rocznik 88 w pierwszej ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Another witaj założycielko ósemeczek z różowej strony Gratuluję fasolki i życzę ci żeby ta ciąża była dla ciebie bardzo nudna, oczywiście z nami tutaj
Kiedy masz kolejną wizytę, żeby zobaczyć serduszko?
Wracając do bezpieczeństwa malucha, to wcale nie jest tak, że teraz o tym nie myślę, bo zastanawiam się właśnie nad wszystkimi za i przeciw tych ochraniaczy i pościeli, bo co jeśli dziecko przekręci się w łóżeczku i włoży rączkę, czy nóżkę w szczebelki? Czytałam różne opinie i jedni polecają inni nie, ja myślałam chociażby nad takim modułowym ochraniaczem, bo jest bezpieczniejszy..?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4e81f85788f6.jpg
Jeśli chodzi o pościel to wiem, że na początku dziecko nie śpi na podusi zastanawiałam się nad tą poduszką klinem, która jest polecana dla noworodków, chociaż myślę że spanie na płasko też będzie ok... W ogóle nasze maleństwo i tak w sypialni będzie spać w koszu mojżesza, więc myślę że rożek, czy pieluszka flanelowa będą ok, a łóżeczko to tylko w dzień, więc raczej będę go miała wtedy na oku. Mój bratanek np spał z bratem i jego żoną w ich łóżku właśnie pod kołderką, tylko na samym początku w rożku i później jak przyszła zima to w śpiworku (urodził się 30.04), więc różne podejście rodzice mają...
Myślę, że wiele na temat bezpieczeństwa noworodka dowiemy się na szkole rodzenia, na co bardzo liczę, ale w moim szpitalu nadal nie uruchomili zapisów na 2017
Wasze opinie są dla mnie bardzo przydatne, bo co innego jak czyta się te porady w necie, a c innego, jak konkretna mama opowiada o swoich doświadczeniach -
Wizytę mam 20 grudnia Czas przedświąteczny to szybko zleci
Właśnie pierwszy raz zaaplikowalam sobie luteine dopochwowo, bo progesteron trochę slaby (19,8 ). Ale dziwne uczucie. Podobno może wywołać plamienie. Kolejny stresWiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2016, 22:21
"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
-
Super to szybko zleci do 20, przed świętami to głowa zajęta innymi sprawami to tym bardziej, a na gwiazdkę będziecie mieli piękny prezent w postaci
Ja przy aplikowaniu luteiny w ciąży zrezygnowałam z tego aplikatora, bo on rzeczywiście mnie podrażniał. -
Another gratuluje
Co do wyprawki.
Laktator. Najpierw bylam zla ze niepotrzebny sprzet dostalam a pozniej dziekowalam przy kazdej okazji moim darczynca nawal pokarmu prawie od razu. Uratowal mi cycki w weekend bardzo wczesnie rano maz mi przywozil do szpitala!! Nawal bardzo dlugo sie utrzymywal wiec dla mnie laktator to nr jeden na liscie wyprawkowej!!!
Staniki dwa miekkke do karmienia. Teraz w nich tylko spie bo po miesiacu jak cycki byly wzgledne kupilam sobie sexi staniki karmniki z fiszbinami. Rowniez 2 sztuki.
Chodze w nich naokraglo.
Dla maluszka odradzam kaftaniki. Bez sensu. Polspiochow tez za bardzo nie lubimy. Rampersy. Bodziaki. Spiochy. Spodenki. Jak jest teraz tak chlodniej w domu malego ubieram np bodziak na dlugi rekaw i na to koszulka na krotki. Albo odwrotnie krotki bodziak a bluzeczka na dlugi rekaw. Spodenki i grube bawelbiane skarpetki. W pajacach spi. Najwygoniej jak w nocy trzeba pampersy zmieniac. Ciach ciach i zrobione dla takiego maluszka nie polecam bluz z kapturami. Niby fajne ale w wozku jak na boczku bedzie spal strasznie mnie irytowaly zamki i kaptury. W foteliku fajnie bo na jesien cienka czapeczka, kapturek i mozna bylo szybko do lekarza smignac.
Butelki nie kupowalam. Gratis ze szkoly rodzenia taka 50ml i pozniej dokupilam jedna sztuke. Jeszcze nieuzywalam.
Smoczek uspokajacz. Jak wybiezesz jedna firme to pozniej musisz sie jej trzymac bo prawdopodbnie dzieciaszek nie zalapie inne ksztaltu smoczla. My mamy z lovi i zlapal z aventu tylko.
