MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
ja też większosc dresików dostałam , my uzywamy juz na 74 a mamy wiekszosc na 80 86
kurcze dostałam okres wczoraj masakra taki bolący to już 4 cykl od porodu -
u mnie z okres z cisza
rano 7-8 Alicja je kaszkę malinową z łyżeczką kaszy manny dla dzieci z glutenem
pierś jest na żądanie ile chce
między 12-13 je obiadek jak na razie pół słoiczka niekiedy zje cały, i róznie raz danie z mięskiem raz warzywko
między czasie pierś
koło 16 je deserek - owoc ostatnio zjada prawie cały słoiczek
staram się jej przed obiadem i podwieczorkiem minimum 1,5 h nie karmić aby pojadła na pusty brzuszek.
i tak 18-20 jest kąpiel w zależności ile w dzień spała i czy już przeciera oczka na sen.
A po kąpieli od niedzieli daję jej kaszkę na noc i dopija piersią. Tak to choć prześpi do 2 w nocy.
Wczoraj dałam później podwieczorek i już kaszki nie chciała więc dziś częściej się budziła. Więc zostaje przy nocnej kaszce
z ubraniami to na jesień mam sporo po prane już 74 bo już niektóre zakłada 68 a nie które 74 muszę powoli uszykować czyli wyorać ubrania 80 -
u nas rozszerzanie diety szło super do momentu problemu z kupami... nie wiem co robić... wczoraj 1 była ze śluzem i dziś a reszta bez. dostałam cukinie, mam swoje buraki a nic nowego nie mogłam przez to wprowadzić. gluten leży, kaszki nie ruszone, mięso dawno powinna jeść i zdążyła zjeść w 6 mies. pół słoiczka z indykiem a później tylko marchewka,ziemniak, pietruszka...
już denerwuje sie na to wszystko bo nie wiem czy podać już coś nowego czy te kupy od zębów czy co... -
Sylwia mój miesiąc starszy i nosi 80-86 teraz
U nas karmienie podobnie jak u was z tym że u mnie po ograniczeniu cyca jest póki co aż 7 posiłków (mniejsze porcje,ale do tej pory był cyc na żądanie i nawet 10 posiłów- zmiany dopiero od 10 dni, myślę, że za jakieś 2-3 tygodnie dobijemy do 5 posiłków:)
ok 7 pierś
8.30 butelka 90 ml i drzemka
10 kaszka normalna porcja ale na mniejszą ilość wody, bo mały chętniej je gęstszą (później spacer i drzemka)
13 obiad (co drugi obiad z mięskiem, ryba tez tylko raz w tygodniu - na jajko jeszcze się czaję, ale wkrótce tez zaczniemy)
15.30 (buteleczka 90 ml lub pierś i drzemka)
17 owoce
19.30 mleko modyfikowane na 210 wody.
-
ale nacieszyłam się przespanymi nockami....
o 1 90 ml mleczka
o 4 tylko go pogłaskałam, bo płakał przez sen
6.30 już właczyła się gaduła i gimnastyka artystyczna w łóżeczku ;] ...i kupa oczywiście! więc musiałam się podnieść
-
mleczko z tommee tippee 6+ czyli 3 dziurki natomiast wodę podaję w 1 aventa, bo pije sam i czasem dla zabawy wyciąga z buzi i się oblewa -dlatego bezpieczniej i bardziej sucho ze smoczka z jedną dziurką ale coraz częściej podaję wodę również z niekapka
Wypija podobnie czyli ok 100 ml dziennie (czasem mniej, kiedy podam cyca jak chce się napić podczas zabawy i dopajam na ogół 2-3 razy dziennie (zazwyczaj jak sam prosi)- na spacerze, po obiedzie i w czasie zabawy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2014, 16:56
pillow lubi tę wiadomość
-
Smoczek do mleka avent natural po 6 m-cu z 4 dziurkami. A soczku wypija ok 150 ml choc dzisiaj nie wypil nic..
jesli chodzi o ciuszki to my mamy 68 na styk zaraz wyciagne 74. Maly byl dzisiaj wazony i mierzony i ma teoretycznie 69 cm i 7380 g.
