X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne rocznik 88 w pierwszej ciąży
Odpowiedz

rocznik 88 w pierwszej ciąży

Oceń ten wątek:
  • CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja tez sie pochwale,wiem ze Wam juz groze od dawna ze wrzuce swoj brzuch, ale laptop nie widzi mojego telefonu,odpalilam moj laptop co na studiach mialam i chyba sie uda wgrac zdjecia,przynajmniej widzi telefon ;)

Ja od dwoch dni mam mega skurcze lydek, wczoraj az mi duzego palca wygielo, taki bol ze az sie poplakalam, maz taki zdziwiony czemu krzycze "zrob cos! Zrob cos!" A biedak tylko moje lzy widzial bo nawet nie wiedzialam w pierwszej chwili co sie dzieje, tak bolalo. Ale juz grzecznie regularnie oprocz furaginum i luteinki biore witaminki co maja wiecej magnezu. Ide wziasc prysznic, sniadanko dopiero zjedzone, a na nogach juz od 7 jestem...

Ale mnie znotywowalyscie ztymi fotkami, ze sie wezme za ten moj laptop ;) aby wgrac fotki z komorki.

Udanego dnia Dziewczyny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 09:57

<3 22.07.2016 <3 to był nasz WIELKI DZIEN :)

"wyluzować to można dopiero po śmierci ;)"
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna czekamy w takim razie na zdjęcia :)

Na skurcze może magnez by Ci pomógł?

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1988 wrote:
    Dzisiaj miałam ciężką noc. Moje dziecko szalało w brzuchu do 2 w nocy. Cały brzuch falował...masakra jakaś. Później dostałam skurczów łydek, które trzymały mnie chyba ze 2 godziny:/ Nie wiem o której zasnęłam ale już wstałam, bo muszę ogarnąc mieszkania, bo najprawdopodobniej odwiedzi mnie dziś teściowa (choć nie potwierdziła wizyty na 100%, ale wolę być przygotowana). Kiepsko zaczął się ten dzień. Dobrze, że jutro wraca mąż, to pewnie mi poprawi humor.

Karola, może zjadłas przed snem coś co pobudzilo Twoja latorosl do harców?
    Ja miałam w weekend podobny problem, ale zauważyłam że bardziej szaleje jak się kładę na plecach, a uspokoja się jak jestem na boku. Tylko teraz kwestia, czy moja pozycja na wznak mu nie odpowiada czy pasuje, że tak szaleje :)

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta moja dzidzia tak samo reaguje. Jak jej długo nie czuję, to właśnie kładę się na plecach i zaraz kopie. Lubi też spokój, jak jest dużo ludzi i ogólnie więcej się ruszam to siedzi cichutko. Te kopniaczki to jeszcze do przeżycia, gorzej jak się zaczyna tak wypychać do góry, jakby się o coś nogami zapierała i wtedy pod skóra ją całą czuję. To jest dosyć bolesne, ale jak ją trochę pogłaszczę to się ogarnia i schodzi z powrotem do środka.

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta, przyznaję się bez bicia, że na kolację usmażyłam sobie frytki :P a potem jeszcze zjadłam trochę czekolady z orzechami :P ale to było ok 19, więc dziwne, że tak długo by trzymało dziecko. Kładąc się spać odczuwałam już nawet lekki głód...

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, to może właśnie ta kolacja pobudzila dzidzie :) albo taki po prostu miała taki dzień. Ja zauważyłam, że mój mały reaguje zwykle na jedzenie, po jedzeniu to nie ma opcji, żeby mnie nie skopal. A jak już coś słodkiego zjem to wtedy jest szaleństwo :). Chociaż wczoraj na lunch zjadłam makaron i też miałam dyskotekę, no ale jakby nie patrzeć to też cukier...

Pigułka, czyli chyba dzieciom ta pozycja nie pasuje. Mój mąż stwierdził, że jak leżę na plecach to pewnie jest jakieś zgniecione to nasze dziecię i dlatego daje o sobie znać.
    A ja dzisiaj mam zupełnie nowe odczucia do ruchów. Moje dziecko zmieniło pozycje i po kawie i śniadaniu zostałam porządnie skopana po narządach wewnętrznych. Przynajmniej tak mi się wydaje, to było bardzo dziwne i mało przyjemne uczucie. Mam nadzieję, że niedługo wróci do swojej poprzedniej pozycji :)

Dzisiaj mamy usg połówkowe, trzymajcie kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 11:19

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak będziecie u lekarza to jak przepisuje zlecenie na morfologię to niech dopisze sprawdzenie poziomu magnezu. Mi to lekarka przepisała pomimo ze nie miałam skurczy łydek, a i tak sie okazało ze mam za niski.