Dla mnie wazna rzecz bo jal jest duzy odruch ssania to masakra. Ciagle przy piersi... Dlatego dla moich brodawek ukojenie
Czysta lanolina z dodatkiem oleju slonecznikowego i nic wiecej. Na brodawki, bez potrzeby zmycia! Teraz jak maly mial uczulenie i zaczelo soe goic w suche place natluszczalam lanolina, poniewaz pakuje raczki do buzi i balam sie ze balsam bedzie zjadal...
Z termometru do kapieli uzywalismy przez pierwsze 2 tyg... Pozniej to reka sprawdzalam...
Do odciagania smarkow urzadzenie. Dla mnie cos co jest pod reka! Teraz sezon grzewczy i duzo smarkow... Sol fizjologiczna. Biogaia na problemy trawiennie jako tworzebie zdrowej flory w jelitkach. Witamina d plus k i pozniej sama wit d.
Ze srodkow myjacych i natluszcajacych to seria latopic. A na pupe krem nacomi baby. Sudocrem odradzam. W necie jest to ladnie wyjasnione....
Hmmm. Moj spi w koszu mojzeszowym. Najpierw kocyk a teraz posciel. Spi na plasko. Pod nogi kosza mam ksiazki ktore zastepuja poduszke klin.
To tak na szybko, to co najbardziej mi pomoglo i takie praktyczne. Jeszcze na poczatek radze sobie maly zapas wkladek laktacyjnych zrobic bo paczki 30 sztuk jak ciagle mleko wycieka starczaja na bardzo krotko... Mnie nie chcialo sie szukac po sklepach na samym poczatku. Pampersow jedynek tez nie robcie za duzego zapasu... Niewiadomo jak duzy bedzie maluch...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2016, 23:13
22.07.2016 to był nasz WIELKI DZIEN
"wyluzować to można dopiero po śmierci " -
Moj jasiek urodzil sie 55cm i 3420gram. Bardzo szybko rosl w pierwszym miesiacu... Dlatego mam sztuki ktorych nie zdarzyl zalozyc. Kupilam tez na zapas ciuchy na zime... Uzywalismy ich jesienia i teraz je powoli odkladam... Wiec na zime nic nie mam z cieplejszych rzeczy eh... Teraz wazy 7,5 kg i 70 cm dlugi. Dobrze ze w gondoli od poczatku spi z nozkami na zabke to jeszcze sie miesci... Jeszcze.. Za miesiac na pewno wskoczy w spacerowke. Pewnie szybciej. Pomimo duzego ulewania szybko rosnie. Pizamki mam na 6mcy bo tych 3-6 powyrastal... Dlugie ma nozki i dlatego wiekszosc rzeczy jest za mala. Spodenki juz dawno mamy 6-9mcy. Wierci sie i kopie i te na 3-6 szybko sie unosily bo na styk byly. Wole mu troszke wieksze i luzniejsze rzeczy zalozyc i podwinac na chwile niz sie wkurzac ze ma gole podudzia... No i apropos rozmiarowek. Jednego za duzego jeszcze pajaca ma na 3 mce. Chyba ktos sie w metkach pomylil :p te angielskie rozmiarowki sa dziwne. Jedne 3-6 nosil majac 2 mce a inne sa dobre i jeszcze troche posluza... Teraz to na oko kupuje chyba ze wiem jak rozmiarowka firmy ma sie do stanu realnego to przez neta kupuje taniej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2016, 23:31
Co do tych ochraniaczy, to pamiętajcie, że dziecko sobie krzywdy nie zrobi jak włoży rękę czy nóżkę w szczebelki. A jak włoży nos w ochraniacz, to może się to źle skończyć...
I nie kupujcie tony kosmetyków. Tutaj w UK zalecają myć sama wodą dziecko, potem szare mydło. Tak robię od początku. Do nawilżania olej że słodkich migdałów, a na oparzenia mąka ziemniaczana i maść Alantan Plus (zielona). Koniecznie czytajcie bloga Srokao! Kopalnia wiedzy na tematy kosmetyków, proszków, husteczek i całej reszty...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 00:11
17.07.2016
-
Tez polecam bloga Sroki! Jakby dziewczyny Was to interesowalo to dzisiaj w superpharm kupilam krem momme za ponad 18pln. Nie ma wody i jest super na zime. Sama nim sie tez smaruje. Sklad ma piekny ten kremik przecena z 30pln.
No ja jak pisze to konkretnie. Jak mam czas to pisze raz a porzadnie na raty nadrabialam zaleglosci bo wole cos porobic w domu niz marnowac czas i glupoty w necie ogladac a co za tym idzie mam zawalona skrzynke meilowa zoraz duze zaleglosci tutaj... Tearaz na spacer bedziemy smigac
.