Duze te wasze cieciaczki jak na 5 miesiecy zakladacie rzeczy ma rok i wiecejWiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2014, 22:00
-
My mamy smoczek po 4 miesiacu z mam rozmiar 3( nie ma po 6 z tej firmy) i jest to smoczek niekapek. Podobno uczy dzieci rzucia. Moze to prawda bo Jas super je z lyzeczki juz 3 posilki dziennie. Wypija od 90 do 150 ml wody dziennie. Wracajac z PL w aucie wypil 200 i to byl rekord.
My dzis po bilansie. Jas ma 66 cm i wazy 7490 g. Nadal idzie po 3 centylu i przybiera regularnie. W ostatnich 4 miesiacach 900 gram i 8 cm. No taki sie urodzil i nic nie zrobie. Martwie sie ze bardzo krotki jest, ale maz do 15 roku zycia byl najmniejszy w klasie potem wyskoczyl na 176. Tez nie wielkolud ale tez nie taki kurdupel, ja mam 168. Mam nadzieje ze Jas urosnie troche wiejszy. Lekarz b. zadowolony z naszego schematu zywienia. Powiedzial ze na tym etapie Jas musi umiec sie obracac na brzuch spowrotem juz niekoniecznie i gaworzyc. Reszta jest kwestia indywidualna. Zeby tez nie musza juz byc. Powiedzial zeby go nie sadzac na sile, nie podpierac i nie chodzic z nim za rece, bo to moze powodowac skrzywienia kregoslupa i bioder.
Kontrola wagi i wzrostu za 3 miesiace.
Co do witamin to mam uwazac zeby nie przewitaminizowac dziecka. Witamine D mam policzyc ile jest w mleku i kaszkach, wyliczylam ze w 2 mlekach i 1 kaszce w naszych porcjach jest jej 96% zapotrzebowania dziennego, wiec nie bede podawac dodatkowo. Do warzyw i owocow podawac lyzeczke oleju o ile w skladzie sloiczkow nie ma (w warzywach i obiadkach jest wszystkich). Sorry za byki z komorki pisze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2014, 22:22
-
Endokobietko w ogóle nie powinnaś się przejmować tym czy Jaś jest trochę mniejszy. Urodził się maleńki i nadrobi prędzej czy później.
Ryszard jest spory, ale ja z mężem jesteśmy jak to napisałaś "kurduplami";p (ja ok 162 mąż chyba 172) i wydaje mi się że nasz syn raczej też nie będzie super wysoki i nie mam z tym absolutnie problemu. Być może teraz jest spory, a kiedy pójdzie do przedszkola będzie najniższym brzdącem w grupie. Nie widzę w tym kompletnie nic złego. Ktos musi być najmniejszy, żeby ktoś inny mógł być największy.
My z kolei byliśmy dziś na szczepieniu. Ryszard waży 8,8 kg (więc od 9 sierpnia przybrał 0,4 kg - przybiera już coraz wolniej, kiedy był noworodkiem czasem tyle przybywało mu w tydzień
Przy kłuciu nawet nie pisnął, cały czas bawił sie centymetrem Jestem ultra dumna- mały twardziej.
Pielęgniarka i Pani dr oczywiście zaczywcały się umiejętnościami małego, które chetnieprezentował. Wiem doskonale, że zachowują się tak samo przy kazdym bobasie:) Każde dziecko ejst absolutnie wyjatkowe i cudowne, co nie zmiania faktu, ze urosłam w piórka słuchając, że wyjątkowo wcześnie zaczął raczkować, że ma bardzo silne nóżki i prostuje je na czworaka i pięknie gaworzy i w ogóle ochy i achy i że aż 5 zębów. heheh gdyby ich nie miał i gdyby nie potrafił nic z tego co potrafi już teraz i tak byłby dla mnie żywym złotem. Jak każde dziecko dla swojej matki Normalna sprawa