A wiecie ze troche tęskni sie za tymi kopniaczkami i dotykaniu brzuszka

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta nie wiem, czy tak im nie wygodnie. Moja na ostatnim usg nie wyglądała jakby ją coś uwierało. Dopiero jak lekarz zaczął jeździć głowicą to miała strasznego focha i się chowała. Godzinę się z nią męczył. A jak jej chciał zrobić zdjęcie buźki w 3D to się tak zasłaniała rękami, jak jakaś gwiazda ścigana przez paparazzi. Uparciuszek po mamusi.
    Dana z chęcią bym się zamieniła, bo mi ewidentnie ciąża nie służy.
    Aha jeszcze co do usg 3D/4D to mój lekarz mówił, ze najładniej wyglądają dzieci ok 26 tygodnia.

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dana, ja biorę magnez regularnie od 4 tygodni i nie przynosi to żadnego efektu. Podobno jak dziecko się ułoży tak, że uciska na żyłę to nic nie pomoże. A teraz tak się zastanawiam czy moje dziecko wczoraj nie zmieniło pozycji i dlatego tak się kokosiło. Może chce się pokazać na środowej wizycie z jak najlepszej strony i już się szykuje ;) Zrobiłam sobie spacer (do sklepu i apteki), trochę się przewietrzyłam i od razu lepiej się czuję :)

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno jak się leży na plecach dziecko może być niedotlenione. Nie wiem od kiedy dokładnie, ale ja po 20-stym którymś tygodniu dostałam zakaz spania na plecach dla bezpieczeństwa dziecka i łożyska. Co do harcow dzieciaków to po słodkim są zawsze pobudzone bo wody płodów są słodkie :) a to pierwszy smak jaki dzieciaczki rozpoznają.

• pigułka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym smakiem wód płodowych to jest w ogóle bardzo fajne, że na podstawie tego co je mama, dziecko uczy się smaków i potem chętniej wybiera dane produkty. Czytałam, że robili badania:jedna grupa kobiet piła od któregoś miesiąca codziennie sok marchewkowy, a druga nie i potem dzieci tych pierwszych częściej i chętniej jadły marchewkę :)

Karola1988 lubi tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pigułka Ty mnie nie strasz, bo jak tak to moje dziecko będzie jadło słodkie non stop :P. Bo ja nie mogę przestać. Ale taka porcja np 3 czekoladki typu kasztanki dziennie to chyba nie jest dużo? :)
    Już wczoraj żeby nie jeść czekoladek oszukałam się musem z awokado (polecam! Awokado zblendowane z miodem i kakao,mniam).

pigułka, Karola1988 lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta zależy czy 3 tabliczki czy 3 kosteczki :P

Naditta lubi tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dziecko zapamiętuje smaki, dopiero z ostatniego trymestru. Chyba, że coś źle zapamiętałam. Ja zauważyłam, że moje dziecko jest aktywniejsze po slonym bo ja uwielbiam słone rzeczy i takie jem w ciąży :)

• Naditta Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pigułka, no 3 czekoladki taki pojedyncze malutkie kasztanki :D
    Ja nie wiem jak to jest z tymi smakami, ale mi pani doktor mówiła, że po cukrze są aktywne bo mają kopa energetycznego szybko. Ale ja zauważyłam, że mój mały na ostre też reaguje.

Dziewczyny, ja już po połówkowym. Wszystkie pomiary w normie, mały jest zdrowy. Tylko nie podali mi ani wagi, ani wielkości dziecka. Niestety tutaj nie mierzą. Mam tylko całą masę pomiarów typu główka, serce, nerki itd.
    Zapisałam się też na dodatkowe usg, bo była taka możliwość. Będą się na mnie uczyć studenci :P
    Aha, no i oczywiście chłopak na 100%. Pani nawet westchęła, że fajnie gdyby rozpoznawanie płci zawsze było takie proste i szybkie jak w przypadku naszego malucha :). Widzieliśmy też chwilkę małego w 3D.
    Ma śliczną buźkę, zadarty nosek i słodkie usteczka! <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:19

dana222 lubi tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta na tym etapie to juz chyba nie sa w stanie podać wielkości dziecka, tylko przybliżona wagę. Moja lekarka mi to tłumaczyła tym ze dziecko nie mieści sie juz w całości na ekranie. Najważniejsze ze zdrowiutki. A to jak bedą studenci sie uczyć to będziesz miała darmowe?

