X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • Viril Ekspertka

Wysłany: 24 października 2013, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko - myślę że za granicą, to już jest wszystko i więcej niż w Polsce :P

Ostatnio szukałam rożka i powiem Wam szczerze że wszędzie jest to samo... Jedne z kokardkami drugie bez i na tym krąg się zamyka. Na internecie też bez szału, chociaż i tak wole widzieć na żywo to co kupuje.

Chciałam się odnieść jeszcze do tego lóżeczka z funkcją kołyski.
    U mnie w Bydgoszczy co niedziele jest taka giełda z ciuchami, garnkami, i różnymi innymi pierdołkami. I stoi na niej Pan właśnie z łóżeczkami, i proponował mi tak: Łóżeczko właśnie z funkcją kołyski (płozy oczywiście można odczepić) do tego otwierany bok ,że zawszze mogę dosunąc do swojego łóżka dzieciątko, a na koniec zdejmuje się szczebelki i jest normalne łóżko dla malucha jak podrośnie, w zestawie materac kokos-grycan (przeważnie), baldahim, komplet pościeli i powłoki na nią cena 599 zł. Więc myślę że fajna sprawa,chociaż ja jestem przesądna i czekam z kupnem łóżeczka tak do stycznia, ale Wam Mamy jak się spieszy to polecam oglądnąć takie coś, ciekawa rzecz :)

A jak tam u Was laski z imionami bo my juz zmienilismy niewiem ile razy he najpierw miał byc Brajan , póżniej Jasiu a teraz przystało na Kajetanie ;) chyba do porodu zmieni się sto razy, a taka byłam przekonana że będę się trzymać pierwszego ;P

oar8dqk3exu9cxmr.png

• Viril Ekspertka

Wysłany: 24 października 2013, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Witajcie ;D
    Zupełnie przypadkiem weszłam na Wasze forum ;P
    ależ u WAS CUDOWNIE !!! tak KOLOROWO i te fotki :))

KLEMENS wyglądasz zjawiskowo !!!!
    Wszystkie wyglądacie bosko - już nie mogę się doczekać mojego brzuszka:)

Musze namówić moje koleżanki z forum MAJOWEGO abyśmy też troszkę brzuszkowych fotek powrzucały bo ja się stresuję tym moim brzuszkiem :/
    Może pamiętacie w którym miesiącu zauważyłyście pierwsze zmiany w wyglądzie brzuszka?? albo pierwszy dodatkowy kilogram ???

Wiesz tak naprawde każdy z nas jest indywidualną jednostką hehe :P i mysle że zmiany w brzuszku też zależą od Twojej budowy ciała np u chudszych dziewczyn szybciej widać krągłości ;) i tak samo jest z dodatkowymi kilogramami ciezko oszacować w ktorym tyg przybędzie Ci ciałka, ponieważ niektóre z naszym Mam przytyły dopiero 2 kg inne 7. Także cierpliwie czekaj a niebawem będziesz się cieszyć piękną piłeczką :)

oar8dqk3exu9cxmr.png

magdalena lubi tę wiadomość

• wisnia11 Autorytet

Wysłany: 24 października 2013, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriana ja na razie przytyłam 3 kg i brzuch mi już wyskoczył w 12 tygodniu.
    Endokobietko ja mam książkę "Ciąża 40 kolejnych tygodni" kupiłam ją nad morzem jak byliśmy na wakacjach za 17 zł. Jest wszystko ciekawie opisane. bardzo czytelnie.
    link do zdjęcia książki z google:
    https://www.google.pl/search?q=ci%C4%85%C5%BCa+40+kolejnych+tygodni&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=yOVoUsfeJIzRsgbZrYG4CA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1440&bih=761#facrc=_&imgdii=_&imgrc=aRMuB6dZOK3Z4M%3A%3BidGIFQDC3Obc4M%3Bhttp%253A%252F%252Flunatyk4.strefa.pl%252Fxxx%252FSAM_3792.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fallegro.pl%252Fciaza-40-kolejnych-tygodni-nowe-wydanie-tanio-i2405925429.html%3B289%3B348

https://www.google.pl/search?q=ci%C4%85%C5%BCa+40+kolejnych+tygodni&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=yOVoUsfeJIzRsgbZrYG4CA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1440&bih=761#facrc=_&imgdii=_&imgrc=24H2RNorM07FoM%3A%3BidGIFQDC3Obc4M%3Bhttp%253A%252F%252Flunatyk4.strefa.pl%252Fxxx%252FSAM_3794.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fallegro.pl%252Fciaza-40-kolejnych-tygodni-nowe-wydanie-tanio-i2405925429.html%3B512%3B384

