
Marciiik wrote:Dzień dobry!
Powodzenia na wizytach! Kciuki zaciśnięte i czekamy na wieści
Na poprawę humoru z samego rana
http://mataja.pl/2014/04/noz-chomato-i-wstazka-pod-lozko-baba-do-szalasu-a-diablu-a-kysz-przesady-ciazowe-dawniej-i-dzis/
He he he - obwiązkowo od dziś wstążka pod łóżko!!!! Ale się uśmiałamMarciiik lubi tę wiadomość
-
Mamakejti i jagus kciuki zacisniete
czekam na super wieści!!
Muszka o kurde ale cie przeorałoty masz przejścia
ale dobrze ze to przeszło!
Bulkaasia sto lat dla cory
Aaaa jaram się bo wczoraj mąż mi.i synkowi kupił bilety do Polski na 21.02!!!
Dziś dzwonie umówić usg by poznać płeć
Więc nie muszę czekać do 21 tyg
Obym tylko dobrze czuła się na tą podróż bo.lecimy samiJaguś_7810, mamakejti, bulkaasia, Marciiik lubią tę wiadomość