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Fajnie, studenci są w miarę dokładni. Ja w instytucie stomatologicznym robiłam jedną plombę, tak mi studenty zrobiły, że teraz nie jestem w stanie Wam powiedzieć który to ząb, bo nie dość, że kolor dobrali idealny to jeszcze tak uformowali ten materiał, że ma wygląd zębów obok. Mam jedną jedyną plombę, a nie wiem w którym dokładnie zębie :P i kamień mi mega wyczyścili, znajomi pytali się, gdzie wybielałam zęby, bo były naturalnie rozjaśnione. A z przodu nie było kamienia, tylko że oni czyścili wszystkie zęby, a nie tylko kamień ściągali. Oczywiście nad studentami wisiał cały czas prowadzący. Jeśli to ostatni rok, to ja byłabym przeszczęśliwa, gdyby studenci zrobili mi usg i uczyli się pomiarów ;) bo jednak lekarz ma czas ograniczony, a studenci każdy po kolei musi się tego nauczyć :)

dzisiaj mam gimnastykę dla cieżarnych i w sumie to taka pogoda, że nie chce mi się nigdzie wychodzić... wczoraj tyle się nachodziłam, że wieczorem mega bolały mnie całe plecy plus czułam dyskomfort w brzuchu....

z tym owsem mam problem, wiem, że owies jako owies nie ma glutenu, ale jest silnie zanieczyszczony innymi zbożami glutenowymi, dlatego sprzedaje się go w formie zwykłej jako glutenowy produkt. wczoraj w tesco kupiłam kasze owsianą do deserów, tak mi brakuje słodkości i już te moje przepisy znudziły mi się. chciałbym zrobić jakieś ciasteczka, ale za dużo nasion mają, a ja aż tak za nasionami nie przepadam... i nie wiem teraz co z tą kaszą owsianą, na opakowaniu nie ma żadnej wzmianki o glutenie, a że niecałe 3 pln kosztowały to ciężko o czystość... tak waham się czy zjeść czy nie zjeść... kasza jaglana już mi się znudziła, te budynie jaglane nie smakują mi... mleko nie służy... zostaje mi kiełbasa z jajem i cebulą na oleju kokosowym <3

Udanego weekendu, mąż ma już dzisiaj wolne, więc do usłyszenia po weekendzie :) :**

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 09:17

<3 22.07.2016 <3 to był nasz WIELKI DZIEN :)

"wyluzować to można dopiero po śmierci ;)"
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj piąteczek! i wraca na weekend mój mąż! ^^ czuję się tak jak przed pierwszą randką...haha. Jak się ogarnę to jadę do sklepu po składniki na pierogi (potrawa w sam raz na romantyczną kolację ;) ), potem poszukam jakiegoś fajnego ciuszka na wieczór :)

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dana222 wrote:
    Naditta na tym etapie to juz chyba nie sa w stanie podać wielkości dziecka, tylko przybliżona wagę. Moja lekarka mi to tłumaczyła tym ze dziecko nie mieści sie juz w całości na ekranie. Najważniejsze ze zdrowiutki. A to jak bedą studenci sie uczyć to będziesz miała darmowe?

Dana, mało tego, że za darmo. Jeszcze mi zwrócą koszty dojazdu i zapłacą za to :). Oczywiście nie wiedziałam o tym wcześniej, najpierw się zgodziłam, bo pomyślałam że super, zbadają dokładnie serduszko dziecka no i ktoś musi powiedzieć tak, żeby ktoś mógł się nauczyć. Plus darmowe usg, bo to było już moje ostatnie. A potem dostałam papiery, a tam napisane, że zwroty kosztów dojazdu i £30 dla mnie :).

CzarnaKawa, taka ilość glutenu jak jest w zanieczyszczonym owsianka Ci nie zaszkodzi, chyba że masz na gluten alergie, ale tego byś raczej nie przeoczyła :). A jak brakuje Ci slodkosci to zblenduj sobie (dojrzałe!) awokado z bananem też dojrzałym, dodaj miód i kakao. Na prawdę pyszny mus.

Ja dzisiaj czuje się przemeczona, potrzebuję odpoczynku ba który ciągle brakuje mi czasu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 10:28

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jak tam po weekendzie? :)

3i49io4pwtvv3zn2.png
‹‹ 57 58 59 60 61 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