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 24 października 2013, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za wskazowki.

Viril u nas z imieniem totalna klapa, naprawde nie potrafimy nic wymyslec, co by bylo w miare miedzynarodowe, nam sie podobalo i pasowalo do nazwiska. Ostatnio mialam na tapecie Filipa, ale po niemiecku imie to pisze sie: Phillip / Philipp / Philip / Phillipp / Filipp / Fillip / Fillipp czyli moge zalozyc ze niewiele osob napisze je prawidlowo, ja juz z moim imieniem Agata mam tu problem, bo polowa pisze Agatha, albo Agate i chyba nie chce tego robic dziecku.

17u93e5exqfllrog.png
  • Viril Ekspertka

Wysłany: 24 października 2013, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak to masz troche większy problem, my myslielismy tez pod takim kątem żeby dziecku łatwo się wymawiało imię i tak jak myślałąm nad Kajetanem , bo jak mały może być Kajtek , Kajtuś a jak dorosły Kajetan poprostu. No ale znając życie to zmieni się jeszcze sto razy. Mój narzeczony ma tez niemieckie nazwisko, i w Polsce to jeszcze nie było osoby która nie połamała by sobie języka , a i tak dobrze tego nie umieją wymówić ;)

oar8dqk339b02lou.png

• Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 24 października 2013, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Mikusia wczoraj bylo ok 130, a moje 70.
    jak "podobno" jest poniżej 140 to chłopiec jak powyżej to dziewczynka u mnie ostatnio tzn. w 12 tyg było 142 zobaczymy co bedzie teraz w srode....

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
    km5scwa1m8wagzpl.png[/url
  • Viril Ekspertka

Wysłany: 24 października 2013, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikusia 2 - Ja mam zawsze równe 140 i jest chłopiec heh :)

Mikusia2 lubi tę wiadomość

• juicca Autorytet

Wysłany: 24 października 2013, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Mi też co wizyte bada szyjkę i robi usg - ale raczej przygląda się tylko dzidziusiowi. W sumie tylko na pierwszej wizycie -kiedy byłam potwierdzić ciąże zauważył ,że minimalnie mam kształy macicy dwurożnej. Pamiętam jeszcze mi pokazał i w sumie nie wygladało to tak źle- w porównaniu do macic dwurożnych które widziałam w internecie. Ale zapytam teraz we wtorek bo nie daje mi to spokoju. "

Marysia skopiowałam Twoja wypowiedz z wątku o macicy dwurożnej
    miałas pytac lekarza o ta wadę i Co CI powiedział na ten temat ??

Bo ja tez mam ta wadę , lekarz kazał sie oszczedzac i luteine 100ke biorę na rozluznienie macicy .

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2013, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juicca wrote:
    "Mi też co wizyte bada szyjkę i robi usg - ale raczej przygląda się tylko dzidziusiowi. W sumie tylko na pierwszej wizycie -kiedy byłam potwierdzić ciąże zauważył ,że minimalnie mam kształy macicy dwurożnej. Pamiętam jeszcze mi pokazał i w sumie nie wygladało to tak źle- w porównaniu do macic dwurożnych które widziałam w internecie. Ale zapytam teraz we wtorek bo nie daje mi to spokoju. "

Marysia skopiowałam Twoja wypowiedz z wątku o macicy dwurożnej
    miałas pytac lekarza o ta wadę i Co CI powiedział na ten temat ??

Bo ja tez mam ta wadę , lekarz kazał sie oszczedzac i luteine 100ke biorę na rozluznienie macicy .