Jasko sie budzi wiec teraz krotki post. :pWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 15:10
Ja tylko dodam że teraz już nie podajemy witaminy K dzieciom, nie ważne jak karmimy. Zmieniły się zalecenia. A Wit D polecam poprosić lekarza o krople na receptę które kosztuja 4 zł i starczają na pół roku. Jak Wam się trafi dziecko z delikatnym brzuchem to po kapsułkach będzie bolał brzuch bo tam są oleje a w kroplach roztwór jest wodny.
Też polecam kupować mało kosmetyków bo że skóra dzieci bywa różnie. Nas chyba nie ominie wizyta u dermatologa bo ciągle coś -
A od kiedy sa zmiany? Ja przy wypisie dostalan informacje ze wit k w dawce 125 jednostek a nie 25 jak bylo. Pozniej bo po 15 dniu podawalam i do 3 mca...
No to mnie zdziwilas Pigulko.
Ja podaje twist of witamine d3. Ale moze przy kolejnej wizycie poprosze o recepte na kropelki.
Ja nie kupowalam kosmetykow od razu tylko na probkach lecialam. Po dwoch tygodniach mialam juz sprecyzowane w co zainwestowac. Dla mnir najwazniejsze bylo to aby nie bylo parafiny w skladzie. Teraz smaruje malemu skore na zmiane latopic, maslo avocado, olej ze slodkich migdalow. Chyba jego skora reagowala na alergie pokarmowa i po wyeliminowaniu z mojej diety bialka wszystko zaczelo grac. Teraz ma tylko na buzi wysypke od sliny, smoczka , pakuje raczki do buzi plus zimno i jest efekt w postaci krostek.
Ja to przesadzilam tylko z wkladkami laktacyjnymi... Zrobilam sobie taki zapas ze na dwa lata karmieniem piersia mi starczy :p moze koloryzuje troche ale przesadzilam dobrze ze maja dlugi termin waznosci wiec albo bedzie na prezent dla kolezanek ciezarowek karmiacych piersia albo poczekaja na kolejnego ssaka
Dzisiaj moj maly ssak ma dzien na spanie. Dzieki temu pomalowalam sobie na kolor paznokcie u rak taka pierdola a jak moze poprawic samopoczucie
Ogolnie to zaczynam przechodzic kolejny kryzys odnosnie zmeczenia. Wszyscy mi mowia ze wygladam poprostu zle tzn za chuda, anemiczna, nawet jak sie umaluje to wygladam tak jakos niewyraznie... I tak sie tez czuje. A ja tyle zjadam owocow, miecha, warzyw... Kasza jaglana, owsianka... Jem zdrowo. Powoli wprowadzam gluten w formie maki zytniej. Po tym jest okej. Po pszenicy cierpie mekki... Eh. Do tego nie jem przetworow mlecznych... Chyba to niewyspanie. A jak na zlosc jestem tak bardzo zmeczona ze zasnac nie moge..
Wlosy mi zaczely wypadac, ale paznokcie twarde i szybko rosna...
A Wy mamuski jak sie czujecie? Mnie tylko dopadlo takie zmeczenie materialu ?
Zafasolkowane a Wy jak sie czujecie? Ale Wam zazdroszcze tego stanu
Pigulko a dlaczego chcesz isc do dermatologa? Co jest nie tak?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 23:52
Czarna było straszne zamieszanie z Wit K jak firma która produkuje ta duża dawkę zrobiła badania że trzeba aż tyle podawać i polskie towarzystwo neonatologicznego się wkurzyli i zrobili jakieś analizy i się okazało że w całej Europie dają tylko ten zastrzyk i już nie suplementuja i izrownali polskie normy z europejskimi. Do mnie dzwoniła koleżanka ok połowy sierpnia i mi to mówiła ale wiem że reakcja szpitali i przychodni była opóźniona.
Do dermatologa chce iść bo Julka ma skórę nadwrazliwa w kierunku azs i non stop jej jakaś wysypka wychodzi nie wiadomo skąd. Jak pediatra Ja oglądała to mówiła że kontaktowa a staram się nic nie zmieniac. Do tego ma bardzo sucha skórę na nogach. Muszę ją kremowac co 4 godziny bo inaczej Sucha jak tarka. Ostatnio znowu coś na buźce jej wyskoczylo tylko chciałabym iść do kogoś sensownego a nie że dostanę listę 5 emolientow z najdroższej półki bo emolienty do wody jej skórę wręcz przesuszaly.
