MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Buziaki dla ALexa z okazji pół roczku !!! Na katar Rysio miał Nasivin soft (od 3 miesiaca jest), wiadomo, że to przy cięższym katarku, bo wszystkie krople tego typu nieco wysuszają śluzówkę, więc na zmianę polecam właśnie sól morską, sól fizjologiczną i nawilżacz powietrza w nocy No i jak pilow pisała leżenie na brzuszku i frida (o ile da sobie odciągnąć )
Pilow dziękujemy
Paula super że u malutkiej wszystko okej:) Mała siłaczka hihi jest również bardzo śliczna, nie mogę się napatrzeć na to zdjecie w Avatarku- nie ma żadnych wątpliwości że ten bobasek to mała dziewuszka
Endokobietko super że Jaś przyspiesza lada chwila sam usiądzie Z tą butelką to u nas pisałam, ze również mały sobie sam już radzi- jeśli mogę coś podpowiedzieć to do wody zmieniłam mu smoczek na ten z 1 dziurką, bo nie wiem dokładnie jak jest u Jasia ale Ryszard ładnie trafia do buzi, podtrzymuje sobie oburącz, ale nie raz świruje i próbuje oblewać sobie głowę -_- więc mniej szkod jest przy mniejszym smoczku albo... NIEKAPKU Dopiero niedawno zaczęliśmy od tego z sylikonowym dzióbkiem 6+ i też byłam zaskoczona, że jak raz pokazałam, ze trzeba trzymać za uchwyty to załapał i tak próbuje pić. Pochylam póki co fotelik do karmienia lub plecki w spacerówce żeby było mu wygodniej i popija w takiej półleżącej pozycji. Woli butelkę, ale pewnie małymi krokami opanujemy też niekapek
Właśnie miałam pytać, czy wasze bąble już sylabizują, albo czy reagują na imię. Czytałam,ze 5 miesięczniaki reagują ! Ryszard jeszcze nie. A właściwie czasami, ale nie wiem czy reaguje bardziej na mój głos czy na swoje imię. Raczej to pierwsze.
Nie sylabizuje jeszcze również ma-ma czy da-da. U nas jest tylko kiedy się złości to "nieee" (wykrzyczane ;p) "blab" i milion innych słowek i pieśni, których nie da się przypaswać do zadnego słówka , ale zaczyna kumać zabawę "akuku" i kiedy idę mówię "papa"- to czasem podnosi rękę, a czasem zaczyna krzyczeć,że mam nie iść, ale te umiejętnosci wyczytałam, że są właściwe rozwojowi 7-8 miesięczniaka- sprawdziłam od razu i rzeczywiściepaula22 lubi tę wiadomość
-
Alex sto lat!
Ja dziś miałam rozstanie z małą na 4 godziny i bardzo ładnie zniosła rozłąkę była wówczas z babcią i prababcią
A Alicji czasami się zdarza jak ją karmie powie "daj"
a my bioderka mamy jutro
a za tydzień szczepienie
Kocur lubi tę wiadomość
-
Hej Kochane
Najlepsze życzonka dla Alexa spóznione również dla Rysia
kurcze dziewczyny mój mały brzdąc nie chce jesc pokarmów stałych od 3 dni ;/ rozmyslam nad ząbkami hm... moze to by powód ?? -
Juicca nie nadazysz za tymi maluchami, u nas byl tez taki kryzys ze jadl przez tydzien po pol porcji, potem nie jadl nic nawet mleka, potem znowu po 200 ml, teraz tak 90% porcji, wlasnie w tej chwili strajkuje pierwszy raz w zyciu tacie przy kaszce, je ale pierdzi buzia i tata caly juz zakaszkowany
-
Juicca potwierdzam słowa dziewczyn ! Normalna sprawa :)Ryszard też miał kryzys i to dość długo, tylko cyc go interesował, a obiadków nawet pół porcji standardowej ok 200 gram nie zjadał ;/ na razie odpukać od chyba 2 tygodni zjada do czysta (aż złości się nie raz że jeszcze by chciał)- cieszy mnie to niezmiernie, choć ciekawe jak długo potrwa...;p
Spokojnie, bądź konsekwentna i cierpliwa na pewno wkrótce Dawidek znów zacznie ładnie jeść
Wczoraj za to na noc tylko 120 mleka wypił oO ale spał za całą noc czyli 10 godzin, więc pewnie to wina tego, ze wczoraj byliśmy jakby opóźnieni o godzinkę i zjadł deser dopiero o 18 , ale mleko było 19.45, więc nie zgłodniał jeszcze.
Podawałam już 3 razy maliny sparzone i bardzo mu smakowały (myślałąm, ze będą za kwaśne:D)
W weekend podawałm już słoiki po 7 miesiącu i zauwazyłam, ze warzywa nie są juz zblendowane na jednolitą masę, wiec sama robiąc posiłek blenduję juz tylko mięsko lub to co twarde, reszte rozgotowuje do miękkości i kroję na drobniutką kosteczkę i wczoraj było 0,5 jajka i ok chyba -
Kocur a jak podajesz nowy owoc czy warzywo, mięso to nadal tak jak na początku odrobinke np łyżeczke, dwie?
bo ja bym chciała np teraz buraka, te maliny też myślę. Amelka ost ma monotonną diete.
podajesz też jakieś zioła?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2014, 10:38
-
Paula wiem ze pytanie nie do mnie, ale ja teraz podaje juz normalnie cala porcje, z tym ze nowe warzywa sa w mieszankach wiec nie ma ich za wiele, a owocki tez glownie mieszane z jablkiem. Ostatnio dalam caly sloiczek truskawki-maliny w jablku i bylo ok.