A fakt - zapomniałam chyba Wam pisać. Pytałam mu się o mój przypadek i powiedział ,że póki co nie ma obaw bo macica rośnie i rozciaga sie prawidłowo. W moim przypadku teraz tej wady aktualnie nie widać na tym etapie ciazy. Mimo wszystko mam brac nadal duphaston 2x1tab dziennie (na rozluznienie) i polegiwać w ciagu dnia ale nie leżeć 24h :)We wtorek 29.10 ide na wizytę to też zapytam o moją macicę czy wszystko ok:) A powiedz mi cz Ty masz dużą tą wadę? bo ja mam minimalną. I czy odczuwasz jakieś boleści brzucha itp?

• juicca Autorytet

Wysłany: 24 października 2013, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no własnie lekarz na wizycie w 13 tyg stwierdził macice sercowatą ale mówił ze moze sie to ta wada zminimalizowac w skutek rozrastania macicy, i moglam chodzic i nawet na zakupy jezdzic a teraz jak w 17 tyg byłam to poiedział ze jest dwurozności jednak lepiej bedzie jak bede wicej sie oszczedzac , niby moge funkcjonowac ale nie tak bardzo...

no mam takie uczucie ciągnięcia , jakby mi miało wszytsko w dół polecic takie dziwne uczucie

Niby mówił mi ze takie cos mogę odczuwać ...

wizyta dopiero 31.10

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2013, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dokładnie takie same uczucie, głównie mnie po bokach ciągnie ale gadałam z przyjaciółką i innymi kumpelami i mówiły że to normalne. Ja sama po sobie zauważyłam ,że jak za dużo się nachodzę lub długo siedzę to później dziwne uczucie brzucha mam. A wcale dużo nie chodzę bo od początku na L4 jestem ale to z powodu mojego wcześniejszego poronienia oraz w 7tyg ciąży miałam krwiaka który się wchłonął.
    A w 17 tyg. jeszcez widać u ciebie tą wadę?bo u mnie powiedział że teraz juz nic nie widać -tylko we wczesnej ciąży mógł to dostrzec (ale tak jak mówiłam wcześniej ja mam podobno bardzo małą tą wadę)
    Propo tych odczuć to czasami myślę że to mój synuś sie rozpycha i dlatego takie głupie odczucie. A Ty juz czujesz ruchy?
    Na szczęście jak się położę to bóle i ciągniecia ustępują -też tak masz?

• Magda421 Koleżanka

Wysłany: 25 października 2013, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Ja wczoraj miałam USG połówkowe. Nerwy przed badaniem były straszne ale jak zobaczyłam synka wszystko przeszło. Rozwija się bardzo fajnie. A jak się wierci - nawet pan doktor stwierdził że straszny z niego łobuziak. Co go dorwał w konkretnej pozycji to za moment on już był odwrócony. Oczywiście na koniec badania ziewnął i poszedł spać:). W 20 tygodniu i 7 dniu liczył sobie 426 g i 21 cm wzrostu.

Viril lubi tę wiadomość

f2w3xm5ey48bo7te.png
    tkvgwji2ustxarf7.png
    file:///C:/Users/Magda/Desktop/Karolek/2014-02-25-309.jpg
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda421 to już spory ten twój Chłopak:)
    Ja mam dzisiaj USG połówkowe, też się bardzo denerwuje:( zwłaszcza boje się o to łożysko przodujące, którym zostałam ostatnio postraszona na warsztatach szczęśliwe macierzyństwo...:(

relg3e5ejn8hl19k.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badanie połówkowe mam 30 nie mogę się doczekać a zarazem się troszkę boję. A co do imienia wczoraj mężowi się troszku odwidziało imię bo Alicja mu się podoba ale nie podoba mu się zdrobnienie a wszyscy już mówią mała Aluś, więc mu mówię jak ci się Alicja nie podoba to możemy imiona zamienić zamiast Alicja Zuzanna, to będzie Zuzanna Alicja a w sumie uważam jak kolejność będzie jak urodzę jak będzie podobna do tatusia czyli blondyneczka to pasuje mi Alicja a jeśli do mnie czyli brunetka to będzie Zuzanna bo bardziej mi to imię pasuje;)