Ja to jestem jakaś inna bo nie zuzylam ani 1 wkładki laktacyjnej. Dostałam kilka do laktatora i całe szczęście że nie kupowałam na zapas bo że mnie nic nie cieknie. -
Hejka, chwilę mnie nie było, ponieważ nasza ekipa z czerwcówek wyemigrowała na prywatne forum i jakoś mniej przez to na Belly zaglądam.
Another gratuluję i trzymam kciuki!!
U mnie wszystko ok, wizyta jak najbardziej udana i czekam na prenatalne 21.12 (niestety zmienili mi dzisiaj termin no ale cóż...) -
Pigulko ja maslem z avocado Jaska smarowalam jak mial bardzo sucha skore. Bylo lepiej i moglam dwa razy dziennie Jaska smarowac problem sie skonczyl teraz. Emolientow nie uzywam. Tylko latopic do kapieli, maka ziemniaczana. Mozna platki owsiane i siemie lniane jeszcze ugotowac. Wydaje mi sie ze problen suchej skory ustapil jak przestalam jesc nabial krowi. Moze proszek do prania ja drazni? Albo jakis ciuszek czy barwnik do farbowania bawelny?
A macie jeszcze ciemieniuche? Ja ta piersza jaskowi sciagnelam. Ale caly czas sie produkuje... Za uszami i na lini wlosow na czole.
Podobno alergicy tak maja. Co o tym sadzicie?
Ja wkladek laktacyjnych jeszcze uzywam. Wystarczy ze wiecej plynow wypije. Jasko dluzej spi i znowu mam wielkie cycki... Drazniac brodawki materialem niestety jeszcze mi mleko wycieka ja to dwojke dzieciakow bez problemu moglabym wykarmic...Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2016, 17:10
Kochane!
Zapraszam Was do skorzystania z mikołajkowej promocji w naszym sklepie z odzieżą i akcesoriami dla maluszków
Dziś i jutro dostawa tylko 2,99zł! Niezależnie od kwoty zamówienia Zapraszamy na strone
www.babelu.pl
zostawcie też prosze lajki na fb
https://www.facebook.com/babelusklep/?ref=aymt_homepage_panel -
CzarnaKawa a wiesz, że można zrobić badania czy dziecko ma nietolerancję na coś co jesz? U nas na lipcowkach dziewczyny o tym pisały. Przeciwciała z krwi się oznacza. Niektóre były pewne, że dziecko ma skalę bialkową a okazało się, że niepotrzebnie eliminowały białko z diety.17.07.2016
-
Mój Olek nie ma uczuleń na żadne kosmetyki ani środki higieniczne. Na początku może patrzyłam bardzo na składy ale teraz już dałam sobie spokój, bo w paranoję można popaść, a skoro Olkowi służy dany kosmetyk, to nie zmieniam. Aktualnie używamy pampersów Dada, chusteczek Cleanic Kindii (na zmianę z Dadą), do pupki mamy krem z rossmana Baby Dream, do kąpieli płyn 3 w 1 johnsons baby, do smarowania ciałka oliwka w żelu też johnson. Mam nadzieję, że nagle Olkowi "nie włączy się" jakieś uczulenie, ale go cały czas obserwuję w razie czego
Naditta, a ja zastanawiałam się nad tymi wielorazowymi wkładkami ale w końcu zrezygnowałam, bo wydawało mi się, że będę odczuwać dyskomfort. Używam cały czas z Johnsona jednorazowych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2016, 10:15
-
Naditta tylko te testy są przy tak małych dzieciach nie miarodajne. na sierpniowkach jest wiele dzieci z alergiami że aż w szpitalu ladowali i każdy lekarz mówił to samo. Ja miałam epizod przy Juli kółkach że nie jadłam nabiału przez 10 dni ale nie było poprawy więc kazali mi normalnie jeść. Pisanie z dzieckiem robi się coraz trudniejsze bo mi tu próbuje coś od siebie dodać
-
Ja sie pytalan dwoch lekarzy i poloznej i wssyscy zgodnie, ze u takiego malucha nie wyjda i dopiero po 2 roku zycia robi sie testy.
U mnie tez panuje minimalizm. Najprostrze sklady i wybrane kosmetyki. Sama tez smaruje buzie maslem shea,na dekold i brzuch argan z kwasem hialuronowym czasem tez maslo shea. Mojemu tacie zrobilam krem 3 skladnikowy na luszczace suche placki.
Jasko dzisiaj jest bardzo absorbujacy...22.07.2016 to był nasz WIELKI DZIEN
"wyluzować to można dopiero po śmierci "