Z ziol Jas mial oastatnio beyzlie i orgegano, wczesniej pietruszke i koperek. -
Endokobietko ale dziękuje serdecznie za odpowiedź
a jak z mięskiem? Amelka jadłą tylko indyka i dziś miałam słoiczek z kurczakiem to dałam 3łyżeczki a reszte swojej zupy warzywnej.
mam np słoiczek banana z owocami leśnymi i jabłka z malinami ale malin np jeszcze nie jadła -
Paula robimy podobnie:) Czyli jak zaczynałam z mięsem to dodawałam 2 łyżki zblendowanej piersi z kurczaka do ziemniaka i marchewki. Do malin dodawałam banana itd. Czli coś nowego do czegoś starego, tak zeby mieszać te smaczki
Z ziół pietrucha, koper i bazylia również Raz dawałam słoik spaghetti i było jeszcze oregano, ale tak to nie daję, bo sama używam do gotowania bardzo sporadycznie. Słoiczka z królikiem też np. nie podaję, bo takiego mięsa w domu nie robię najzwyczajniej w świecie.
Juicca dużo spokoju- na prawdę też przez to przechodziłam. Tylko spokój Cię uratuje hehe ważne są również odstępy czasowe między karmieniami, bo może mały zwyczajnie nie jest głodny (cała porcja powinna mu wystarczyć na ok 3 h) i posiłki o tych samych porach Dobrze żeby był w dobrym nastroju i spróbuj go troszkę rozśmeiszać u nas skutkowało robienie "aaaaaaaaaa" zawsze go to bawiło i otwierał buźkę ze śmiechu więc wykorzystywaliśmy ten moment z mężem na podawanie łyżeczki i tak pomalutku, pomalutku... je 3 pełne posiłki dziennie już 3 tydzień. Pomalutku Dawidek zrozumie o co chodzi z jedzeniemjuicca lubi tę wiadomość
-
Endokobietko jest u was wieprzowina w słoiczkach ? Ja nie znalazłam, choć szukałam wyłącznie z czystej ciekawości, bo tego mięsa też nie serwuję.U nas w gotowych daniach jest kurczak, królik, indyk, jagnięcina, wołowina/cielęcina i ryby (w 99% łosoś niestety) z tego co widziałam na etykietach. Na pewno dam kiedyś Rysiowi innych rodzajów mięs oprócz drobiu, jagnięciny, wołowiny i ryb spróbować np. jakiejś szynki czy karkówki, ale kiedy będzie już świadomy tego, co je Nie chodzi o to, żebym go zniechęcała, tylko, żeby powiedział, czy mu smakuje, bo jak nie będzie takiej potrzeby, do menu domowego nie będę dołączać
Ja mięsko zaczęłam dodawać w 6 miesiący życia , więc jemy od przeszło miesiącaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 07:30
-
U mnie jest szynka w hipp, nestle i w rossmann z warzywami lub z makaronem i jest napusane ze to ze swini. Nawet w sloiczkach po 4 miesiacu. Gdzies ctytalam zeby swinskue muesi dopiero po roku wpriwadzac ale co schemat to inaczej.
Jest tunczyk z bobovity https://www.bobovita.pl/home/produkty/zupki/krem-z-warzyw-i-tunczyka/Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 08:58
Kocur lubi tę wiadomość
-
Mi moja pediatra proponowała jak podaję nowości typu mięso czy żółtko to na początku raz na tydzień . Następnie zwiększyć co 2 dni żółtko i mięsko 1-2 razy w tygodniu ryba.
I tak ze wszystkimi nowościami Moja uwielbia mięsko rybę żółtko także nie mam z tym problemów.
Kocurku co do wit D pytałam i rzeczywiście należy zwiększyć dawkę z tym że ja dawałam jej biogaie teraz mam dalej dawać te 5 kropel do mleka i dokupić Tran Norweski i na początek wprowadzić jej 2,5 ml do mleczka stopniowo zwiększać do 5 ml + biogaia oczywiście.
Mam takie dość krępujące pytanie do mam dziewczynek. Jak pisałam wcześniej mojej skleiły się wargi sromowe...już jest ok wszystko wróciło do normy i teraz już przy myciu bardzo jej rozchylam żeby nie było powtórki. Zauważyłam że przy rozchyleniu warg praktycznie tam w środku jest jakby zgrubienie skóry? Nie wiem jak to określić ( nie będę przecież robić zdjęcia...) taki hmm guziczek ? nie wiem kurde czy to będzie się rozrastać w ramach wzrostu dziecka ? Miałabym prośbę jakbyście tam mogły zaglądnąć głęboko czy Wasze takie coś mają ?Kocur lubi tę wiadomość
-
Paula ja tak wlasie robilam przy poczatkowym wprowadzaniu, teraz szczerze powiedziawszy daje od razu w normalnych ilosciach, ale teraz to nowe waryzwa i tak sa w malych ilosciach w sloiczkach np papryka 3% wiec to i tak malo.
A wogole to ja ciagle nie wiem czy dziecko powinno mieso dostawac codziennie czy nie, my dajemy na przemian, mieso, ryba lub jajko. W niemieckich jest napisane ze codziennie, w polskich ze niekoniecznie, na niektorych stronach pisza ze spokojnie dziecko moze tylko raz w tygodniu miec mieso i raz rybe. Mysle ze tak jak robimy jest ok.
Od 1.09 Jas je 3 razy w tygodniu jajko, cale przepiorcze i z tym nie czekalam od razu dawalam co 2 dzien.
A dzisiaj zjadl pierwszty raz chrupka kukurydzianego, zasmakowalo znaczy sie pociamkal i cos tam polknalWiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 13:38
ania_mr lubi tę wiadomość