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka tez powiedziala, ze mam bardzo nisko polozone lozysko, ale ze ma 10 tygodni zeby sie podnioslo i narazie nic nie mam z tym robic, ani sie nie denerwowac. Nawet nie mowila zebym specjalnie uwazala. Powiedziala, ze tak sie dzieje po cesarkach itp. no a mi rok temu 2 razy rozcinali macice, to pewnie dlatego. Do 30 tygodnia podobno nie ma to zadnej roznicy (przynajmniej w moim przypadku).

17u93e5exqfllrog.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka a pracujesz jeszcze czy na L4 jesteś?
    Ja nie miałam cesarki, to moja pierwsza ciąża.

relg3e5ejn8hl19k.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo123 wrote:
    Endokobietka a pracujesz jeszcze czy na L4 jesteś?
    Ja nie miałam cesarki, to moja pierwsza ciąża.

Ja pracuje jeszcze dzielnie (9-11 godzin na dzien), narazie ani jednego dnia nie mialam L4 :)
    Ale od poniedzialku mam 2 tygodnie urlopu, musze do 20 stycznia pracowac, mam nadzieje, ze mi sie to uda.

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana, najlepiej sobie zrob kartke z pytaniami.
    Nic mi nie przychodzi do glowy, zapytaj czy wszyskto jest ok.
    Tak, ja teraz nawet lekko chudne, ale brzuszek rosnie.
    Narazie mam na wadze 5 kg plus, ale mialam juz +7 kg.

17u93e5exqfllrog.png
  • Magda421 Koleżanka

Wysłany: 25 października 2013, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Hej dziewczyny :D Dziś idę na moje pierwsze badania genetyczne :)
    i straszliwie się tym stresuję - miałam takie ciężki miesiąc, boję isę że coś mogło pójść nie tak :/
    Teraz siedzę w robocie i nie potrafięsię skupić a nawet co chwilkę łzy mi same płyną :/
    Oczywiście to hormony ;D
    Możecie mi podpowiedzieć o co powinnam zapytać moją GIN ??
    Na pewno zapytam o wagę :D
    Ale pomimo zatrzymanej wagi - brzusio Wam rośnie ??

Ja na tym etapie ciąży miałam stratę 4 kg - dużo wymiotowałam i trwało to do 16 tygodnia. Brzuszek jednak rósł w tym czasie chociaż zauważyłam że wałeczki po boczkach jakoś się wyrównały:). Teraz rozpoczęłam 22 tydzień - wagę osiągnęłam taką jak miałam przed ciążą zanim schudłam. Dzidziusiowi to nie przeszkadza, spokojnie sobie rośnie i waży 426 g obecnie. Ale mama ma anemię i wsuwa buraki na okrągło pod różnymi postaciami. Natomiast jeśli chodzi o nerwy przed badaniem to każda czuje tak jak ty. Ja wczoraj miałam usg połówkowe i cały dzień nie mogłam sobie miejsca znaleźć. Jak zobaczysz dzidzia to wszystko przejdzie. Jeśli chodzi o pytania do gin nie przejmuj się tak bardzo bo terminologia medyczna w tym temacie jest bardzo skomplikowana. Ona na pewno wytłumaczy ci to co powinnaś o dziecku wiedzieć. Pewnie będzie sprawdzać parametr NT czyli przezierność karkową, która powinna wynosić do 2,5 mm. Innych parametrów po prostu nie pamiętam - wystarczyła mi informacja że jest OK.

f2w3xm5ey48bo7te.png
    tkvgwji2ustxarf7.png
    file:///C:/Users/Magda/Desktop/Karolek/2014-02-25-309.jpg
  • Viril Ekspertka

Wysłany: 25 października 2013, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana
    Tak napewno będzie sprawdzać przezierność karkową oraz obecność kości nosowej :). Oraz wage i twoje ciśnienie na pierwszej wizycie nic innego się nie działo ;)

oar8dqk32f16zn48.png

‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